Bestuurders vismigratieproject vissen op het Noordzeekanaal

Persbericht Sportvisserij Midwestnederland 

Bestuurders vismigratieproject vissen op het Noordzeekanaal 

Na twee succesvolle samenwerkingsjaren, waarin acht partijen zich samen hard maakten voor open verbindingen voor vismigratie rondom het Noordzeekanaal, was het tijd om het project 'Ecologische verbindingszone en ommelanden' eens van een andere kant te bekijken.

Want wat is er nou leuker dan na een inspannende vergadering, iets ontspannends te doen als vissen? Het weer was voortreffelijk en verschillende bestuurders vingen vis!


Een voortreffelijke dag om te gaan vissen.

Dit project is een samenwerkingsverband tussen acht organisaties: Rijkswaterstaat West Nederland Noord, Hoogheemraadschap van Rijnland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Waternet/AGV, Havenbedrijf Amsterdam, Sportvisserij MidWest Nederland, de Gemeente Amsterdam en de Provincie Noord-Holland. De stuurgroep bestaat uit de hoogste laag bestuurders binnen het project.


Het vismigratieproject is opgezet, omdat een vrije migratie voor trekvissen cruciaal is voor een goed visbestand. Vissoorten als zalm, paling en steur migreren van zout naar zoet water en vice versa om hun levenscyclus voort te zetten.


Glasaal moet van zout naar zoet kunnen gaan.

Veel trekvissen zijn echter met uitsterven bedreigd, omdat het grote aantal stuwen, dammen, gemalen en sluizen, gebouwd voor waterbeheer, waterkracht en drainage, barrières vormen waar ze niet doorheen kunnen zwemmen.

De beheerders rondom het Noordzeekanaal (NZK) hebben dit goed begrepen en werken samen om, waar mogelijk, hindernissen weg te nemen en het leefgebied te optimaliseren.

In 2014 zijn er bij Gemaal Halfweg, Gemaal Kadoelen en Willem 1 sluis visvriendelijke passages aangelegd en staan er nog meer vismigratievoorzieningen op de agenda.

Om te kijken waar visvriendelijke passages nodig zijn, is dit jaar ook een monitoringsproject gestart. Drie jaar lang tussen april en juli vinden onderzoeken naar de intrekkende vis plaats.


Monitoring middels een kruisnet.

Veertig vrijwilligers gewapend met kruisnet en zaklamp bemonsteren op 18 locaties om de hoeveelheid trekvissen in beeld te brengen. Conclusie is dat het NZK via het sluizencomplex IJmuiden bereikbaar is voor migrerende vissen. Bij alle gemalen en sluizen langs het NZK zijn trekvissen aangetroffen. Vissen die vanuit het kanaal willen migreren naar het achterliggende gebied.

Op de meeste locaties (15 van de 18) zijn glasalen gevangen. Soms veel, soms maar een enkeling. Ook enkele grotere palingen zijn gevangen. Driedoornige stekelbaars is veelvuldig gevangen, naast enkele andere trekvissoorten zoals bot, haring, harder en spiering.


Er werden ook grotere palinge gevangen.

Bijzondere soorten als kleine zeenaald, dikkopje en glasgrondel zijn ook gevangen. De laatste weken werden erg veel jonge vissen gevangen, waaronder vooral veel baars en snoekbaars.


Terwijl de bestuurders nog moesten beginnen met vergaderen waren de visgidsen al vissend, op zoek naar roofvis, naar het havenbedrijf gevaren. Zo wisten zij precies waar ze moesten gaan vissen met de bestuurders die dag. Eenmaal aan boord was het voor Jacques van Alphen, penningmeester van het project, al snel raak.


Een mooie baars voor Jacques van Alphen.

Hij verzilverde na een korte maar heftige strijd een baars van maar liefs 40 centimeter. Even op de foto en daarna weer snel terug het water in, want 'catch and release's staat hoog in het vaandel.

De eerste snoekbaars was voor Wiegert Dulfer, dagelijks bestuurslid waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Hij wist een fraai exemplaar binnen te halen! Het roofvissen kregen de bestuurders, steeds fanatieker wordend, al snel tot in de puntjes onder de knie.

Dit leidde bij Karin Arpad, Sectorhoofd Water van provincie Noord-Holland en vandaag de vervanger van mevrouw Geldhof, echter niet tot een beloning in de vorm van een vis.                                                    


Wiegert Dulfer ving de eerste snoekbaars.

Ondertussen waren de andere boten met bestuurders intensief aan het vissen bij het bureau van de waterpolitie. Voor een eventuele controle hoefde de politie dit keer niet ver te varen, maar zorg altijd dat je in het bezit bent van de juiste papieren, want de boa’s (buitengewone opsporingsambtenaren) controleren dag en nacht langs en op het water!


Frits Jager met de grootste snoekbaars van de dag.

Frits Jager, voorzitter van Sportvisserij MidWest Nederland, ving hier een prachtige snoekbaars. "Het was erg gezellig op de boot en de vissers waren dikwijls zo druk in gesprek, dat dat soms enige missers opleverde. Al met al was het een zeer gezellige, maar vooral een ontspannende ervaring", aldus Frits Jager.

In het vervolg van het project zullen er meer natuurvriendelijke oevers, visvriendelijke vispassages en andere werkzaamheden die de visstand en waterkwaliteit verbeteren op het Noordzeekanaal plaatsvinden.

Dit voor een verdere verbetering van de aalstand, maar daar gaan natuurlijk ook andere vissoorten van profiteren. Een leuke bijkomstigheid is dat het straks wellicht mogelijk is om andere treksoorten te vangen, als zalm en zeeforel. Daarnaast blijven we ons inzetten op het gebied van recreatie en bereikbaarheid van het Noordzeekanaal.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -