Arctic char paradijs Groenland

Arctic char paradijs Groenland 

Tekst en fotografie: Nico de Boer

Groenland is groot, leeg, ruig en puur. Fjorden met ijsbergen, machtige groene hellingen met laag struikgewas en grote stenen, de ijskap, gletsjers en een enkele nederzetting vormen het fabelachtige decor.

Verder is er niets, behalve rendieren en Arctische zalmforel, de mooiste en sterkste forelsoort, waarvan je er tientallen vangt per dag. Een paradijs voor vliegvissers.


IJsbergen in allerlei variaties.


Wat is de beste en mooiste vliegvisserij ter wereld? Die vraag wordt me vaak gesteld. Ik heb inmiddels op heel wat fameuze plekken op deze aardbol gevist. Altijd opnieuw ben ik onder de indruk van een locatie en de visserij.


Mijn eerste aanblik van Groenland uit het vliegtuig.


Gefascineerd door de bruine- en regenboogforellen in Nieuw Zeeland. Gepassioneerd over de steelheadvisserij in British Columbia, Canada. Gek van het vissen met de riffle hitch techniek op zalm in IJsland.

Bevangen door de subtiliteit van het vlagzalmvissen in Noorwegen. Gegrepen door de reusachtige zeeforellen in Patagonië, Argentinië. Ik viste op het Kola schiereiland in Rusland, zat de bonefish van de Bahamas achter de vinnen, joeg met de vlieg op tonijn in Zuid Afrika en op tal van andere vissoorten ergens in de wereld.


Geland in Narsarsuaq (voormalige Amerikaanse luchtbasis).


In de tachtiger jaren van de vorige eeuw bezocht ik Groenland al en viste voor de eerste keer op ‘sea run arctic char’, zoals de migrerende soort in het Engels heet, de benaming die ook bij ons het meest wordt gebruikt.


Met schipper Emile een lange vaart naar het camp.


Vanaf dat moment was ik verliefd op deze vis en zijn habitat, maar misschien is dat een ‘understatement’ en is ‘geobsedeerd’ een betere typering.


De gekleurde huisjes van Narsaq.


Wat een schoonheid! Een super gestroomlijnde body. Prachtige witgerande vinnen. Fabelachtige kleuren, variërend van sereen zilver tot spetterend oranje. Met een ongekende vechtersmentaliteit.


Is er een mooiere forel dan een char?


De char is de sterkste forelsoort die er is, zo wild als de wind. Ze knokken als gekken, bieden weerstand voor elk pond dat hun lijf sterk is en geven nooit op.


Bijna binnen.


En als het vissen niet genoeg is, dan telt zeker ook de natuur waarin je ze vangt. Het overweldigende decor van Groenland. Zo groot, zo eeuwig, zo ontzagwekkend en zo leeg. Chars kun je er overal vangen.


Gemoedelijke sfeer.


Vanaf de Disco Bay naar het zuiden in bijna alle rivieren die de korte weg van de ijskap naar de fjord maken. En in de meren en meertjes waar die rivieren doorheen stromen.


Een mannetje van een pond of zeven.


Je vindt ze in het begin van het korte visseizoen (juli en augustus) in het woeste witte water van de uitstroom, in de zogenaamde ‘head of the pool’ en op rustige, diepe plekken waar ze wachten op voldoende waterhoogte voor hun migratie van zee naar de paaiplaatsen.

In de buurt van de char.

Wat verder in het seizoen zijn ze in de ‘neck of the pool’ te vinden, daar waar het meer uitstroomt in de rivier. Ik ben er half augustus en vang ze voornamelijk daar.


Korte rivier van meer naar zee, mijn voornaamste vangplek.


De meeste vissen zijn vol op kleur, maar ik vang ook nog vers van zee komende zilveren exemplaren, en alle variaties daartussenin. 40 tot 50 vissen op een dag, een onwaarschijnlijk aantal.


Net uit zee, deze kanjer (vrouwtje).

Merendeels drieponders, maar ook tientallen vissen van vijf tot zeven pond. Van welke rivier of welk meer kan je dat zeggen in de wereld?   


Een kanjer van 75 centimeter.


‘Wildest place on earth’

Groenland is hard en meedogenloos, de ‘wildest place on earth’. Een land voor de echte avonturier. Je vindt er geen vissershotels, geen lodges en als je in een tent wil slapen, zal je hem zelf moeten meebrengen.


Prachtig decor.


Er zijn geen wegen en, buiten de vliegvelden om, geen landingsstrips voor kleine vliegtuigjes om je naar een stek te brengen. Je bent aangewezen op een bootje en de benenwagen. Als je van vallei wilt veranderen naar een andere rivier of meer, zal je moeten ‘hiken’.


Spleetogen tegen de koude poolwind.


Als je wilt eten, zal je vis moeten vangen of een rendier schieten en zelf moeten barbecueën. Alles wat je denkt nodig te hebben voor zo’n avontuurlijke trip, zal je zelf moeten meenemen.


We scheuren weg van het camp.


Wat dat betreft heeft Árni Baldursson, eigenaar van Lax-a (IJslandse outfitter), een gat in de markt ingevuld met het opzetten van het eerste Groenlandse vis- en jachtkamp. “Groenland heeft de toekomst” zegt Árni.  “Meer en meer reizigers zoeken naar de onontdekte en ongerepte plekken op aarde”.



Lax-a Camp.


Het is zijn overtuiging dat zijn net opgezette kamp in een grote behoefte voorziet. Alle faciliteiten zijn aanwezig in het hoofdgebouw, de sauna, toiletgroep, douches en de 12 cabins (totaal 20 slaapplaatsen). ‘Basic’, helemaal passend bij het land.  


Basic blokhutten met alle noodzakelijke voorzieningen.


Uitrusting en methodiek

Eigenlijk voldoet elke normale foreluitrusting (aftma 6 of 7) en heb je aan een drijvende vliegenlijn genoeg. Als puntdikte van de leader is 6 pond (droge vlieg) tot 10 pond (streamers) de aangewezen trekkracht.

Neem alle vliegen mee die je hebt, is mijn advies. Soms pakken de chars kleine mosquito’s van het wateroppervlak, de andere keer hele grote sedges. Czech nymphen zijn doorgaans heel succesvol en verder zijn alle vliegen die je in forelreservoirs gebruikt hier goed in te zetten: nobblers, wooly buggers en streamers.


Mooie kop.

Vaak felgekleurd, soms zwart en soms zilver. Ik was uiterst succesvol met een zelf gebonden mini Red Francis vliegen (IJslandse zalmvlieg) op een enkele longshank haak no.8. Kleinere chars tot drie pond pakken vrijwel alles, maar hun vaders en moeders zijn minder actief.


IJsbergen in alle maten en kleuren.


Exact presenteren voor hun neus is een absolute vereiste. Langzaam, snel of helemaal niet strippen, maakt vaak niks uit (ik maakte meestal ministrips en liet verder de stroom haar werk doen).


Wat een pracht!


Kleinere chars rammen op je vlieg, de kanjers happen alleen maar zachtjes. Vaak voel je niet eens dat er een vis aanzit, totdat hij en jij bemerken dat er gedrild moet worden en er een lang, stevig en spectaculair gevecht volgt. De fascinatie ten top.


Kijk even naar de meeuwen en zie hoe groot zo'n ijsberg is.

Zelfs nu ik dit verhaal schrijf en denk aan het gepassioneerd drillen, landen en terugzetten van deze prachtvissen in dit adembenemende decor, wordt ik weer gegrepen door het paradijselijke gevoel van Groenland.   

Informatie

Reis / met Icelandair (www.icelandair.nl) naar IJsland (Kevlavik), autohuur, twee dagen vissen in Skalfandafljot (ving vier zalmen), met Air Iceland (www.airiceland.is) van Reykjavik naar Narsarsuaq (voormalige Amerikaanse luchtbasis) op Groenland.


Goed aankleden als we gaan varen.


Opgewacht door schipper Emile, voer met zijn bootje naar Narsaq (2000 inwoners), deed daar boodschappen en voer door naar het nieuwe Lax-a Camp aan een baai in de Sermilik fjord (totale vaartijd drie uur).
Outfitter / www.lax-a.net (greenland).

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -