image description

Bonaire: aanrader!

Bonaire: een aanrader! 

Door Leon van Hagen

In de laatste twee weken van augustus zijn we 11 dagen naar het paradijselijke eiland Bonaire geweest om eens bij te komen van een jaar lang 'werk-hype'! Dit eiland is een van de meest rustieke van de Antillen en geliefd bij snorkelaars en duikers. Dit omdat overal rondom het eiland een rif zit en daarachter dieptes die aflopen naar 300 meter.

De riffen zijn adembenemend van schoonheid en bevatten talloze vissoorten in de meest prachtige kleuren! Ook typisch iets voor een vakantieganger met een vis-agenda dacht ik van te voren! Op Bonaire heerst nog een echte ouderwetse 'nevermind' mentaliteit, alles is en gaat er makkelijk, een verademing als je ziet wat wat we hier in Europa moeten doorstaan.

Ik heb de indruk dat we hier een aantal “stropdassen” op beleidsfuncties hebben zitten die alleen maar willen laten zien dat ze 'iets' gedaan hebben in het jaar! Dit houdt in de praktijk dat in dat er weer iets verboden of gesloten wordt! Ik heb nog nooit gehoord dat iets weer wel mag, een goede stek weer toegankelijk wordt of dat je meer vissen mee mag nemen voor de pan...!
 
Zoniet in Bonaire, waar men zich niet al te druk maakt! Je mag er bijvoorbeeld zelfs met alcohol achter het stuur, zonder hier een waarde-oordeel aan te verbinden! Anderzijds is er weer een goed natuurbeheer: je mag er de boot niet ankeren in verband met het koraal en niet met netten vissen.

We waren in het bezit van een auto, die je daar absoluut nodig hebt. Dagelijks deden we verscheidenen locaties aan en vingen vooral kleine vis van allerlei tropische allooi.

Je hebt er mooie flats, waar je bonefish kunt belagen in een werkelijk schitterende ambiance.

In het zuiden heb je Lac Bay, een prachtige baai met rustig water, omgeven door mangroves.

In het kraakheldere water zie je echt duizenden jonge vissen, een echte kraamkamer voor de Caribische Zee.

Visserij op kunstaas vond ik er taai. Hoewel de kleine barracuda's onder de steiger lagen waar we opstonden, lukte het niet er één op de ongeveer 30 verschillende kunstaasjes die ik ze gepresenteerd heb te vangen.

Zelfs een levende aasvis werd alleen nieuwsgierig bekeken maar niet gegrepen.
 
Mijn vrouw en ik huurden een boot met 115 pk buitenboordmotor bij Le Grand Bleu, een charter gerund door het Nederlandse stel Roos en Rijk. Je mag dan in een bepaald gebied varen zonder crew, gewoon lekker vrij, je hebt zelfs geen vaarbewijs nodig al had ik die wel bij me.

Dit werd echt een heerlijke dag, trollend rondom het eiland Klein Bonaire tot aan de zoutpier met de biggame stok die Rijk meegegeven had. En dat allemaal voor 180 us dollar de hele dag, plus een beetje benzine erbij die daar overigens heel goedkoop is.

We kregen met het trollen een aanbeet maar konden die niet verzilveren. Wel hebben we wat tropische visjes gevangen aan aas, alles catch en release overigens. Nogmaals een superdag in deze ambiance, Rijk vertelde nog dat hij in sommige maanden zelfs marlijn kan garanderen in dit water!
 
Op een van de snorkelspots was een houten steiger waar wat locals aan het vissen waren met handlijnen. Mijn snel binnen geviste plug leverde na een aantal missers eindelijk een prachtige Crocodile Needle Fish op, zeg maar een geep 2.0! Spectaculair gezicht om deze uit het water te zien springen!

Omdat het vissen met de boot van Le Grand Bleu zo goed bevallen was en Rijk toch graag wilde dat we wat vis zouden vangen, zijn we ook nog op een zondagochtend met deze boot geweest. We kregen Theo, de local fishing hero mee en mochten zo ook verder weg met de boot.

We gingen trollen langs het national park op wahoo. Helaas wederom geen treffers, al bleek na telefonisch contact met andere boten en vissers ter plaatse dat niemand wat kon raken die dag.

Mijn vrouw Simone nam het roer en Theo en ik begonnen barracuda rigs te knopen waar we verder mee gingen trollen. Dit bleek wel succesvol en de ene na de andere aanbeet van barracuda deed zich aan, wederom een superleuke dag!


 
Op de een na laatste dag, besloten we nog een haven aan te doen waar we eerder hele grote tarpons hadden zien zwemmen. Dit werd een visserij met hindernissen in verband met de aangemeerde boten en vele trossen in het water.

Hoewel mijn voorkeur ligt bij lichter vissen, besloot ik de (reis)boothengel te gebruiken om meer controle op de vis te kunnen houden die van nature onder die boten door wil schieten. Buiten het verlies van je vis, hou je dan ook niet veel vrienden over als je gevlochten lijn door al die schroeven zit!

We besloten dit een uurtje te doen voor foto en filmmateriaal en het werd uiteindelijk een van de beste happy hours die ik ooit heb meegemaakt.

Zowat elke worp was een aanbeet van grote sterke vis, ik heb er prachtige Ladyfish (poor man’s tarpon), Jacks en Snook gevangen!

De dreggen van mijn plug bogen uiteindelijk helemaal uit van al dat geweld, heb heel veel vis verspeeld omdat ze uiteindelijk niet te houden waren en losschoten.

We hebben met de gopro een aantal drils en lossers vastgelegd op film die ik je echt aanraadt te bekijken op ons blog http://resortfishingadventures.jimdo.com/


Maximaal kicken!

Bonaire is dus een aanrader!

Tight lines,
Leon van Hagen

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -