Actuele vangstberichten tot dinsdag 31 augustus 2010 (deel 1)


... tot dinsdag 31 augustus 2010 (deel 1)

Voor velen zit de vakantieperiode er weer op en begint het gewone leven weer. De vangsten zijn de afgelopen weken goed aangetrokken zowel op zoet als zout. Aankomende week ziet het weer er redelijk uit om op of rond het water te vertoeven met tempraturen van rond de 20 graden en een zwakke oosten wind.

Dit is het eerste deel van twee delen Vangstberichten. Donderdag a.s. volgt deel 2!


Deze torenvalk kwam even boven de boot kijken bij Pol en daarom kon hij deze mooie plaat maken. Foto
Piet Driessen.

Zout - door Arthur van Tienen

Jaja, we zijn er weer!

Kantvisserij

Afgelopen maand was er qua bodemvisserij weinig te beleven aan de stranden. De krabben, garnalen, heremietkreeften en natuurlijk de Noordzeekrabben zorgen ervoor dat je aas binnen no-time is verdwenen. De situatie is nu ietsje beter en het moet echt weer wat kouder en onbestendiger worden, en natuurlijk vis op de kust!

Gezien de grote hoeveelheden voedsel zal waarschijnlijk een invasie van wijting en schar het gevolg zijn en hopelijk begint dit midden september al. Berichten van een avondwedstrijd afgelopen vrijdag van Renesse,
bevestigen dat tussen de kale haken door al wat wijtingen en steenbolken zijn gevangen.


Veel kleine tong voor de kust.

Stranden van Vlissingen tot aan Westkapelle weinig reden tot optimisme, slechts langs de golfbrekers is wat vis te vangen. Met de grote wedstrijd van Westkapelle op 11 september in zicht niet een echt plezierig vooruitzicht maar ach, er kan wel wat veranderen in twee weken.

Zeebaarsvisserij na wat twijfelachtige weken weer wat aangetrokken. In het Rotterdamse havengebied was het afgelopen maand een ‘tongenfestival’, alleen jammer dat er van de 10 tongen meer dan de helft ondermaats waren (-24 cm.) Ook van zoon Edwin, die werkt in de beroepsvisserij, hoor ik dat er verschrikkelijk veel ondermaatse tong zwemt in de Noordzee, een goed teken voor over een paar jaar.

Noordzeekanaal was goed, tong en vooral goudharder is in opkomst. Edwin ving met de kotter er al verschillende en afgelopen week ving Tom Brasser van de Eurovisser een goudharder van 47 cm op de Pier van Hoek van Holland. Kanalen Europoortgebeid matigjes, Calandkanaal wat klein spul, wijtingkjes van amper 15 cm. Wat steenbolkjes en af en toe een gulletje en tong, soms dikke palingen (zie onder).


Erik Remijn met een dikke paling uit het Calandkanaal.

Bootvisserij

Wrakken in het begin van augustus matig, nu weer aantrekkend en mooie berichten van de snelle, kleine boten. Kottervisserij nog op makreel terwijl ik aan het eind van deze maand (september) de wintervis alweer verwacht voor de kust. Hopelijk een leuke maand met veel verschillende soorten vis voor de deur. Grevelingen op sommige plaatsen goed dikke wijting, Oosterschelde vol groen en weinig te beleven.

Tot volgende week, Arthur

 
Roofvis - door Piet Driessen

Vangstberichten afgelopen weken
 
Er zit op dit moment een duidelijke voortgang in de vangsten wat de snoek betreft, en dan ook nog met grote vissen tussendoor. Snoekbaars wat moeizamer en kleinere exemplaren. Baars blijft redelijk met wat aanpassingen. Winde is ook weer wat meer te vangen en de hoge temperaturen zijn we kwijt en dat is voor mens en dier goed.
 
Snoek - Veel meldingen van zware en grote vissen tot enkele 120+ vissen. De meeste snoeken de laatste week op vooral groot aas. Voornamelijk op grote dode aasvissen en op groot kunstaas tot ruim 25 cm. Verder uren maken, en dan was het resultaat wel goed op het einde van de dag. Diepte varieert wel duidelijk; van halve meter tot ruim 6 meter diepte waren ze te vangen. Opvallend door de vele regen van de laatste week, dat de snoeken de laatste dagen hoog aan het jagen waren, dus vis nu even niet te diep.
 
Snoekbaars - Duidelijk op vele plaatsen moeizamer wat de grote vissen betreft. Natuurlijk werden er grote vissen gevangen, maar minder dan voorgaande weken. Spiering en langwerpige shads de toppers, en opvallend vaak de melding van geel en rood tussen de ingekomen berichten. Diepte ook hier wisselend, dus het was wel vaak even zoeken naar deze stekelrover.
 
Baars - Blijven gewoon lekker actief, alleen duidelijk de laatste week dat ze zich wat lieten afzakken en iets verder uit de oever stonden, en ook al vaak tussen 2 en 3 meter als ze de mogelijkheid daar voor hadden. Het aas moet op dit moment gewoon heel klein zijn (tot 3 cm), dan kon je aantallen vangen, anders was het gewoon een stuk moeilijker om veel vissen te vangen (ze jagen alleen maar op klein). Dit kunnen we zien door de visjes die ze uitbraken. Felle kleuren duidelijk in het voordeel.


Het aas moet op dit moment gewoon heel klein zijn (tot 3 cm), dan kon je aantallen vangen.

Winde - De laatste week veel meer meldingen van deze rover, maar op IJssel en Maas duidelijk minder dan afgelopen jaar. Spinners gewoon de toppers met werpen, en kleine plugjes met slepend vissen. Zat er rood en groen in de kleur van het kunstaas, duidelijk voorkeur op de winde.
 
Roofblei en meerval - Ook natuurlijk weer wat meldingen, maar hier was het iets rustiger dan de eerste maanden van het seizoen, maar de meerval en roofblei worden momenteel in bijna het hele land gevangen, als het maar even een verbinding met de rivieren heeft.
 
Het weer blijft nog wisselvallig, al zijn de vooruitzichten iets gunstiger naar het weekend toe, maar de regen die we de laatste dagen hebben gehad is gewoon goed voor een viswater en zal de vangsten zeker weer wat laten aantrekken. Voor de meeste mensen zit de vakantie er op, maar probeer er zeker nu nog een paar uurtjes opuit te trekken daar het aankomende weekend wel eens heel goed kon zijn op de roofvissen.

Met roofvisgroet, Piet.


Overige vangstmeldingen van afgelopen weken:

Vissen is en blijft een combinatie van kennis en geluk. Geluk kun je afdwingen, maar de grootte van een vis kun je zelf gelukkig niet bepalen. Alhoewel, neem ons visavontuur van enkele weken terug. Na een aantal mooie vissen op de X-Rap XRD10 RUCW, besloten we de Subwalk weer eens uit de doos te halen.

Mijn armen stribbelde wel enigszins tegen en mensen die regelmatig een dag met deze (relatief zware) plug staan te gooien weten waarom! Maar het blijft voor mij toch het bewezen “superwapen” om gericht op grote zeebaars te vissen! Na enkele worpen was het al raak en kon mijn maatje een dikke 70+ baars scheppen. Dat je dag op zo’n moment al niet meer stuk kan, kun je rustig van me aannemen. Zo’n aanbeet vergeet je gewoonweg niet snel meer, maar er zat nog meer in het bekende vat.


Deze vis had een lengte van 87 cm.

Eigenlijk op het moment dat ik de moed op wilde geven zag ik een enorme kolk achter mijn “subbie”, die een fractie van een seconde later in zijn “behaakte” kladden werd gegrepen waarna de vis ervandoor ging en mij met bij elkaar geknepen billen geheel machteloos af liet wachten tot hij was uitgerund! Mijn hemel, wat een spannend moment, want op zo’n moment wordt je eigenlijk pas echt duidelijk wat een explosieve kracht zo’n grote zeebaars binnen enkele seconden kan ontwikkelen!

Het werd een dril waarvan je eigenlijk alleen maar kunt dromen, ruim 10 minuten run na run waarbij er allerlei dingen door je hoofd flitsen, zo van zal mijn voorslagknoop het wel houden of van zit de haak wel goed etc.! Maar op het moment dat deze beauty zich meldde voor het schepnet wist ik dat het om een ouderwetse beer ging. De vis had een lengte van 87 cm en woog ruim 7 kilo! Een ouderwetse “Yes-baby” dus. Mijn seizoen kan eigenlijk al niet meer stuk, want dit soort droomvissen vang je echt niet ieder jaar! Stekelze, Joop.


Wlodek Wroblewski met een prachtige leng. Gr. Mark.


Afgelopen weekend een paar avonden met Lianne en Robin op de karpervijver van de Kool gevist. We vingen in een paar avonden wel meer dan 100 karpertjes. Ze bijten op dit moment waanzinnig goed.

Het was wel selectief vissen, want met maden en maïs vang je de kleinere vissen en met grote pellets sluit je de kleintjes uit en vang je de grotere karpers. Vele malen was het topelastiek dan ook net zo ver eruit als de hengel lang is. Gr. Eddy te Mebel.


Dinsdagmiddag een paar uurtjes met Robin op de IJssel gevist met licht kunstaas op baars, winde en roofblei. Resultaat was: een paar baarzen, een snoek van 65cm. en een mooie dikke winde. Geen roofblei gezien of gevangen. We hebben bewust voor wat stromend water gekozen omdat de vis hier altijd wat actiever is dan op stilstaand water.

De Achterhoekse beken en sloten zijn al lange tijd stromingsvrij met vies en laag water. Ook zijn vele wateren compleet dichtgegroeid met waterplanten zodat er niet meer te vissen is. Hopen dat het binnenkort weer eens flink gaat regenen (uiteraard niet bedoeld voor de vakantiegangers), want dat hebben we hard nodig. Het is al weer bijna net zo droog als vorige zomer en diverse beken staan al weer droog. Gr. Eddy te Mebel.


Beste TF, mijn vismaat had na drie keer gooien een graskarper van 83 cm en ik een spiegelkarper en een zeelt van 54cm. Gr. Hans klaassen.


Mijn vriendin Anouk moest ook maar eens mee vissen, en zie hier het resultaat: een zeelt van 53cm die ze zelf heeft gevangen. Gr. Mark.


Vandaag een fantastische barbeel gevangen (ca. 70 cm) in de Maas met een plugje voor roofblei. De roofblei wou niet bijten, maar de barbeel wel. Goede sport gehad. Helaas was mijn vismaat niet erbij zodat de foto van de vis liggend in het water is gemaakt. Groet, Harold.


Mooie grensmaasbarbeel voor Bert Geelen uit Maastricht.


De ochtendzon op het water. Foto: Piet Driessen.


Deze koikarper heb ik vandaag gevangen in Buren op Ameland. Vriendelijke groet, Robin Metz.


Beste TF, mijn vismaat had na drie keer gooien een graskarper van 83 cm…


....en ik een spiegelkarper. Gr. Hans klaassen.


Beste Total Fishing, na een hele serie lange schubkarpertjes was dit hooggebouwde schubje een welkome afwisseling. Groet, Dennis.


Een welkome afwisseling. Groet, Dennis.


Leuke vakantievissen. Ik neem altijd mijn hengels mee en dit keer had ik geluk smile. Onderweg naar een leuk dorpje in de buurt zag ik een paar leuke karpers zwemmen en ik dacht daar moet ik deze week even naar terug. Ik heb ze gevangen in een kanaaltje naast de Dordogne met de korst…..


....Voor wie zegt dat grassies niet sterk zijn, die vergist zich wel degelijk. Met mijn Shimano Twin Power 2¼ ponds hengel tot in het handvat krom, met de eerste 20 minuten en met de andere bijna een half uur bezig geweest. De eerste was 95 cm en 30 pond en 2 dagen later ving ik er een van 28 pond en 99cm. Vakantiegevoel op zijn top smile. Gr. Pascal.


Beste TF, afgelopen week even gevist met de boot. Ik mocht een mooie, dikke karper haken aan een shadje. Deze karper had de shad vol in zijn bek hangen.

Zwaar onder de indruk van de dril aan een licht verticaalstokje, maar wat een vis! Ook nog een mooi aantal snoekbaarzen gevangen. Met vr. gr. J.Iedema - Anjum.


Hallo Total Fishing. Vorige week weer enkele fraaie vissen….


....van de rivier weten te strikken!...


....Gr. Remond van Dijk.


De eerste herfstkleuren komen alweer te voorschijn. Foto: Piet Driessen.


Op black bass gevist in de Tarn, prachtige visserij….


... Mooie vissen die black’s. Gr. Ivan Vanpraet.


Beste TF, gisteren met mijn zoon Stef de plas op geweest. Zijn snoekdebuut. Helaas loste hij twee hele mooie snoeken, maar hij wilde aan het einde van de dag niet naar huis, er moest en zou er nog één in de boot komen.

Uit het juiste hout gesneden dus. Uiteindelijk 6 mooie snoeken in de boot gehad en nog een mooie baars voor Stef. De massieve dame van 104cm was de mooiste van de dag. Groet, Remco Kapteijn.


Hallo Total Fishing lezers. Prachtige rivierbaarzen gevangen al werpend. Keiharde aanbeten gelden in een krachtexplosie. Gr. Mario Engsbergen.


Tussendoor nog even met de poppers gevist, en dat leverde nog enkele mooie baarzen op die er echt niet van af konden blijven.


De 11,5cm lange Quiver Shad in actie. Vooral op de kleur ‘Salt N Pepper’ zijn de dikke zomerbaarzen van 45+ gek op! Gr. Udo.


De PML Prostaffers zijn opnieuw op pad geweest en niet zonder succes. Kris met een baars van 50,5 cm. Dit alles op de jerks van Strike Pro. Gr. Evert.


Het begin van de visdag mag er zijn met deze zonsopkomst dacht ik. Foto Piet Driessen.


Hallo TF, net voor donker op mijn 49-ste verjaardag, kreeg ik deze meerval aan de lijn, de Tarn in Marssac was de rivier. Groeten, Ivan Vanpraet.


Beste Total Fishing. Ik ben hier met de familie op vakantie maar uiteraard moet er ook gevist worden. De zeevisserij is heel lastig. Diverse pogingen gewaagd, maar zonder succes. Ze zijn er wel maar erg klein en de locals vangen wel hun visjes met inktvis en kleine haakjes. Mijn poging liep net goed af (zeepokken op slecht begaanbare rotsen met opkomend water is levensgevaarlijk….


.... Vanuit Topcats Fishing resort een verslag vanuit dit schitterende eiland Koh Samui op ongeveer een uurtje vliegen vanuit bangkok. Goede resultaten na en halve dag vissen, 5 mekongs en een arapaima….


.....De mekongs wogen tussen de 30 en 150 pond (ca. 150cm.) De arapaima was ca. 80 pond en een meter lang. Vriendelijke visgroeten, Hildo de Lange.
 


Beste TF, afgelopen week eindelijk weer eens gaan vissen na een weekje onthouding. Dit keer waren de plannen om onze mooie gestreepte vriend de baars maar eens te belagen. In 2 middagjes 80 baarzen voor mij allemaal op een kleine, en tevens  mijn favoriete mini-spinner. 1 Baarsje werd ook gepakt door een snoek net voor de landing….


... Ook ving ik tientalle kleine snoekjes waarvan er één gepakt werd door een zekere metervis! Omdat beide vissen zo rustig bleven tijdens de dril en de fotoshoot…


....heb ik besloten om ze “in elkaar” ook maar weer terug te zetten. Gr. Sander.


Hans pakte met de vliegenlat nog een mooie snoek in een smal beekje.


Hans kon met deze mooi getekende snoek op de foto.


Beste Total Fishing, 7-08-2010 is voor mij een dag om nooit te vergeten. Sinds 2006 vis ik op snoek en nog nooit had ik een metersnoek mogen vangen. Maar op deze dag werd alles anders. Eerst ving ik een snoek van 108 cm. en 2 uur daarna ving ik een snoek van 101 cm. Beide snoeken gevangen op een aruku shad…


...Het was een bewolkte dag met af en toe regen, maar met deze 2 metersnoeken op 1 dag ging voor mij de zon schijnen. Wat was ik blij. En hoe vaak komt het voor dat een visser op 1 dag 2 metersnoeken in de boot mag landen. Voor mijn gevoel een unieke dag. Met vriendelijke groeten, Grietha Kroez.


Beste Total Fishing, afgelopen zondag in de namiddag even wezen vertikalen op snoekbaars. Geen snoekbaars gevangen, maar wel deze kanjer van een snoek (87 cm). Gelukkig zat hij mooi voorin gehaakt en kon hij snel weer terug in zijn element. Met vriendelijke groet, Marcel van Assema.


Beste TF, gisteren met mijn zoon Stef de plas op geweest. Zijn snoekdebuut. Helaas loste hij twee hele mooie snoeken, maar hij wilde aan het einde van de dag niet naar huis. Er moest en zou er nog 1 in de boot komen. Uit het juiste hout gesneden dus. Uiteindelijk 6 mooie snoeken in de boot gehad en nog een mooie baars voor Stef. De massieve dame van 104cm was de mooiste van de dag. Groet, Remco Kapteijn.


PML Prostaffer Hans Ruigrok is net terug uit Zweden (Dalsland) van een bestemming van PML Travel. Hans was de lokatie aan het bekijken voor de Travel en als mogelijke optie voor de Predatortour 2012… Het vissen is daar prima, veel snoek gevangen waaronder meerdere meters waaronder dit monster van 1.23 cm. Met vriendelijke groet, Evert Oostdam.


Jack had 6 weken door het warme weer niet op snoek gevist, maar nu het wat koeler was, is het meteen raak met deze zware snoek.


Pascal met een 113cm snoek. Deze pakte een mega spinnerbait van de steunhengel. Aan Pascal de eer de dame uit te drillen en met succes!  Groet Pascal en Frits, Driebergen.


De PML Prostaffers zijn opnieuw op pad geweest en niet zonder succes….


...Koen met snoek van 122 cm, en Jeroen met een nieuw pr van 107 cm. Dit alles op de jerks van Strike Pro. Gr. Evert.


Zwaar onder de indruk van de dril aan een licht verticaalstokje maar wat een vis! Ook nog een mooi aantal snoekbaarzen gevangen waaronder deze die een beetje in de knoop zat met zichzelf….


.... Aparte vis maar verder gezond genoeg om een shad te pakken. Met vr. gr. J.Iedema Anjum.


Met Remon naar het Gooimeer geweest. Hij had nog nooit een snoekbaars gevangen en dat moest toch maar een keer gebeuren. Hij ving uiteindelijk 15 snoekbaarzen…..


.... Allemaal zijn ze gevangen aan de dropshot, verticalend kreeg je nagenoeg geen aanbeten. Uiteindelijk wisten we 44 vissen te vangen met een paar mooie uitschieters. Groetjes, Gerard en Remon van Klompenburg.


Hallo Total Fishing lezers. Jan met een mooie riviersnoekbaars met turbo shad gevangen. Gr. Mario.


Chris met een knappe snoekbaars.


Beste TF, afgelopen week even gevist met de boot. Een mooi aantal snoekbaarzen gevangen. Met vr. gr. J.Iedema Anjum.


De afgelopen 2 weken zit het echt mee met de vangsten. Zo hadden we twee weken geleden op vrijdag echt een topdag van 171 snoekbaarzen en daarbij ook nog een nieuw PR van 97 cm en afgelopen zondag zat het ook weer lekker mee….


... De laatste dagen waren de berichten over de vangsten niet echt top, maar toch gekozen voor het grote water. Hier en daar  vingen we een visje totdat we zo rond een uur of elf op onze vierde stek aan kwamen. Hier was de vis echt los we vingen in totaal 64 snoekbaarzen waaronder vissen van resp. 72, 74, 78, 81, 81.5, en 94 cm, dus echt een topdag. Met vr. gr. Marc Zitvast
www.eendagjevissen.nl


In het begin van de week een paar dikke vissen verspeeld, maar dan toch eindelijk het geluk om een 90+ snoekbaars vast te houden. Alles is weer vergeten! Met vriendelijke groet, Erik Stobbe.


Het is ongelooflijk wat ik een dag beleefd heb met Rintze en Sjors. Het wil wel eens gebeuren dat er mensen in de boot grote vissen vangen, maar maandag was echt extreem voor deze 2 vrolijke mannen….


... Als eerste vis van de dag was het aan rintze die een mooie 101 wist te vangen en dus een nieuw pr. Maar ook Sjors was nog even niet klaar en liet op zijn beurt nog even een mooie 96er met ons kennismaken. Groet, Daan Verbruggen.
www.gosnoekbaars.nl

Deze week de nominaties voor de meerval van Ivan, de graskarper van Pascal en de snoek van Grietha en Koen. Van harte gefeliciteerd!

Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis-Zeevis-Snoek-Snoekbaars-Baars-Karper-Jeugd-Vrouwelijke sportvisser-Vliegvissen.


Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet  naar:
info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord.
Heel veel succes en kijkplezier!  


 
Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007)
Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal  foto’s uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn.  Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende  categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.

Kijk hier voor de prijsuitreiking van de winnaars van de mooiste foto’s over het seizoen 2006-2007

                               
Finalisten, Visfoto van het jaar 2005-2006 Finalisten, Visfoto van het jaar 2004-2005

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -