Amazone deel 4: Shiners

Amazone deel 4:

Shiners

Door Bram Bokkers

Nu we payara’s hebben weten te vangen, richten we ons op de meest bekende vissoort van de Amazone: de peacock bass. We vangen er weliswaar een aantal op oppervlaktekunstaas, maar ook hier moet er goed voor gewerkt worden.

Al meerdere malen heb ik vissers in een bootje langs de begroeide oever zien liggen. We zijn nieuwsgierig wat ze aan het doen zijn en varen ernaartoe. Toni zegt dat ze vissen op zogenaamde shiners, kleine, ronde, zilveren visjes van ongeveer tien centimeter, die volgens Toni op dit moment het ideale aas blijken voor de Peacockvisserij.


Shiners vangen.


Topaas.

Hij stelt voor om het ook eens te proberen. Dit keer zijn we minder eigenwijs en slaan zijn voorstel niet af. Na een aantal shiners gevangen te hebben vaart Toni  naar een oever met veel overhangende bomen. Hij laat de boot haaks langs de oever stromen zodat wij onze shiners netjes onder de overhangende bomen kunnen werpen. Vervolgens vissen we ze tikkend in de oppervlakte binnen.


De perfecte locatie…


…voor een peacock.

We hoeven niet lang te wachten voordat de eerste peacock zich vergrijpt en al heel snel vangen we er meer. Het is verbluffend om te zien hoe goed dit werkt. In eerste instantie dachten we dat er niet zoveel peacock bass aanwezig was, maar het tegendeel blijkt waar, want overal komen ze vandaan.


Op bijna elke goedogende stek vangen we vis.


Mooie maatse vissen…


…met prachtige kleuren.

Wanneer we door de shiners heen zijn, probeer ik een truvira, die ook succesvol bleken voor de payaravisserij. Tot onze verbazing zien we meerdere malen de peacock bass eromheen zwemmen, maar pakken, ho maar. Shiners, dat is wat ze willen. Weer wint een echt visje het van het kunstaas, peacock bass, no problem.


Ook Toni weet zijn vis te vangen.


Amazonevis bij uitstek.

Moerasvissen
Ook staat de tijgermeerval nog op onze lijst. Toni laat weten dat we hiervoor eerst verse vis voor nodig hebben. We varen een baai in die achterin steeds smaller en ondieper wordt. Een groot aantal soorten waterplanten hebben het hier voor het zeggen.


We varen een baai in die achterin steeds smaller en ondieper wordt.

Op veel plekken is het wateroppervlak helemaal gesloten. Dit komt door een grassoort dat over het wateroppervlak  heen groeit. Het is hier met recht een moeras en de ideale plek om een anaconda te spotten.

Toni knoopt een enkele haak aan zijn lijn die hij voorziet van een stukje vis. Dit biedt hij aan vlak langs of tussen de weelderige waterplanten. We doen verschillende plekken aan en ineens is het raak. Toni vangt een traira die in het Nederlands wolfsvis wordt genoemd. Het is  prachtige, agressief ogende, donkerbruine vis met een serieus gebit.


Het domein van de traira.


Traira's zijn agressieve vissen…


… met een hondengebit.

Ze kunnen een lengte tot wel één meter bereiken en wel vijftien kilo zwaar worden. Toni zegt dat deze vis een delicatesse is voor een tijgermeerval. Ze houden zich op in groepjes en vang je er één, dan vangen je meer. Ze storten zich op het aas alsof ze al maanden niet meer gegeten hebben.


Een pauwoogcichlide als bijvangst.


De vissen die we vangen zijn tot vijftig centimeter lang maar beresterk. Ik probeer er een paar op  een poppertje te vangen, dit lukt wel, maar een stukje vis blijkt veruit het beste. Het  is een leuke visserij. Jonge zwarte kaaimannen houden ons constant in de gaten. We vissen door tot we er genoeg hebben.


Ook schildpadden houden van vis.

Ook in september 2013 organiseert Tight Lines visreizen wederom een reis naar de Braziliaanse Amazone. Zie voor meer informatie www.tightlines.nl onder groepsreizen.
Op 27 februari a.s. vindt ‘s avonds een info-meeting plaats (tijd en plaats wordt nader bekend gemaakt). Bij interesse hiervoor verzoeken wij u uw komst vooraf te melden op info@tightlines.nl.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -