“Alle kan fiske”: dvd over Langeland Denemarken

"Alle kan fiske": dvd over zeevissen Langeland Denemarken

Door Lucky Luc Mom
 
In mei 2012 reisde professioneel cameraman Sytse van der Harst door Europa, tezamen met presentator Paul Worsteling van het bekende Australische visprogramma I-fish. Er werden twee afleveringen opgenomen in Denemarken. Paul en Sytse werden toen begeleid door Morten Jans van de firma www.hausundboot.dk.
 
En die samenwerking verliep uitstekend. Daardoor kwam Morten op het idee zelf een dvd te gaan maken over de visserij op Langeland. Sytse van der Harst werd hiervoor benaderd en is meerdere keren op Langeland geweest  om materiaal voor de dvd te gaan filmen. 
 
Cameraman Sytse van der Harst en Morten Jans zijn professionals en hebben een top dvd afgeleverd.
 
Sytse is in alle seizoenen, behalve de winter, minimaal een week verbleven op Langeland om een zo juist mogelijk beeld te scheppen van wat er in die periode allemaal te beleven is qua visvangst. De dvd is gemaakt met behulp van sponsoring door de overheid van Langeland.
 
Aan de oostzijde van Langeland vindt je prachtige kiezelstranden waar het overdag prima vissen is op platvis, zeeforel, gul en geep.  
 
Sytse van der Harst is een echte professional, zoals reeds gezegd, en die gaat bij het filmen en de nabewerking van de opnames voor een dvd niet over een nacht ijs. Hij benadert deze hengelsport-dvd hetzelfde als de documentaires en de televisieprogramma's, die hij maakt en heeft gemaakt. U heeft zijn werk vast gezien op tv zonder dat te weten.
 
In de nacht gaat het vissen op vooral gul alleen maar beter. Meestal heb je alle rust en ruimte op schitterende visplekken.
 
UIt de samenwerking met Morten Jans, zijn vrouw Rikke en kinderen is het een dvd geworden voor zowel de beginnende als de gevorderde sportvisser. Op deze dvd komen de basale technieken van de verschillende soorten visserijen aan bod zonder aandacht voor produkten van sponsoren. Het ging echt om het vissen,  zowel vanaf de kant als vanaf de boot.  
 
En iedereen kan vissen vangen, "alle kan fiske", ook de kleinsten!   
 
Om plezier te hebben in het vissen hoef je niet altijd een recordvis te vangen of visfilets te gaan stapelen. Je kunt ook met lichter materiaal gaan vissen om toch te genieten van de weerstand van de vis. 
 
Vanaf de boot is het vaak een waar familiegebeuren.
 
Wel zo leuk natuurlijk zo'n onafhankelijke geproduceerde dvd die slechts het sportvissen beschrijft in al zijn facetten. Met sponsoring is natuurlijk niets mis, maar het geeft altijd wel een bepaald tintje aan een dvd zoals bijvoorbeeld middels de gebruikte materialen.  
 
Maar ook met je vismaat is het genieten van de grote hoeveelheid vis rond Langeland.
 
Vanaf de kant is er zowel in de nacht als overdag gevist op gul, geep en zeeforel en natuurlijk ook op de diverse platvissoorten. Tevens staan er prachtige (onderwater)opnames op van aan de haak zittende vechtende platvissen, gepen en kabeljauwen. De vangst wordt soms ook ter plekke bereid aan de waterkant via een pan op een kampvuur. Hoe natuurlijk wil je het hebben ?
 
Sytse van der Harst heeft alles perfect vastgelegd op film. Zwaar werk hoor met een zware camera op een bewegende boot!
 
Als je deze dvd bekijkt krijg ik als regelmatig Langeland-vakantieganger weer meteen zin om er heen te trekken. Tezamen met mijn vrouw Yvonne heb ik altijd genoten van de rust en ruimte die er op Langeland heerst. Er is altijd wel een mogelijkheid om aan een of andere kant van Langeland (een 'lang eiland', de naam zegt het al) de sportvisserij te beoefenen. Het weer heb je op een visvakantie niet in de hand, dus dat is wel zo leuk om te weten. 
 
De platvis is een geliefde vis op Langeland en de scharren zijn er net zo groot als de botten.
 
De dvd heeft de respectabele lengte van 1 uur en 55 minuten en dat is best lang voor een hengelsport-dvd. De dvd is prima opgedeeld in herfst, lente en zomer zodat u eventueel dat deel kunt bekijken dat voor u van belang is. Als geïnteresseerd hengelsportjournalist heb ik de hele dvd achter elkaar bekeken zonder  mijzelf ook maar een moment te vervelen .
 
Hier Sytse met zo'n beetje het maximumformaat aan gul wat met de boot langs de kant te vangen valt.
 
Deze dvd is niet te vergelijken met een van de andere dvd's die over Langeland gemaakt zijn. Deze dvd beschrijft dat het plezier van het vissen niet alleen draait om de grote gullen die door de doorgewinterde professionals worden gevangen op Langeland. Er wordt met de boot veelal onder de kant gevist en dat is wel zo veilig voor mensen die dit niet gewend zijn.
 
In het voorjaar kun je zoveel gepen vangen als je wilt vanaf de kant. Hier Morten Jans met een geep aan een zijden draadje achter de lepel, waar de scherpe tandjes van de geep in blijven hangen.
 
Maar ook onder de kant wordt zeer goed gevangen door iedereen! Ook bijvoorbeeld door de vader van Sytse die al wat op leeftijd is en nog nooit een hengeltje had uitgegooid op Langeland. Het plezier straalt eraf !
 
Iedereen kan dus vis vangen op Langeland! Of zoals de Denen zeggen: "alle kan fiske". Veel plezier gewenst op dit prachtige Deense eiland Langeland, waar u via Duitsland zonder bootverbinding kunt komen in acht á negen uur rijden, afhankelijk van de plek waar u woont in Nederland.
 
De kinderen vermaken zich prima en slapen 's nachts als een roos, zodat de ouders nog even kunnen proosten op en nagenieten van een mooie belevenis aan of op het water.
 
Belangrijk te weten is dat de dvd origineel in het Deens is gesproken. Hij is door Sytse daarna in het Nederlands ondertiteld en voor de Duitsers in het Duits nagesynchroniseerd.
 
Voor het vissen op Langeland heeft u een Deense visvergunning nodig die voor een klein bedrag te verkrijgen is en die ten goede komt aan de sportvisserij ter plekke. U kunt deze meestal verkrijgen bij de plaatselijke VVV's maar ook via het internet en dat is wel zo handig en het bespaart u (vis)tijd op uw vakantie. Zie: https://www.fisketegn.dk
 
Deze dvd kent zijn gelijke niet en bezorgt u bijna twee uur hengelsportgenot.
 
De dvd is te verkrijgen bij: www.havfiske.nl. Morten Jans van www.hausundboot.dk verhuurt heel veel huisjes en boten in een totaalpakket. U kunt dus uw huis en boot gewoon uitkiezen via zijn website. Hij zal u graag adviseren maar zoals u zelf zal zien is er voor ieder budget een prachtige totaalvakantie te beleven. Ook als u even niet gaat vissen. Ook hij verkoopt de dvd.
 
Voor het laten maken van een professioneel mediaproduct gaat u naar de website van Sytse van der Harst : www.keyfeature.nl 
 
Tot ziens aan de (zoute) waterkant!
 
Visgroet van Lucky Luc Mom

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De haken en ogen van een Noorse vistrip (17)
Marc Borst -