Actuele vangstberichten tot dinsdag 7 juli 2009

 

 ..... tot  dinsdag 7 juli 2009

De periode met extreem warm weer en dito watertemperaturen lijkt voorlopig voorbij. Voor de natuur, vissers  en boeren een zegen. De zeevissers beleven mooie tijden op dit moment.

We zijn benieuwd hoe vochtig het de komende maanden zal worden om het evenwicht weer te herstellen. De vakantieperiode breekt aan en het zal druk worden op het water voor een week of acht. Daarna hebben we weer het  rijk alleen…


We zullen er de komende tijd aan moeten wennen dat we meer liefhebbers van het water zullen tegenkomen.
Foto: Martin Brouwer 


Zout door Arthur van Tienen

Zomerse waarden deden menigeen puffen en soms was het niet te harden afgelopen week zo benauwd was het.
Zeker met versgevangen vis een momentje om bij stil te staan want o zo vaak zie je ,vooral bij de makreelvisserij, dat mensen de vis ongekoeld bewaren en met van die dagen als afgelopen week is de vis “om zeep” en kan je alles weggooien.

Tip: wanneer je op makreel gaat vissen neem dan een goede koelbox mee met scherfijs of vries een paar PET flessen in met water en gebruik deze als koelelementen. Vang een stuk of 20 makrelen en maak deze eerst schoon, spoel ze af en doe ze in de koelbox en ga dan pas verder met vissen. Hetzelfde geldt eigenlijk voor alle versgevangen vis in de zomer, wanneer niet gedaan zonde van de vis en die is het niet waardig zo behandeld te worden
 

Bootvangsten:
Zoals gezegd makreelvisserij op hoog niveau,ze zitten erg dicht onder de kant dus ver Varen is beslist niet nodig, wrakvisserij goed, leuke vangsten en de typische zomervis als zeekarper en mul komen ook goed los.
Geankerde visserij in vergelijk met een week geleden al wat minder, de schar zit er nog wel en een enkele wijting is ook nog aanwezig, echter de gladde haaien die een week geleden nog zo rijkelijk werden gevangen zijn plotseling weg, zeg maar hoe het komt!
 
Grevelingen in de avond en nacht redelijk met wat wijting en paling, Oosterschelde redelijk alleen het groen is balen, Westerschelde zeebaars zoals verleden week al gemeld en vis daar waar getij, wind  en stroming elkaar het leven zuur maken, speldaas komt daar in  de problemen en daar jaagt de baars op, zo ook op de stuwende oevers van de zandbanken waar hele scholen zandspieringen hun domestie hebben en de vloed en ebstromen soms deze uiterst snelle visjes in problemen brengt en uiteraard het meest gewaardeerde hapje voor de zeebaars is
 
Kantvangsten
Matig, wel veel en leuke visserij op zeebaars vanaf de kustwerken maar geen overweldigende vangsten, geep en makreelwel te vangen maar niet meer zo veel als een maand geleden.
Over de bodemvisserij kunnen we kort zij op de stranden, ga s’nachts maar verwacht niet teveel, wanneer er een wind uit zee waait probeer dan lekker in de branding of er net overheen een dikke zeebaars te scoren.

Kanalen Europort matig, bot en een enkele paling, gebruik als aas slikken, en piertjes, paling en bot houdt in deze brakke wateren ook veel van wormen dus een combi van slik en een springertje leveren mooie vangsten op van bot en een enkele paling.

Wel leuke visserij is die met de spinhengel op fint, nu ruimschoots ter vangen in de Waterweg op de ondiepe platen landtong Rozenburg voorbij de Stormvloedkering vanaf de strekdammen, ook veel fint aan de Stenen Glooiing aan de Noordzijde van de Maasvlakte
 
Tot volgende week!
 

Leuke visserij op bot en paling in de zout/zoete haven in het Europoortgebied
 
Witvis door Willem Stolk
Een weekend van uitersten met hier en daar een bak onweer en regen. Maar dat hoort erbij… Wederom een grote variatie als het gaat om vangsten. Over het algemeen kan er best een visje worden gevangen –en soms zelf veel, maar tijdens wedstrijden zijn de verschillen vaak erg groot.

Patrick Princen & de Maas
“Zondag een feeder wedstrijd gevist nabij de ingang van de Gouden Ham. Dit is een rijkelijk diep stuk van de Maas boven de stuw. Omdat er de afgelopen weken erg slecht gevangen is op de maas boven de stuw van Lith heeft de wedstrijdcommissie besloten om op dit stuk diepe Maas te vissen.
 
De vangsten waren over het algemeen erg slecht. Slechts 6 mensen van de 15 personen hebben vis gevangen. De anderen hebben nooit een beet gekregen! De winnaar, Peter van de Koolwijk zat midden in en heeft werkelijk een zak met vis gevangen 47 KG vis in de vorm van 40 brasems. De buurman Gerard van de Brand werd tweede met ongeveer 12 kg, nummer drie Ruud Vuurman had ongeveer 5 kg. Daarna werd het snel minder met de gewichten.
Heel opvallend dat Peter iedere inzet beet had, alles gevangen met een klein mestpiertje en behoorlijk wat casters door het voer. Het lijkt er op dat de vis niet zwemt, maar in scholen ligt???

Barbelen
Barbelen gaat redelijk tot goed. Elke week krijgen we wel mail van barbeel vangsten binnen –en telkens van de IJssel, Grensmaas en Waal. Slechts zelden van de Rijn, Lek, Maas of andere rivieren. Op zich gaat het dus best goed met de barbeel visserij. Het leuke van deze visserij is, dat vissers tevreden zijn met één vis (barbeel). En als het een top dag is, dan kunnen er max. 15 worden gevangen. Nog steeds is oude kaas favoriet aas, maar pellets winnen terrein.

Matchen
Ton Ruijs ving tijdens een wedstrijd een stuk of 20 kleine visjes met een Totaal gewicht van 500 gram. Een aardig resultaat, maar qua vis natuurlijk erg mager.
Maar op de Rijn en Waal is er wel weer aardig gevangen. Niet tijdens een wedstrijd, maar recreatief. “Tussen Nijmegen en Deest bleek de vis aardig te azen. 8 dikke maden op heek 6 –en telkens werd de dobber strak onder getrokken”. Aldus Ger van Wolferen. Al met al dus grote verschillen… Maar vissen met een matchhengel blijft leuk.

Carp Fisheries
Karpers houden wel van warmte. Ze eten veel en groeien snel. Er wordt zeer wisselend gevangen – en plaatselijk op de verschillende locaties. Je ziet steeds meer vissers die het spelletje gaan begrijpen. Toch een secure visserij en geduld hebben. Telkens 5 maden schieten en dit een hele dag volhouden vraagt om discipline.

Vakanties voor de deur…
Ik wens jullie hierbij een fijne vakantie toe –geniet ervan! 


Ook in eigen land kunnen we op veel plaatsen wadend vissen…
 

Roofvis door Piet Driessen

Vangstberichten afgelopen week
De mussen vielen van het dak zo warm was het de afgelopen week, en dan moest je overdag niet veel doen en rustig blijven. Veel vissers hebben dan ook de hengels thuis laten staan met dit warme weer, en vertoefde vaak met de familie aan het water.

Snoek, snoekbaars, baars, winde en roofblei nagenoeg overal gelijk. Je moest er vroeg bij zijn, en dan in de eerste uren score op de roofvissen. Dit hetzelfde voor de avonduren, wat dan nog op veel plaatsen opvallend veel grote vissen opleverde. Vooral grote snoekbaars laat in de avond en zeker shads scoorde vooral op baars en snoekbaars heel goed.

Snoek kon nog redelijk verleid worden met jerkbaits. Ook opvallend dat de kleur wit en oranje heel goed score op dit moment. Op diep water staan de vissen momentheel gewoon op 4 a 6 meter, ook al is het 20 meter diep. Slepend of werpend het aas op 3 meter aanbieden leverde ook mooie vissen op, dus gewoon eens proberen.

Het weer gaat wat de temperatuur betreft een stuk naar beneden, en dat is prima voor vis en visser. Zonnebrand niet direct nodig en gewoon lekker gaan aankomende week, en vis zeker de waterplanten goed af met poppers of spinnerbaits en dan kon je nog wel eens voor verassingen komen staan met groet roofvissen.

Succes op de roofvissen en blijf ze goed behandelen met het warme water (24 a 26 graden) zeker snoek goed ondersteunen tot ze de kracht weer hebben om zelf weg te zwemmen.

 
Succes op de roofvissen en blijf ze goed behandelen met het warme water (24 a 26 graden) zeker snoek goed ondersteunen tot ze de kracht weer hebben om zelf weg te zwemmen.


Een mooie diklipharder gevangen aan een vlok brood. Vangplaats de Waterweg rond het baken.


Beste Total Fishing,
Naar aanleiding van uw artikel over zeebaarzen met de X-rap Subwalk, snel een paar van deze pluggen gehaald.Zie de foto voor het resultaat. Zeebaars van 65 cm en 3,5 kg. Super! Bedankt voor de tip. Opvallend was dat er alleen maar gevangen werd op dit soort grote pluggen. Met vriendelijke groet, Dinus Herrewijnen


Rein Wijnands met een mooie zeebaars gevangen aan een Rapala X-Rap Subwalk.


Hallo vissers,
 
Na een kleine vakantie weer eens de noordpier opgegaan.
Dit keer met het doel de geep, makreel fint en eventueel zeebaars te belagen. Gewapend met vis als aas , zagers en allerlei plastic en ijzer tuig dat op vissen moet  lijken dus richting zee. Gelukkig was de noordenwind in de ochtend nog ziet zo sterk dus dat was prima vissen  met de dobber.

Er kwamen direkt al leuke makrelen uit en daartussen door onze gesnavelde vrienden. Hartstikke leuke visserij hoor. Vooral de makrelen op de feederhengel van 4.20 m deden de hengel goed krommen tot aan de kant. Heerlijk zo’n minitonijn aan je hengel !! Het zagervissen op de zeebaars met de dobber  lukte vandaag niet…....


.......Het water werd minder helder en de aanbeten van verdere makrelen bleven uit.
Ondanks het roerige water ging de geep echter gewoon door met aanbeten, maar het was veel minder leuk dan met rustige omstandigheden.

Nogmaals, het was nog niet super wild, maar je gaat toch met een hele leuke koelbox vis naar huis als je er een beetje moeite voor doet. Ik hoop van ganser harte dat de noordenwind die ons deze zomer toch wel erg teistert er uit gaat en veranderd in een betere windrichting met daarin een W van west wat altijd beter is voor de vangsten. Ik groet u allen en wens jullie veel “zomergastenplezier”.
 
De visgroeten van Lucky Luc Mom    


Beste redactie van Total fishing,
Alweer een goeie maand geleden naar Gambia geweest. Daar met een klein bootje de Atlantic op geweest en de locale bevolking visles gegeven met meer dan 50 vissen in de boot!.......


.........Foto’s zijn van de “Butterfish” smaakt echt boterzacht ook, kwartier na aankomst op strand zaten we er al heerlijk van te smullen, verser kan niet! De donkere vis noemt men “Chubba” een baarsachtige die veel sport gaf! Al met al is het de moeite waard om een dagje te gaan vissen in Gambia als je je zonnebedje naast je vrouw even wilt ontvluchten!  Groeten van Mario


Tanja met een 133 cm heilbot gevangen met een versneden haring 


Omdat in de Achterhoekse beken en rivieren de watertemperaturen tot soms boven de 26 graden zijn gestegen vis ik tijdelijk niet meer op roofvis.

Daarom met Robin achter de rietvoorn aan gegaan en met succes. Binnen een paar uurtjes vissen ongeveer 40 vissen van redelijk formaat. Alleen af en toe voeren met een 10-tal maden tussen de waterplanten en een 3 meter stokkie en licht dobbertje.Tegenwoordig is het niet makkelijk meer om nog stekken te vinden met zo veel witvis ! Groet Eddy


Leon Cramer laat aan de hand van deze fotoserie zien hoe kindvriendelijk en leerzaam de hengelsport kan zijn….


........Het hele gezin leeft en geniet mee…..


......Op bepaalde momenten echt een hobby voor het hele gezin. Vooral met het warme weer is deze combinatie ideaal! Perfecte reclame voor de sportvisserij.


Mijn vriend Gunther wilde wel eens dikke baarzen vangen. Nou dat is dan ook gelukt! Groet Eddy


Ik mocht deze schitterende baars van 44,5 cm vangen op de rivier met een Rapala jsr op een warme zomeravond Wat een prachtvis! Gr Arnold


Hey Totalfishing,
Afgelopen week weer 2 leuke dagen op de rivier beleefd. De baars kwam werpend van nog geen meter water. Groetjes, Jelle Van Opstal


Een weekje karperen in Frankrijk…...


........Bracht nog een leuke verrassing met zich mee.  


Beste redactie,
Afgelopen week mooie meervallen gevangen op een, met het kempisch kanaal verbonden, water net over de grens in Belgie. Ik zelf ving donderdag 2 meervallen van 110 cm en 125 cm. Mijn neef nam ik zaterdag mee en ving een bullebak van 166 cm!....


..... Allemaal gevangen aan een karpertje onder een dikke dobber vanuit de boot en gebruikmakend van het kwakhout. De verslagen en meerdere foto’s zijn te zien op roven.nl
Vriendelijke groet, Bas van Nuland


Afgelopen week nog een leuke roofblei gevangen op een aruku shad! gr Rene


Johan pakte deze mooie roofblei op een werpend geviste gebonden streamertje


Vroeg in de ochtend kwamen de meeste aanbeten…..

 
Bertil met een mooie donkere “Gooimeersnoekbaars”

 
Pff viel niet mee een vis te vangen met deze warmen dagen.
Na een paar dagen gevist te hebben wist ik eindelijk weer een vis te landen. Hij kon mijn mooie redhead plug niet weerstaan. Groetjes Chris.

 
Hans de Meteropnemer met een fraaie vis…..


.......Die niet van een flink formaat Berkleyshad kon afblijven.


Martin Grosell had succes met deze Prologic plug 


Zaterdag (04-07) de rivier op geweest. Regelmatig aanbeten, maar echt gretig waren ze niet - veel lossers. Tegen 14.00 uur ging de stroming er uit en liep de bijtlust van de snoekbaars rap terug. Een traag gesleepte Senior Toad bood soelaas. Dit kasteel van 101 cm scharrelde rond aan de voet van een tien meter diep talud en had blijkbaar wel trek in een tweepotige snack! Met vriendelijke groet, Jan Pistorius
 


Een mooi “tussendoortje” deze vis van 10.000 worpen zoals deze Musky’s worden genoemd in de USA. Werd gevangen aan een 4play plug en ingezonden door Mads Grosell


Beste Totalfishing…....
Hierbij een foto van een mooie snoek van 97 cm.. H.G Patrick


 Hallo, het mooie van de zomermaanden is vroeg uit bed en genieten van een mooie zonsopgang. Het vissen is taai, er valt moeilijk een vis te haken met deze temperaturen. Daarom vis ik vooral in de vroege uurtjes van de dag zodat je de rest nog kan spenderen aan je vrouw en kinderen!

Ik ga ervan uit dat er weinig word gevangen dus geniet ik gewoon lekker van de natuur en zonsopgang. Elke vis die er om de hoek komt kijken is welkom en word met grote zorg weer teruggezet. Ik mocht nog 2 vissen haken op de SD die ik later op de bodem parkeerde….....mja gellukig zijn er meer te koop! Al gauw steeg de temperatuur snel en gingen we weer richting huis, volgende keer weer een sessie! Gr J.Iedema Anjum


Een zwoele lome prille-zomer avond, woensdag 1 Juli.  De avond van de openingsdag van het nieuwe snoekseizoen.  Ruim open water aan de buitenrand van Den Haag…  Een prachtige, strak gelakte  “Snoek L”  jerkbait gaat te water (John’s Jerkbaits) in de zomer kleuren oranje/zuurstok-roze… 
 
Rustig maar vastberaden jerk ik de lure binnen…  Opeens, plotseling… het water voor me splijt open en deze jonge dame klapt er plotseling vol boven op zonder enige genade…   Voor mij een PR, 101 cm, en voor haar even schrikken… 
 
Ik heb haar zo snel en zo liefdevol als het maar kan onthaakt, een paar glamourfotoos laten maken door mijn maatje Lex en ben toen tot mijn middel het water ingestapt om deze prachtige slanke Signorina met wat koeler water en de nodige zorg weer op weg te helpen…  Heb de hele nacht van haar gedroomd…  Mijn 2009 prille vakantie liefde…Walter Bos


Op vrijdag 26 juni met mijn zoon Thomas van 9 wezen vissen. Na 2,5 uur trollen krijgt Thomas een aanbeet op de salmo fatso roach. Na enkele minuten konden we de vis landen. Het was de eerste keer dat hij een snoek met de kiewgreep vasthield. Na meting bleek de vis exact 100 cm te zijn. Gefeliciteerd Thomas met je eerste metersnoek.
 
Trotse heit Theo Rozendal


Goeiedag T.F. Een vrij korte maar erg mooie zondag beleeft. Als we met aasvis aan de gang gaan ...Word het wel erg makkelijk voor ons gevoel….....


.............. Van tijd tot tijd ook even met de spinhengeltjes baarzen  peuteren welke als aasvis mogen dienen of vaak zelfs veelste groot daarvoor zijn, vooral mijn vismaat Otto had daar een gevoel voor deze dag. Mvg, Jasper Woudsma


Bjorn en Freek waren succesvol en vingen een 89 cm en 109 cm vis…..


........ Jerkend gevangen met de Illex super freddy.


De 4play plug blijft een killer 


Aad had een mooie drill…..


.......Aan deze pracht getekende vis.


I.v.m het grote aanbod zijn de foto’s van Volkmar een week vooruitgeschoven, maar hier alsnog zijn spannende verhaal van vorige week:

“Heb dit weekend mijn beste vissessies ooit mee gemaakt op de rivier. Zou zaterdag een vismaat op bezoek krijgen dus vrijdagavond even  proefvissen’. Nou dat heb ik geweten! Vanaf de kant met een enkele spinnerbait 5 snoeken tussen de planten vandaan getrokken, waaronder een 110, 90er en 104. En  dat in een paar uurtjes!

Dan denk je dat kan morgen niet beter, nou het feest ging gewoon door. Met 9 snoeken in de boot waaronder 3 x  90er en een 105 mogen we spreken van een absolute topdag. Ook nog een handvol missers en lossers waaronder een  mooie  snoekbaars op een spinnerbait…....


........Spinnerbaits waren dus de toppers voor de grote vissen, die echt stijf  tussen de planten stonden. Verder deden onze eigenbouw hybride jerkbaits  het ook erg goed, vooral als deze voorzien waren van een doffe ratel.

Zaterdag aan het eind van de middag een dikke wolkbreuk die de  watertemperatuur 1 graad deed stijgen. Gevolg was dat geen snoek zich meer liet zien de rest van de avond. Zo zie je maar weer dat je ook een beetje geluk moet hebben wanneer je een water bezoekt. Een dag later kan het zomaar weer anders zijn.  Groet, Volkmar

Deze week nominaties voor: de baars van Jelle, de snoek van Volkmar en snoekbaars van Jan Pistorius  Van harte gefeliciteerd! 

Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis-Zeevis-Snoek-Snoekbaars-Baars-Karper-Jeugd-Vrouwelijke sportvisser-Vliegvissen.

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet  naar:
info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord .
Heel veel succes en kijkplezier!  


 
Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007)
Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal  foto’s uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn.  Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende  categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.

Kijk hier voor de prijsuitreiking van de winnaars van de mooiste foto’s over het seizoen 2006-2007

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -