Actuele Vangstberichten tot dinsdag 30 oktober 2012


...tot dinsdag 30 oktober 2012

De winter is in aantocht en met de eerste nachtvorsten zijn er mooie vangsten gedaan! Snoek en snoekbaars zijn aan het trekken en nog zeker niet passief op hun winterplaatsen. Kustvisserij geeft veel wijting en steenbolk met zo nu en dan mooie scharren.


Ze zijn weer snel verdwenen met de nachtvorst.


Vrienden, vriendinnen!

Na een fantastisch W.K. Kust waarbij zowel de dames als de heren de wereldtitel binnen haalden, nu weer tijd voor de komende belangrijke wedstrijden, waaronder het N.K. Kust te Kijkduin van zaterdag a.s.

Afgelopen week prima vangsten geweest over de hele linie, zowel vanaf de kant als vanaf de boot.

Vlissingen tot aan Westkapelle prima visserij op voornamelijk schar met tussendoor wijtingen, bot, nog wat zeebaars en wat gul. Richting Domburg is het voornamelijk schar en bot wat de klok slaat, in de avond komt de wijting naar de kant. Banjaard hetzelfde laken een pak. Op de stranden van Neeltje Jans worden nu ook vooral in de avond leuke wijting en wat gulvangsten gedaan. Van Westenschouwen, Haamstede en Renesse nog geen overtuigende berichten gehad van redelijke wijtingvangsten.

Het nieuwe Sportstrand op de 2e Maasvlakte is open! Nog geen kans gehad om zelf te gaan vissen daar maar we kunnen er terecht! Maasvlakte 2 afgelopen week goed geweest voor de zeebaars, de dikke dames en heren doen zich tegoed aan de massaal aanwezige wijtingen en eten hun buik vol voordat ze vertreken naar het zuiden. Beerkanaal en diepe havens goed, veel kleine vis.


Soms vast tussen de keien in de Waterweg, snelle molen en een lange hengel zijn gewenst!

Wanneer je een wedstrijd houdt ga dan hier niet vissen, want alles is bijna ondermaats en gaat dood bij het teugzetten. Wacht even tot de vis wat groter is. Papegaaienbek ook prima geweest afgelopen week. Hier iets grotere vis maar toch nog heel veel klein spul.

Calandkanaal ietsje beter, vooral bij de kering ver weg mooie wijtingen en wat schar. Nee, voor echt mooie vis was de Waterweg de “place to be” afgelopen week; mooie vangsten van dikke wijtingen en tongen nog, af en toe wat leuke gul als bijvangst. Op het Vlaardingse hoofd heeft maatje Sjaak nog grote tongen gevangen op zaterdag, zondag is hij weer geweest en had alleen maar botten gevangen.


Mooie wijtingen in de Waterweg bij Maassluis.

Stranden Hoek van Holland tot aan Scheveningen waren rustigjes. Door de aflandige wind was er weinig te beleven. Met de komende westen tot zuidwesten winden weer wat kans op wintervis, bot en nog wat zeebaars.

Wedstrijd op Castricum van afgelopen zaterdag was een drama: bijna 90% van de vissers zonder vis. Ook hier is de aflandige wind spelbreker geworden. Iedereen die het N.K. Kust op Kijduin vist komende zaterdag, veel geluk toegewenst!

Bootvisserij
Geankerde visserij is perfect, overal dik schar te vangen. Westerschelde of Oosterschelde, maakt niets uit. Buitengaats natuurlijk de grotere en hoeveelheden ruimer, maar desondanks is het prima toeven. Grevelingen redelijk. Wel veel ondermaatse vis maar ik denk dat dit de komende  maanden wel goed komt. Wrakvisserij slecht, soms wat kabeljauw en zeebaars.

Tot volgende week! Arthur



De watertemperatuur gaat ook nog gewoon wekelijks naar beneden en zit nu gemiddeld nog tussen de 11 en 13,5 graden. Nachten ook enkele malen behoorlijk koud geweest met op vele plaatsen afgelopen weekend al nachtvorst.

Snoek
Er worden redelijk veel grote snoeken gevangen de laatste week, maar ook opvallend dat veel vissen zich vakkundig, door felle aanbeten en wild schudden, wisten te lossen (is ons ook enkele malen overkomen afgelopen week). Groot aas nu weer duidelijk in het voordeel en dan praten we vaak over kunstaas of doodaas boven de 15 cm. Kleuren op dit moment nog niet veel invloed volgens de vangstgegevens.

Snoekbaars
Als er aantallen gevangen werden, dan waren dit vaak veel kleine vissen, maar dat mocht de pret niet drukken daar de aanbeten vaak snoeihard zijn op dit moment. Veel vissen ook op diep water. Vaak ruim 2 meter boven de bodem te vangen en dat betekent dat de vissen nog behoorlijk zoekend zijn naar de winterstekken. Langwerpige shads vaak top op dit moment.  Kleuren: wit, zilver en lichtbruin in het voordeel.


De herfst heeft echt toegeslagen. Foto: Piet Driessen.

Baarzen
Op dit moment echt geen grote aantallen, maar ook weer diverse grote vissen die werden gevangen, en dan praten we natuurlijk over vissen boven de 40 cm. Shads duidelijk nummer 1 maar ook met kleine aasvis mooie vissen aan de oever of in de boot de laatste week. Wat blijven het prachtvissen, en dan zeker met wat lichter materiaal achter Perca aangaan natuurlijk.

Winde, roofblei en meerval
Ook wel meldingen, maar ook weer duidelijk minder dan nog een week of 3 geleden. Vaak zijn het ook nog toevalstreffers onder het vissen op snoek of snoekbaars. De temperatuur gaat de eerste dagen weer wat naar boven en af en toe wat neerslag, dus echt herfst op dit moment.


De laatste slakken van het jaar. Groet, Piet.

Grote kans om op dit moment grote snoek te scoren, dus zeker eropuit gaan. Doodaas is op dit moment ook heel goed om te water te laten en dan natuurlijk even wat geduld voor op te brengen (is vaak een goed alternatief met heel slecht weer). Succes vaak verzekerd hoor!

Veel succes op de rovers en geniet op nu ook van de kleurrijke natuur! Groet, Piet

Laatste mooie weekend?

Ook afgelopen week hield het weer zich stabiel en rustig. Veel zon, lekkere temperaturen maakte het mogelijk voor enkele goede barbeelvangsten.

Deze waren uiteraard wel op de kleinere rivieren... De Waal en IJssel waren deze week erg rustig. Slechts op enkele plekken werd nog barbeel gevangen. Met een mooi maar koud weekend voor de deur was het inderdaad afwachten wat de eerste echte nachtvorsten zouden aanrichten.  De afgelopen dagen zorgde er al wel voor dat de watertemperatuur zakte.


Laatse vissen van het Seizoen?

En op sommige wateren zelfs serieus...de temperatuur van het water in de Roer zakte zelfs met 5 C in een dikke week...dat is enorm veel en had ook zijn weerslag op de vangsten aldaar. Dat is het nadeel van weinig water in een kleine rivier, dat koelt snel af en warmt snel op. Maar ook in de Waal zakt de temperatuur met dik 4 C in een week tijd. Daar zal het niet meer herstellen vrees ik.


In het zuiden waren de vangsten nog redelijk.

Dat de meeste vangsten deze week uit het zuiden van het land komen is logisch. Steeds net een paar graden warmer en ook betere rivieren voor de tijd van het jaar. De Waal en IJssel zullen nu in recordtempo invallen. Vangsten zijn er nog mogelijk, puur gebaseerd op de ervaringen uit het verleden. Toch moet er ook rekening mee worden gehouden dat het met een week of 2 afgelopen zal zijn.... Voor barbeel zul je dan toch echt naar het zuiden moeten.

 


Vandaag sinds lange tijd weer eens een vanaf 's-Gravenzande weggegaan met de boot. Blijft altijd weer een beleving! Trouwens een fantastische dag met veel zon en vis en een toch wel aparte zonsondergang! Mazzel, Joop.


Een kleine goudbrasem tijdens mijn vakantie in Israel aan de kant in het visserstadje Akko in Israël. Het aas was een soort deeg verkregen bij de lokale hengelaars in Akko. Groeten, Peter.


De herfstzon is nog sterk.


Beste TF, gisteren kon ik in het oktoberzonnetje deze kroeskarper op de gevoelige plaat zetten. Hij werd gevangen door een vriend van me en was 48 centimeter lang! Groeten, Simon Torenbeek.


Hallo TF, 2-tone karper van de Sloterplas. Groet, Wai.


Het najaar is een van de beste tijden voor het karpervissen en ook ik heb weer wat voerplekjes gemaakt. En met succes: een spiegel van 22.3 kg en een schub van 17.9 kg. Groet, Johan van Liere.


De zaden worden weer 'verspreid'.


Beste Total Fishing, ik kwam toevallig op de site van Total Fishing. Allereerst complimenten voor de site, ik heb daar  nog veel te zien en te lezen. Maar zag ook dat er meldingen van vangsten werden gedaan. Natuurlijk dan alleen de bijzondere en voor mij was dat onlangs een hele grote paling.

Ik heb hem teruggezet en zie ook dat hij niet in de lijst staat van de te vermelden vangsten. Ik was er ook niet gericht op aan het vissen. Zat gewoon met mijn feeder en drie maden aan de haak. Leek in eerste instantie een karper qua aanbeet en run, want was veel te heftig voor een grote brasem. Tot mijn verbazing dus een joekel van een paling. Had geen meetlint bij mij maar vind hem zo bijzonder dat ik dit toch wil delen. Vriendelijke groet, Ben Fokker.


Hallo, zou iemand mij kunnen vertellen wat dit voor een soort vis is? Is gevangen met dropschotten. Groetjes, Tim.


Beste Total Fishing, vorige week visles gekregen van vismaat Lodewijk. Een paar worpjes 'op' roofblei leverde Lodewijk ook nog deze bak op, een goede afsluiter van het roofbleiseizoen! Ikzelf moest het met een paar kleine visjes doen! Groeten, Simon Torenbeek.


Winters weer in de mistige vroege ochtend.


Deze Dolphin gaat nu zonder staart door het leven.


Na een hele tijd geen beet te krijgen was deze baars wel welkom en Patrick was er dan ook heel blij mee en ik ook voor hem! Groet, Levin.


Hallo TF, nog enkele foto's van afgelopen weekend.Geen grote aantallen maar wel mooie vis gevangen. Groet, Bart Mylle.


De baarzen waren weer actief en er werden mooie aantallen gevangen. Groeten, Levin.


Er lag een boot voor mij en die vertelde dat het 22 jaar geleden was dat hij een 50-plus baars ving! En dan trek je een baars van 50.5 cm voor zijn neus weg! Da’s kicken!!! Met vriendelijke groet, Ton van Plateringen (alias kaptein Kibbeling).


Het eerste flinterdunne ijs liet zich van het weekend op de vennen zien.


Gewoon fascinerend...


...ging het er onderwater dus aan toe. Gr. Johan.


Beste Total Fishing, vorige week visles gekregen van vismaat Lodewijk. Hij wist al verticalend door weer en wind een paar knappe snoekbaarzen te vangen, waarvan deze de mooiste was met 77 cm. Een paar worpjes 'op' roofblei leverde Lodewijk ook nog deze bak op, een goede afsluiter van het roofbleiseizoen! Ikzelf moest het met een paar kleine visjes doen! Groeten, Simon Torenbeek.


Hallo Total Fishing, afgelopen zaterdag weer een topdag gehad op de rivier...


.. spijkerharde aanbeten van grote baars en snoekbaars. Groet, Jan de Bruin.


Deze snoekbaars had er zin in. Na nog geen 30 seconden onderweg te zijn, viel de hengel stil.  De eerste reactie was vast! Maar toen begon het opeens te zwemmen. Ik wist het meteen, dit moest wel een grote vis zijn. En na ongeveer 5 minuten drillen liet deze mooi vis zijn kop zien. De vis is gevangen op een pikefighter junior redhead in de buurt van Leeuwarden.


Voorbije week enkele dagen vrij gehad en leuk gevist. Enkele mooie vissen in de boot gehad!


Hallo TF, nog enkele foto's van afgelopen weekend. We hebben op 3 verschillende manieren gevist: werpend van de kant, werpend van de boot en verticalend op snoekbaars...


...geen grote maar wel mooie vissen.Groet, Bart Mylle.


Beste Total Fishing, afgelopen week was het weer raak op de rivier. Samen met "Fox Rage Sjaak" Roel Trum op pad geweest met wederom dikke vissen in de boot tijdens het verticalen...


.. het einde stond de teller op 25 vissen waarvan een paar dikke snoekbaarzen en een 40+ baars! Wat een verslaving is dit, maar wel een gezonde! Groet, Freek Janssen en Roel Trum - Roven.nl.


Taaie week, weinig aanbeten...


..toch een mooie op een xl shad. Groeten, Hildo de Lange.


Klaar voor de overtocht.


Koud wintersnoekje gevangen met -3 op de thermometer. Groeten, Joyce Mensink.


Beste TF, ik heb sinds kort een bellyboat, overgekocht van Gert-Jan Rebel bij de snoekstudiegroep bellyboatdag te zwolle. Ik had die dag een paar baarsjes. Nu kon ik mooi in de herfstvakantie met die bellyboat gaan vissen in de Westerwoldse A bij villapark Weddermeer.

De roofvis was niet echt los, maar ik heb in die midweek toch een paar baarsjes aan maden, voorns aan maden (niet vanuit de bellyboat) een baarsje met de shad vanuit de bellyboat en een snoek van 80 cm met doodaas vanuit de bellyboat! Groeten, van Tim Leferink.


vrijdag even de polder in geweest. Ik kon maar geen aanbeet krijgen en wist niet wat ik moest. Op het laatst toch nog even geprobeerd bij het plaatselijke gemaaltje en ja hoor, daar wist ik deze mooie snoek te landen van 82cm. Met vriendelijke groet, Hendrik de Jong.


Zaterdag naar nieuw water geweest, na 10 minuten kregen we al beet: een mooie metersnoek...


Verder nog een paar mooie baarzen en een snoek van 80cm op de baarshengel. Groet, Niek Zoer.


Beste TF, deze snoek hebben we gevangen in Noord-Holland met een grote spiering. De snoek was 82 cm groot. De snoek is gevangen door Joop Dames.


Deze snoek kon het Ikiru-plugje niet laten gaan! Groet, Levin.


Desondanks dat het niet makkelijk was toch ook enkele mooie snoeken in de boot.


Ook had ik een mooie dag in de polder. Kort verslagje van deze dag eerstdaags hier te lezen
.


Eerste snoek boven de 50 cm en direct een 96cm. Prachtige run. Hij sprong 2 keer uit het water. Gevangen in België.


Vrijdag naar het Noordzeekanaal geweest met een mooie bijvangst op de dropshot: 101cm! Groet, Fred Sicco.


Een paar dagen het grote water op de snoeken achterna. Dag twee kwam deze mooie dame van 114 cm hard aan de hengel trekken. Groeten, Ivan Vanpraet.


Mooie snoek van 108. Na 10 minuten was het bingo. Gevangen op de Linge met doodaas.


Marc Stoelinga en Matthieu Deloge zijn vorige week voor het eerst op visvakantie geweest op het meer Lough Derg in Ierland. Zij visten daar met visgids Ferdinand Heijerman en hebben een flink aantal mooie vissen gevangen. De vis op de foto is voor Marc en is met 105 cm de eerste snoek van de vakantie die de metergrens overschreed...


...Marc in zijn nopjes met wederom een dikke snoek, dit keer 109 cm...


...Ook grote snoeken springen het water uit in Ierland. Hier springt een snoek van 111 cm met een Bossel XL in zijn bek...


...Matthieu is de gelukkige vanger van deze vette snoek van 111 cm. Van de snoeken die Marc en Matthieu vingen op Lough Derg in 6 dagen vissen, waren er 5 boven de meter (101, 102, 105, 109 en 111 cm) en 8 snoeken boven de 90 cm! U vindt informatie over snoekvissen in Ierland bij Ferdinand op
www.pike-ireland.net.


Hallo, bij deze een foto voor bij de vangstberichten. De doodaasperiode is weer aangebroken. We wisten 5 snoeken te vangen deze middag, met deze 118 cm als uitschieter! Gevangen door Willem Nijveld. Groet, Hans-Peter.


Beste TF, afgelopen herfstvakantie flink aan het vissen geweest en dat werd op de laatste dag bekroond met een dikke vis van 116 cm!


Hallo TF, afgelopen weekend op 3 verschillende manieren gevist: werpend van de kant, werpend van de boot en verticalend op snoekbaars. Geen grote aantallen maar wel mooie vis gevangen. Groet, Bart Mylle.


Geachte redactie, hierbij een foto van mijn zoon Lars die tijdens de herfstvakantie graag een keer mee wilde met zijn vader. Lars heeft deze vis zelf gevangen aan dood aas vanaf de kant. De snoek zwom zich na een minuut of 5 vast.

Gelukkig passeerden er twee vriendelijke vissers in een bootje die de snoek in tegenovergestelde richting konden lostrekken van de bodem. Daarna snel op de foto en dan snel weer terugzetten. De snoek is 113 cm lang en zoals je ziet zwaar om op te tillen. Met vriendelijke groet, Arjan Hessel.


Beste TF, wat een topjaar al voor mij. Na menige snoeken dit jaar van onder andere 115,118,119 en 120 cm is het dan toch gelukt: heb m’n PR met 2 cm mogen aangescherpen. Wat een fantastische aanbeet vanuit de bellyboat op de Magnum Toat. Ze greep deze vlak aan de oppervlakte wat zorgde voor een met trillende hand uitgevoerde dril.

Na de aanbeet dook ze naar de diepte en kwam maar moeilijk naar boven. Helaas was m’n vismaat er niet bij maar de techniek staat voor niks; hij kon live meegenieten van mijn euforische dril. Groeten, Arthur Hagenbeek.


Een paar dagen het grote water op de snoeken achterna. Dag twee kwam een mooie dame van 114 cm hard aan de hengel trekken. Wat een gevecht, dat eindigde in een salto en een sprong met kopschudden, maar het liep goed af. Ik dacht: “Dat gaat een tijdje duren voor ik weer zo'n mooie vang!”

Maar een uur of zo later kwam deze snoekgigant 120,5 cm plat op de lat. Ze kwam aanzwemmen tijdens de dril met de muil open en had het kunstaas er half uithangen, wat een mooi zicht was dat, hiha! Groeten, Ivan Vanpraet.

Deze week de nominaties voor de karper van Johan, de snoekbaars van Hildo en de snoeken van Arthur en Ivan. Van harte gefeliciteerd!

Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis-Zeevis-Snoek-Snoekbaars-Baars-Karper-Roofblei-Jeugd-Vrouwelijke sportvisser-Vliegvissen en Natuur.

LET OP: Vangstberichtenfoto’s versturen naar Total Fishing

Het kan af en toe wel eens gebeuren dat opgestuurde foto’s voor de Actuele Vangstberichten niet of gedeeltelijk binnenkomen op de redactie van Total Fishing. Om teleurstelling en misverstanden te voorkomen, vragen we u op de volgende dingen te letten:

  • dat een e-mailbericht niet zwaarder is dan ca. 5 Mb,
  • heeft u meerdere afbeeldingen die u wilt insturen, verstuur ze dan per stuk en niet allemaal tegelijk in 1 e-mailbericht.

Zijn uw ingezonden vangstmeldingen dus niet geplaatst en bent u wel in de veronderstelling dat ze bij ons binnengekomen zijn, stuurt u ons s.v.p. een mailtje met alleen tekst!


Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord. Heel veel succes en kijkplezier!



Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007). Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal foto's uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn. Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -