image description

Axiom van Raymarine, de nieuwe generatie fishfinders

Axiom van Raymarine, de nieuwe generatie Fishfinders 

Door Alex Boom

Er is al het een en ander verschenen over de nieuwe unit van Raymarine, de Axiom, maar dit waren tot nu toe alleen nog maar persberichten en nieuwsitems. Op 21 april was ik uitgenodigd voor het Raymarine Press Event op het Lago Maggiore in Italië om de nieuwe unit ook echt aan de tand te voelen en te kunnen praten met de ontwerpers van de Axiom, iets waar ik persoonlijk veel waarde aan hecht omdat dit veel meer informatie geeft dan een standaard persbericht.

De Axiom is redelijk revolutionair te noemen, achter de schermen heeft Raymarine in anderhalf jaar tijd een compleet nieuwe unit EN besturingssysteem gemaakt.


De nieuwe Axiom familie met beeldschermen van 7, 9 en 12 inch.

Iets wat op zich al  bijzonder is, is dat het besturingssysteemLighthouse III gebaseerd is op een compleet nieuw basis OS (operating system) waardoor het gebruik hiervan veel simpeler is. Het is  zo gemaakt dat het compleet intuïtief is, ik durf te zeggen dat iedereen na tien minuten door de menu's te bladeren 90% van de unit kan bedienen.

De Axiom zelf heeft een schoon en strak ontwerp en het gehele frontpaneel is van glas gemaakt, waardoor het gemakkelijker schoon te maken is, en doordat het een 'glassbonded screen' is, is het beeld super helder en vanaf elke hoek zichtbaar, zelfs met zonnebril. 

Technisch is de Axiom klaar voor de toekomst, dankzij een razendsnelle quadcore processor geschiedt het wisselen tussen de verschillende schermen en het inzoomen op kaarten bijzonder snel en zonder haperingen of vertraging.

Maar hoe werkt het in de praktijk? De schepen waarop de Axioms waren gemonteerd, waren allemaal van het formaat slagschip, maar dat mocht de pret niet drukken, sterker nog ik heb nog nooit zo comfortabel een dieptemeter kunnen uitpluizen. Hieronder vind je een aantal afbeeldingen en screenshots van deze dag.


Ontvangst in de ruime showzaal van de haven bij het Lago Maggiore.

DSC_0010
Er was veel internationale pers aanwezig.


Andy King, vice president of sales, geeft uitleg over het programma van de dag.


Jim Hands, hoofd marketing, geeft uitleg over Realvision 3D.

En wat de grote verschillen zijn van light house III ten opzichte van de oude versie
En wat de grote verschillen zijn van Lighthouse III ten opzichte van de oude versie.


Over het weer mochten we niet klagen, mooier kon het bijna niet.


Een van de testschepen.


Op deze foto zie je duidelijk de ankerketting op de bodem en de boeienlijnen die hieraan vast zitten.


En deze lagen behoorlijk ver verwijderd van de boot (ruim 60 meter).

DSC_0071
Het kleurenpalet van het scherm is geheel naar eigen inzicht aan te passen.

DSC_0012
Een ander groot voordeel van het nieuwe OS (operating system) is de vrijheid die je hebt.


Een duidelijk menu en zeer intuïtief, je kunt het precies zo instellen zoals jij het wilt hebben.

Nagenoeg alles is zelf aan te passen; de grote van de individuele schermen (tot wel vier schermen tegelijk zichtbaar) , de plaats en grootte van de databoxen (die temperatuur, diepte, snelheid enz. weergeven), uiteraard is de unit ook uitgerust met wifi en, dit is zover ik weet de eerste unit daarmee, een USB-poort aan de achterkant, super gemakkelijk om je telefoon op te kunnen laden.

Afbeelding6
Makkelijk aan te passen databoxen.

Daarnaast zit er nog een super innovatief nieuwtje in de RV100 transducer voor de Realvision 3D, deze transducer is gyroscopisch gestabiliseerd wat inhoudt dat je geen last meer hebt van vertekening van het bodemsignaal door golven en hij zendt met een 60! kanaals chirp signaal. Hierdoor krijg je een nog gedetailleerder beeld van de bodem.

Kortom een unit die vol noviteiten zit en ik kan niet wachten om deze te proberen onder echte visomstandigheden, ik verwacht hier heel veel van.

De unit is vanaf dit moment verkrijgbaar en voor een meer dan concurrerende prijs. Een 7 inch MET Realvision 3D transducer heeft een adviesprijs van € 1345,- en dat is voor hetgeen je krijgt een zeer goede prijs.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Gezien bij………SPIDERWIRE
Willem Moorman -
image description
De Wobshad 2.0 in de praktijk
Willem Moorman -