Bag limit en minimummaat zeebaars

Bag limit en minimummaat zeebaars 

Door Peter Dohmen

Terwijl her en der langs de Vlaamse en Nederlandse kust al wat zeebaars wordt gevangen, waaronder zelfs ook al mooie exemplaren, blijken veel zeevissers niet op de hoogte van de wettelijke maatregelen die op dit moment van toepassing zijn rond deze zoute sportvis no. 1. Want hoe zit het nu met die zogenoemde bag limit en minimummaat voor de baars?

De veelbesproken bag limit van drie (maatse!) zeebaarzen per sportvisser per visdag is Europees ingesteld en is sinds 29 maart 2015 dus ook formeel in België en Nederland van kracht.

Al is het nu nog een ware kunst om drie maatse baarzen op één visdag te vangen, houd er dus rekening mee dat je op geen enkel moment meer dan drie baarzen in je bezit mag hebben.

De wettelijke minimummaat is echter nog NIET verhoogd en die is dus nog steeds 36 centimeter.

Men kon het er in Europees verband nog niet eens worden over eenzelfde maat van 42 centimeter voor zowel de sportvisserij als de beroepsvisserij. Met name de Franse beroepsvissers liggen dwars en dat leidt ertoe dat die maatverhoging nog niet in één maatregel voor alle EC-landen kon worden ingesteld.


Hopelijk komt aan dit beeld van grootschalig plunderen van ons kostbare zeebaarsbestand op korte termijn eindelijk een einde.

Het ziet er echter naar uit dat die maat van 42 centimeter over niet al te lange tijd per Noodmaatregel Europees afgedwongen gaat worden en dan geldt voor alle vormen van visserij. Ook voor alle beroepsvisserij dus!

Wanneer dat precies zal zijn, valt momenteel helaas nog niet te voorspellen, maar houd de berichtgeving hierover op internet en social media dus goed in de gaten!

Kortom: er geldt momenteel al een bag limit van drie baarzen per sportvisser per dag, met (voorlopig) een minimummaat van 36 centimeter.


In de Ierse republiek golden al vele jaren beperkende maatregelen, óók voor de sportvisserij. Europa gaat het goede voorbeeld van de Ieren nu overnemen.

Vanzelfsprekend belet echter niets de Nederlandse en Belgische baarsvissers om zélf die maat alvast te hanteren. Wij hebben het toch het beste voor die schitterende sportvis?

In de komende editie van Zeehengelsport magazine (no. 341) zal Jan Willem Wijnstroom van Sportvisserij Nederland nog eens een update geven van de ingrijpende maatregelen die de Europese Commissie op het oog heeft om de zware overbevissing op zeebaars door met name de beroepsvisserij een halt toe te roepen.

En voor het eerst sinds jaren mogen we op dat vlak een sprankje hoop koesteren, want de huidige Eurocommissaris voor Milieu, maritieme zaken en visserij Karmenu Vella uit Malta neemt ‘de redding’ van de zeebaars uiterst serieus zet daarbij zwaar in op een stevige reductie van de visserij-inspanningen.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -