Ardennen days Dinsdag 1 september

Ardennen days 

Dinsdag 1 september 

Door Sijmen Majoor

07.00 uur. Mijn wekker gaat af. Ik snooze nog even voordat ik opsta. Door het raam zie ik dat het dal is gehuld in een dikke mist. Regendruppels tikken op de ruit. Als ik wat beter kijk zie ik dat het echt stevig door regent.

Getver…. Hier heb ik geen zin in. Ik besluit om weer lekker mijn bed in te duiken. De barbelen kunnen wel even wachten.


Als ik om 10:00 uur wakker word en naar de keuken loop is Freek al even wakker. De koffie staat klaar. "Vandaag wordt het vissen niks zeker?", vraagt hij. Nee denk het niet, maar we kunnen we mooi naar de grotten van Remouchamps. Deze schijnen prachtig te zijn en stonden hoog op mijn “To do” list deze vakantie.

Na een lekker ontbijtje gaan we op weg naar de supermarkt om daarna de grotten te bezoeken. Dit is echt een aanrader. Erg mooi en leuk omdat je ook een deel met een bootje verkent.

De hele dag blijft het regenen en pas tegen de avond wordt het wat minder. Dit heeft ervoor gezorgd dat de rivier snel stijgt. De stroming wordt steeds sterker en het sediment dat zich onder de stuw heeft verzameld spoelt weer weg.

Na het avondeten besluit ik toch te gaan vissen ondanks het slechte weer. Aangekomen op de stek zie ik dat de rustige Amblève compleet is getransformeerd. Het water staat erg hoog, stroomt keihard en golven slaan stuk op het grindstrandje. Het lijkt de Waal wel…

Dit vraagt om een andere aanpak. Vissen in de hoofdstroom lijkt me nu onmogelijk, dus lijkt het me het beste om in de keerstroom te gaan vissen. In de hoofdstroom komen enorme takken en weet ik wat niet meer met een rotgang voorbij.

Ook in de keerstroom is de stroming vrij fors, maar 75 grams korven kan ik redelijk op hun plek houden. Gelukkig maar, veel zwaarder heb ik ze niet meegenomen.

Na alles opgezet te hebben plof ik neer op mijn stoeltje. Ik heb weinig verwachtingen voor vanavond. Dit door het rare gedoe van gisteren en nu deze zware neerslag. Freek bleef lekker in het huisje om tv te kijken en zou later misschien nog even komen kijken.

Ik kijk om me heen en zie dat de ratten me alweer in de gaten hebben. Ze worden steeds brutaler nu ze weten dat ik ze niet wegjaag. Wel grappig om te zien hoe ze snel een beetje grondvoer wegpikken en dat verderop in het gras opeten.

Plots wordt mijn hengel zonder enige waarschuwing van de steun getrokken. Op het nippertje kan ik nog de butt grijpen voordat mijn hengel de rivier in getrokken wordt.

Aanslaan is natuurlijk niet meer nodig en meteen voel ik een enorme weerstand. De vis wordt natuurlijk geholpen door de harde stroming, maar dit is ook wel weer een hele sterke vis.

Ze vecht voor wat ze waard is en meerdere malen voel ik de lijn langs obstakels schuren. Ik ben blij dat ik met de montages vis die ik van Marcel Powergumsma heb gehad. Deze montages werken top in zulke zware omstandigheden.

Met alle macht probeer ik grip te krijgen op de situatie. Hierbij vraag ik het uiterste van mijn materiaal. Ondertussen gaat het harder regenen en in de stromende regen kan ik de vis scheppen.

Wat een bakbeest ligt er in mijn net. De barbeel is log gebouwd en is erg breed in de schouders. Het meetlint geeft 68 centimeter aan. Alweer een hele beste vis! Ik laat haar bijkomen in het net en daarna krijgt ze haar vrijheid terug.



Het lijkt wel of de vissen door de harde stroming zijn geactiveerd en op zoek zijn naar voedsel. Het duurt namelijk niet lang voordat mijn hengel weer staat te stuiteren in de steun. Deze vis gaat weer enorm te keer en met een uiterste inspanning kan ik haar landen.

Freek is inmiddels komen kijken en heeft meteen wat plaatjes geschoten. Alweer een prachtvis! 67 Centimeter dit keer. En mooi dik. Ze zijn echt al bezig om op wintergewicht te komen.

In het halfdonker zie ik mijn hengeltop licht sidderen. Ik leg mijn hand op de butt om snel te kunnen aanslaan. Dit is niet meer nodig want de hengel wordt volledig van de steun getrokken.

Ik voel iets zwaars aan het einde van mijn lijn, maar door maximale druk te zetten kan ik meter voor meter lijn winnen. Als ik denk dat het gevecht door mij is gewonnen, neemt de vis nog een run. Dwars door de strak afgestelde slip.

Deze vis blijft heel diep en zwemt gewoon tegen de stroom in. Even vraag ik me af of het een barbeel is. Er schijnen hier ook flinke karpers te zitten.

Klap!!!, met een harde klap slaat de vis met zijn staart op het water. Ik dacht toch een puntige vin te hebben gezien, zou het toch een barbeel zijn? Even later kan ik haar voor het eerst zien. Toch een barbeel en ook een hele beste.  

Snel schep ik de vis en kan ik mijn vangst bewonderen. In het net ligt een lange zwaar gebouwde barbeel. Mijn hand past maar net om de vis heen. Is dit misschien een nieuw Ardennen pr voor me? Op de mat blijkt dat ik gelijk heb. 71 centimeter en 9,1LB. Een echte oude krijger. Wat een vis!!!

Nog niet bijgekomen van deze prachtvangst of ik krijg alweer een nieuwe aanbeet. Ook nu heb ik weer een heel sterke vis gehaakt. Na een spectaculair gevecht ligt er weer een grote barbeel in mijn net.

Nu blijft het meetlint op 70 centimeter steken. Wel is dit opnieuw een zwaargebouwde vis. Niet normaal dit! In een half uur tijd van ik twee barbelen die mijn pr evenaren of verbreken.  

Het maakt me hongerig naar meer. Snel gaan beide hengels weer op hun plek en schiet ik wat extra pellets, mais en gebroken boillies het water in. Het is duidelijk dat de vissen honger hebben, dus dat hongergevoel moeten we maar extra voeden met al dat lekkers.

De toppen staan nauwelijks stil. Deze avond vang ik negen barbelen in twee uur tijd. Allemaal zijn ze groter dan 65 centimeter. Het grappige is dat ik geen enkele forel vang. Wat een stek! Wat een visserij!

In de stromende regen blijf ik nog even staan. Dit ga ik niet snel nog een keer meemaken. Wat een onverwachte topsessie na de slechte dag van gisteren.

Freek is inmiddels al naar huisje om een bak koffie te zetten. Ik pak mijn spullen in en ga de warmte van de douche opzoeken om daarna nog heerlijk na te genieten van deze dag en een lekker biertje open te trekken.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -