image description

Beginnen met vliegvissen (9)

Beginnen met vliegvissen (9) 

Snoek en snoekbaars: dril en landen 

De te gebruiken streamers mogen, afhankelijk van de te gebruiken uitrusting, gerust groot zijn.

En met groot bedoel ik 20 á 25 cm lang, een formaat dat ook op groot water goed opvalt en dat een beetje snoek zonder problemen in zijn geheel naar binnen zuigt. En hopen we niet allemaal op die 90-plusser of zelfs metersnoek aan de vliegenhengel? Het kan dan geen probleem zijn ons daarop ook daadwerkelijk te richten!

Zo'n snoek op groot water loopt na een aanbeet en het zetten van de haak soms direct tot in de backing, op de van een deugdelijke slip voorziene reel dient dan ook minimaal 50 meter volglijn te zitten. En het kan ook geen kwaad de verbindingsknoop tussen vliegenlijn en backing af en toe eens te vernieuwen. 


Een snoek uit de polders bij Vinkeveen, deze polders zijn alleen met een boot toegankelijk.

Zeker Ierse snoeken komen tijdens de dril vaak meerdere malen in volle lengte het water uit, om vervolgens weer onder de bellyboot door te duiken. Dit spel tussen vliegvisser en vis kan meerdere minuten duren, maar dan komt die snoek toch een keer richting bellyboot.

Kleinere snoek kan vlak achter de kop vastgepakt worden, grotere exemplaren laat ik aan de twee vingers hangen die onder de kieuwboog naar het puntje van de bek gebracht zijn. Hoewel nog gedeeltelijk in het water, hangt de snoek doorgaans stil zo en met de bek los, zodat de streamer eenvoudig losgemaakt kan worden. 

Moeten er enkele foto's gemaakt worden dan ondersteunen we met de andere hand het lichaam van de snoek en tillen de vis voor ons op de bellyboot. De vismaat kan dan snel enkele opnamen maken waarna we de vis weer in het water laten glijden. Ondersteun de vis nog even in het water totdat deze op eigen kracht weg zwemt.


Een meterplus snoek op de streamer, een mooi resultaat wanneer je nog weinig ervaring hebt met deze tak van vliegvissen.

Op warme dagen kan het vissen met de bellyboot aangenaam koel zijn. In de herfst en winter krijgen we het door het gebruik van een neopreen waadpak en het peddelen met de zwemvliezen nauwelijks koud.

En de aanval van een snoek op de streamer en de aansluitende dril met een diep doorgebogen hengel en een snoek die het wateroppervlak tot schuim slaat, zijn beslist hartverwarmend!

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Street Fishing met Scott Brinsdon
Willem Moorman -
image description
Sponsoren Belly Boat Ireland Trophy 2020
Willem Moorman -