Beet Websitecolumn 62 Jan van Schendel   Finale Clubkampioenschap Sportvisserij Zuidwest Nederland

Beet Websitecolumn 62 Jan van Schendel

Finale Clubkampioenschap Sportvisserij Zuidwest Nederland

Wat een prachtige dag is dit toch ieder jaar weer. Nu moet ik ook zeggen dat de weergoden ons ieder jaar wel zeer gunstig gezind zijn en dat is zeker niet onbelangrijk voor zo’n evenement als dit.

Er zijn heel wat voorrondes gevist dit jaar want er deden nu veel meer teams mee aan dit kampioenschap met zijn unieke format.
Eigenlijk is dat format heel simpel. Ieder deelnemend team loot tegen een ander team uit de regio en men vist onderling een wedstrijd (volgens de reglementen voor dit kampioenschap) waarbij de “thuis” lotende vereniging het wedstrijdwater bepaalt. De winnende vereniging gaat door naar de volgende ronde.

Uiteindelijk komen 3 verenigingen in de finale terecht die volgens inmiddels de traditie wordt gehouden langs de oevers van de Vlaardingse Vaart. Dit jaar kwalificeerden zich hiervoor de teams van De Baroniesche Hengelaars, HSV Groot Woudrichem en de winnaars van het afgelopen jaar HSV De Gender.

Een van de onderdelen van het format van deze wedstrijd is dat iedereen met een onbeperkt aantal deelnemers aan zowel de voorrondes als ook aan de finale kunnen meedoen en zo kon het gebeuren dat er dit jaar maar liefst 72 vissers meevisten op de finaledag van dit kampioenschap, een absoluut record aantal.

Iedere finalist is ook zowieso een winnaar. Dat is ook terecht want het valt niet mee om zomaar in deze finale te geraken.

Om te beginnen zijn er ieder jaar voor alle deelnemers enkele “sponsor goodies” die beschikbaar worden gesteld door de N.V. Marcel van den Eynde. Dit jaar was er voor iedereen een zak voer, een zak Black Earth, een pet en een sticker.

Verder gaat het op deze dag ook om de prijzen. Voor de beste 8 Individuele vissers zijn er trofeeen, hoewel deze finale eigenlijk een teamwedstrijd is. Verder zijn er voor de teams in de finale trofeeen te winnen en flinke geldprijzen voor de clubkas. Voor het 3e team is dat 600 euro, voor het tweede team 800 euro en voor de winnaars ligt er, behalve de JVS wisselbokaal een bedrag klaar van maar liefst 1000 euro.

Hoewel de berichten vooraf erop wezen dat de visserij iets moeilijker zou zijn dan normaal viel dit uiteindelijk allemaal nog best mee als je de uitslag bekijkt.

Het werd een behoorlijk spannende strijd met een heel sterk team als eindoverwinnaar. De Baroniesche Hengelaars wonnen uiteindelijk de wedstrijd verdiend. Met respectievelijk  14, 13, 11, 8 en 7 punten voor hun beste 5 vissers behaalde men in totaal 53 punten. Dat was teveel voor HSV Groot Woudrichem die met 39 punten (15, 12, 6, 5 en 1) beslag legde op de tweede plek, en ook voor HSV De Gender dat 3e werd met 28 punten (10, 9, 4, 3 en 2).

In deze finale zijn alle vismanieren toegestaan en het was eigenlijk opvallend dat de twee beste scores werden behaald met feedervissen. De Individuele overwinning was voor Lucien de Rade (Groot Woudrichem) die 7225 gram bij elkaar viste voor Frans Janssen (Baroniesche Hengelaars) die 6808 gram ving en Jack de Grauw (Baroniesche Hengelaars) die met 5559 gram 3e werd.

Er was 4561 gram nodig om in de top 10 te eindigen en op zich is dat zeker redelijk goed.

Het werd na afloop van de wedstrijd een mooie prijsuitreiking met daarbij voor alle deelnemers ook nog een prima verzorgd warm en koud buffet waarmee deze dag werd afgesloten.

Al met al blijkt dit een prima initiatief dat ook fantastisch ondersteund wordt door Hengelsportfederatie Sportvisserij Zuidwest Nederland. Dit jaar hebben heel veel vissers uit deze regio een aantal prachtige wedstrijdvisdagen beleefd en bovendien ontstaan er op deze manier allerlei contacten tussen verenigingen onderling.

Daarom gaat het toch allemaal?? Op naar volgend jaar wanneer alweer de 5e editie van dit kampioenschap gevist gaat worden