AIS in de beroepsvaart

klik om naar de website te gaan

AIS in de beroepsvaart

In de beroepsvaart is het Automatic Identification System (AIS) een aanvulling op het bestaande verkeersmanagement van verkeersposten door Rijkswaterstaat en de bestaande schip-schip communicatie
.

Het doel van AIS is identificatie en locatiebepaling van vaartuigen ter bevordering van goede interactie tussen de schippers onderling en die tussen schippers en mensen op de wal. Door een beter overzicht en betere informatie biedt AIS de vaarweggebruikers meer zelfsturing.

Om met AIS te kunnen werken moet er een transponder aan boord zijn van het schip. Een transponder is een elektronisch apparaat dat automatisch berichten zendt en ontvangt. Het gebruik van een transponder houdt in dat een schip voortdurend basisinformatie uitzendt over identiteit en positie.

Hierdoor is minder communicatie nodig via de marifoon (VHF). De gegevens over de identiteit en positie van het schip (incl. koers, snelheid) worden dus vanzelf doorgegeven aan de beheerder van de vaarweg.

De schipper hoeft zich dan niet meer bij elke post aan te melden met de marifoon. Wel dient de schipper de eerste melding aan het begin van de reis te doen. Dit kan met de marifoon en via de computer (BICS). AIS is dus een snelle, nauwkeurige en praktische manier van informatie-uitwisseling. 

Een schipper kan daarmee zelfstandiger plannen en beslissingen nemen en de beheerder van de vaarweg kan beter z’n werk doen. Ook daarvan profiteert de binnenvaart. Vanaf 2010 start de invoering van AIS op grote schaal.


AIS in de pleziervaart - Wanneer een speciale AIS (zender en/of) ontvanger aan boord aangesloten wordt op een Humminbird Fishfinder unit met AIS-funktie, zullen booticonen met koerslijnen weergegeven worden op de kaartviews. (let op: indien het alleen een ontvanger is, ‘zien’ andere vaartuigen u(w schip) niet).

De lengte van de koerslijn geeft de meest recent geregistreerde bootsnelheid aan en de richting waarin de lijn loopt geeft de koers aan. Humminbird’s Panorama View toont alleen de positie. Er zijn meerdere booticonen, welke verschillende typen schepen aanduiden. (zie afbeelding) Humminbird levert een aanzienlijk aandeel in uw veiligheid: varen in de mist, in het donker, overzicht ander waterverkeer……

Voor meer informatie Baronmarine