Carpsquare Belgium in Mechelen Belgiƫ wederom een succes

Carpsquare Belgium in Mechelen België wederom een succes 

Door Ron Smits

DRT Events heeft weer een mooi evenement georganiseerd in de Nekkerhal in het Belgische Mechelen. Op zaterdag 28 februari zijn er in totaal zo’n kleine 2000 bezoekers geweest. Door de organisatie was er nog hoop dat het record van vorig jaar weer werd verbroken.

Er was weer van alles te zien in de hal van 6000 m² en ik, als niet-karper visser, keek echt mijn ogen uit. Als ik aan karpervissen denk, zie ik een karperhengel en een gekookte aardappel als aas voor me.

Een voertje van wat brood en aardappel, verzwaard met wat zand uit de zandbak van de kinderen en vissen maar. Geheel anders was echter de realiteit. Dat lieten de ruim zestig stand houders overduidelijk zien.
 

De stand van Neobaits uit het Nederlandse Someren nabij lichtstad Eindhoven.


Behalve een mooie stand heeft Neobaits ook een mooi product op de markt gebracht. Ontwikkeld met behulp van hoogwaardige technologieën in de voedingssector. Bevat alle bestanddelen die ook in het natuurlijk voedsel van de vissen aanwezig zijn. Een geheel biologisch en zelfs voor de mens eetbaar product (het smaakt nog goed ook).

Het voordeel van dit aas is dat je het, mits goed gesloten en koel bewaard, een lange tijd kunt bewaren. Dit natuurlijk aas zit boordevol met aminozuren. In de vorige eeuw heeft onderzoek uitgewezen dat kabeljauw dol is op aminozuren, die bijvoorbeeld in de garnalen aanwezig zijn.

Ik verwacht dan ook dat dit natuurlijk aas veel meer mogelijkheden heeft dan op dit moment wordt toegepast. 'Kunstaas' op basis van dit natuurlijk product zoals visjes en wormen?

Het kunstaas van tegenwoordig verliest zijn aantrekkingskracht, zodra de bewegingen stoppen. Het natuurlijk aas kan zijn vangkracht behouden op basis van de natuurlijke voedingstoffen. Total Fishing gaat op korte termijn dit product testen op witvis. Ik zal jullie van mijn bevindingen op de hoogte brengen.


Het lijkt wel of je bij de kruidenier van vroeger binnen stapt. Allemaal geur- en smaakstoffen.



Ontzettend veel geur– en smaakstoffen, boilies, kant en klare voeders, pellets, poeders en vloeistoffen, tabletten in de meest uiteen lopende kleuren en geuren en waarschijnlijk ben ik ook nog wat vergeten.

Ik zag zelfs complete productiemachines om boilies te maken, in diverse afmetingen en opstellingen. Ik heb lang aan zee gevist en met een visparaplu, een viskarretje en een eenvoudig stoeltje was je goed uitgerust. Voor de karper vissers zijn er nu heuse tenten, stretchers, slaapzakken, kooktoestellen en paraplu’s als aanvulling op de tent.


Productiemachines voor boilies.voor de doe het zelver onder de karpervissers.


Bijna een geheel complete productielijn.


Van alle gemakken voorzien.


Uiteraard was Raven uit Nederland ook present met zijn karperafdeling.





Opvouwbare boten van aluminium. Lucky Luc heeft er ook zo een.



Kooktoestel van Coleman (zuster maatschappij van Pure Fishing).


Het is wel duidelijk dat je hiervoor meer nodig hebt dan een eenvoudig viskarretje. Het is er allemaal. Aan zee hadden we een petromax (petroleum vergasser, soms, zoals in mijn geval, twee) en een koplampje om de aanbeten op de top van de hengel te kunnen zien. Nu is er een enorme keus uit elektronische beetverklikkers en alles wat er bij hoort.


Elektronische beetverklikkers voor een heerlijke nachtrust, terwijl u aan het vissen bent en maar hopen op die ene supermooie karper.


Toen ik 50 jaar voor het eerst met mijn vader meeging was er niet veel meer dan een normaal petroleumlampje als lichtbron. Ook de Coleman benzinevergassers waren te zien.


De benzinevergassers van Coleman.


Wat mij al direct opviel was dat er heel veel met elkaar om gegaan werd alsof men elkaar al jaren kenden. Misschien is dit ook wel zo. Het was er heel gezellig onder elkaar en de stands van collega’s werd ook door andere standhouders druk bezocht.
 

Stefan Roosemont (KGB), Kristof Dresselaerts (CBB), Davy Fonteyn (Speed Carp) en Jurrie Schepens (ECB).


Ik zag prachtige Sportex karperhengels van 2,5 lbs. waar ik vanaf het strand best een mooie vis, zoals bijvoorbeeld een flinke kabeljauw, gemakkelijk mee zou kunnen landen. Deze hengel is uiteraard veel lichter en dunner dan de strandhengels, die toen in de jaren '70 van de vorige eeuw werden aangeboden.

Jammer dat het vergeleken met het strandvissen een nog passievere visserij is. Het ter beschikking staande materiaal is echt geweldig.

Alle stands werden heel overzichtelijk onder gebracht in één grote sporthal (er werd zelfs nog af en toe getennist achter een net, die als scheiding diende tussen de hengelsport beurs en de tennis hal).

Laat het maar aan de Belgen over, een hapje en een drankje waren goed voorzien en er werd dan ook gretig gebruik van gemaakt. De lezingen werden ook goed bezocht en vele sportvissers zag ik met gekochte materialen de beurs weer verlaten. Er werden visreizen aangeboden, heel specifiek op de karper.


Natje en drankje waren goed verzorgd daar in Mechelen.



Lezingen werden goed bij gewoond.


Zo'n karperbeurs is heel anders dan een hengelsportbeurs waar alle disciplines zijn vertegenwoordigd. Daarom verbaasde mij de aanwezigheid van niemand minder dan Leo Stoutjesdijk van Pure Fishing, die JRC vertegenwoordigde op de beurs.


Eddy Sterckx, de karperkoning in vlees en bloed en in karton met vis.


Zelfs op een karperbeurs in het Belgische Mechelen kom je Leo Stoutjesdijk van Pure Fishing tegen.


Omdat karpervissers ook vaak over grotere afstanden de karpers belagen zijn er speciale voerboten. Deze op afstand bedienbare boten brengen het voer, maar ook het aas, naar de gewenste plek.


De op afstand bediende voerboot brengt uw voer, maar ook uw beaasde haak op de gewenste plek.


Eigenlijk een hobby binnen een hobby. Maar er waren ook andere boten waar je zelf mee moest varen om je aas daar te leggen waar je de grootste kans verwacht van een kolossale karper. Landingsnetten zo groot, vismatten, zo luxueus, dat het als ledikant niet zou mis staan.


JRC stand aanwezig met natuurlijk ook Penn.


Ook voor het karpervissen worden er reizen georganiseerd en aangeboden.





Fox ook met een stand aanwezig in Mechelen.












Dirk Annemiek en alle anderen, bedankt voor de gastvrijheid en volgend jaar ben ik zeker weer van de partij.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De Allrounder 122 : Droog op karper
Willem Moorman -
image description
De Allrounder: Karper op de vaste stok.
Willem Moorman -