image description

China zoekt toekomst hengelsport in Nederland

China zoekt toekomst hengelsport in Nederland 

Door de redactie

Op 14 mei was er bij 'Tom's Creek' en het chinees cultureel centrum in Den haag een delegatie van ongeveer 30 chinese vissers en fabrikanten uit china voor het 2017 international Angling Cultural Forum, waarbij onder andere Vipmedia was uitgenodigd als spreekpartner.

In China staat sportvissen nog op een laag pitje en wordt het daar voornamelijk gedaan voor de pot. Maar de Chinese overheid ziet het belang van sportvissen zowel als sport en recreatief  tijdsverdrijf in en heeft opdracht gegeven om dit verder uit te bouwen. En aan de hand van de informatie die ze met deze delegatie verzamelen willen ze een toekomst plan voor de hengelsport in China maken en China als hengelsportland promoten.

Reden dus om te zien hoe andere landen hiermee omgaan. Omdat Nederland altijd al een belangrijke (handels) partner is geweest voor China en de hengelsport hier voornamelijk als sport en recreatie wordt bedreven een goede start om te zien hoe wij Nederlanders het doen. En daarbij ook  de samenwerking hierin op een hoger niveau te tillen.

De delegatie onderleiding van Meneer Wu Dong die naast dat hij een belangrijke fabrikant van hengelsport materialen is ook de drijvende kracht achter het merk Rive, heeft als nevenfunctie de commerciele ondersteuning van de Chinese tegenhanger van Sportvisserij Nederland de 'China Leisure fishing association' de ideale man om alle partijen bij elkaar te brengen.

DSC_0221
De delegatie Chinese vissers en fabrikanten.

De dag begon bij 'Tom's Creek' in Lelystad waar de delegatieleden, voor degene die dit nog niet kende, konden proeven aan het recreatief vissen op vijvers, op karper, steur en meerval.
Daarnaast waren ook de internationale prostaffers van Rive aanwezig om de laatste technieken te laten zien.

Gelukkig werkte het weer mee en werd er bijzonder goed gevangen meerdere steuren, meervallen en karpers werden gevangen. Hieronder vind je een korte impressie hiervan;

FullSizeRender
Chen Wujun een van de bekendste vissers van China en marketing director van K&R fishing club met een schitterende spiegel.

DSC_0114
Xu Gongjian met een schitterende 4 pond spiegelkarper.

DSC_0128
Amer Jawad, een van de bekendere engelse witvissers en prostaffer van Rive in gevecht met een steur

DSC_0141
Wu Dong zelf met een van de grootste Steuren die die dag gevangen werden.

DSC_0118
Xie Chunming China's bekendste Gyotaku kunstenaar (fish rubbing).

DSC_0208
Jan Zekveld met een van de vele spiegels die die dag gevangen werden.

Na het vissen die dag verplaatste de hele groep zich naar het Chinees cultureel centrum op het Spui in Den Haag.

DSC_0241
Het welkomstwoord van Wu dong tijdens het forum.

DSC_0243
En de officiële opening.

DSC_0248
Joop Bongers, Directeur Sportvisserij Nederland gaf een uitleg over Sportvisserij in Nederland en de cijfers die daarbij horen. en hoe de sportvisserij in Nederland geregeld is.

DSC_0253
Zhang Yong de directeur van de Chinese Hengelsport federatie.
 
Naast het forum werd er ook een tentoonstelling van Gyotaku Art geopend, een kunstvorm die zeer populair is in China en gezien de kunstwerken die er hingen begreep ik ook waarom. In China staan vissen voor voorspoed en overvloed. Met grote schilderij hieronder is de Kunstenaar 29 dagen bezig geweest en dit is lang, maar als je er ook bij bedenkt dat als er een vis verkeerd opgezet wordt alles opnieuw moet is dit ook echt een kunst en meesterschap is. De tentoonstelling bestaat uit een selectie van beste en bekendste Gyotaku artiesten en is zichtbaar tot begin juli.

DSC_0226
Een schitterend werk van de kunstenaar Xie Chunming waar hij 29 dagen aan gewerkt heeft.

DSC_0230
Arowana.

DSC_0234
Alle kunstwerken worden begeleid door een chinees gedicht

DSC_0269
Joop Bongers ontving uit handen van Wu Dong een uniek Gyotaku kunstwerk.

DSC_0273
Even als Jan Zekveld de vertegenwoordiger en aanspreek punt voor Rive Benelux.

Het Forum was een zeer geslaagd evenement en ondanks dat de taal verschillend is hebben alle deelnemers hetzelfde doel voor ogen, de promotie van hengelsport als een sport!  Zeker nu de Chinese regering hier een aandachtspunt van heeft gemaakt voor de komende vijf jaar en hiervan wel de potentie zien in tegenstelling tot onze eigen Nederlandse regering, biedt dit natuurlijk kansen en perspectieven voor de toekomst.

ANDEREN LAZEN OOK