image description

Ardennen Days Baas boven Baas (1)

Ardennen Days  

Baas boven Baas (1)  

Door Sijmen Majoor

Twee weken later dan voorgaande jaren gaan we op weg naar de Ardennen. Naar de stuwwachterswoning. Heerlijk vijf dagen ontspannen, wandelen en vissen.  

Het weer is heel anders dan voorgaande jaren. De weersverwachting gaf kou en veel neerslag op. Het kwik zal de eerste nacht tot net boven het vriespunt zakken. Dat zal wel z’n invloed hebben op de visserij.

Als we onder Luik de bossen in rijden zien we dat de herfst zijn intrede had gedaan. De bomen zijn al aan het verkleuren en het water in de Ourthe staat hoog en is chocolade bruin. Op zich geen verkeerde omstandigheden om te vissen, het vraagt wel wat aanpassingen van tactiek en materiaal.

Bij het huisje aangekomen zien we meteen dat de stuw vol open staat. Het water chocolade bruin en het kolkt gigantisch. Enorme takken komen over de stuw heen en worden stroomafwaarts van de stuw weggevoerd door de stroming. Ik voel even aan het water en dat is ijskoud… Oei dat kan nog wel eens een lastig verhaal worden.


De stuw staat vol open en zorgt voor brute stroming en veel ronddrijvend vuil.

Als geheim wapen hebben we dit jaar het voorrecht om met een prototype aas te mogen vissen. BAAS oftewel Barbeel Aas. Deze boillie is ontwikkeld door mijn goede vriend Mike Adamzek. De basis van dit aas zijn vlokkreeftjes die in de boillie zijn verwerkt. 

Op een eerdere sessie op de IJssel hebben we gemerkt dat dit aas een instant vangkracht heeft. Nu was het tijd om dit te testen in de Ardennen. Om dit eerlijk te doen heb ik een hengel voorzien van BAAS, de andere hengel is voorzien van een Strawberry fish 20mm Boillie. Op deze bol heb ik al heel veel barbeel gevangen.


Het geheime wapen.

Omdat het water zo ruig is, besluit ik om mijn montages direct onder het tuinhekje te laten zakken. Hier draait een mooie keerstroom en is het meteen twee meter diep. 

Van tevoren heb ik gevoerd. Een aantal grote ballen lokvoer op basis van vismeel en voorzien van allerlei lekkers. Hennep, pellets in verschillende maten en gemalen boillies. 

Deze partikels blijven mooi tussen de keien en het grind liggen en zorgen ervoor dat de barbelen blijven zoeken naar voedseldeeltjes. Daarnaast vul ik mijn voerkorf bij elke nieuwe inzet. Het voer knijp ik stevig aan zodat het langzaam vrijkomt.

Eigenlijk geheel tegen mijn verwachting in staat binnen no time een van de hengels te stuiteren. Nog niet helemaal scherp, ben ik wat laat met het oppakken van de hengel. 

De vis is gelukkig goed gehaakt en mijn hengel buigt vervaarlijk door. De vis blijft diep en neemt een spurt richting het woeste water. Door mijn hengel laag te houden en druk op de lijn te houden kan ik de vis keren. 

Geholpen door de stroming vecht de vis voor wat ze waard is. Door druk te houden komt de vis de eerste keer aan het oppervlakte. Whow, dat is een beste. Na nog een paar runs kan ik haar scheppen. 

In het net ligt een prachtige vis. Na haar gemeten en gewogen te hebben schieten we een paar plaatjes en geven we de prachtvis haar vrijheid terug. Met 70,5 centimeter en ruim 9lb is dit een geweldig begin van de vakantie en gevangen op BAAS. Dit belooft nog wat! 


De eerste vis van de vakantie en wat voor een…

Na deze prachtvis vang ik nog een brute oude kopvoorn met joekel van een kop en in verhouding een smal lijf. Echt een oude strijder. 


Oude strijder.

De volgende vis is voor Freek. Ook dit is een prachtige barbeel.


Ook een prachtige barbeel voor Freek.

Ook los ik nog een vis. De onderlijn is door een obstakel onder water door gesneden. Hierdoor kies ik ervoor om de onderlijn te upgraden van 0.30mm naar 0.33mm. Dat klinkt heel grof voor dit water. 

Maar ik kan je beloven dat dit echt nodig is en niet veel minder aanbeten oplevert. Liever een aanbeet minder dan een vis die met een haak en een stuk nylon in zijn bek rondzwemt. Als afsluiter vang ik nog een grote brasem. Ook gaaf, drie soorten vis op de eerste dag!.


Prachtvis!

We draaien de hengels binnen om het avondeten voor te bereiden en bedenk me dat alle aanbeten op BAAS waren.  

Na een lekker maal vissen we nog even door. Het donker valt enorm snel in en het wordt steenkoud. De toppen blijven roerloos staan, dus besluiten we om te stoppen met vissen. Snel nog wat handen voer op de plek en dan naar binnen toe om de houtkachel op te stoken. s’ Nachts koelt het af tot net boven het vriespunt.

Sijmen Majoor

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Witvisperikelen: Toeval
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -