Actuele vangstberichten tot dinsdag  6 mei 2008

Iedereen geniet met volle teugen van het schitterende weer dat zoals het nu lijkt, nog wel even zal aanblijven. De wind zit in de Oosthoek en dat kan soms wel enige tijd aanhouden. De zeevissers kunnen hun hart ophalen bij het vissen op de eerste zomergasten maar ook de karper is volop actief.


Niet alleen dikke karpers kom je in en rond Amsterdam tegen, ook een fraaie ringslang kwam onze stek verkennen…..


.....De spiegel (zie foto onderaan deze pagina) was 28 pond en de slang ronde de 60 cm…... Groet  Tom Valentijn
 
Zout door Arthur van Tienen
Zeebaars en Geep gearriveerd!!
 
Ze zijn er, eindelijk kunnen we ons weer richten op de specifiek zomervissen als zeebaars en geep, de geep is er wat eerder dan verwacht want meestal is Moederdag een mooie richtlijn wat de eerste geepvangsten aangaat maar ze zijn er al 2 weken eerder.
Natuurlijk is Zeeland het eerste aan de beurt en vooral zo rond de Oosterschelde dam en natuurlijk de dijken en pieren op en aan de Oosterschelde zelf. Het mooi weer van de komende week zal de vangsten alleen maar doen toenemen dus ga erop uit. Probeer wel de maat aan te houden van de zeebaars en neem alleen mee wat je werkelijk nodig hebt. Laat bestel briefjes van buren en vrienden thuis en moedig ze aan zelf een hengel  te kopen om deze fantastische sportvissen te gaan vangen.
 
Een spinhengel een geepdobber en een reepje zalm, zagertje  of haringbuikje doet het prima als aas, ga op een zonnige dag met opkomend en helder water maar eens kijken op de dijken en pieren van de Oosterschelde, wedden dat je geep vangt!

De zeebaars kun je vangen aan een wat sterkere spinhengel of tegenwoordig aan een speciale zeebaarshengel van zo’n 3.30 tot 3.60 mtr. lengte. Als aas kun je ook hier met een dobber vissen met een zager of met kunstaas, twisters, shads, lepels pluggen te kust en te keur, kijk op de zeevis sites welke type en soort kunstaas je het beste kunt gebruiken.
 
Bodemvisserij matig, Kanalen in het Europoortgebied vol met kleine vis , wel wat bruinvissen gesignaleerd in het Calandkanaal. De eerste palingen zijn ook al gevangen. Zet paling terug in het water!. Rare kreet van mij maar het moet, de populatie is dusdanig dat maatregelen nodig zijn om de paling te beschermen dus van mijn zijde graag het verzoek de paling terug te zetten na de vangst
 
Afgelopen weekeinde in Groningen geweest en bij de haven van Termuntenzijl geweest, de Eems –Dollard is toch een fantastisch gebied en vanaf de Eemshaven, Delfzijl en verder naar beneden liggen toch machtige kantstekken waar het barst van de bot enzovoorts, ik zou wel eens wat vangstberichten van die kant willen krijgen, volgens mij kun je hier heel goed wedstrijden, Voorselectie Kustvissen Noord, Nederlands kampioenschap  etc. houden.
Ook is hier volop kans om een charterbedrijf te starten in de monding van de Eems en eventueel op de Noordzee en rondom de Duitse en Nederlandse wadden eilanden. Laat alsjeblieft eens wat van je horen wat vangsten aangaat (
info@totalfishing.nl ) die kant op en misschien kunnen eens wat organiseren daar.
 
 
Zeeuwse riviera tussen Vlissingen en Westkapelle matig geweest, tong wordt er wel gevangen en nog wat bot, schar en gul, de avonden de beste kansen. Zaterdag 10 mei a.s. de Beet Westland Trofee op de stranden van Ter Heijde, zie de site van de sportvissers Ter Heijde voor meer info.
 
Bootvisserij
 
Wrakvisserij top geweest de afgelopen week, veel gul en dikke kabeljauw op de wrakken, ankervisserij op de Oosterschelde matig, buitengaats veel ondermaatse wijting, Meerkerk en,ZBJ gebied goed met dikke botten en schar, doch ook hier veel ondermaatse wijting. Groet Arthur


Topdrukte op de Pier van Hoek van Holland tijdens de jacht op zeebaars ( Foto:Joop Folkers)
 

Witvis door Willem Stolk
Heerlijk weer en we hebben een goed vooruitzicht… Er is massaal gevist op diverse wateren.
De vis paait volop – tenminste ze zitten op veel plaatsen langs de kant.
De rivieren hebben de afgelopen weken veel water ‘verwerkt’ – en de kribben worden weer zichtbaar.

Driften op de rivier
Afgelopen zondag viste Theo, Sjaak, Ton, Gerard en John op de Waal. De waterstand was perfect zoals ook de temperatuur. Er werd wel wat vis gevangen, maar niet veel. Diverse windes werden gevangen met maïs en maden. Het water was vrij helder en de begroeiing was verdwenen – gesnoeid! Al met al teleurstellend…

Voorns Kanaal
“Ben zaterdag terug naar het Voornekanaal geweest en de vangst was veel minder als vorige week ( toen ving ik dik 70 kg brasem ) .
Nu deze week met notabene oostenwind ving ik met moeite 30 kg .
Dus volgens mij speelt de schrale oostenwind in combinatie met een hoogdrukgebied
duidelijk een rol in de teruglopende vangsten”Aldus Nico Cox.

Ringvaart en Noord Hollands Kanaal
“Vrijdag heb ik met Frank gevist in de Ringvaart bij Zwanenburg. Omdat het de eerste keer was dat we daar visten, was het wel een beetje pionieren. Toch vingen we na enige tijd regelmatig vis. Alleen werden we gek van alle vliegtuigen die over kwamen en besloten een andere stek te zoeken. Die vonden we bij Nieuwebrug. Het duurde een tijd voordat de vis daar arriveerde, maar aan het eind van de ochtend toen de stroom wat minder werd ving Frank nog een stuk of 10 grote brasems.
 
Zondag viste ik in het Noord Hollands Kanaal en daar was het een stuk beter. Met 66 vissen, waaronder een aantal mooie brasems was ik dik tevreden. Al met al een lekker visweekend”. Aldus een tevreden Jaap van Dijk.

Plassen
Veel kleine vis is er gevangen op ondiep water. Lekker vissen met een licht tuigje en een kort hengeltje is ook erg leuk. Het was goed om te horen dat er veel voorns en kleine windes werden gevangen – goed voor de toekomst zullen we maar zeggen.

ARK
Aan het Amsterdam Rijn Kanaal bij Tiel is er met de feeder gevist. Plaatselijk is er erg goed gevangen, maar op veel plekken was het ook knudde. Secuur vissen met dunne lijnen en kleine haken was een must volgens Johan de Klerk, die ons dit melde.

Maas
Op de Maas bij Megen was in het midden van de week druk. Met de feeder visten een man of 20 in een stromende Maas. De kopplekken ‘leverden’ goed vis op (> 30 kg) maar de rest moest alles uit de kast halen om een visje te vangen. Gemiddeld werd er met voerkorven van > 100 gram gevist, maar er waren ook vissers bij (zoals Ton Ruys) die relatief lichte korven en nylon gebruikte. Dit bleek goed te werken, hoewel hij de wedstrijd niet won. Ton viste met 45 grams korven op een 14/00 Technium hoofdlijn.Mooie paaibrasem…


“Het lijkt er op of onze gestekelde vrienden eindelijk massaal ons kust water zijn binnen getrokken.Langs de gehele kust worden leuke zeebaarsvangsten geboekt. Opvallend is wel dat er véél kleinere scholenbaarzen rondzwemmen dan het afgelopen jaar in deze periode,maar dat mag de pret zeker niet drukken want de aanbeten van deze kleinere broeders doen zeker niet onder voor die van de oudere familieleden.

Gezien de weersvoorspellingen kan het de komende dagen alleen nog maar beter worden, omdat de zeewatertemperatuur rapido op zal lopen naar de 12 graden waardoor mister zeebaars zondermeer actiever zal worden. Leuke vooruitzichten dus!


“Jeroen v/d Voort met een schitterende baars gevangen op een paarse Curltail”


“Ongelofelijk hoeveel visplezier één zo’n pier zoals deze bij Hoek van Holland
Aan sportvissers kan schenken. Hele gezinnen, vader met kinderen trekken er op uit om een visje te vangen….


 “…Vooral zeebaars was redelijk goed  te vangen…”


 “…Waarbij ervaring aan het begin van het prille seizoen een behoorlijk voordeel lan betekenen. Foto’s Martin Brouwer.


Dikke zeebaars gevangen aan een werppilkertje voorzien van een paarse Curltail met een wit staartje. Deze vis pakte mijn kunstaas op hooguit 10 meter uit de kant! Ik ving verder nog twee kleinere zeebaarzen met heb er heel wat gemist.  Groet, Leon”


“Echte slanke zomerbaars gevangen aan een paarse Gator even voor het hoge water.Ik ving de vis uitsluitend ver weg. Michel de Haan.”


 “Ik ben net even een paar uurtjes op de pier van Hoek van Holland geweest. Ik had drie vissen waarvan één van rond de 7 pond Een heerlijke sportvis gevangen aan een werppilkertje voorzien van een paarse Curltail met wit staartje.Groeten Joop Folkers”


 “ Zo vrolijk en levendig de pier in Hoek van Holland was, zo droevig waren de berichten uit Scheveningen die we binnenkregen: “Noorderhavenhoofd Scheveningen donderdag 1 mei afgezet met staandwand, op de joon en wat jerrycan’s waren geen visserijnummer vermeld.
 
Ik vind het toch wel erg asociaal dat beroeps vissers denken dat de  zee alleen van hen is. Je zou toch maar als sportvisser een nachje  willen gaan vissen met duur betaalde pieren en dan tegen z’n gordijn
 moeten aanvissen. Sorry maar de zee is zo groot voor een schip moet dit nu echt???.....”


“.....Het gaat mij alleen om het feit dat je iedereen z’n plezier moet geven en niet door andere het onmogelijk gemaakt wordt om te vissen terwijl er genoeg mogelijkheden zijn als je met een boot vist. Een strandvisser kan eigenlijk niet uitwijken. Groeten van een teleurgestelde sportvisser”


“Op de golfbrekers in Zeeuws Vlaanderen nog weinig zomervis te bespeuren. Wel veel visdiefjes en dwergsterns die veel op kleine vis doken, dus de grote opmars van geep & consorten zal niet lang uitblijven”
gr Berend


Foto11:  ” Gisteren onverwacht toch nog een dagje mee kunnen gaan op het prachtige MS “Het Sop”
van schipper Rutgert Oosterhuis. Het was de vorige keer prima bevallen, dus waarom niet.
Het zou dit keer toch wel veel  hobbeliger worden dan de vorige keer helaas. Maar ik had alle vertrouwen in mijn nieuwe wondermiddel  “Suprimal”.

Met daarin het  in Amerika alom gerespecteerde en bekende werkzame stof
Meclizine. Een ware aanrader , want ik ben wederom niet zeeziek geworden.Terwijl ik er met dit soort omstandigheden er normaliter als de Hulk uitzie…...”


“Schipper Rutgert had geen gemakkelijke taak vandaag. Door een toenemende wind en een sterke stroming was het zelfs voor deze koning van de wrakken moeilijk om zijn boot boven de wrakken te houden.
En dan wordt het toch lastig om de gullen te pakken te krijgen.

Maar we konden in ieder geval vissen, en dat is het belangrijkste na de 5 keer dat de boel niet door ging. Hulde voor de schipper, want hij heeft er in mijn ogen weer alles aan gedaan…...”


“Ook leuk was het weer om Martin, die onverwacht als opstapper meeging weer te ontmoeten.
Het klikte weer als vanouds, en Martin ging ook met vissen voortvarend van start.
Een mooie gul van 75 cm kwam direkt aan boord. Helaas had Martin meteen zijn hoogtepunt gehad, en viel voor de rest van de dag, na helaas nog een beste gul verspeeld te hebben een beetje stil.

De vader en zoon uit Spaarndam die naast me visten waren ook erg gezellig.
Vooral de zoon van 12 jaar deed van zich spreken, en ging onvermoeibaar door met vissen, en ving  op zijn eerste kabeljauwsessie maar liefst 8 vissen, waaronder een aantal steenbolken,
plus een hele beste gul !

Klasse man, een nieuwe klant voor Rutgert ( als de kabeljauw zich mag voortplanten en opgroeien) is opgestaan. Visgroeten van Luc Mom”


“Afgelopen zaterdag met het mooie weer met een clubje visvrienden het ruime sop gekozen.
 Het zag er erg goed uit met golven rond de 25 cm. Het was een superdag met mooie vissen, een gul van 102 cm voor Peter…..”


”....Een mooie 4,5 kilo baars voor mijzelf….”


 ” .......Een Inktvis voor Peter en…..”


” .........Om de dag compleet te maken kwamen er nog een 5 tal dolfijnen langs de boot…......wat een geweldige dag! Iedereen aan boord had goed gevangen, mooie baarzen en gullen. Groeten, Maurits
Fishing-Direct”


“De familie gans nam haar kroost mee op Koninginnedag. Foto Synco”


 “De Zweedse snoeken hadden wel trek in De Witte zijn afgela(i)kte jerks. Al bleken ze voor een onvoorzichtige worp tegen een rots toch nog niet dik genoeg afgelakt te zijn. Maar liever een jerk tegen de rots, dan de schroef, niet waar?  Het blijven mooie vissen die Zweedse dames…”


 “….In vele ondiepe baaien hadden de snoeken al plaats vrijgemaakt voor torenshoge brasems van net geen 60 cm.  Gr. Hans”


 “Nieuw leven in de wei. Foto Rob Kraaijeveld ”


 “Ik zag dat het magertjes was met de roofblei vangsten afgelopen week, dus hier wat van mijn vangsten van afgelopen week, alles met de vliegenlat!!  dus niet alleen vissen maar ook genieten…..“


 
 “…..Bijgevoegd zijn foto’s van roofblei, brasem en kopvoorn, uitzonderlijk wel is de kopvoorn van 51cm ,dit met een pico 3 hengel is wel het maximale wat de hengel aankan dus dubbel genieten…..”

  “….En de roofblei van 68cm met mijn 7 hengel was ook geweldig, met veel stroming heb je wel het dubbele gewicht, super!! die kick is gewoon met geen pen te beschrijven!! gr. Ger  die ook een leuke site heeft: Vliegvishelden


 Beste redactie,
Afgelopen week de eerste 70er van 2008 gevangen. Met Luncheonmeat op zink. De vis was precies 70cm en in topconditie.  Groet Léon Haenen


 “Schitterende plaat van een vuurjuffer gemaakt door Bjorn Janssen”


“Hallo redactie,
De eerste zeelten van het nieuwe seizoen heb ik reeds gevangen op zaterdag 26 april 2008.Twee mooie vissen rond de 50cm bij een pondje of vijf.De zeelt is een echte vechtjas tijdens de dril en een mysterieuze
vis met zijn rode oogjes.
Met vriendelijke groeten,
Sjak Boxmeer. ”


“Na gisteren een heleboel karpers te hebben zien (af?)paaien; dacht ik vandaag ga ik er een paar van vangen…
werd er maar eentje wel een mooie….”


”.... En dat gewoon lekker ouderwets, met het pennetje, een gekende stek als een uitstroompijp en een lekker piepertje! Groet,Vincent, Lelystad


 ”Rob Kraaijeveld vermaakt zich in het stille seizoen uitstekend met sterke karpers…”


 “…Evenals zijn vriendin die ze ook goed weet te vangen”


Bij deze weer een serie foto’s uit Zeeuws-Vlaanderen. Vorige week trok ik er in de vakantie samen op uit met Georges de Bruycker, Tom Dieleman en Thijs de Groote…...”


 ” ......In tegenstelling tot de vorige sessie was het eindelijk lekker ’s morgens…..”


”.......Het water was wat opgewarmd door de hoge temperaturen en de vissen reageerden gelijk explosief…”


”..... Massa’s Brasem en hier en daar een karper waren flink aan het paaien. We hebben tot een uurtje of vier gevist…”


” ....Heerlijk genoten van de zon en de leuke hoeveelheid aanbeten. Mooie brasems en pijlsnelle karpers werden er gevangen…..”


 ” Tom wist de zwaarste te pakken. Gewicht mag je schatten, ze was in ieder geval net geen 80cm. Topsport op de penhengel! Nog een paar weekjes en dan mogen de roofvislatten weer in actie komen in ons eigen landje. Ik kijk er naar uit! Groetjes, Bernd van Broekhoven”


 “Een prachtige 28 pondsspiegel voor Tom Valentijn”


 “Vandaag ff gevist op de karper, 94 cm en dikke 30+ pond schubkarper. Gr Freek J ”


 “Hallo,
Afgelopen week lekker vakantie gevierd aan de Nederrijn bij Opheusden. De vangsten waren best goed te noemen met behoorlijk wat brasem, kolblei en voorn. Daarnaast met het driften ook enkele windes gevangen waarvan dit het grootste exemplaar was, 52 cm 1960 gram….“


 
 “…..Door het hoge water van de laatste weken en de stijgende temperatuur waren de karpers in de Rijn behoorlijk paailustig geworden.

Op een avond hoorde we hevig gespartel in een klein poeltje. Een flinke karper probeerde vanuit dit poeltje naar de Rijn te komen maar het water stond te laag. We hebben de karper een handje geholpen en in de Rijn gezet. De volgende dag had deze dikke dame enkele hitsige mannen gevonden en waren ze volop in de begroeiing aan het paaien, schitterend om te zien! Met vriendelijke groet, Matthijs Koole

Nominaties deze week voor de zeebaars van Leon en de Gul van Peter, de brasem en kopvoorn van Ger en tenslotte de karper van Tom Valentijn.  Van harte gefeliciteerd!

 Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis-Zeevis-Snoek-Snoekbaars-Baars-Karper-Jeugd-Vrouwelijke sportvisser-Vliegvissen

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst ? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet  naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord.
 Heel veel succes en kijkplezier!  


 
 Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007)
Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal  foto’s uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn.  Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende  categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.
Kijk hier voor de prijsuitreiking van de winnaars van de mooiste foto’s over het seizoen 2006-2007!