image description

Barbeeldag 2016 aan de oever van de IJssel goed bezocht

Barbeeldag 2016 aan de oever van de IJssel goed bezocht 

Door Ron Smits 

Op 17 september is aan de oever van de IJssel bij Veessen de tweede editie van de Barbeeldag gehouden. Barbeelfanaten ontmoeten barbeelcracks temidden van allerlei barbeelmateriaal en aas. De barbeel zelf laat het op deze zeer informatieve dag een beetje afweten.  

Meer dan een maand geleden heeft Sonja van Sportvisserij Oost Nederland mij uitgenodigd voor dit event. Aangezien mijn ervaringen met het organiseren van events door Sportvisserij Oost Nederland meer dan positief zijn heb ik deze dag direct vrijgemaakt om hier aanwezig te zijn.

Gelukkig zijn de weergoden ons vandaag gunstig gestemd. Heerlijk weer om langs de stands en over het hengel parcours te wandelen of bij het restaurant een terrasje te doen.


De stand van Sportvisserij Oost Nederland, waar je bijvoorbeeld een leuke gedetaileerde stekkenkaart kon scoren van de IJssel.

Vele vrijwilligers hebben deze dag mede mogelijk gemaakt door in te staan voor het parkeren, EHBO, bedrijfs hulpverlening, organisatie op de dag zelf, parcours bouwen, stands enzovoorts.


Gelukkig hoefde hij en de EHBO-er niet in actie te komen.


Goed werk.

Direct aan het begin staan er diverse infostands, waar u informatie kunt inwinnen over allerlei soorten voertjes, hengels, vismethoden, voerkorfjes, vistassen, benodigde nijlon soorten, visstoelen, rugzakken, hengelbouw, hengelsteunen enzovoorts.

Bezoekers kunnen ook diverse artikelen, zoals hengels kopen.


De mooie terreinauto van Sportvisserij Nederland.

De crème de la crème onder de internationale barbeelvissers is aanwezig om het publiek uit te leggen hoe je succesvol op barbeel kunt vissen. Ze hebben hun taak zodanig goed uitgevoerd dat ze het vangen van barbeel naar het tweede plan hebben verschoven. Er is slechts één barbeel geland, heb ik vernomen.


Bekende en minder bekende bezoekers.

Ik heb gedacht wel een mooie barbeel op de foto te kunnen zetten met de barbeelcrack, die hem gevangen heeft. Helaas, tijdens mijn aanwezigheid, is er geen barbeel gevangen. Volgens insiders is er die dag slechts één barbeel boven water gekomen.


Barbeelvisser Cees van Dongen (links), één van de organisatoren van deze fantastische dag en in het midden de Belg Jean-Noel Schmitz

Op het parcours heb ik diverse machtig mooie hengels en vismethoden kunnen aanschouwen, die de aanwezige cracks gebruiken. Vele voerkorven, voorzien van haak en aas, verdwijnen naar de bodem van de IJssel, maar de barbeel toont geen interesse in de soms wel heel erg ongerieflijk ruikende voertjes en boilies.


Droogje en natje kunnen natuurlijk niet ontbreken.


Grote, maar ook kleine witvis is regelmatig in de schepnetten verdwenen, maar de barbeel laat zich niet zien.


Jean-Noel Schmitz met de mooiste winde, die ik deze dag gezien heb.

Berti Bovens uit Duitsland heeft mij de nieuwste hengel van Spro voor deze visserij laten zien die, met een maximum werpgewicht van 200 gram, geen enkele moeite heeft om de zware voerkorf daar te krijgen waar Berti hem hebben wil.


De hengel die Berti mede ontworpen heeft.

Ik heb overigens hier en daar wat witvis gezien (ook heel kleine) en een paar mooie windes. Er is zelfs een mooie snoek gevangen, die ik helaas niet gezien heb en waar ik dus ook geen foto van kan plaatsen.

Heel wat grote namen zijn in actie te zien op het visparcours aan de IJssel. Een mooi parcours in de vrije natuur, afgeschermd met een veiligheidslint als scheiding tussen koeien en bezoekers.

Wel goed kijken waar u loopt. Een bezoekster loopt met een paar slippertjes (zonder sokken) over het parcours en in mijn gedachten zie ik haar reactie als ze in zo’n verse groene koeienvla stapt…………………Even terzijde weet u trouwens dat onder de wat drogere koeienvla fantastische pieren zitten? Zelfs in heel droge perioden.


De Britse afvaardiging.


Berti Bovens aan het werk.

De lezingen zijn goed verzorgd in het restaurant en vele bezoekers hebben de interessante lezingen bijgewoond. Een mooie locatie ver weg van het rumoer buiten.


De lezing van Dan Whitelock over de Barbel society is weliswaar in het Engels...


...maar is heel aandachtig door een flink aantal bezoekers gevolgd.


Vele bezoekers op het parcours kunnen hun vragen kwijt bij de vele specialisten uit binnen- en buitenland.


Ook de hele kleintjes hebben zich opperbest vermaakt.


Volop info over geurtjes, kleurtjes en smaakstoffen, die in de vele lokvoertjes gebruikt zijn of gebruikt kunnen worden.


Ook de inwendige mens komt vandaag niets tekort. Deze stand ruik je al direct bij binnenkomst. Ik kan het dan ook niet laten om een lekkere hamburger met ui te verorberen.


Volop voer in grootverpakking bij een mede organisator van dit evenement aan de IJssel.


Veel hengels.


Marco en Cees praten nog wat na. Marco, bedankt voor het vervangen van mijn college Leon Haenen die vanwege een onvoorziene gebeurtenis niet aanwezig kon zijn. Je bent een allround sportvisser, dat blijkt.


De castingbaan.


Nauwelijks actie op de hengeltop.


Nog meer eten en drinken voor de hongerige magen vlakbij het parcours.


Kevin en Miles Paradowski uit Duitsland.


Degenen, die niet geweest zijn hebben wat gemist. Volgend jaar ben ik weer van de partij.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Vrijdagmiddag filmselectie 3 augustus 2018
Willem Moorman -
image description
De Allrounder 75
Marc Borst -