image description

Beginnen met vliegvissen (10)

Beginnen met vliegvissen (10) 

Zinkende lijnen, drijvende streamers 

Goed snoekwater bevat vrijwel steeds, tot ver in de herfst, grote hoeveelheden waterplanten.

Wanneer we als vliegvisser daar gebruik blijven maken van de drijvende lijn en (langzaam) zinkende streamers, dan haken onze streamers steevast meer waterplanten dan snoek. Pakken we het andersom aan, met een zinkende lijn en drijvende streamers, dan worden onze kansen een snoek te haken al direct weer beter. 

Met de bellyboot dobber ik op een meertje, een net met wat stenen erin voldoet als anker. Het water is rijk aan waterplanten, vanaf de oever is er sowieso niet te vissen. Daar het water hier toch rond de 2,50 meter diep is, heb ik een sinktip-vliegenlijn op de hengel gezet.

Mijn eerste worpen, met een langzaam zinkende streamer, hebben alleen maar tot gevolg dat enkele plekken al zowat vrij van waterplanten geworden zijn. Tijd dus om wat anders te proberen.

Ik draai de sluiting van de spinstang open en vervang de zinkende streamer door een type waarvan de hertenharenkop het gewicht van de haak en het spinstangetje ruimschoots compenseert. Na de worp drijft de streamer nog enige tijd op het wateroppervlak, het afgezonken gedeelte van de vliegenlijn trekt hem echter bij het binnenvissen wel naar beneden. De streamer doet zijn verleidelijke werk nu ruimschoots boven het plantenbed op de bodem. 


In het vroege voorjaar trekt de snoekbaars vanuit de diepe plassen de polders in om hier te paaien.

Na een aantal worpen maakt een plotselinge weerstand dat ik in een reflex de haak zet, met de bellyboot draai ik mee in de richting waarin de snoek wegduikt. De lijn komt vervolgens omhoog, waarna de snoek, heftig de kop schuddend, geheel het water uit komt. Voor een ogenblik hangt hij daar, tegen de achtergrond van een groen landschap en een ruim van stapelwolken voorziene lucht. 

Zelfs een tien voets hengel voor een #9 lijn kan de vis, hoewel hij niet al te groot is, niet tegenhouden wanneer de snoek op weg gaat naar een plantenbed. Nog enkele kolken vlak voor de bellyboot en dan kan ik hem pakken, de streamer zit vooraan en is eenvoudig te lossen. Even langs de hengel houden, dan meet ik dadelijk wel hoe groot hij was (rond de 80 cm, voor de statistieken). Met een slag van de staart verdwijnt hij vervolgens weer de diepte in. 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Nieuw bij ons in de webshop!
Willem Moorman -
image description
Vrijdagmiddag filmselectie 18 januari
Willem Moorman -