Chile/Argentina 2012 - deel 1

Chile/Argentina 2012 - deel 1

Door Gerlof van den Berg

Het afgelopen seizoen ben ik - inmiddels voor de 5e keer alweer - richting het prachtige Andesgebergte en de eindeloze pampas van het uiterste zuiden van Zuid Amerika vertrokken. Wederom om er voornamelijk op onbekend terrein te gaan vliegvissen.

Dit keer een terugblik in plaats van de Groeten uit Patagonië-rapporten die ik vorig jaar schreef, omdat ik waarschijnlijk teveel in herhaling zou vallen, en dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Bovendien had ik onderweg slechts mondjesmaat internettoegang tot mijn beschikking en nam het reizen over de eindeloze en slechte wegen enorm veel tijd in beslag.

De afgelopen 4 maanden zijn echter compleet anders verlopen dan vooraf gepland… Ook dit keer zal de vliegvisserij als een rode draad door het artikel heen lopen, maar de nadruk zal ditmaal veel meer komen te liggen op hoe de reis in zijn totaliteit is verlopen.

Ik schrijf 10 januari: Na ook voor dit seizoen weer de nodige voorbereidingen getroffen te hebben, zoals kampeerspullen opsturen naar mijn “basecamp”, bindmaterialen sorteren, honderden inmiddels bewezen vliegen gebonden te hebben enz. enz., stap ik in Zwolle op de intercity richting Schiphol, vanwaar mijn nachtvlucht vertrekt richting Santiago de Chile. Met vismaat en “smallstreamgrootmeester” Norman Crisp, die ook elke zomer in Chili vist, heb ik afgesproken dat hij me op zou pikken in het plaatsje Futaleufu.

Vanuit Santiago toch een slordige 1400 km, welke ik af wil leggen met het openbaar vervoer. Natuurlijk, het zou veel gemakkelijker, comfortabeler en bovendien niet eens heel veel duurder geweest zijn om een binnenlandse vlucht te boeken, maar een vistrip is voor mij zoveel meer dan alleen maar met een hengel in mijn hand in het water staan. Het vissen is het doel, de reis het middel, en het ene niet minder belangrijk dan het andere!


Eerste forellen worden onderweg gevangen tijdens een bellybootfloattrip tussen 2 rivieren.

Het openbaar vervoer in het centrale en noordelijke deel van Chili is voortreffelijk en de reis voorloopt dan ook voorspoedig. 1 Dag voordat ik met Norman afgesproken heb, bereik ik het bijzonder fraai gelegen plaatsje Futaleufu. Omdat mijn auto nog in de winterstalling in Coyhaique staat, ga ik de volgende dag te voet op zoek naar forel.

Norman arriveert ’s avonds redelijk op het afgesproken tijdstip en heeft die dag 450km met zijn huurauto afgelegd. Nou is 450km in Nederland/Europa mischien een peuleschil (mits er geen files zijn), op de Carretera Austral, zoals ze in Zuid Chili de enige doorgaande weg noemen, is het al gauw 12 uur reizen en door elkaar geschud worden.


Foto onderweg van Coyhaique richting Futaleufu door Norman genomen.

Het plan zou zijn om vanuit Futaleufu naar Coyhaique terug te reizen, om tezamen onderweg op zo veel mogelijk “nieuwe” rivieren te vissen. Voor mij is het redelijk bekend terrein, maar toch vissen we op een aantal prachtige - ook voor mij - nieuwe rivieren.


Hooggelegen riviertjes…


… vrijwel nooit door iemand bevist.

Zowel Norman als ik zijn enorme liefhebbers van het vissen op de wat kleinere rivieren. Hengeldruk is er compleet afwezig omdat er niet met driftboten gevist kan worden. De meeste vliegvissers, die georganiseerd naar Chili gaan, vissen namelijk vrijwel allemaal vanuit driftboten op de grote rivieren. Er is afgelopen winter heel weinig sneeuw gevallen in Zuid Chili, met als gevolg dat veel wateren extreem laag staan.

Daarnaast is het voorjaar ook nog eens extreem droog geweest en bovendien is het vrijwel elke dag ca. 30 graden! (Note: omgekeerde seizoenen op het zuidelijk halfrond) en dat betekende dat op wateren waar ik voorgaande seizoenen mooie vissen ving, nu slechts kleine forelletjes vang. Zo zie je maar weer dat het leven van een forelvisser van jaar tot jaar, week tot week, dag tot dag en zelfs van uur tot uur enorm kan verschillen.

In blijven spelen op omstandigheden en weerssituaties blijkt ook dit keer weer de sleutel tot succes te zijn. We zoeken daarom onze stekken meer in de bovenlopen van kleinere rivieren (koeler water) en in middelgrote rivieren met diepere pools (ook koeler water).


Middelgrote rivier…


… die door de lage waterstanden…


… nu juist erg goed te bevissen is.

Samen vissen we in 10 dagen de route terug richting Coyhaique. Norman heeft met zijn zoon en een paar vrienden afgesproken om in de wateren rond Coyhaique te gaan vissen. Ik pik mijn oude Suzuki Vitara op en tref voorbereidingen voor een 3 weken lange kampeertrip richting de Argentijnse provincie Chubut, alwaar ik 3 weken in hoogzomer op schitterende wateren vis, toen nog niet wetende wat me bij “thuiskomst” te wachten zou staan…


Machtige visserij!


Onderweg richting Coyhaique.


Koel water hoog in de bergen met plenty vis.


Verder onderweg richting Coyhaique.


Argentijnse regenboog gevangen tijdens een 3 weken lange kampeertrip.


Mooie regenbogen op een hooggelegen meertje…


... welke ook bevist wordt in de “troutbum Patagonia-film”.


Mooie regenboog uit een ander meer.


Schitterend gewoon!


Match the hatch…

Wordt vervolgd…
Gerlof

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -