Biggame vissen op nog geen 2 uur vliegen! ( Deel 1)

Biggame vissen op nog geen 2 uur vliegen! ( Deel 1)

Door: Joop Folkers

Roned Sportfishing is al sinds 18 jaar een begrip onder zowel de meervalfanaten als de biggame vissers! Roned heeft als uitvalsbasis  gekozen voor het gezellige vakantiedorp Riumar,gelegen aan de Ebro Delta op zo’n kleine 200 kilometer ten zuiden van Barcelona.

Vrijwel dagelijks vertrekken er vanuit de nieuwe,moderne vissershaven twee topboten om zowel de meerval als blauwvin tonijn te belagen! De vloot bestaat uit de 8 meter lange “SeaCat”, een super zeewaardige catamaran voorzien van 2 bb motoren van 75 pk elk en de 7 meter SeaFox eveneens voorzien van 150 pk motor geweld.


De SeaFox  en fantastische boot voor deze visserij!

Op beide boten bevinden zich ervaren gidsen die er werkelijk alles aan doen om je vangkansen te vergroten! Maar goed,na véél spannende verhalen van mijn jeugdvismaatje Ralph Leening (maar liefst 10 jaar ervaring in dit visrijke gebied)werd besloten om samen de Ebro Delta eens onveilig te gaan maken!   


De SeaCat een stabiele topboot!

Want laten we eerlijk zijn, waar ter wereld maak je een reële kans om op nog geen 2 uur vliegen van Amsterdam zo’n  knuppel van een blauwvin tonijn te vangen! Naast de zo gekoesterde blauwvin tonijn behoren vissoorten als Bluefish, Palometa,Amberjack en Little Tuny ook tot de vangstmogelijkheden.

De eerste dag werd gekozen voor het vissen met oppervlakte pluggen. De (soms) enorme scholen tonijn vertonen zich regelmatig aan de oppervlakte waar ze gepaard met een enorme herrie het glasheldere zuurstofrijke zeewater omtoveren tot één grote schuimmassa. Dit brute geweld is misschien goed te vergelijken met het plotseling ontstaan van een tsunami!!


Soms jagende scholen tonijn zo groot als een voetbalveld.

Zo’n alles verwoestende vreetperiode duurt over het algemeen slechts een paar minuten. Na deze slachting verdwijnen deze prachtige vissen weer in de diepte om enkele honderden meters verderop weer toe te slaan. Het enige bewijs van zo’n korte,heftige vreetorgie zijn de tienduizenden fel glinsterende schubbetjes die het heldere diepblauwe zeewater zilver kleuren!

Geloof me als je zo’n vreetorgie voor de eerste keer meemaakt kun je je nauwelijks voorstellen dat de blauwvin tonijn met uitsterven wordt bedreigt. Het gaat vaak om enorme scholen, die gezamenlijk soms de grootte van één of meerdere voetbalvelden hebben! Als één team, jagen deze supersnelle rakkers grote concentraties aasvis naar de oppervlakte om daarna met zijn allen aan de vreetpartij te beginnen!

Al snel werd duidelijk dat je zo’n vretende school rustig moest benaderen. Had je de school eenmaal binnen werpafstand dan was het zaaks om je plug zo snel en ver mogelijk binnen die jagende bende zien te krijgen. Daarna was het gewoon een kwestie van snel binnendraaien! Ik was werkelijk totaal verbouwereerd van datgene dat zich onder en vlak naast de boot afspeelde!

Het was gewoon een wrede moordpartij waarbij je werkelijk honderden tonijnen jagend boven water zag springen! Toen ineens werd mijn plug tijdens het binnenspinnen vol gepakt direct gevolgd door een snelle lange run. Ineens realiseerde ik me dat ik één van s -werelds snelste en sterkste vissoorten had gehaakt!


Keer op keer verdween de tonijn weer richting bodem!

Tja,daar stond ik dan met mijn 3 meter lange (volgens de ontwikkelaar onbreekbare)Shakspeare stok. Deze run was in de verste verte niet te vergelijken met die van mijn zo gekoesterde zeebaarzen. Terwijl Mister Tuna niet van plan was om te stoppen verdween de top van mijn (achteraf te lange hengel!) keer onder water!

Dit had ik nog nooit meegemaakt,gewoon machteloos toezien hoe de lijn op mijn spoel langzaam maar zeker reduceerde. Na een aantal minuten bedacht deze spierbundel zich en besloot met dezelfde snelheid weer richting boot te knallen. Reel reel reel…was het enige dat Ron hoorde schreeuwen!


Oeps, lekker spul die Shakespear hengels!

Uit alle macht probeerde ik het contact met deze locomotief te behouden door de lijn constant strak te draaien. Mijn God wat een snelheid! Even leek het of er rust in de tent kwam! Valse hoop zo bleek al snel,want binnen enkele seconden later besloot “tonijnmans”  er nog een schepje bovenop te doen door recht onder de boot wederom richting bodem te knallen!!?


Gelukkig liep de dril toch nog voorspoedig!

Kortom de tientallen meters lijn die ik net had “gewonnen” kon ik doodleuk weer prijsgeven! Niets stoppen,gewoon doorknallen dacht meneer! Je bent precies 25 minuten bezig grinnikte Ralph! Normaliter staat er voor de dril van zo’n spierbundel een minuut of 50 dus ik had nog effe te gaan. Ineens gebeurde er iets waar we zeker geen rekening mee hadden gehouden.


Wat een bonk spieren zo'n tonijn!

Tijdens de zoveelste run brak mijn hengel net onder de pensluiting!! Tja daar sta je dan met een soort korte versie van een verticaal hengel tijdens de dril van je eerste blauwvin tonijn! De top van de hengel was inmiddels richting tonijn afgedaald en ik vreesde dan ook met grote vrezen of ik deze superdril wel tot een goed einde zou kunnen brengen! Na ruim 50 minuten kwam er dan toch eindelijk schot in de strijd en zagen we voor het eerst een schim van deze krachtpatser! “Colour”…riep Ralph!


Zo de eerste is binnen!

Gelukkig maar want mede dankzij de gereduceerde lengte van mijn hengel begon mijn rug lelijk tegen te sputteren! Na enkele korte heftige runs kon Ron de vis binnenboord brengen. Wat een ongelooflijke beauty!! Na een korte fotosessie mocht ik deze waanzinnige Thunnus thynnus (voorzien van een oerbrul!!)weer behoedzaam terug geven aan moeder natuur.

Ik pakte mijn fles water ging in een hoek zitten nagenieten van deze super dril,die ondanks de hengelbreuk toch een mooi einde kende! 

Binnenkort deel 2

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -