image description

Berthil Bos Polder Adventures Catch & Release

Berthil Bos Polder Adventures Catch & Release 

Mijn naam is Berthil Bos en een gepassioneerd roofvisser, met een voorkeur voor het jagen op snoek. Ondanks dat ik mij thuis voel op o.a. het grote water en hier fantastische avonturen heb beleeft, blijft die oer Hollandse polder mij mateloos boeien.

Juist hier kan je alle vistechnieken gebruiken die er voorhanden zijn. Meestal ben je niet afhankelijk van het weer en zijn de vangsten op veel dagen ook niet weg te cijferen. Er zijn in Nederland, om het gemakkelijk te maken, twee soorten polders.


Een vette kleisnoek uit de kleipolder.

Kleipolders zijn vaak gelegen in vlak en open gebied. Door de klei is het water erg 'voedzaam' voor de onderwaterwereld. Hierdoor is het voedselaanbod voor de snoek uitstekend te noemen. De snoeken zien er dan ook vaak vol en gezond uit en we hebben het dan over vette kleisnoeken. Het veengebied ziet er geheel anders uit en is qua natuurbeleving fantastisch.


Snoeken vangen in een schitterende omgeving.

Omdat het veen het water een hogere zuurgraad geeft, is het hier niet zo voedselrijk als in de kleipolder. De snoeken zijn vaak wat kleiner en slanker. De tekening en kleur van de snoek vergoed direct een heleboel. Natuurlijk is het bovenstaande geen vaststaand feit, want mijn één na grootste snoek komt uit het veen, met een afmeting van 133 cm.


Een slanke veensnoek van 133 centimeter.

De snoek met zijn woest prehistorisch uiterlijk, spreekt ontzettend veel vissers aan. Dit komt omdat hij erg explosief aanvalt en vecht. Ook zijn afmeting kan voor een zeer intimiderend uiterlijk zorgen.
Al vele jaren gebruik ik allerlei vistechnieken om deze vis een loer te draaien. Door het vele experimenteren met kunstaas, mag je zeggen dat ik alle vistechnieken zeer goed beheers en dit ook kan overbrengen naar diegenen die dit willen. Dit doe ik ook middels roofvisartikelen in diverse hengelsportbladen, bij lezingen en natuurlijk Totalfishing.nl.
Met ieder kunstaas, in dit geval een aangepaste streamer, kan ik goed overweg.

Tijdens een gezamenlijke visdag zal je dan ook zien, dat ik inspeel op de veranderende situaties aan het water, om uiteindelijk de snoek te slim af te zijn. Je kan mij inhuren voor een mooie dag in die Hollandse polder. Het belangrijkste is dat jij als gastvisser het naar je zin hebt en eventueel wat van deze ervaringen opsteekt.

Voor wie
Hier kan ik kort over zijn. Als je enthousiast bent over het weidelijk vissen op roofvis en je hebt een beetje humor, dan kunnen we het best met elkaar vinden. Ervaren of juist niet, doet er niet toe, want uiteindelijk gaat het om de beleving. Ik ken geen geheimen en zal er alles voor doen om mijn gasten een plezierige dag te geven, met daarbij leuke snoek natuurlijk.


Door die geweldige omgeving kan ik met ieder vis, groot of klein, ontzettend blij zijn.

Waar en hoe
Door mijn ervaring kan ik goed uit de voeten in de vele polders in Nederland. Het ‘’lezen’’ van een dergelijk gebied kost mij weinig moeite. Natuurlijk heb ik ook mijn ‘’eigen’’ polders. Deze prachtige watergebieden liggen vooral in Noord Holland (West Friesland), Overijssel, Friesland en Groningen.

Vooral de West Friese kleipolders, waar Jan Eggers zich altijd zo thuis voelde, heeft mijn hart gestolen. Dit gebied is doordrenkt met sloten en vaarten, die ook nog eens een goed snoekbestand hebben. Ook de polders in mijn eigen omgeving, Friesland, Groningen en de kop van Overijssel zijn voor mij geen onbekende meer. Hier heb je zowel klei als veenpolders.


Voor ieder gebied heb ik mijn 'geheime' polderboek.

Wil je graag in je eigen gebied vissen en heb je behoefte aan meer kennis van vistechnieken en de manier om een polderwater te bevissen, dan kan dit natuurlijk ook. Vissen met jerkbaits, swimbait, rubber, lepels, spinners en streamers kunnen hier mooie resultaten opleveren.

Ook het vliegvissen op snoek kan je in een klei of veenpolder perfect beoefenen. Natuurlijk stel ik mijn kunstaas ter beschikking, maar het leukste is dat je vangt met je eigen creaties. Zorg voor goede kleding die je niet belemmeren tijdens het lopen en bewegen. Ook het schoeisel verdient aandacht. Afhankelijk van het weer en de polder(s), kies je voor laarzen of outdoorschoenen.

Tarieven
De kosten voor een dag heerlijk vissen in de mooie Hollandse poldergebieden zijn afhankelijk waar en met hoeveel snoekvissers we die dag er op uit trekken. Het basistarief is 60,- Euro p.p. voor een dag. De ligging van de polder ten opzichte van mijn woonplaats bepaalt de extra kosten (brandstof).


Polderrecord in een kleipolder.

Het minimale aantal roofvissers is twee en het maximum is vier. Dit doe ik om iedereen zijn aandacht te geven en de kans op een leuke vangst te vergroten. Natuurlijk kunnen we als je dat wilt hier ook van afwijken na onderling overleg, als dat mogelijk is. alles is bespreekbaar zolang de snoek en het plezier niet in het geding komen.

Deze tarieven zijn inclusief gebruik van kunstaas en eventueel ander materiaal (indien niet voorhanden) **, een heerlijke kop erwtensoep, veel plezier en een nieuwe ervaring. De tarieven zijn exclusief consumpties en vergunning.

** Natuurlijk kan het voorkomen dat je een geleend stuk kunstaas of materiaal tijdens het vissen verspeelt of beschadigt. In overleg gaan we dan bekijken wat te doen. Dit kan gaan van het vergoeden van het desbetreffende product tot aan 'laat maar zitten'. Afhankelijk van de situatie bepaal ik welke optie er gelicht dient te worden.

Maatwerk
Zoals je uit het bovenstaande hebt kunnen opmaken, gaat het mij tijdens het visgidsen vooral om de belevening van mijn gasten. De snoek is mijn favoriete roofvis. Deze groene waterwolf kan ook in de polder of ander kleinschalig water uitgroeien tot respectabele afmetingen. Ik heb hiermee de laatste jaren diverse ervaringen opgedaan.

Dit wil niet zeggen dat ik specifiek op jacht ga naar groot. Doe je dit wel dan doe je jezelf te kort en mis je veel deze beleving. Juist dit gecombineerd met doorzettingsvermogen zorgt uiteindelijk voor resultaat.  Wat ik ook erg belangrijk vind, is dat we elkaar als volwaardige vismaat beschouwen tijdens de visdag, ervaren of niet.


Vergeet nooit Catch & Release.

Contactgegevens
Neem vrijblijvend even contact met mij op, om het eens te hebben over de mogelijkheden.
Tel: 06-53776801
Email: berthil.bos@totalfishing.nl

Algemene voorwaarden
U dient in het bezit te zijn van de vereiste – en geldige vergunningen. (Hier kan de gids bij helpen.)
U dient zich te houden aan alle van toepassing zijnde wetten en regels van de Nederlandse wet en visserijwet.
De visgids kan eenzijdig beslissen dat de gemaakte afspraak wordt geannuleerd.
Wanneer de weersomstandigheden het doorgaan van de visdag onmogelijk maken, wordt in overleg met u een andere datum gekozen.
Uw deelname geschiedt geheel voor eigen risico
U dient vooraf te betalen. Dit kan middels een overschrijving of contant op de visdag.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars 406
Willem Moorman -