Ardennen Days (Deel 1) Vrijdag 28 augustus

Ardennen Days (Deel 1) 

Vrijdag 28 augustus 

Door Sijmen Majoor

Zoals elk jaar gaan Freek en ik weer een weekje vissen. Omdat we geen zin hadden om ver Frankrijk in te rijden hebben we dit jaar gekozen voor de Belgische Ardennen. Na wat onderzoek heb ik een heel leuk vakantiehuisje gevonden aan de rivier de Amblève. Het ligt ideaal. Midden in de bossen en aan het water. Beter kan niet!

Na een korte reis zijn we aangekomen bij het vakantiehuis dat we voor de komende week hebben gehuurd. Daar worden we hartelijk ontvangen en krijgen we een rondleiding in en rond de woning.

Het stuwwachtershuisje ligt ideaal om te vissen. We kunnen vanuit de tuin vissen!



Boven de stuw is er een diep traag stromend gedeelte en beneden de stuw een ruig stromend stuk met een klein eilandje dat de stroming breekt.

Aan de overkant ligt het bos. Statige sparren afgewisseld met oude eiken en beuken. Langs de oever doorbreken elzen en essen het sparrenbos, waardoor het lijkt of het lichte groen van de essen oplicht.

Gisteren heeft het de hele dag geregend en dat heeft ervoor gezorgd dat het water chocoladebruin is gekleurd en ontzettend hard stroomt.

Tijdens onze verkenning horen we de roep van een ijsvogel en niet veel later schiet het ijsblauwe vogeltje voorbij. Grappig eigenlijk, bij ons heet het een ijsvogel terwijl de Fransen de vogel Martin-pêcheur noemen en de Engelsen King Fisher, wat zoiets als goede visser betekent.

Onze gastheer vertelt ons dat er nog veel meer beesten rondzwerven. Er schijnt een beverfamilie te wonen en er zijn regelmatig wilde zwijnen, vossen, reeën en edelherten te gast. Verderop in het bos lopen ook grote kuddes moeflons. Dit zijn een soort wilde schapen die zich helemaal thuis voelen op de steile bergen hier.

Door de ruige omstandigheden kiezen we ervoor om na het avondeten boven de stuw te gaan vissen. Na een heerlijke pasta naar binnen te hebben gewerkt en een welverdiende kroes koffie te hebben ingeschonken, pakken we de spullen bij elkaar.

We hebben gekozen om vanavond met een voerkorf te gaan vissen en met grondvoer. Dit omdat we voornamelijk brasem en voorn verwachten in het traag stromende gedeelte.

De zon verdwijnt achter de bergen en het wordt snel donker. Nog even valt het licht op de bomen die wel goud lijken op te lichten. De zwaluwen maken plaats voor de vleermuizen, die vlak over het water scheren op zoek naar insecten. Soms raken ze de lijn even waardoor de breekstaafjes lijken te dansen in de lucht.

We zien in het donker een groot beest langs zwemmen. Dit blijkt de plaatselijke bever te zijn. Met een harde klap met zijn staart op het water zegt hij ons gedag.

4 Freek krijgt uit het niets nog een flinke aanbeet, die hij helaas mis slaat. Hier bleef het helaas ook bij. Op naar bed en morgenochtend na een goede nachtrust proberen we het weer.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -