Blauwvintonijn in Nova Scotia, Canada!

Persbericht Visreis.nl

Blauwvintonijn in Nova Scotia, Canada!

Nova Scotia, Prince Edward Island. Dit is de locatie voor deze uitzonderlijke visreis. Het blijft een cliché maar de natuur is waanzinnig mooi, de mensen zijn vriendelijk en de service is perfect. Hier snappen ze hoe het werkt. Hier lachen het leven en de blauwvintonijnen je toe.



Bekend van de serie ‘Wicked Tuna’ op National Geographic maar nu gewoon vanuit je eigen luie stoel te boeken maar stand up (of zittend) in te vullen. En reken maar dat je aan de bak moet! Prince Edward Island is ruim 5500 km2 groot en er wonen slechts 150.000 inwoners. Even voor de goede orde daarmee is het net zo groot als de provincie Friesland en daar wonen vier maal zo veel mensen. Het eiland zelf is vooral gericht op toerisme en natuurlijk de visserij.

Er stroomt hier een warme golfstroom die langs de eilanden groep van Newfoundland wordt geperst en waardoor er een continu aanvoer van voedsel is. In hun jaarlijkse trek komen de blauwvintonijnen dan ook juist hier uitgebreid foerageren in de nazomer. De hier aanwezige grote scholen met makreel en andere aasvissen maken dat ze voor hun verdere trek zich eerst hier goed voleten. De vissen zijn dan ook in topconditie in deze periode. Ze noemen deze regio niet voor niets “The Land Of The Giants” en “Bluefin Capital of the World!”.

Het wereldrecord blauwvintonijn staat op 1496 lbs en iets ten zuiden van Nova Scotia gevangen. Maar een vis van alleen al de helft van dit gewicht is een extreem spektakel. Het is ongeveer een vergelijkbaar gevoel alsof je een vrachtwagen die vol gas rijdt aan de haak hebt geslagen. Maar dat is ook niet vreemd met een topsnelheid tot wel 90 km / uur en gewichten tot ruim 1.000 lbs.


Een ding staat vast. Dit wordt een avontuur om nooit te vergeten!

Vissen
De dag begint met het vangen van verse makreel. Deze komen in de bun zodat ze levend blijven. Dit gebeurt meestal al direct buiten de haven. Afhankelijk van waar de tonijn zich bevindt is het 20 tot 60 minuten varen tot de visgronden. Op de juiste locatie aangekomen wordt begonnen met chummen.

Het aas wordt aan stukken gesneden en in het water gegooid. Door de geur van het aas komen er na een bepaalde tijd de blauwvintonijnen op af. Vaak worden de tonijnen in eerste instantie alleen gevoerd omdat de aanblik zo indrukwekkend is om ze als torpedo’s onder de boot door te zien schieten.

Daarna is het een kwestie van een levende makreel aan de haak en wachten maar…. (en dat duurt meestal niet lang). De hookup volgt vaak binnen enkele seconden en dan is het een kwestie van heel hard werken voor degene die aan de beurt is. De gemiddelde grootte van de vissen varieert van 400 tot 1.000 lbs. Zodat ook de lengte van de drills varieren in tijd. Dit loopt van 1 tot soms wel aan 4 uur aan toe! Wees dus goed voorbeid!



De aanbeten zijn zo heftig dat er runs bij zijn waar zeker 700 meter (!) lijn of meer van de reel wordt getrokken. Dit zijn met recht de grootste, machtigste en absoluut sterkste vissen van de wereldzeen. De visserij is hier Catch & Relase. By Law! Of te wel Alles gaat terug en de kapitein mag 1 vis per jaar meenemen om te verhandelen. Hier wordt strikt op toegezien.



Materiaal
In de haven van North Lake liggen maar liefst vijf boten ter beschikking die beschikbaar zijn voor deze waanzinnige visserij. Allemaal lokale boten en kapiteins die deze wateren als hun broekzak kennen. L‘il Miss Maddy, Princess Nova, Frayed Knot, Shelling it out again en Boo Boo. Alle boten zijn rond de 10 meter lengte en hebben sterke motoren aan bood. Het spreekt voor zich dat alle boten zijn getest en voldoen aan alle strenge Canadese richtlijnen en beschikken over de benodigde vergunningen en veiligheidsapparatuur.

De boten zijn geschikt tot 6 personen. Wij adviseren echter om met max 4 personen per boot te gaan. De reden hiervoor is dat men minder lang hoeft te wachten op zijn beurt en iedereen aan de vis toekomt. Naast de kapitein vaart er ook een deckhand mee die assisteert met het voorbereiden en prepareren van hengels en begeleiding geeft tijdens de drill (indien nodig).



Het is mogelijk om de vis stand up te bevissen met een volledig harnas of vanuit de vechtstoel. Maar welke keuze je ook maakt, het wordt een hele harde dobber die een grote fysieke inspanning van je vergt. De stand Up hengels zijn handgemaakt (Salty Dawg Custom Rods) speciaal voor deze visserij en daarbij wordt gebruik gemaakt van Okuma Makaira 80 W reels. Deze zijn volgespeeld met maar liefst 1800 meter dyneema van de sterkste soort. Daarvoor een lange voorslag met extreem sterke nylon en een Mustad Tuna haak er op. En het geheel is compleet.

Seizoen / Weer
Het vissen vindt hier plaats van medio juli tm medio oktober. Prince Edward Island ligt op dezelfde breedtegraad als Noord Spanje maar naarmate het later in het seizoen wordt, neemt de noodzaak voor goed water- en windwerend materiaal toe. Stevige bergschoenen, een goede cap en zonnebril zijn ook een must.

Daarnaast komt het ook voor dat er dat er een visdag ten prooi valt aan de wind. Vanzelfsprekend betaal je deze kosten dan ook niet. Maar houd rekening met een dag uitval zodat de teleurstelling minder is. Er zijn genoeg andere dingen te doen op het eiland en ook een alternatief dagje vanaf het strand vissen levert al snel veel plezier op.



Reis & Prijs
Je vliegt snel en voordelig met Icelandair met 1 tussenstop in Reykjavik naar Halifax. Daar zorgen we dat er een comfortabele jeep voor je klaar staat. Zodoende kan je de laatste 350 km naar de vakantiewoningen op de Prince Edward Island comfortabel afleggen. Vanaf Halifax neemt de reis ongeveer 3,5 uur in beslag.

Je rijdt door de zeer indrukwekkende omgeving met overweldigende natuur en alleen de reis er naar toe biedt een zee aan nieuwe indrukken. Je verblijft een week met 4 man in een van de drie nieuw gebouwde vakantiewoningen en vist 5 volle dagen op een van de vijf beschikbare boten. Al het materiaal, begeleiding etc is inbegrepen. Sluit vervolgens je week af met een overheerlijke kreeftmaaltijd en alles bij elkaar heb je een onvergetelijke visreis.

De richtprijs voor dit pakket ligt bij vier deelnemers rond de 2.895,- per persoon. Additionele kosten zijn brandstof voor de auto, ontbijt en diners. Vanzelfsprekend is het ook mogelijk om hier een speciaal programma voor op te stellen met bijvoorbeeld drie dagen tonijn vissen, 2 dagen algemene visserij of het verlengen van de reis in deze schitterende omgeving. Alles is mogelijk.


Bijzonder handig is ook dat er geen visum of vaccinaties nodig zijn. Maar een ding is wel van belang: Een goede fysieke conditie. Het klinkt misschien raar maar om ongetraind aan een drill van drie uur te beginnen met een van de grootste en sterkste vissen van deze wereldzeeën is misschien niet heel verstandig. Verder nog een geldig paspoort en de reis kan beginnen.
 

Een ding staat vast. Dit wordt een avontuur om nooit te vergeten! Visreis.nl, Leidsestraatweg 41, 3443 BP Woerden, Mob : 0628 – 308 345 Email : info@visreis.nl  Kijk op de website www.visreis.nl voor de laatste versie
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -