Brunswick Corporation

Brunswick Corporation

Door Lance Senior

Vorige week op bezoek geweest bij Brunswick Corporation te Verviers in Belgie, vlak bij Luik. Brunswick Corp. houdt zich o.a.bezig met Mercury-en Mariner Motoren. John Brunswick ging als 14- jarige jongen vanuit Zwitserland naar de States om daar zijn geluk te beproeven. Hij startte daar een Timmerfabriek, waar kasten, trappen etc.gemaakt werden. Dit alles werd ondernomen in Cincinnati, Ohio.

In 1845 introduceerde hij de eerste biljarttafel en in de jaren die volgden werd dat een enorm succes. Echter de watersport begon zijn aandacht te trekken en met de nieuwe naam Brunswick Corporation, die hij verzon, kocht het bedrijf in 1960 Owen Yachts en Carson Boat Works. Een eerste stap dus in de watersport. Beide merken boten werden onder de naam Brunswick boten verkocht.

In 1961 werd de Keihaefer Company, de voorloper van Mercury Marine en Quicksilver, overgenomen. Onder deze nieuwe samenwerking werden de inmiddels beroemde Mercruise Sterndrives gelanceerd. Tussen 1964 en heden werden diverse bootfabrikanten overgenomen of werd er geparticipeerd in bepaalde jachtbouwers waaronder Capitol Tool, Boston Whaler, Arvor, Lund etc.

In 1984 werd Motor Guide overgenomen van ZEBCO. Dus naast de Mercury Motoren 2,5 PK tot 300 PK, Mariner, Mercury Racing (200PK-1350 PK), Mercury Inboard en Jetdrives was de serie compleet met deze elektrische buitenboordmotoren. In 1988 produceert Brunswick de LT5 High Performance Engines voor de ZR1 Cehvy-Corvette sportwagen. De Brunswick Group is in Nederland nog altijd de grootste met hun omzet.

Brunswick houdt zich naast de buitenboordmotoren dus aardig bezig op het gebied van compleet andere zaken zoals, nog steeds, biljarttafels, fitnessapparatuur, bowlinginstallaties etc.
 
Voor meer info, kijk eens op de site van Mercury.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij ...
Willem Moorman -
image description
Vernieuwde Busters
Marc Borst -