Bourgondisch genieten tijdens de Fly Happening 2016 in Putte (België)

Bourgondisch genieten tijdens de Fly Happening 2016 in Putte (België)

Zondag 27 november ben ik te gast bij de Federatie Vlaamse Vliegvissers, die hun tweejaarlijkse vliegvisfeest nu alweer voor de vijfde keer organiseren. Er is weer heel veel te zien zoals allerlei vliegvisbestemmingen in binnen– en buitenland, leerrijke demonstraties van diverse bekende vliegbinders voor beginners, maar ook voor de ervaren vliegvissers. Vliegenhengels, reels, waadpakken, viskayaks en heel veel vliegbindmateriaal in de mooiste kleuren.


Helemaal niet verkeerd als kerstboom met de feestdagen voor de boeg……………..

Zaterdag zijn ongeveer een duizend bezoekers op de Fly Happening tussen Heist op den Berg en Mechelen af gekomen, vandaag wordt een gelijk aantal bezoekers verwacht vertelt Guido Vinck van de Federatie Vlaamse Vliegvissers mij. Eens per twee jaar wordt deze happening georganiseerd en steeds meer jeugdige leden maken zich het vliegvissen eigen. Een bijzonder goede ontwikkeling voor deze speciale tak van vissen.


Veel geïnteresseerde bezoekers.

Belangrijk voor de jeugd is vooral de flashy kleding, tassen en nieuw materiaal, vertelt Guido heel enthousiast. Op dit moment zijn er zo’n 15.000 vliegvissers in België, waarvan er alleen al in Wallonië zo’n 10.000 actieve vliegvissers zijn. In Wallonië is er veel stromend water met een goede forel en vlagzalm stand. Het aantal in Vlaanderen is slechts de helft. Maar Vlaanderen is dan ook nagenoeg geheel vlak.


Wilt u meer informatie over deze Federatie, kijkt u dan eens op de website van deze vereniging.


Op iedere visbeurs zie je wel gelegenheden waar je een drank en een hapje kunt vinden, maar tot op heden heb ik in Nederland nog niet zo’n bourgondische visbeurs gezien. Hier in het land van misschien wel meer dan duizend biersoorten, hoort een lekkere trappist of gewoon een fris pintje thuis op de beurs.,niet alleen op het terras, maar ook op de stands. Je krijgt, zoals wij dat in Nederland zeggen: een echt Zwitserleven gevoel.


Genieten pur sang. Vele Nederlanders, Belgen en zelfs Fransen komen dan ook naar deze beurs om de laatste nieuwtjes op het gebied van vliegvissen te scoren, maar ook om onder het genot van een drankje wat bij te praten met hun collega vliegvissers.


Veel kleuren op de stands.

Standhouders uit België, Frankrijk, Denemarken, Engeland, Zweden, Ierland, Nederland, Duitsland en Tsjechië zijn aanwezig om de bezoekers te informeren over vlieg binden, bind materiaal, vliegenhengels, reels, lijnen, vliegjes, streamers, locaties in binnen en buitenland, enz. Beide hallen van Gemeenschapscentrum Klein Boom in Putte zijn dan ook helemaal vol met allerlei kleurrijk materiaal.


Kees Hamelink (rechts), een begrip in de hengelsport. sinds de vorige eeuw al present op vele visbeurzen in België en Nederland.


Wie kent hem niet, Samen met zijn broer Frank is hij (Bart) ook van de partij in Putte.


Dennis Sanders van BigStreamers.com (geheel links).


Uit Engeland
Chevronhackles.com/


1000vliegen.nl/


Viskayaks zijn ideaal voor de vliegvisser op dagen dat een tegenwind het vissen vanaf de kust op je favoriete stekken onmogelijk maakt. Door middel van de kayak kun je je favoriete stek zelfs met wind in de rug bevissen, door met je kayak het water op te gaan en naar de kant te werpen. Eenvoudig op het dak van je auto mee te nemen naar bij voorbeeld Denemarken of Zweden. Meer info kunt u inwinnen bij Mark van Dijk Yachting in Hoogstraten (België). Regelmatig organiseert Mark activiteiten waarbij je de kayak eens uit kunt proberen.


Denemarken een eldorado voor de vliegvisser. Fishing Lodge met een visgids en alles wat een sportvisser nodig heeft op het eiland Funen. U kunt er onder andere kayaks en bellyboten huren. Niet alleen voor de vliegvissers, maar ook kunstaasvissers zijn welkom.


Ierland, zeeforellen, zalm en snoek met de vliegenhengel.


Glenmore-rivers.com/


Igor Stancev uit Macedonië, een ware super grootmeester onder de vliegbinders, met een grote bekendheid. Ongelooflijk wat Igor op de toch al kleine haakjes weet te toveren. Sinds zijn twaalfde levensjaar bindt Igor al vliegen. In de periode 1997 – 2001 won hij samen met zijn echtgenote 43 absolute topprijzen in belangrijke vliegbind wedstrijden in o.a. Noorwegen, Duitsland en Ierland.


België het land van de 1000 biersoorten………………………….Bourgondisch genieten van een trappist.


Druk bezocht.


Volop materiaal en ook kleding op de beurs.


Niet alleen voor de vliegvisser, maar ook voor de kunstaas visser vindt hier materiaal om streamers of een bijvanger te binden.


Over twee jaar ben ik zeker weer van de partij.

Ik ben zelf geen vliegvisser, omdat ik het binden met dat kleine materiaal niet machtig ben (ook geen geduld voor) en omdat ik het vliegvissen wat minder efficiënt vind dan met pluggen. De ervaren vliegvissers moeten driemaal aanleggen om hun vliegje op vaak meer dan dertig meter afstand te werpen.

Aan de andere kant vind ik het heel mooi om naar te kijken hoe men een vliegje zeer natuurgetrouw op het water weet te leggen. Een verkeerde aanbieding betekent simpelweg geen vis. Zeker weer een geslaagd evenement.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
De 2024 vliegvis aquarellen muurkalender
Willem Moorman -
image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -