image description

Big Eye Screw: In het land der blinden is één oog koning.

Gezien bij SPRO....

Big Eye Screw: In het land der blinden is één oog koning.

Wat een openingszin die op vele situaties kan duiden. Gaandeweg dit artikel komen we er vanzelf wel achter wat ik hiermee bedoel. In het verleden heb ik (zie o.a. ‘’lastige rakkers deel 2) het weleens gehad over het voor de rovers nog aantrekkelijker maken van een stukje kunstaas.

Eigenlijk bedoel ik hiermee, het nog zichtbaarder maken van dit nep aas en een zichtrover als de snoek een oriënteringspunt te geven, waarop hij zijn aanval kan plaatsen. Dat een dergelijk punt wel erg moet opvallen lijkt mij duidelijk, dus moet het contrasteren met de oppervlakte waarop het is geplaatst.

In de natuur zie je dit ook terug op bepaalde (aas)vissen, waarbij je in eerste instantie zou denken dat het als camouflage dient. Toch ben ik er ook van overtuigd dat de natuur ook de predatoren helpt, door hun maaltijd wat zichtbaarder te maken, want deze vis schakel mag nooit uit de ketting verdwijnen.

Ikzelf experimenteer al jaren met dit fenomeen en ben er wel van overtuigd dat deze ‘’aandachtspunten’’ op bepaalde dagen hun voordelen hebben. Vooral bij kunstaas met één kleur of weinig contrast werk het aanbrengen van een andere contrasterende kleur zeer goed.


Ooit weleens een gele baars gezien met dwarsstrepen? Maar het valt wel lekker op.

 Denk hierbij maar eens aan zwarte baars strepen op een lichte achtergrond. Vaak wordt er dan gezegd dat het kunstaas dan het uiterlijk van een baars imiteert en dat bijv. de snoek hier verzot op is. Maar naar mijn mening heeft een snoek nog nooit een gele of witte baars met dwarsstrepen gezien, alleen de zichtbaarheid is wel een stuk toegenomen door het contrast.

Gewoon een grote zwarte stip op het lichaam kan ook al wonderen doen, net zoals een felrode lik verf op de achterkant van een plug, jerkbait etc. Om even terug te komen op die grote zwarte stip op het lichaam, hiermee komen we al wat dichterbij de openingszin.

Eén van de prooivissen van de snoek, snoekbaars en baars, de voorn, heeft mooie grote ogen die zeker opvallen. Ik ben er absoluut van overtuigd dat rovers bij een aanval zich vaak vergrijpen aan één van de zwakke plekken en dat zijn zeker de ogen.

Door deze stip op het lijf maak je niet alleen het kunstaas wat zichtbaarder, maar geef je de rover ook het idee dat hier het zwakke gedeelte zit. Op hardbaits zoals pluggen, jerkbaits en zwimbaits, kan je mooie plakogen gebruiken, die je kan kopen bij gespecialiseerde hengelsport zaken. Ook met een watervaste viltstift kan je deze XXL ‘’ogen’’ aanbrengen en natuurlijk veel meer.


Ik heb veel geëxperimenteerd met contrasten en ben overtuigd.
 Bij softbaits is een watervaste stift ook een uitkomst om wat extra ‘’aandachtspunten’’ aan te brengen, al kan het ook een kliederboel worden, omdat het teveel uitloopt. Ik heb natuurlijk ook met andere opties geëxperimenteerd, zoals plakogen, maar die bleven niet lang zitten, ook niet als ik bijvoorbeeld secondelijm ging gebruiken.

Gelukkig zagen ook de gerenommeerde fabrikanten de nut van het oog in en zie je tegenwoordig veel versmolten ogen op de softbaits. De één doet dat met filosofie, de ander om het kunstaas er mooi uit te laten zien. Bij de eerste zie je dan ook ogen die goed contrasteren, maar vaak zijn ze toch nog vrij klein gehouden.

Het hengelsportmerk SPRO heeft een paar roofvissers in dienst, die het nut van de ogen goed hebben onderkent en met als gevolg dat niet alleen veel ‘’hard’’ kunstaas met grote ogen zijn uitgerust, maar ook voor de softbait enthousiasten is er nu een prachtig product om je shad, twister of andere rubberen creatie een stuk aantrekkelijker te maken.


Met de Big Screw Eyes kan je echt het verschil maken.

Onder de naam Pike Fighter Big Eye Screw zijn er nu levensechte ogen die je muurvast in je rubber kan draaien. Eenmaal op hun plaats hoef niet meer bang te zijn dat ze loslaten en geven de ogen ook nog eens wat extra trillingen af, zonder dat het de actie van het rubber negatief beïnvloed.

Ik heb het grootste model op een shadje van 16 cm. geplaatst en na dat ik eerst dacht dat dit teveel van het goede zou zijn was de actie nog precies hetzelfde. Natuurlijk moeten de ogen dan wel recht tegenover elkaar gemonteerd worden. Het resultaat is dan een geweldig uitziende shad met een voor de rovers een perfect mikpunt.

Wil je om welke reden dan ook ze verwijderen of van oogkleur of grote veranderen dan draai je ze makkelijk weer los. Ze zijn er in twee verschillende afmetingen nl. 12 en 16 mm. en in de kleuren goud, oranje en zilver. Hierdoor kan je altijd een contrasterende kleur kiezen voor je stukje rubber.


levensechte ogen die eenvoudig in het rubber gedraaid kunnen worden.

Zoals gezegd geloof ik hier op sommige momenten heilig in en dan vooral als het allemaal niet vanzelf gaat. Doe je voordeel ermee en sla ook eens aan het experimenteren.
Berthil. 

ANDEREN LAZEN OOK