Berkley hardbaits Pitbull en Bad-Shad

Persbericht Berkley 

Berkley hardbaits 

Pitbull en Bad - Shad 

Tekst en foto’s: Jack van de Mortel

Berkley is vorig jaar met verschillende nieuwe kleine hardbaits op de markt gekomen. Ik heb hier al wat uurtjes mee gevist, en ik mag zeggen, niet zonder succes. Ik wil een paar van deze prachtige afgewerkte hardbaits even aan je voorstellen. Allereerst de Pitbull met zijn wat korte dikke lijfje en de Bad - Shad met een wat slankere vorm.

Je ziet de laatste tijd steeds meer dat er gericht op grote baars wordt gevist. En waarom ook niet, het  is een echte vechtersbaas en prachtige vis om te zien. Vroeger was dit meer een bijvangst, die als aasvis bestempeld werd. Maar steeds meer vissers vissen nu gericht op deze kneiters, en laten nu net de nieuwe aasjes van Berkley hier prima voor geschikt zijn.


Pitbull en Bad - Shad.

Allereerst de Pitbull, een plug met een kort gedrongen lijfje die volgens de verpakking 5,5 ft diep loopt en dat wil zeggen dat deze tussen de 1,5 en 2,0 meter diep loopt. Dit plugje laat zich door zijn vorm prima werpen vanaf de kant of vanuit de boot. Een aasje wat uitstekend inzetbaar is boven en langs de water plantjes, die zich dadelijk in het voorjaar weer de kop doen opsteken.

De Pitbull heeft een kleine ratel en een lengte van 6 centimeter zonder zwemlip, met de zwemlip meegemeten komt hij op 7 centimeter. Dus een ideale snack voor de wat grotere baars.

Ik vis deze plug het liefst werpend, dit omdat ik er dan het meeste mee kan varieeren. Een 'stop en go' techniek is dan iets wat ik graag toevoeg. Tijdens het binnenvissen stop ik regelmatig even met binnendraaien zodat de plug weer eventjes naar boven stijgt. Ohja, ze zijn trouwens drijvend.

Tijdens het stijgen wordt het plugje vaak gegrepen, waarschijnlijk omdat hij even van zijn baan afwijkt en vlucht gedrag vertoond. Dit is het moment dat de vis op de plug duikt. Zorg er wel voor dat je met deze techniek constant de lijn onder spanning houd, om ook de kleinste aanbeten te kunnen voelen.


Pitbull, met prima haken en splitringen.

Niet alleen werpend vanaf de kant of vanuit de boot is de pitbull inzetbaar, ook trollend heeft hij al de nodige aanbeten uitgelokt. Zeker trollend langs meerpalen en beschoeing langs de kanalen, heb ik al veel baars weten te verleiden tot een aanbeet. Menig trollende vissers versnellen tijdens het trollen het aasje even om de hengel van de top ineens naar voren te wijzen.

Dit werkt vaak prima, maar ik heb de laatste tijd de indruk gekregen, dat ik door de top van de hengel niet ineens naar voren te wijzen maar naar achter, ik dan meer aanbeten uitlok. Dit is dus het 'stop en go' effect wat ik eerder beschreef tijdens het werpen, maar wat vanuit de boot tijdens het trollen ook prima werkt. Zo krijg je weer dat stijg moment wat vaak dodelijk is.

Uiteraard plaats ik wel altijd een staaldraadje voor de plug, ook tijdens het vissen op baars. Dit ,omdat er natuurlijk altijd een aanbeet van een snoek mogelijk is. Zeker in het voorjaar als de snoek op wat kleiner aas jaagt.

De Pitbull is uitgerust met prima splitringen en haken, zodat deze niet vervangen hoeven te worden, en scheelt weer in de portemonnee. Ik ben gecharmeerd van de kleurtjes wit geel en groen, maar dat is een persoonlijke voorkeur. Er is echter voor ieder wat wils in de 12 verschillende kleuren die op deze plug geleverd worden.


Bad Shad in de kleur Black-Silver.

Krijg ik op de pitbull weinig respons, dan stap ik over op de Bad - Shad. Deze is net even wat dieper aan te bieden als de pitbull en is ook voorzien van een kleine ratel. De bad-shad heeft een smaller lichaam en een iets grotere zwemlip die hem naar 6ft oftewel naar ongeveer twee meter diepte brengt.

Om hem ook op deze diepte te vissen, is het uiteraard belangrijk dat je de Bad - Shad in één tempo binnen vist. Mocht je ook bij deze plug het stop en go principe toepassen, wat natuurlijk prima kan.

Dat is dat bij deze plug echter anders als de pitbull. Dit komt omdat de Bad - Shad niet zo’n groot drijfvermogen heeft als de pitbull. De Bad - Shad heeft een mooi stil 'hang'moment in het water, als je stopt met binnendraaien.

Gemonteerd aan een licht staaldraadje of fluor carbon onderlijntje, zinkt de plug zelfs zéér langzaam af. Ik vind de Bad - Shad daarom ook een aasje wat prima twichend kan worden binnen gevist, beter als de Pitbull.

Ook de Bad - Shad is verkrijgbaar in de nodige kleur varianten. Deze zijn net als de Pitbull in realistische kleuren, felle kleuren en zelfs een in chroom uitvoering met de naam 'Black-Silver' te verkrijgen. Beide aasjes lopen prima door het water, zelfs met een hogere snelheid blijven ze nog prima lopen en blijft de actie bewaard.

Ik ben tot 8 kilometer per uur gegaan, maar ze kunnen volgens mij nog meer snelheid aan. Ik kan mij dus zo voorstellen dat de de Bad - Shad ook goed kan scoren, tijdens het vissen op roofblei.

Voor mij al twee toppertjes van pluggen voor de wat grotere baars. Maar vergeet niet dat ook de snoek, de snoekbaars, de roofblei en de winde , hier een prima hapje in zien.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -