image description

Colombia, een ongerept visparadijs (Deel 1)

Colombia, een ongerept visparadijs (DEEL 1)

Het is inmiddels alweer ruim 4 jaar geleden dat een vredesverdrag tussen de Colombiaanse regering en de Farc een einde maakte aan ruim een halve eeuw burgeroorlog. Hiermee wordt het lijstje met veilig verklaarde gebieden in Colombia steeds groter.

Prachtige ongerepte  gebieden openen nu hun deuren voor een groter publiek en daarmee dus ook voor de sportvisser. Colombia, het land wat ooit alleen bekend stond als "Het land van de FARC, ontembare drugsbaronnen en drugskartels" zal vanaf nu bekend worden om zijn afmetingen van monster Peacock Bass, de holy grail voor iedere kunstaas- en vliegvisser.

Met een tien man sterke delegatie reizen we -georganiseerd door Tight Lines Visreizen- af naar Colombia. Onze nr. 1 targetvis is natuurlijk de peacock bass, maar ook staat de payara hoog op onze lijst. Een rechtstreekse vlucht van elf uur brengt ons naar de hoofdstad van Colombia, Bogota. Vanuit het vliegtuig zien we al dat Bogota een enorme stad is waar zo’n elf miljoen mensen wonen. De vele wolkenkrabbers, maar ook favela’s langs de rand van de stad vormen een schril contrast.

Het is in Colombia zes uur eerder en het is nog licht als we naar ons hotel rijden waar we zullen overnachten. Morgen zullen we een binnenlandse vlucht naar het plaatsje Puerto Inirida nemen, dat in het oosten van Colombia ligt.

Tijdens deze anderhalf uur durende vlucht zien we meerdere rivieren kronkelen door het Amazone regenwoud.

Bij iedereen begint het besef van ons aanstaande avontuur nu echt door te dringen. Wanneer we op de luchthaven van Puerto Inírida aankomen hangt de tropische hitte als een deken om ons heen.

We verzamelen onze koffers en hengelkokers; alles is aangekomen wat altijd weer een prettig gevoel is.

We begeven ons nu naar de oever van de Guavaire

rivier voor het laatste deel van de reis. We zullen vanaf hier per boot naar onze vislodge varen die zich 185 kilometer verderop bevindt.

Na een uurtje varen slaan we linksaf, we varen nu op de Orinoco rivier, de grensrivier met Venezuela.

Meerdere malen zien we Orinoco of ook wel roze dolfijnen genoemd het water uitkomen. Na zo’n 3 uur varen slaan we linksaf, we varen nu op de Vichada rivier, de rivier waar onze lodge aan staat.

Even later zien we aan de oever van de rivier de rieten daken van het viskamp opdoemen. We worden hartelijk ontvangen door de eigenaar van de lodge, het personeel en de Sikuani indianen.

Het viskamp bevindt zich in een prachtige omgeving met achter het kamp een dorpje van de Sikuani indianen. De cabanas bevinden zich pal aan de Vichada rivier, met het comfort van een hotel. Denk dan aan een eigen douche, toilet, fan, maar dan middenin de jungle.

We zullen de aankomende zeven dagen gaan vissen op de Vichada en de Orinoco rivier. De Vichada rivier bevindt zich in het oosten van Colombia waar hij na 580 kilometer in de Orinoco rivier uitmondt. De rivier is tot 3 meter diep met putten tot maximale 20 meter. Het is een rivier die nog niet overbelast is door de sportvisserij. Onze vislodge eigenaar heeft het alleenrecht voor sportvisserij verkregen van de lokale Sikuani indianen die in dit gedeelte van de rivier en de vele voorkomende lagunes de rechten hebben.

Hierdoor is de hengeldruk laag en hoef je niet bang te zijn dat een andere sportvisser het stuk rivier of lagune waar jij wilt gaan vissen al voor jou heeft afgevist.

Gevist wordt er vanuit 15’ aluminium boten, die plaats bieden aan 2 vissers met een visgids. De boten zijn uitgerust met een 40PK motor. De gidsen zijn Sikuani indianen die de jungle hier als hun thuis zien en het gebied dus uit hun duimpje kennen.

Bram Bokkers

Ook volgend jaar organiseert Tight Lines weer een trip naar Colombia. Dit wordt voor de echte avonturiers een unieke reis. We gaan vissen op een totaal nieuwe locatie waar tot op de dag van vandaag nog nooit werd gevist! Je verblijf is gloednieuwe lodge die medio 2020 gebouwd wordt. Voor deze reis kunnen zich min/max 8 personen aanmelden. Data 28 januari t/m 8 februari 2021


Voor meer informatie: https://tightlines.nl/colombia-2021

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Allround ontmoet Allround.
Willem Moorman -
image description
Colombia deel 4: Payara
Willem Moorman -