Catalogus ‘Fox Rage’

Catalogus ‘Fox Rage’

Door Berthil Bos

Niet lang geleden floepte er bij mij de nieuwe catalogus van Fox Rage door de brievenbus naar binnen met de vraag of ik deze namens Total Fishing eens voor de lezers wilde ‘beoordelen’. Nu is het met deze bladen vaak een eenzijdig verhaal met veel technische gegevens en veel foto’s. Van dit nieuwe roofvismerk verwachtte ik wat meer, aangezien Rage is opgezet door Dietmar Isaiasch.

Wie wel eens met deze man in gesprek is geweest, weet dat het fanatisme en enthousiasme er bij een dergelijk gesprek vanaf druipt. Dit verwachtte ik ook te zien en te lezen in de ‘Gids no. 1’, zoals deze catalogus wordt genoemd. Wat mij dan ook direct opvalt bij het snel even doorbladeren, is de vele tekst en tekeningen die er worden gebruikt om uitleg te geven bij de diverse artikelen.

Door deze omschrijvingen, waarin wat dieper wordt ingegaan op het gebruik van verschillende producten, lijkt het meer een roofvismagazine dan een catalogus. Wel een magazine bedoeld om roofvissers geïnteresseerd te krijgen voor de Fox Rage-producten, maar ik ben er van overtuigd dat Dietmar voor de beste kwaliteit gaat. Laten we dit boekwerk eens doorbladeren en kijken hoe de producten zoals hengels, lijnen, kunstaas en accessoires zijn omschreven en of er nog interessante producten voorbijkomen.

Bij de inleiding heeft men het over grensverleggend, agressief en dynamisch. Van deze drie woorden vind ik agressief een tikkeltje vreemd of het moeten al de huiskleuren zwart/rood zijn. Even later kom ik bij de inleiding van artikelen voor opslag/ transport en de kledinglijn het volgende tegen: ‘Een functionele kledinglijn waarmee je jezelf onderscheidt van de grijze massa’.

Ik hoop dat dit een ‘slip of the tongue’ is en niet de bedoelde agressiviteit tegenover mensen die niet van felle kleuren houden. Laten we het maar houden op een overenthousiast begin en laten we de rubriek hengels eens onder de loep nemen.

Hier word ik zeker blij van en ‘Rage’ heeft zijn stokjes verdeeld in drie series; de Pro Series Limited Edition, de Elite Series en de NRD Serie. De laatste bestaat uit een reeks hengels van een goede kwaliteit (IM 6 en 7 carbon) met een gunstige prijs. De Elite serie met de naam ‘Terminator’ is een hengel van het uiterst gevoelige IM 9 carbon waarmee iedere (re)actie geregistreerd wordt. Het paradepaardje van Rage is de ‘Pro serie’. Deze hengels zijn in een woord geweldig zoals ik mocht zien en voelen op een beurs en TF gaat ze ook nog in de praktijk testen.

De series worden goed, overzichtelijk gepresenteerd met veel informatie omtrent het gebruik en voor welke technieken ze bedoeld zijn. Gemakkelijk is ook dat na het voorstellen van de leden van iedere serie, er een samenvatting is waarop deze hengels gezamenlijk op foto staan met de belangrijke gegevens.

Bij de rubriek lijnen komen we drie, voor de roofvisser, belangrijke lijnen tegen zoals de gevochten lijn onder de naam ‘Softsteel Braid’. Het niet meer weg te denken Fluorocarbon draagt de naam ‘Illusion’ en de ‘Reflex Monofilament’ is een zeer sterke monofiele lijn. Leuk en informatief zijn de knopen die voor de diverse lijnen zijn afgebeeld. Zo kan je zien welke knoop volgens Dietmar het beste is voor de desbetreffende lijn.

Aangekomen bij het kunstaas zie je direct dat Dietmar een verleden heeft gehad bij Manns, aangezien deze firma als eerste middels een kaart de duikdiepte van zijn pluggen liet zien. Ditzelfde zien we terug bij de pluggen onder de namen Slick Stick, Hitcher, Gonzo, Water Taxi, Funk Bug, Mad Max en Big Jim.

Uiterst handig en klantvriendelijk deze diepteaanduidingen en Fox Rage vertelt er ook direct bij voor welke vissoort ze zijn ontwikkeld. Dit kunstaas is ook duidelijk gecodeerd om direct te zien met wat voor soort plug je te maken hebt: diep lopend, ondiep lopend etc. Een kleurentabel is ook aanwezig en deze zegt je niet alleen met welke kleur je te maken hebt, maar geeft je ook informatie in welke situaties je de kleuren het beste kan gebruiken.

Na het harde kunstaas komen de softbaits aan bod. Dietmar is net als ik iemand die graag met softbaits vist en dat zie je terug. Vele soorten rubber worden op dezelfde wijze gepresenteerd als de pluggen met veel tips voor een beter resultaat. Als ik er dan toch één nieuw dingetje mag uitpakken, dan is dat eigenlijk een accessoire voor het rubber, de Trailer Caps. Deze kleine rubberen ‘condoompjes’ zijn bedoeld om een extra dreg, ratel of stinger op een gemakkelijke manier op het kunstaas te plaatsen. De bijbehorende loodkopen en gewichten worden in vele soorten aangeboden en ook het Wolfraam in plaats van lood ontbreekt niet bij RAGE.

Nu we toch meer bij de accessoires aanbeland zijn kom je ook hier weer ontelbare leuke materialen tegen. Om het verhaal niet te lang te maken pik ik er een paar uit die mij aanspreken. Allereerst zijn er de spelden waaraan het kunstaas bevestigd kan worden. In plaats van een rond gedeelte waar het leadermateriaal aan vast komt, is het bij deze speld taps toelopend waardoor hij niet verschuift bij een dril of het binnenvissen.

Bij een rond geheel kan het gebeuren dat de lus van de leader over het uitstaande stukje metaal schuift met alle gevolgen van dien. Omdat ik in de winterperiode graag door de Hollandse polders mag banjeren, is ook de ‘Rod Shoulder Belt’ een attribuut dat mij zeer aanspreekt. Het is een goede vismaat voor lange wandelingen langs de waterkant. Een tweede hengel vervoeren is op deze manier ook geen probleem meer.

Op het eind komen er nog promotieartikelen aan bod en ondanks dat dit voor mij niet hoeft, is de grote bootsticker wel opvallend. Sommigen pimpen hun boot er mee op, anderen werken de eventuele beschadigingen er mee weg. Maar wat mij aanspreekt is de roofvisvriendelijke maatverdeling in centimeters (tot 120 cm), hierdoor kan je de vis niet alleen exact, maar ook snel meten, om hem - meestal haar - direct weer terug te zetten.

Al met al is het een interessante catalogus geworden die zoals ik al eerder omschreef, er qua inhoud meer uitziet als een roofvismagazine en dus ook interessant is voor diegene die niet in eerste instantie kiest voor Fox Rage. De vele foto’s, maar vooral de begeleidende tekeningen, zijn zeer verhelderend. Verder wil ik graag benadrukken dat ik geen waarde of kwaliteitsoordeel geef over de artikelen van ‘Fox Rage’ die in de catalogus vermeld zijn zolang ik er zelf nog geen praktijkervaring mee heb.

Berthil

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -