Braided Mayfly

Braided Mayfly

door Frank van Benthem

Materiaal:

Haak: TMC 200 mt. 12 t/m 14
Binddraad: Uni 8/0 zwart
Staart: 2 kleuren Uni Big fly thread 3 eland maanharen
Body: Super fine dubbing Olive
Vleugel: Calfstail wit
Hackle: Bruin   




Woord vooraf

Oefen de knoop die je moet gebruiken, voordat je daadwerkelijk begint. Het bespaart je veel ellende en tijd. Want vliegbinden moet nog steeds een leuke bezigheid blijven.



1. Span tussen 2 hackle pliers de 3 eland maanharen (zie fig. 5 in de linker kolom)



2. Neem 2 gelijke lengtes big fly thread en lus deze in elkaar. Leg de einden van de ene lus bij elkaar en maak een enkele knoop erin, het zelfde doe je ook met de andere lus.





3. Knoop nu met een enkele knoop de big fly thread op de eland maanharen, zorg er wel voor, dat de knoop zich exact op de plaats bevind waar je het in elkaar hebt gelust.



4. Rechterlus (groen) over de maanharen leggen, de linkerlus (zwart) over groen leggen, onder de maanharen door, van onderen door de lus. Deze knoop gelijkmatig aantrekken.



5. Linkerlus (groen) over de maanharen leggen, de rechterlus (zwart) over groen leggen, onder de maanharen door, van onderen door de lus. Ook deze knoop gelijkmatig aantrekken.



6. Herhaal stap 4 en 5 tot je in totaal 22 knopen hebt.



7. Ben je klaar met het knopen kun je het staartje tussen de hackle pliers weg halen. Zet de haak nu in de vice en bind alleen de maanharen vast met 3 slagen(dus niet samen met de big fly thread) Herhaal nu stap 4 en 5, nu knoop je de maanharen samen met de haak steel. Zet daarna het geheel vast met 3 slagen. Overtollig materiaal wegknippen.


 
8. We gaan nu de vleugel van calfstail op de haak zetten. Pak een plukje calfstail en bind deze op de haak, met de haar punten naar het oog gericht. Eenmaal goed vastgezet moet je de toef
rechtop zetten.


 
9. Pak nu een bruine hackle veer en bind deze op de plaats in waar je bent gestopt met het knopen.


 
10. Zet wat olive dubbing op het binddraad en maak nu de body. Ga met kruislinkse slagen langs de voor- en achterzijde van de vleugel, daarna nog een klein beetje richting het oog dubben.


  11. Hackle nu de veer over de body heen. Ook met de hackle veer ga je met kruislinkse slagen voor en achter de vleugel langs. Zorg er wel voor dat je bij het oog eindigt.


  12. Whipfinishen en lakken.



Oke, het is dan wel een zeer bewerkelijke vlieg, echter is het resultaat er ook naar. En vind je de vlieg te jammer om mee te vissen…...... Tja dan kun je hem natuurlijk altijd nog aan iemand cadeau doen. Heeft u vragen of opmerkingen over het binden van deze vlieg of vliegbinden in het algemeen kunt u mailen naar Frank: fbenthem@globalxs.nl

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Ben u van de partij op 13 en 14 mei?
Willem Moorman -
image description
VIS TV: Vliegvissen op voorn in historisch Urk
Willem Moorman -