image description

Beginnen met vliegvissen (7)

Beginnen met vliegvissen (7)  

Vliegvissen op snoek en snoekbaars  

Er zijn genoeg wateren in Nederland en België, maar ook in de rest van Europa, waar je eigenlijk niet buiten een bellyboot kunt.

Kleine plassen met een brede rand van riet en waterplanten rondom, zodat vissen vanaf de oever uitgesloten is. Roeiboten zijn er niet te huur, een trailerhelling ontbreekt, dus het gebruik van de bellyboot blijft dan de enig overgebleven optie. 

Van enige visdruk is op dit soort wateren nauwelijks sprake, met een bellyboot en gewapend met een vliegenhengel kun je er onvergetelijke uurtjes beleven. Met de bellyboot kan driftend gevist worden, zeker wanneer je voor het eerst een plas gaat bevissen kun je zo sneller een gebied met de hengel verkennen.


Snoek levert op de soepele vliegenhengel meer sport tijdens de dril dan op een harde jerkbaithengel.

Wil je een stuk water nauwkeuriger afvissen, dan is het beter een ankertje te laten zakken en vervolgens de worpen waaiervormig rondom de bellyboot te plaatsen. Een lang touw en een netje, terplekke gevuld met wat stenen, voldoen trouwens al uitstekend als anker. Door het touw aan de linker- of rechterkant van de bellyboot te bevestigen, komen we dwars op de wind te liggen, wat het werpen met de vliegenhengel soms vergemakkelijkt.

Aan het werpen met de vliegenhengel moet sowieso extra aandacht besteed worden. Laten we de hengel bij de achterwaartse worp iets te ver zakken, dan raken we (door het lage standpunt, of eigenlijk zitpunt) met de streamer direct het wateroppervlak en verliezen we de controle over de worp.


De snoeken in de polders kennen alle pluggen en jerkbaits zo ongeveer bij naam, een streamer beweegt zich echter heel anders (en zonder ratel) in het water.

Om die reden geef ik bij het vissen met de bellyboot ook de voorkeur aan zinkende schietkoplijnen, is eenmaal het zinkende gedeelte van, bijvoorbeeld, een Teeny T-300 buiten het topoog (een kwestie van een of twee worpen) dan kan bij de volgende voorwaartse worp al de vereiste afstand gehaald worden. De dunne, drijvende volglijn wordt door de weggeslingerde schietkoplijn zonder problemen mee getrokken.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Producten nu online te bestellen
Willem Moorman -
image description
Kleding voor de shad. ( Deel 6 )
Willem Moorman -