Brazilian ‘Peacock Bass’

bevolking nog met bamboe hengels. Op het meer waar we visten hebben we in de drie visdagen geen enkele andere vliegvisser gezien. Totale rust! Vanuit de cabin hadden we prachtig uitzicht over de baai. Het was heerlijk om in de hangmat te liggen en met een Caipirinha in de hand te genieten van de zonsondergang. Een waar paradijsje op aarde.


Prachtig uitzicht vanuit de cabin…

Terwijl we met de boot afwisselend langs afgestorven onderwater staande bomen en waterlelievelden drijven bieden we onze poppers aan. De aanbeten zijn fel. Het duurt dan ook niet lang voordat we de eerste pauwoogbaars in de boot hebben. Een kleine blauwe baars met prachtige kleuren glijdt na het maken van een foto weer terug in het water. Het valt ons al snel op dat de stekken met bruin gekleurd water hoofdzakelijk gele baarzen oplevert en de stekken met helder water de blauwe.


Bruin gekleurd water vooral gele baarzen

Persoonlijk vind ik de gele pauwogen het mooist. Ze hebben ongelooflijk mooie kleuren. Na enig pionieren leerden we tevens dat de streamer het beter deed dan de popper. Het was oktober en de gele baarzen lagen het nest te verdedigen, aldus de Lodge eigenaar. Vandaar dat de grotere vissen wat dieper lagen. Vanaf onze tweede dag zijn we dan ook gaan vissen met zinkende leaders en dat bracht resultaat. De vissen bleken inderdaad op ongeveer anderhalve meter diepte te liggen. De aanbeten waren hard en de baarzen gaven goede sport.


De aanbeten waren hard…

Mijn grootste baars was een gele pauwoogbaars met een lengte van 43cm. Een 6 of 7 hengel, afhankelijk van de wind, is perfect voor deze visserij. Streamers en poppers van 4 tot 10cm voldoen prima. De vissen zijn absoluut niet leaderschuw dus viste wij met een 10lb leaderpunt. Daarmee hebben we wel enkele piranha’s verspeeld maar dat hoort er bij. De eerste piranha ving ik tijdens een ‘wetwading’ sessie nadat we de boot aan wal hadden gelegd vanwege de wind. Ik voelde meteen dat het geen baars was. Toen de piranha in zicht kwam ben ik voor de zekerheid toch maar het water uitgelopen om de vis op het droge te trekken alvorens hem vast te pakken. De tandjes van deze rovers zijn echt vlijmscherp en de kaken ongelooflijk sterk. Toch een leuke bijvangst.


Leuke bijvangst zo’n piranha…

Het eten in de Lodge was zeer goed verzorgd. Het woord Lodge is overigens wel wat overtrokken. We aten met z’n allen aan een grote tafel. Zeer huiselijk en gezellig. Niemand is ziek geworden wat wil zeggen dat het eten en drinken betrouwbaar is. Een prima bestemming waar je helemaal tot rust komt en waar je bovendien exotische baarzen kunt vangen. De laatste zonsondergang van ons verblijf kan niet lang genoeg duren. En de Caipirinha smaakt wederom beregoed! 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -