image description

BNRZ record snoekbaars !

Tijdens een bizarre sessie op 14 februari 2020 ving Robert Xhofleer een nieuw Nederlands record snoekbaars van ruim 106 centimeter. Lees alles over deze vangt, andere giga snoekbaarzen en de visserij en aanpak van deze specimen hunter in dit item!

Nederlands record snoekbaars
Het Nederlands record snoekbaars van 106 cm in handen van Robert Xhofleer. Wat een geweldige vis!

Hoe omschrijf je je snoekbaarsvisserij? Ga je voor de aantallen of juist voor de grote vis?

In 1998 ben ik begonnen met het vissen op snoekbaars vanuit de boot. Beginjaren uitermate veel geverticaald, dat was nog vrij nieuw in die tijd. Door de jaren heen ben ik steeds meer werpend gaan vissen.  Daarnaast gooi ik maar al te graag een pennetje uit. Enkele jaren geleden ben ik verslingerd geraakt aan het pelagisch vissen. Aantallen zeggen mij al lang niks meer, ik kan gerust een dag lang varen op zoek naar die ene grote vis.

Kun je de visdag beschrijven? Hoe verliep deze? Nog meer grote vissen?

Magische dag! Samen met mijn vismaat Gerben Mul ving ik die dag een indrukwekkend rijtje kneiters van 84-88-94.5-96-97 cm voorafgaand aan die record vis. Gedurende de dag raak je dan in een soort flow en hadden we beiden het gevoel dat er nog een bonus in zat … en die kwam ook!

Hoe was de aanbeet en de dril van deze vis? Wist je gelijk dat het een bak was?

Nou het was een regelrechte beuk van een aanbeet gevolgd door een explosieve dril! Het zware gewicht in combinatie met de krachtige ‘kopstoten’ maakte al snel duidelijk dat het een echte bak was. Riviersnoekbaarzen zijn sowieso een klasse apart wat betreft vechtlust.

Wat dacht je toen je de vis voor het eerst zag? Waar stond je vorige record op?

Eenmaal aan de oppervlakte hadden we meteen in de gaten dat het een echte buitencategorie snoekbaars was. Weet nog donders goed dat ik in het schepnet keek en tegen Gerben zei: “Dit is hem!” Mijn vorige record van 102 cm en dateert uit februari 2001 – destijds werpend gevangen langs het stroomnaadje op de rivier.

snoekbaars record
Nog één keertje dan, wat een bak is het! Het Nederlands record snoekbaars van 106 cm.

Waar heb je de vis mee gevangen? Wat voor aas, en hoe zag de rest van je set-up er uit, lijn, hengel etc?

Ik heb de vis pelagisch gevangen met een Westin TwinTeez 8” vorkstaartje in de kleur official roach. Aan een handgebouwde Northfork (by Gary Loomis) baitcaster vervaardigd door mijn maatje Pieter Smit uit Volendam.

Waar is het Nederlands record snoekbaars gevangen?

Ik heb de vis gevangen op een plas – die in directe verbinding staat – met een van de grote rivieren die ons land rijk is.

Wat denk je, is een nog grotere snoekbaars een reëel doel?

De meeste snoekbaars cracks onder ons dromen hun leven lang van een metervis. Vaak blijft het daar ook bij, gezien het feit dat dit uiterst zeldzame exemplaren zijn. Groter dan dit ga ik waarschijnlijk nooit meer vangen, maar zeg nooit nooit!

Zo’n anderhalf jaar geleden ving mijn vismaat Igor Vucenic een snoekbaars van 105 cm – eveneens op de plank gemeten. Ook toen dachten we dat dit record nooit meer verbroken zou gaan worden! Vissen van dit soort afmetingen zijn echte uitzonderingen die je maar zelden of nooit zult tegenkomen. Lang niet iedere snoekbaars heeft de genetische aanleg om tot dergelijk formaat uit te groeien. Ik heb simpelweg het geluk gehad dat ik hem daadwerkelijk ben tegengekomen en vervolgens heb mogen vangen!

Biologie en achtergrondinformatie snoekbaars

Wil je meer weten over de levenscyclus van de snoekbaars en andere wetenschappelijke achtergronden? Klik hier voor meer info van Sportvisserij Nederland!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Allround ontmoet Allround.
Willem Moorman -
image description
Colombia deel 4: Payara
Willem Moorman -