Zicht op zeebaars113: Bekijk het gewoon zwart- wit!!

Zicht op zeebaars 113:

Door Joop Folkers

Bekijk het gewoon zwart- wit!!

Het zeebaarsseizoen kun je in drie stukken verdelen. Een goede of juist slechte start valt of staat met warm voorjaar. Logisch, want bij een warmer voorjaar loopt de zeewatertemperatuur sneller op waardoor de scholen zeebaars eerder in noordelijke richting trekken!
 
Hebben we te maken met een extreem koud voorjaar, zoals afgelopen jaar, dan loopt deze hele cyclus een dikke vertraging op en kan het zijn dat je het seizoen begint met een dikke achterstand van pakweg vijf weken.
 
Gelukkig is het dit jaar alsnog goed gekomen omdat we een topzomer met soms zeer hoge temperaturen hebben gehad. Hierdoor warmde het zeewater toch nog relatief snel op! Zo rond eind juli begin augustus had Moeder Natuur haar zaakjes weer aardig op de rails en was de zeewatertemperatuur weer gewoon zoals die behoort zijn gedurende die periode!
 

Er kwamen ook mooie harders voorbij.
 
Voor het derde deel van het seizoen zijn we weer compleet afhankelijk van het najaar. Tijdens een rustig, warm najaar verblijft vriend zeebaars langer in ons kustwater dan wanneer we te maken krijgen met storm en nachtvorst. Zolang de zeewatertemperatuur maar rond de 12 graadjes blijft hangen is er niets aan de hand!
 
Gevoelig voor kleuren.
 
De praktijk heeft geleerd dat ieder deel van het zeebaarsseizoen sterk gevoelig is voor kleuren. Zo vissen we de eerste maanden vrijwel uitsluitend met Salt&Pepper shads en lichtblauw/wit gebonden jigkoppen. Geen spectaculaire uitspringende kleuren dus! Het tweede deel van het seizoen vraagt, althans in mijn optiek, vooral om pastel kleurtjes. Gedurende het afsluitende deel van het seizoen (september tot eind oktober) kun je vriend zeebaars het best verleiden met felle (fluo) kleuren! Vooral oranje blijkt al jaren een dodelijke kleur gedurende deze periode.
 
Groot kunstaas kan van belang zijn. 
 
O ja, ook de grootte van ons kunstaas kan de komende weken van belang zijn! Logisch want juist op dit moment trekken de eerste scholen wijting, kleine gul en niet te vergeten steenbolk de vele kanalen en zeearmen weer binnen om de winterperiode te vieren. Kassa voor vriend zeebaars die zich juist gedurende deze periode vol moet gaan vreten voor de grote trek richting zuiden! Grof kunstaas kan soms voor verrassingen zorgen!
 
Ook streamers geven resultaat.
 
Ondanks dit kleurenverhaal heb ik tijdens mijn laatste sessies toch een aantal series zwart/wit foto’s geschoten gewoon omdat ze mooi zijn en….. omdat de gevangen vis er in zwart/wit vaak veel natuurlijker uitziet!
Het weer ziet er de komende dagen schitterend uit. Weinig wind en vrijwel geen regen. Dus mannen,één van je laatste kansen dit seizoen om zo’n stekel te vangen!! 
 
Stekel ze,
Joop.