Amazone deel 1: De Guapore rivier, parel op de grens Brazilie/Bolivia

Amazone deel 1:

De Guapore rivier, parel op de grens Brazilie/Bolivia

Door Bram Bokkers

Het is alweer de derde keer dat Tight Lines Visreizen de jaarlijkse groepsreis naar het Amazonegebied organiseert. Dit keer wordt de rivier Guaporé bevist, de grensrivier tussen Brazilië en Bolivia. Ons verblijf bevindt zich nog net op Braziliaans grondgebied in de deelstaat Mato Grosso.

Aan de overzijde kijken we tegen de bergen van het Boliviaanse Nationaal Park Noël Campff, met een oppervlakte van 15.000 vierkante kilometer één van de meest bio-diverse gebieden ter wereld. De Guaporé rivier heeft een totale lengte van 1530 kilometer en is één van de ontelbare waterbekkens van het Amazonegebied.

Te verwachten vissoorten zijn peacock bass, payara, corvina, traira, bicuda, zoetwaterrog, pacu, piranha en een diversiteit aan meervalsoorten als roodstaart, tijgermeerval en vele andere soorten.

Ons exotisch avontuur begint in Porto Velho, de hoofdstad van Rondonia. Na drie lange vluchten zitten we er allemaal flink doorheen en zijn blij als we dan eindelijk ons bed in kunnen duiken. Na een welverdiende nachtrust en het ontbijt, worden we opgehaald bij ons hotel voor de laatste etappe van de reis.


De straten van Porto Velho.


Deze stadsduiven komen we straks niet meer tegen.

Een enorme touringcarbus, beschilderd met een reusachtige tijgermeerval en een peacock bass, komt voorrijden en blijkt ons vervoermiddel. Het is werkelijk een schitterende bus en blijkt van alle gemakken te zijn voorzien. Voor een klein groepje als de onze misschien wel een beetje overdreven, maar comfort op een lange busreis is welkom en aan ruimte dus geen gebrek.


Aan ruimte geen gebrek.


Tropisch hardhout.


Het regenseizoen komt eraan.


We hebben nog zo'n achthonderd kilometer voor de boeg. Na zeven uur rijden doen we een restaurantje aan en regelen we een overnachting in een Eco-hotel, morgen zullen we het laatste stuk afleggen. De volgende ochtend worden we al vroeg wakker gemaakt door een kakofonie van tropische geluiden. Siem loopt al buiten met zijn camera en heeft de nodige ara’s, parkieten en aapjes al op de foto gezet.


Siem loopt vroeg buiten en heeft al apen …


… en ara's op de foto gezet.

Vissers als we zijn, trekt de grote vijver trekt onmiddellijk onze aandacht; deze blijkt vol met vis te zitten. Wanneer een medewerker van het park voer op het wateroppervlak gooit, explodeert deze. Grote pacu's en reusachtige pirarucu’s (arapaima) komen uit alle hoeken aangezwommen. Het is schitterend deze vissen nu eens in levende lijve te zien en onze visdrang neemt gestaag toe.


De arapaima's in de grote vijver ontgaan ons niet.

We vervolgen onze reis en in de loop van de middag komen we op onze eindbestemming aan.  Jose Luiz, de eigenaar van de lodge, staat ons al op te wachten en verwijst ons naar onze kamers. Dit zijn houten huisjes, voorzien van elektriciteit, stromend water (wel koud) en airco. Verder bevindt zich op het complex een restaurant, bar, woonkamer,  buitenterras en een heus zwembadje.


Onze slaapplaats voor de komende dagen.


Er wacht ons een heerlijke maaltijd.

We verkennen de Guaporé rivier, die langs de lodge stroomt. De rivier stroomt rustig en staat niet al te hoog. We maken onze spullen klaar en gaan vroeg naar bed. We hebben er zin in;  morgen, na maanden voorbereiding, gaat het dan toch eindelijk gebeuren!

Ook in september 2013 organiseert Tight Lines visreizen wederom een reis naar de Braziliaanse Amazone. Zie voor meer informatie www.tightlines.nl onder groepsreizen.
Op 27 februari a.s. vindt ‘s avonds een info-meeting plaats (tijd en plaats wordt nader bekend gemaakt). Bij interesse hiervoor verzoeken wij u uw komst vooraf te melden op info@tightlines.nl.

Binnenkort deel 2...

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -