image description

Beginnen met vliegvissen (5)

Beginnen met vliegvissen (5) 

Stadswateren  

Veel wateren zijn in de winter en het voorjaar helderder omdat de activiteit van brasem en karper in het koude water op een lager pitje liggen.

De voorn ligt in de stadswateren op de diepste plekken, slechts bereikbaar met diep geviste nimfen. Nimfen die zeer langzaam gevist moeten worden, aan een puntje 10/00 mm, dikker schrikt de vis vaak af. Slechts met een soepele #2 of 3 hengel kan dit dunne nylon heel gehouden worden. Met een stijve stok breekt het vaak al bij het zetten van de haak.

Leaders hoeven niet langer te zijn dan zo’n vier tot vijf meter en ook nu goed ontvet zodat ze naar behoren afzinken. Eventueel, wanneer de leader en vliegenlijn op het water geland zijn, even een felle ruk aan de lijn geven, zodat nog drijvende gedeeltes van de leader onder water getrokken worden. 

Een maat 16 Fazantenstaartnimf, verzwaard met enkele wikkelingen looddraad, is vaak alles wat nodig is. Als tweede wederom de Killer Bug gebonden met moldubbing. Vis ligt nog wel eens op korte afstand van een duiker als er niet teveel stroming op het water staat.

Andere goede plekken zijn onder bruggetjes, nabij overhangende struiken en bomen. Helemaal ideaal is het wanneer pijpen van de stadsverwarming, die in de grond liggen, de vijvers ijsvrij en zelfs op een behoorlijke temperatuur houden. Met de voeten in de knarsende sneeuw sta je dan mooie ruisvoorns te vangen, een aparte ervaring.

Op zoek naar de vis
Het kost soms wat tijd een school voorn te vinden, blijf niet te lang op een plek maar zoek het water af. Wordt er aan een kant van een vijver veel gelopen, dan zijn de vissen uiteraard tegen de overkant te vinden, helaas vaak buiten werpbereik...

Er zit nogal eens veel verschil in helderheid tussen de diverse vijvers. Wateren die teveel eenden en ander waterwild herbergen raken overbemest en zijn voor lange tijd troebel. Na hevige regenval spoelt er ook veel vuil in de stadswateren en ook dan zullen we op zoek moeten naar helderdere vijvers.

Liggen wateren goed beschut te midden van bebouwing en hoog opgaande begroeiing, dan koelt het water minder snel af, vis blijft hier langer actief. Vaak komt de wind hier afwisselend van allerlei kanten, wat het werpen bemoeilijkt. In de winter en het voorjaar zijn de stadswateren ideaal om een paar uurtjes langs de waterkant door te brengen. Het formaat voorn dat er te vangen is, zal je zelfs nog vaak honderd procent meevallen...

Nimfvissen op zicht
Het water in deze zijtak van het kanaal was glashelder. Boven de waterplanten lag een schooltje ruisvoorn in het langzaam stromende water. De meeste waren zo te zien vijftien tot twintig centimeter lang, maar er zwommen ook enkele duidelijk grotere exemplaren rond. Het was noodzakelijk om de nimf zeer precies aan te bieden, vlak voor een van de grote vissen, een gehaakt spetterraartje zou ze maar verjagen.

Door de takken links van en boven me was verticaal werpen uitgesloten. Ik zou zijwaarts moeten werpen en er dan maar op vertrouwen dat de muggenpopimitatie op de juiste plek geplaatst zou worden.


Blankvoorn op de nimf. 

Jos van der Wouw, van wie ik zo'n 35 jaar geleden voor het eerst heb leren vliegbinden en die me toentertijd ook qua werpen op de juiste weg gebracht heeft, keek toe; hij had me naar deze stek gebracht en het schooltje voorn aangewezen. Met enkele worpen bracht ik de lijn op lengte en ik liet de nimf zachtjes landen op het water. Gelukkig vlakbij een van de grote ruisvoorns en de vis was ook direct geïnteresseerd.

Ze schoot naar voren en ik zag hoe ze de vlieg naar binnen zoog. Met een korte haal zette ik de haak en direct maakte een kolk aan de oppervlakte de verontwaardiging van de gehaakte vis duidelijk. De ruisvoorn schoot van links naar rechts, dook ook even de waterplanten in, maar ik kon haar na korte tijd zonder problemen met de hand landen.

Het meetlint gaf 32 centimeter aan, een formaat ruisvoorn waarvoor ze me ’s nachts wakker mogen maken. De weerhaakloze haak was snel gelost, even een paar foto’s van de vis liggend in het gras en dan zet ik haar snel weer terug. Met enkele slagen van de vinnen keert ze terug naar de school. Van onder een overhangende struik komen opnieuw enkele grote voorns aanzwemmen…

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Visser in de maak ( deel 1 )
Willem Moorman -
image description
Feederen op het Wantij
Willem Moorman -