Bestaat het ultieme kunstaas? (Deel 3)

Bestaat het ultieme kunstaas? (Deel 3) 

Door Berthil Bos

In dit deel laat ik Derk vd Molen aan het woord over de vraag of het ultieme kunstaasje bestaat. Derk is kunstaasdokter, die bestaande kunstaasjes reanimeert of een nieuw jasje geeft.

Ook komen er van zijn handen nieuwe creaties kunstaas, die menig roofvisser in extase brengt.


Gerestyled door de kunstaasdokter.


Door deze werkzaamheden komt hij dus veelvuldig in aanraking met diverse kunstaasjes. Hij wil zijn mening over deze materie wel geven en zijn favoriete selectie bekend maken.

Het leuke van het aan het woord laten van diverse roofvissers is, dat je ziet dat ieder zijn eigen favorieten heeft en dat vertrouwen erg belangrijk is buiten een goede vistechniek en waterkennis.

Ook zijn deze doorgewinterde roofvissers er van overtuigd, dat er tot nu toe nog geen ultiem kunstaasje bestaat die altijd en waar dan ook vangt.


Derk vd Molen in actie.


Bestaat het ultieme kunstaas?
"De eerste gedachte die in mij opkomt is een nee. Het aasje kan nog zo goed zijn, maar als de visser hem niet goed inzet is het zinloos. Hoe vaak hoor je niet dat een andere visser geen schub weet te vangen op een in jou ogen topaasje!

Echter weet de visser de kracht van het aasje te ontdekken dan is het een topper. Ik vis hoofdzakelijk op snoek dus daar gaat mijn mening dan ook over. Ik zal een top vier neerzetten maar het betekent niet dat nummer 1 ook mijn nummer 1 aas is. Het is een selectie waarmee ik op elk water mijn vis wel weet te vangen.


Busterjerk.


Busterjerk een topper die overal te koop is en die heel makkelijk te vissen is. Ik gebruik de 73 grams versie. Die is op een meter diepte te vissen. Vooral af en toe een pauze inlassen bij het binnen jerken en je zal merken wat de ongekende kracht is van deze topper.


3D Hybride.


De 3-D hybride van mijzelf. Deze heeft een hele dikke kogel in de body en is een soort hybride. Te vissen zonder slack en dus vrijwel altijd contact met je kunstaas waardoor de kleinste aanbeten wel geregistreerd worden. Je vist hem met haaltjes binnen.

Deze jerkbait is licht drijvend en heeft een heel mooi hangmoment waardoor hij een seconde of twee blijft op de plek om daarna langzaam op te stijgen. Het effect wat een dier ook heeft bijvoorbeeld. Op sommige dagen is juist dat langzaam stijgen dodelijk voor de snoek.


Tjocke.

De Westin Tjocke een plug die niet meer te koop is helaas, kenmerkende dikke kogel in de body en een slome waggel met doffe ratel die ook werpend goed is te vissen. De kracht in deze plug zit hem in het ultra langzaam kunnen slepen, want ook dan geeft deze plug een actie waar anderen het laten afweten.


Jaxon shad.

De Jaxon shad heeft een zeer uitbundige waggel met enorme staartuitslag en heeft mij meerdere dagen al gered van een blank. De shad is kort bij de boot te vissen met een loodkop van 40/50 gram.

Ik zet hem ook in om strak onder de boot te vissen met heel laag tempo zodat ik eigenlijk overal met de boot kan vissen zonder last te hebben van uitstaande lijnen.

De lijn staat bijna loodrecht naar beneden in dat geval en dan op een diepte van een meter of twee en ja, dat levert echt vis op. Ook het vissen door de planten met deze combinatie heeft mij meerdere vissen opgeleverd.

Wat ik nog wel kwijt wil is dat het wisselen van leader verrassende resultaten kan opleveren met name bij de jerkbaits.

Daar waar een spinstang al jaren uit de mode is, merk ik dat deze bij veel jerkbaits net een andere, zelfs mooiere actie weet uit te lokken en dat je dan toch net even dieper kan vissen."

Derkbait,
Kunstaasdokter.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Kleding voor de shad. ( Deel 7 )
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -