Actuele vangstberichten tot dinsdag 2 september 2014

... tot dinsdag 2 september 2014

De vakantieperiode loopt ten einde. Zo langzaam aan kunnen de 'winterspullen' weer uit de kast en kunnen we ons weer opmaken voor een nieuw herfstseizoen. Dat er tijdens de zomer flink gevist en gevangen is blijkt uit de ingezonden vangstfoto's.


Hoe slim ben ik?

Hallo Luitjes! 

Na de wat wisselende zomermaanden zijn we weer 'back on track' en gaan we de nazomer en herfst tegemoet met goede vooruitzichten in het verschiet.
 
De vangsten de afgelopen 1 ½ maand waren wisselend, het einde van juli en augustus was niet best. Zowel de tong, de makreel en de zeebaars lieten ons lekker zitten en er was weinig vakantieplezier wat dit aanging.

De afgelopen weken zijn de vangsten beduidend beter geworden. De wintervis meldt zich ook al. De garnalenstand is top en ongetwijfeld zal dit de vis aantrekken naar het ondiepe kustwater wat ons weer de kans geeft mooie vistrips te maken!
 
Walcherse stranden doen het matig. Door de harde wind uit noordwesten en westen was er verleden week veel apehaar en vuil terwijl de vis het ook liet afweten. De vangsten die er moeizaam waren bestonden uit zeebaars, wat tong en bot. Hopen op betere tijden de komende week nu het weer opklaart.

De Oosterscheldedijken en slikken zijn slecht: wat makreel en zeebaars en een enkele bot.

De Europoort doet het dan weer redelijk. De tongvangsten trekken aan in de Waterweg. De zeebaars is ook weer redelijk terug. Vooral het Beerkanaal scoort goed de afgelopen weken.

Zaterdag de derde P.K.C die wordt vervist in de Waterweg op de landtong van Rozenburg. Hopelijk hebben we geen last van die warnetvissers die iedere sportvisser in Europoort een doorn in het oog is, 7.5 km. staand want verziekt de stekken op de kop van Rozenburg, de Maasvlakte en de  Waterweg.

Ongelooflijk dat langs elkaar werkende overheden dit toestaan. Hopen dat onze vertegenwoordigers dit aanpakken op een 'nette' manier. Die vissers moeten natuurlijk ook hun brood verdienen maar doe dit dan op plekken die voor sportvissers niet toegankelijk zijn.

Zoals de blokkendam aan de noordwest zijde van de 2e Maasvlakte, de niet toegankelijke nieuwe havens op de 2e Maasvlakte en het niet toegankelijke stuk rondom de kop van de Beer, de “pukkel”in het Calandkanaal aan de Zuidzijde bij het oude Motorcross terrein en zo zijn er nog meer stekken waar de heren kunnen vissen zonder de Sportvissers in de weg te zitten.

Na 2015 als de vergunning is verstreken geen nieuwe vergunning meer verstrekken, daar moeten we met zijn allen naar toe werken.
 
Het Hartelkanaal biedt redelijk zeebaars. Bij de windmolens oude Q8 steigers is het ver werpen voor leuke aantallen bot. De Dintelhaven zit vol vis, vooral kleine zeebaars. Jim Sonnenschein en Bert Heukels wisten hier een koppelwedstrijd te winnen met 55 stuks, ruim 10 meter vis in 5 uur tijd.

De Pier van Hoek van Holland is zeebaars, ook in het Calandkanaal is met kunstaas redelijk zeebaars te vangen.

De bootvisserij werd afgelopen maanden opgeschrikt door 2 incidenten. De eerste was de 'ondergang' van de Wiesje, een van de bekende boten vanuit de haven van Vlissingen die tijdens een trip op de Oosterschelde zonk, gelukkig zonder persoonlijke letsels.

Hank heeft inmiddels alweer een nieuwe 'dame'. Hopen dat hij hiermee evenveel vissers een plezier kan doen als met de verdronken dame!

Tweede gebeurtenis was de fatale fik op een van de oudste charterschepen uit Stellendam, de Sirius, helaas want ook hiermee zijn vele prachtige tochten gemaakt.

Inschrijving van het alweer 7e Penn Grevelingen Tournament is al weer geopend, ruim 60 inschrijvingen in twee dagen. Kijk op www.eurovissers.nl en klik op de homepage op het Pen Logo linksboven en volg de aanwijzingen. De wedstrijd wordt gehouden op zaterdag 10 januari 2015. Als sponsor doelen zijn Stichting Bram Ridderkerk en stichting Roos uit Lisse aangewezen.
 
De Noord-Hollandse stranden waren redelijk, vooral de opspuitwerkzaamheden op Petten zorgden voor mooie visdagen.
 
De wrakvisserij was top, veel mooie gullen de afgelopen maanden tezamen met de zomervissen als poon, zeebaars, zeekarper en schollen. Er zit al volop kleine gul en wijting onder de kust terwijl de schar ook al weer gesignaleerd is.

De geankerde visserij staat weer op het punt een prima seizoen te gaan worden.
Komende weken veel wedstrijden, zaterdag 13 januari de bekende grote wedstrijd van Westkapelle, altijd een prachtwedstrijd.

Helaas kan ik er niet bij zijn, ik hoop met het Herenteam Kust goed te scoren op het WK Kust te Port 'd Albret te Frankrijk. Ook ons nationale Damesteam gaat daar weer vol de strijd aan!
 
Tot volgende week.
Arthur

Vakantie vangstberichten 

Wat kunnen we melden van het roofvisfront tijdens de periode dat wij vakantie hadden. In ieder geval hoge temperaturen: rond de 25 graden. Dit geldt dan ook voor het water dat op diverse plaatsen.

Het is zeker af te raden om tijdens hoge temperaturen gericht op snoek te vissen daar dit vaak niet positief is voor zijn gezondheid, en ik moet zeggen dat de echte vissers hier ook prima gehoor aan hebben gegeven.


Wil je goed wegwijs worden op roofvisgebied zeker een keer met een visgids gaan.

Nu wordt er nog wel gezegd dat het wel meevalt. We zien in de zomer geen dode snoeken liggen tegenover jaren geleden dat ze wel eens langs de oever lagen. Hierbij gewoon een duidelijke verklaring. Als een snoek dood gaat zal hij vrij snel naar de bodem zakken en door de te vormen gassen ook weer snel in de zomer naar boven, maar wat is nu het geval,

Vele wateren in Nederland zijn de laatste jaren stevig bezet door kreeften, krabben en diverse soorten grondels en dat zijn de vuilnismannen van ons water. Deze hebben vaak binnen een aantal uren de eerste opening in een dode vis gemaakt waardoor de gassen ontsnappen en de dode vis op de bodem blijft om verder verteerd te worden,

Wel wat foto’s van gevangen snoeken maar van mijn kant uit geen snoekgegevens van deze periode. Volgende week weer volop natuurlijk.


Even naar de vissers zwaaien.

Snoekbaars. Redelijke vangsten en wel opvallend dat er veel kleine snoekbaars is gevangen en deze aanwas is natuurlijk ook een goed teken. Veel vissen zijn diagonalen/verticaal en werpend gevangen en dan vooral met kleine shads. Hier springt de laatste tijd de kleur bruin/geel en groen er ver boven uit. Ook opvallend dat er niet veel snoekbaarzen meer in de oeverzone werden gevangen maar vaak onder de drie meter lijn.
 
Baars, Overal redelijk te vangen. Hier was het juist net andersom omdat er veel grote vissen werden gevangen en duidelijk veel minder kleine exemplaren. De reden kan zijn dat deze zich veel hebben opgehouden tussen de talrijke waterplanten die overal aanwezig waren. Shadjes, spinners en ook wormen waren topaas voor deze stekelrovers.


Altijd een stalen onderlijn.
 
Roofblei. Tegenwoordig bijna overal in Nederland te vangen en laatste weken ook veel meldingen waaronder ook enkele 80+ vissen. Dat zijn echte toppers hoor. Oppervlakte-aas het beste maar op het midden op de dag ook behoorlijk wat meldingen van vissen slepend tegen de bodem gevangen, dus doe hier jou voordeel mee. Poppers blijven gewoon de spannendste momenten opleveren tijdens het verschalken van deze vissen.


Meeuwen roven brood bij eend weg.

Meerval. Ook al in vele wateren in Nederland te vangen en ook de laatste weken veel meldingen van vissen tot ruim 180 centimeter. Aas varieerde van kunstaas tot grote dode aasvissen. Een groot gedeelte is gevangen tijdens het vissen op snoekbaars.


Nog veel bloemen langs de oevers.
 

Winde. De laatste weken weer veel minder bij de meldingen dus vaak nog wat gelukstreffers op dit moment.
 
Het weer ziet er in ieder geval de eerste week heel goed uit dus ga er lekker op uit en probeer wat rovers te verschalken en even op de foto te zetten. Probeer het in de vroege ochtenduren eens met oppervlakte aas. Vang je wat vissen, ben je meteen hier aan verslaafd, gewoon doen. Veel succes op de roofvissen en tot volgende week. 

Groet,

Piet
 


Het was even zoeken maar maar ze zitten er nog! Met vriendelijke groet, Jan-Pieter.


Ik viste op op zondag 19 juli vissen bij de landtong bij Rozenburg en wilde graag een grote fint vangen. Ik ving er eentje aan een lepel. Ik kreeg een tip van iemand die veel finten ving. Hij vertelde dat je een enkele haak moet nemen: palinghaak, glimmende haak, een warteltje en een schuifloodje. Dit lood (varierend van 5 tot 25 gram) bevestig je eerst aan een stuk nylon dan een bevestigen aan een gevlochten lijn...


...Dan een kraaltje en een wartel waaraan je de haak bevestigt. Deze methode is super vet. Ik ving er tien waarvan deze de grootste was. Peter van der Sluijs uit Spijkenisse.


Beste Total Fishing, vorige week een paar avonden de oosterschelde op geweest om achter de zeebaars aan te gaan. We konden een paar leuke vissen vangen...


...deze vissen vielen allemaal voor de arrow van HM shads...Met vriendelijke groet, Johan.


Vanuit de 'kaboat' (50% kano en 50% boot) heerlijk op zeebaars gevist tijdens de zomervakantie! Meer weten over dit vaartuig en deze visserij? Check de meest recente uitgave van "Zeehengelsport"...


...Zowel gevangen aan softbaits als aan pluggen. Met name de nieuwe Spro Ikiru DD 120 minnow deed heel goed op de zoute stekeldragers! Groeten van Wilfred van Nunen.


Ook zwaar weer op Texel!


Ik heb een nachtje gevist van 26 op 27 juli, had er niets van verwacht daar er de laatste tijd weinig tot geen karper op de kant kwam. ‘s Middags om vier uur richting het water en om zeven uur volgde de eerste run. Dit werd een mooie zeelt van ongeveer 40 centimeter...


... later volgde nog een mooie zeelt van 45 centimeter. Groet, Evert.


Met het mooie weer er nog eens op uit getrokken, na twee graskarpers ving ik deze mooie zeelt. Groetjes vanuit Belgie, Kristof.


Hoe kom ik daar nu bij?


Toch ving ik ook nog karper. Een enorme fluiter om kwart voor zes in ochtend van 27 juli had als resultaat een mooie schubkarper van 8840 gram...


...Tegen acht uur kreeg ik weer een run en ditmaal ging het om een schitterende spiegelkarper van 8420 gram. Later vind ik nog een voorn op twee x 20 mm boillies. Al met al een mooie sessie met twee schitterende en puntgave karpers. Groet, Evert.


De dril van een...


...nieuw PR 29 pond. Leo Karst.


Het is maar goed dat dit zich allemaal op kleine schaal afspeelt. 'Aliens' is hier niets bij.


Rond een uur of 9 kreeg ik een vreemde aanbeet, met een fantastische sport als gevolg deze dikke schier is wel de mooiste bijvangst tot nu toe tijdens het verticalen op snoekbaars...


...Helaas nog nooit eerder meegemaakt! Gelukkig ging het onthaken gemakkelijk en kon de vis in het water blijven en zwemt als het goed is naar de Sargassozee. Met vriendelijke groet, Pascal Joure.


Vandaag wezen vissen samen met mijn zoon Milan met de vaste stok en dan vang je...


...een -ja, dat had ik ook niet verwacht toch wel leuk-... zoetwaterkreeft. Groeten, Carlo.


Een mooie winde uit de rivier. Groeten, Ton.


Ook op het zoete is het leuk vissen met de opblaasbare kajak. Deze roofblei met opvallend forse onderkaak griste de Baby Triple Devil met veel misbaar uit de oppervlakte! Groeten van Wilfred van Nunen.


Direct een fraaie roofblei mogen vangen is geen straf. Visgids Johan.


Om 4:15 uur die zaterdagochtend stonden we voor de deur bij Daan (12), onze volhardende jeugdige gastvisser. Onderweg naar groot water is het erg stil op de achterbank. Op de vraag welk PR vandaag verbeterd kan worden is het antwoord het PR-snoek, met 80 centimeter moet dat zeker nog wel omhoog kunnen.

Twee uur later vangt Daan bij het gloren van de ochtendzon zijn eerste roofblei ooit. Na een heftige dril aan de jerkhengel komt er een geweldig mooie vis langszij, welke na opmeten 84 centimeter op het meetlint laat zien. De knieën knikken enige tijd en dat er de rest van de dag niks meer gevangen wordt maakte hem niks meer uit! Namens Jeroen, Daan en Roy.


Afgelopen weken deed de roofblei het erg goed, vandaag zelfs met zijn tweeën rond de 45 roofbleien gevangen tot 80 centimeter, ongeveer 60 baarzen tot 47 centimeter en een snoek van bijna een meter. Echt een uitzonderlijke dag, met voor mij het hoogtepunt deze gigantisch volgevreten bak van een roofblei die de 80 net niet haalde. Groet, Hugo Hegeman.


Hallo, vandaag enkele uurtjes op de roofblei gevist, na enkele mooie bakken van de vorige keer werd het weer tijd. Niet lang duurde het...


...voordat deze bak zich bij de boot presenteerde. Met 78,5 centimeter weer een kneiter uit de plas. Met vriendelijke groet, Björn Janssen


Speciale uitvoering.


De paddestoelentijd komt er weer aan, hier de Inktzwam.


Jan-Philipp kon weer meerdere van deze vissen bewonderen…


Luus besteedt zijn vakantie goed. Visgids Johan.


Beste Total Fishing, de zomervisserij met licht materiaal en klein kunstaas blijft toch een van de leukste manieren om de roofvis te belagen. Groetjes, Jöran van Ingen.


Terwijl de ooievaars oefenen voor het vertrek zit deze meerkoet op het nest...


...Het is de vraag of de inhoud van deze eieren de winter zal doorstaan.


Met m'n schoonbroertje (13 jaar) even wat baarsjes uit de Maas in Grave trekken. Dit was de bedoeling van deze avond. Niks, niks, en nog een niks, werd er gevangen..."Nog 1 keer en dan lopen we verder". Ik haalde de lijn binnen en dacht dat ik vast kwam te zitten totdat ik al snel merkte dat deze zware steen bewoog.

Door het spattende water kon ik niet zien wat het was en dacht in eerste instantie dus snoek. Een toeschouwer die wat hoger stond riep dat het meerval was. Hij nam wel wat lijn mee maar vrij agressief was ie niet en was relatief makkelijk binnen te halen. Nog nooit eerder gevangen en ik ben er supertrots op. Deze meerval is 121 centimeter. Groeten, Marvin Sterk.


En hier de Parelstuifzwam (Lycoperdon perlatum).


Beste Total Fishing, de snoeken gaan weer jagen. Gevangen aan mijn favoriete plug, een kleine 'Red Craw' van PowerCatcher. Jits Boon, Gouderak.


Klein maar fijn. Voor Wilfred deze keer.


Na een jaar waarbij ik amper aan vissen toekwam nog eens een paar uurtjes op het water kunnen zijn, de vis was los en dat maakte het extra speciaal. Groeten, Koen.


Als je dan toch komt leren, vang je ook jouw grootste snoek.


De kleine Ikiru Baby Cranck 40 verleidde deze snoek van 84 centimeter.


De bruine kiekendief - Circus aeruginosus - leeft vooral in de buurt van moerassen.


Een mooie herinnering aan een spectaculaire vangst. Een mini plugje voor een hele forse vis. Visgids Johan.


Vaker gezien maar nooit eerder zelf gevangen: een zogeheten 'two-tone' snoek. Visgids Johan.


Drie dagen het water op met twee jongens uit luxemburg: het werden drie goede dagen. Gr. Rob Kraaijeveld.


Groot aas bleek een goede verleider...


...van diverse mooie snoeken. Geel was een goede keus...


...maar ook andere creaties waren succesvol...


...Sommigen wilden 'm erg graag hebben. Groeten, Bart en Frank.


Gevlekte Aronskelk - Arum maculatum - is een bosplant.


Het was niet altijd relaxed op het water.


Vanochtend weer wat missers met het verticalen veel ondermaatse snoekbaars maar toch vis! Met vriendelijke groet, Pascal Joure.


Mooie actiefoto Fred. Volgende week gaan we weer. Groeten, Sicco.


Mooie snoekbaarzen kwamen zowel verticalend als slepend aan boord.


Voor Gaston een geheel nieuwe ervaring: een snoekbaars vangen en vasthouden.


Jonge waterhoentjes lopen nog over de plompebladeren.


Matthias heeft weer een fijne (natte) dag beleefd met veel en mooie vis. Visgids Johan.


Jan Willem Koot vroeg mij om wat water met hem te verkennen zodat hij met zijn bootje en vakantiehuisje een paar leuke weken in het Groene Hart kon door brengen. Dat hij eerst een mooie vis verspeelt vond hij al geweldig, dat hij later deze knoepert aan de lijn kreeg was de kers op de taart. Verticaal vissen met rammelaars werd beloond. Met vriendelijke groet, Pim (www.dutchfishingadventures.com)


Hallo Total Fishing, ik heb deze snoekbaars dropshottend gevangen met een shadje.


Deze twee kastelen van snoekbaarzen gaven onze tweedaagse vistrip een gouden randje. In 10 minuten...


...Deze twee kastelen van snoekbaarzen gaven onze tweedaagse vistrip een gouden randje. In 10 minuten een vis van 87 centimeter en één van 89.5 centimeter. Groeten, Tom en Jean-Luc.


Hey Total Fishing, wist afgelopen week...


...verschillende zomersnoekbaarzen te verleiden met groot kunstaas...


...vanaf de kant maar ook vanuit de belly! groeten JP Maton.


Prachtige vis, voor mij een nieuw PR, 97 centimeter. Marc Stoelinga.


Nieuw PR snoekbaars. Prachtvangst! Groeten, Vin.

Deze keer de nominaties voor de roofblei van Daan, de snoekbaars van Tom en de meerval van Marvin. Van harte gefeliciteerd!
 

Fish Inn & Outdoor stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis - Zeevis - Snoek - Snoekbaars - Baars - Karper - Roofblei - Jeugd - Vrouwelijke sportvisser - Vliegvissen en Natuur.

LET OP: Vangstberichtenfoto’s versturen naar Total Fishing

Het kan af en toe wel eens gebeuren dat opgestuurde foto’s voor de Actuele Vangstberichten niet of gedeeltelijk binnenkomen op de redactie van Total Fishing. Om teleurstelling en misverstanden te voorkomen, vragen we u op de volgende dingen te letten:
  • dat een e-mailbericht niet zwaarder is dan ca. 7 Mb,
  • heeft u meerdere afbeeldingen die u wilt insturen, verstuur ze dan per stuk en niet allemaal tegelijk in 1 e-mailbericht.
Zijn uw ingezonden vangstmeldingen dus niet geplaatst en bent u wel in de veronderstelling dat ze bij ons binnengekomen zijn, stuurt u ons s.v.p. een mailtje met alleen tekst!

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord. Heel veel succes en kijkplezier!

Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007). Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal foto's uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn. Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.
 

ANDEREN LAZEN OOK