Actuele Vangstberichten tot dinsdag 18 september 2012


... tot dinsdag 18 september 2012

Deze week een bult aan vangstberichten! Snoek doet het goed terwijl baars en snoekbaars ver achterblijven. Zeevis is aan het omschakelen; de zomervisserij is nagenoeg voorbij. Zo te zien is nu onder het wateroppervlak de overgang van zomer naar herfst echt begonnen.


De fuut weet zijn baarsje wel te vangen. Foto: Piet Driessen

Vriendinnen, vrienden in het zoute!

September is nooit de maand waarvan je zegt: ‘Ik ga eens lekker vissen aan het strand!” Bij voorbaat weet je al dat het vaak een zaak is van veel geduld en vooral veel aas! De watertemperatuur is hoog en veel klein spul als garnalen en krab maken het er niet makkelijker op, alleen wél voor de vis, want die hebben eten zat!

Toch is er voor de volhouders best wel wat te vangen. Stranden zijn lastig geweest afgelopen week. Zelf wezen vissen aan het strand op zaterdag, maar door de noordwestenwind van afgelopen week is er eigenlijk geen beginnen aan; apehaar en rommel maakte het onmogelijk om ook maar enigszins normaal te kunnen vissen, laat staan vis te vangen.

Strand-/kustvisserij
De diepere wateren in de riviermondingen waren eigenlijk nog de beste plaatsen om te vissen. Er wordt redelijk  gevangen aan de Westerschelde en vooral bot en scholenbaars is het credo daar met als toegift wat tong en een enkele paling. Strand vanaf Vlissingen tot aan Westkappele matig; wat platvisjes, baarzen en ‘s nachts wat tong. Krabben en garnalen maken het knap lastig langer dan 5 minuten te kunnen vissen.

Volgende week zaterdag de grote strandwedstrijd van HSV Westkapelle op de Walcherse stranden, voor info zie www.hsvwestkapelle.nl. Vanaf Westkapelle tot aan Domburgh wat zeebaars overdag en in de avonden en nacht wat tong. Banjaard hetzelfde verhaal: er worden helaas haast geen gladde haaien meer gevangen. Geep is ook lastig te vangen.

Europoort redelijk. Afgelopen week zijn er best weer goede zeebaarsvangsten geweest op het nieuwe strand van de Maasvlakte. Nog 2 maandjes wachten en het Sportstrand gaat open, kan haast niet wachten!

In de Dintelhaven waar over 2 weken het NK Kust Dames en Junioren wordt vervist, is het redelijk; grondels, bot, wat spiering en finten voeren de boventoon. Hartelkanaal brede stuk bij de windmolens matig; wat bot en scholenbaarsjes. Papegaaienbek redelijk, er komt al wat wintervis naar boven. Dit wordt ook de tijd dat de zeebaars achter de kleine wijtingen en steenbolken aan gaat jagen, een mooi schouwspel dat zich voornamelijk in het Beerkanaal afspeelt.

Calandkanaal nog wat zeebaars. Ook hier op afstand al de eerste (kleine) wintervis. Stenen Glooiing goed voor dikke baars op de plug in dit vrij ondiepe water. Vis alleen met laag water en pas op voor de gladde laatste 3 meter van de helling!

Pier van Hoek van Holland nog wat zeebaars. Stranden van Hoek van Holland tot aan Den Helder zoals gezegd veel apehaar geweest afgelopen week. Verwacht wat zeebaarsjes en bot, hopelijk wordt het in de aanloop naar het NK Kust te Kijkduin beter.

Helaas gaat de Zeehengelsport Totaal-beurs voorafgaande aan het WK Kustvissen te Koudekerke niet door. De economische situatie deed een paar belangrijke spelers afzeggen. Jammer, maar hopen op betere tijden.

De D.S.F. heeft afgelopen zondag haar 5e wedstrijd gehouden in Zoetermeer. Ik heb helaas wederom verstek moeten laten gaan door familieverplichtingen. Hopelijk kan ik er bij de finale begin oktober wel bij zijn. Uitslag volgende week.

De D.S.F. heeft moeite met het vinden van een (veilig) werpterrein. Vandaar de oproep: is er iemand die een locatie weet in Noord- of Zuid-Holland? Deze moet mimimaal 400 meter in het vierkant zijn en liefst zonder voet- of fietspaden in de buurt. Mocht je wat weten, laat dit dan even weten aan ondergetekende op atienen@chello.nl.

Bootvisserij
Ook hier een maand van afwachten. Geankerde visserij op de speciale plekken redelijk tot goed tong. Wrakvisserij slecht, makrelen zijn ook al bijna weg. Oosterschelde redelijk, Grevelingen matig, dus gewoon effe wachten en hopelijk treedt de herfst snel in en kunnen we weer de mooie wintervis achter de schubben aan zitten!


Makrelenvisserij is over!

Nederland is 11e geworden bij het WK Bootvissen in Frankrijk (omgeving la Rochelle). Frankrijk won voor Engeland  en Kroatië. De Fransman Francis Couzinet werd individueel Wereldkampioen.

Tot volgende week, Arthur

Weer een week met algemene informatie daar het met de roofvissoorten niet ver uit elkaar ligt. De watertemperatuur is op veel plaatsen rond om de 19 graden en dat is voor de tijd van het jaar nog redelijk hoog.

Het is al jaren zo dat de vangsten -vooral op snoek- gaan aantrekken als de buiten- en watertemperatuur rond de 15 a 16 graden ligt. We horen ook veel dat waterplanten wat meer gaan afsterven. Blijf deze plaatsen wel in de gaten houden daar hier de witvis nog graag in de buurt wil blijven om zich te verschuilen en er ook nog het nodige voedsel uit zal halen.

Roofvis voorzichtig
Bij de meldingen van afgelopen week kregen we vaak te horen dat de vissen heel voorzichtig waren; veel nazwemmers en ook veel roofvis die zich meten wist te lossen of gewoon tegen het aas aantikte. Ook vissen die aan de boot met een laatste poging ook het aas wisten los te krijgen en dit was landelijk wel opvallend dat vele vissers dit mee konden maken.

Wat voor aas scoorde goed?
Spinnerbaits van klein tot groot deden het gewoon goed. Verder ook nog aardig wat meldingen van snoek en snoekbaars op doodaas en kolblei en middelmaat voorn was dan nog vaak een topper op dit moment. Ook blijven spinners en minishads goed op baarzen en poppers ook weer behoorlijk wat meldingen en dit vooral vroeg in de ochtend en tegen de avond.


Dood aas blijft goed, maar…


…ook een Spinnerbaitje blijft top.

Prima tijd komt er aan
Het kan niet lang meer duren nu de temperatuur weer wat naar beneden gaat, dat de vangsten (en dit vooral op snoek) weer gaat toenemen. Polders worden weer meer bevisbaar als de planten verdwijnen en vele vissen gaan zich weer groeperen en de roofvis zal daar zeker in de buurt zijn.


Planten zijn nu aan het afsterven.

Wordt er nu roofvis gevangen, vis dan zeker deze stek wat langer af dan normaal daar ze nu vaak niet meer alleen staan. Blijf veel wisselen met snelheid en doodaas niet op de bodem maar een 30 cm boven de bodem aanbieden, gewoon eens doen. 

Met roofvisgroet, Piet. www.pietdriessenfotografie.nl

Het zijn de herfstbarbelen die overheersen. Er worden diverse dikke formaten gevangen, duidelijk op weg naar hun winterslaap. De vangsten blijven ook achter voor de tijd van het jaar, er wordt gewoonweg teveel geblankt.

Dat kan deels met onervarenheid te maken hebben, maar ook op bekende stekken wordt momenteel al geblankt door meer ervaren barbeelvissers. Zo vroeg in het jaar is dit fenomeen niet bekend. Op alle 4 de bekende barbeelrivieren wordt barbeel gevangen. Plaatselijk zelf goed.


Dikke Waalbarbeel.

Het water van de Waal is stijgende, zo ook dat van de IJssel. De watertemperatuur leverde in 5 dagen 2 graden in en ligt nu rond de 18°C. Redelijk hoog voor de tijd van het jaar, al zal ik die wel flink gaan zakken de komende tijd.

Zowel kaas als pellets blijven het goed doen. Op de grote rivieren zal het kaarsje langzaam uit gaan en trekken de barbelen naar de diepere stukken, al blijft de kans op vangen ook daar de hele winter door mogelijk. Er komen toch regelmatig berichten binnen van vangsten van barbeel tussen de kribvakken, hartje winter. Weliswaar geen grote, maar barbeel is barbeel…


Nog een dikkerd van de Waal.

Dit jaar heeft de Waal zich goed hersteld ten op zichte van vorig jaar en is de IJssel achtergebleven. Ook de laatste weken zal dat niet meer veranderen.

Groeten en tot volgende week, Frans Vogels.

Oké, ik geef toe, je moet er veel voor doen, maar zo nu en dan levert de kantvisserij toch nog een mooie “stekel” op. Beste tij is het afgaande water tot pakweg 3 uur voor hoog. Mede om het feit dat er steeds meer kleine bolk en wijting de Waterweg optrekt, is de befaamde Salt&Pepper weer eens favoriet met als 2e killer de jig-twister combi.


Salt&Pepper weer ‘killing’.


Jacob v/d Ende zag zijn doorzettingsvermogen beloond met een gezonde, dikke zeebaars.

Groet, Joop.


Een superweek voor het zeevissen onder fantastische omstandigheden. De gehele Bella Vista-vloot was eropuit getrokken met Engelse en Nederlandse vissers, waaronder Joop Folkers en Arthur van Tienen die tevens in het Bella Vista Hotel verbleven…


...Ze richtten hun pijlen op de haaien- en zeebaarsvisserij om verslag uit te brengen voor de Duitse bladen. Drie boten gingen achter de haaien aan en wisten gezamenlijk meer dan 20 exemplaren te landen tot een gewicht van 90 lbs…


...De zeebaarsvisserij liep traag maar toch wisten we nog een stel mooie vissen te landen die na het maken van een fotootje weer werden teruggezet. Groet, Kevin.


Eind vorige week opeens ‘windveren’ in de lucht, een teken dat de wind snel zal toenemen. Groet, Joop Folkers.


Ook John, Pierre and Ferdinand viste 3 dagen met een van de Bella Vista self-drive-boten. Onder behoorlijk winderige omstandigheden wisten de mannen een prachtige blauwe haai te vangen op 40 meter water en…


...zeebaarzen tot en met een lengte van maarliefst 72 cm…


...en een mooie rog. Goed gedaan mannen! We hopen jullie weer snel in de haven van Cork te mogen verwelkomen! Groeten, Kevin.


Met z’n allen ‘dansen in de lucht’. Foto: Johan Caneel.


Hoi TF, een weekje gevist in het prachtige Ierland. Naast platvis als tarbot…


...en een enkele mooie griet…


…wisten we ook wat mooie ponen…


…veel pollak, koolvis en heel veel stekelrog te vangen. Groeten, Mark Verhoeven.


Beste TF, vandaag (zaterdag) met maat René op avontuur gegaan. De Nieuwe Waterweg, op zoek naar harder. Het duurde even, maar na een aantal keer verkassen hadden we ze dan eindelijk gevonden. René kon al vrij snel aanslaan maar door materiaalpech loste de harder na een paar tellen.

20 Minuten later was het bij mij raak. Onze eerste harder en gelijk een bak: 61cm en 6 pond! Best de moeite waard! Helaas hadden we ook nog ongeluk; door het kielzog van een grote boot werd onze emmer met voer opgetild en meegenomen.

We konden de visdag gelukkig nog rekken door de niet opgegeten boterhammen van de lunch als aas te gebruiken. Verder dan een paar flauwe aanbeten en misslaan kwamen we niet meer. Maar het avontuur was al geslaagd! Groeten, Rolf en René.


Deze 100+-ponder ging voor de Crazy Daisy Jig, kleur ‘Days of Thunder’...


…NSA Gids Fredrik Schmiterlöw met een gemiddelde maat heilbot uit het Nappstraumen-gebied…


… Op de Nordic Sea Anglings camps bij Nappstraumen, Tromsø, Havøysund en Sørøya worden gasten aangemoedigd om de door hun gevangen (grote) heilbotten terug te zetten.


Een mooi begin van een dag. Groet, Johan.


Hallo TF-redactie, hierbij een aantal foto’s…


…van mooie bleien, gevangen in de afgelopen weken…


…Allemaal tussen de 70 en 80 cm. Groet, Lodewijk Harmeling.


Beste Total Fishing, tijdens het snoeken op een Salmo Warrior een megaroofblei van 11pond! Groeten, Antoine.


Beste TF, een weekendje witten in het mooie Noord-Holland. Veel wind op zaterdag en even niet opgelet, en je paraplu gaat ervandoor! We hebben hem terug! Groeten, Twan van Berkel.


Hoi Total Fishing, heb vandaag met 3 maden op haakje 16 met de vaste stok en elastiek een mooie kroeskarper gevangen van 39 cm. Redelijk uniek voor de Vliet. De foto zegt eigenlijk alles. Haakje 16 heeft het gehouden! Groet, Wim Schilperoort - Zoetermeer.


Zowel boven als onder water is er veel te beleven. Groet, Johan.


Zaterdag 15 september 2012 was het eindelijk weer eens tijd om de vriend Barbus Barbus op de IJssel te bejagen. Ik was benieuwd hoe het zou gaan. Er zijn nog al veel negatieve berichten over de barbeelvisserij op de IJssel en de Waal. Er wordt veel gespeculeerd over de tegenvallende vangsten dit jaar. De barbeelvangsten blijken van plek tot plek te verschillen. Sommige vangen goed, andere blanken…


…Deze dag bleek een topper te zijn; van de 10 aanbeten weet ik met mijn vismaat Edwin er 7 te landen. Veel dikke grote barbelen waaronder enkele doubles (10lbs of meer). Gebruikte aas: dHP Grondvoer Hali/Hemp, een grondvoermix grotendeels bestaande uit een grof gemalen black halibut pellets en gemalen hennep…


…Deze aangevuld met gecrushte red halibut pellets. Deze pellets bevatten veel krill-meel wat overeenkomt met het natuurlijke voer van de barbeel: vlokkreeftjes. Als haakaas gebruikten wij red halibut pellets. Mike Adamzek - IJsselbarbelen.nl.


Fris groen begint her en der al een heel klein beetje herfst te laten zien.


Wat zal het nu weer zijn?


Beste Total Fishing-lezers, vandaag na talloze keren geblankt te hebben, eindelijk mijn eerste meerval weten te vangen met behulp van een kwakhoutje en wat pieren! Het was een gezellige nacht maar in de vroege ochtend dan toch eindelijk die onverwachte droge tik op de hengel. Heerlijk wat een gevoel! Met het terugzetten van de vis zijn er wat plaatjes geschoten. Groetjes van een happy Bernice.


Dit wil iedere gast dus wel! Groet, Visgids Johan.


Tot ziens!


Het bleef dus niet droog! Groet, Johan.


Hallo TF! Gisteravond even gaan dropshotten! Totaal 5 stuks waarvan deze de grootste, 27cm. Wat blijven ze toch mooi die baarzen! Greetz, Ann.


Hallo Total Fishing, gisteren nog eens naar de Merwede geweest en goed wat baarzen kunnen trekken, deze keer alleen met de Chubby. Deze 47-tiger pakte hem gretig…


…net zoals deze twee slokkoppen die het kunstaasje voor zichzelf wilde (enkele weken geleden al). Vriendelijke visgroet, Jefke Distra.


Ze schieten weer uit de grond… Groet, Jelle.


Op de Lure&Fly kreeg ik een jongeman, Jorden Versluis, 11 jaar, in de boot met de vraag of hij even mee kon op de rivier. Dat hij na een half uurtje vissen 3 snoekbaarzen op zijn conto kon schrijven was voor hem een complete sensatie. Hier Jorden met de eerste snoekbaars van zijn leven. Groet, Pim Busker.


De nieuwe shad van Spro, genaamd Komodo, heeft in enkele sessies al menige rovers in de boot gebracht! Zowel baars als snoekbaars zijn zeker te vinden voor prachtig stukje rubber met fenomenale actie! Groetjes, Stèphanie.


Half-om-half.


Met spinnertjes heb ik al wel eens snoekjes gevangen van amper 15cm, maar slepend een snoekje vangen van 23cm. met een 12 cm. Salmo-plug, dat is toch ook wel lef hebben. Groetjes, Eddy te Mebel.


En met een lekker zonnetje erbij wist Joyce er ook nog eentje te vangen afgelopen zondag. Groeten, Remco en Joyce.


Mooie snoek op dood aas die we vlak onder de kant zagen liggen. Dood aasvisje erbij, beetje uitdagen en hebbes!!! Deze is 83 cm. Groeten, Remco van Engelen.


Beste TF! Afgelopen weken lekker gevist vanuit de boot. Leuke aantallen maar over het algemeen kleine vissen. Toch op de fireball nog leuke snoekbaarzen gevangen en twee snoeken van 85 op een Rapala Magnum en…


…op de Salmo Fatso! Met vriendelijke groet, Wouter Jongeling.


Collega’s delen visplezier in plaats van werk.


Toetje voor Frank…


... na deze grote die hij eerder ving. Groeten van Visgids Johan.


Beste TF, zondag nog op groot water geweest. Mijn vader had een dikke 1,14m snoek…


… Ik had een snoek van 84 en we hadden nog 2 kleinere snoeken. Groeten, Jordi.


Beste Total Fishing, gezellig dagje met vrienden op het water…


....Groetjes, Jöran en Ann-Christin.


Hallo Total Fishing, hierbij een 101 cm snoek welke gevangen is op de Strike Pro Wolftail Suspending. Bizarre dag met zon en zware regenbuien. De baarzen waren aardig actief en tussendoor toch nog 2 snoeken weten te vangen waaronder deze schone. Groet, Leon Cramer.


Heel vroeg de rivier op en genieten van een opkomende zon. De nieuw aangekochte spullen van de afgelopen hengelsportbeurs in Maurik liggen reeds te blinken in de ochtendzon. ‘Doet ie het of doet ie het niet?’…


…Jawel, Leo kon een paar mooie vissen scoren, opvallend slanke snoeken. Groet, Nico Smits.


Vliegenvanger eersteklas.


Ronny en Annick zijn op visvakantie geweest in Ierland bij Ferdinand Heijerman. Annick zag haar wens (om haar eerste metersnoek te vangen) in vervulling gaan. Ze ving deze snoek van 102 cm!…


…Daarnaast ving ze nog heel wat mooie snoeken, waaronder nog een van 97cm…


…Ook Jos hoopte op een dag bij Ferdinand in de boot zijn eerste meter te vangen en ook hij kon een feestje vieren: hij ving er een van maar liefst 117cm, dus zijn vakantie kon niet meer stuk! Informatie voor een visvakantie in Ierland bij Ferdinand Heijerman vind je op www.pike-ireland.net.


Hallo TF, vanmorgen ook even met Jan Iedema weggeweest.  We konden 13 vissen pakken, allemaal op kleinere pluggen. Jan had alle vissen op de ‘Pony’-plug en ik had nog een mooie ros op de Baby Devil met deze als resultaat. Groet, Jelte Bouma uit Anjum.


Hallo TF, deze snoek zag wel wat in een @rtcreeper. Na een mooi gevecht mocht ze op de foto. Groet, Frank Mylle.


Het was weer eens een superdag op de plassen. Na de warmte waren de snoeken duidelijk vertokken van de eerdere (warme periode) hotspots. We vonden ze dit keer op de plekken waar we ze meestal pas in oktober en november verwachten. De herfst is dus al begonnen. Vele snoeken werden er gevangen, met als klapper deze metersnoek. Groet, Klaas Hoogduin.


Klapte er toch mooie snoeken tegen ‘‘The Wall’’ afgelopen weekend! Groet, Niki.


Deze 117 cm beauty pakte de Jeckyll jerkbait vol in de bek en kwam na een mooie dril aan boord. In totaal 9 vissen gevangen tijdens een prachtige visdag op groot water. Frans den Ouden.


Hallo TF, zomaar een doordeweekse dag. Vissen met Tim Huizenga op het grote water. We hebben mooi weer gehad met zon en windstil weer en buien met harde wind en regen. Op een gegeven moment maar even schuilen en uit de wind liggen voor een bui. Het kunstaas ondertussen maar even tussen twee boomstronken gooien. Gevolg: een groot log gevoel aan de andere kant van de lijn. Jee wat een bak! Nieuw PR 115 cm. Super! Groetjes, Bertino.

Deze week de nominaties voor de griet en poon van Mark, de roofblei van Antoine, de barbeel van Mike, de meerval van Bernice en tot slot de snoeken van Niki en Bertino. Van harte gefeliciteerd!

Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis-Zeevis-Snoek-Snoekbaars-Baars-Karper-Roofblei-Jeugd-Vrouwelijke sportvisser-Vliegvissen en Natuur.

               

LET OP: Vangstberichtenfoto’s versturen naar Total Fishing

Het kan af en toe wel eens gebeuren dat opgestuurde foto’s voor de Actuele Vangstberichten niet of gedeeltelijk binnenkomen op de redactie van Total Fishing. Om teleurstelling en misverstanden te voorkomen, vragen we u op de volgende dingen te letten:

             
  • dat een e-mailbericht niet zwaarder is dan ca. 5 Mb,
  •          
  • heeft u meerdere afbeeldingen die u wilt insturen, verstuur ze dan per stuk en niet allemaal tegelijk in 1 e-mailbericht.
  •        

Zijn uw ingezonden vangstmeldingen dus niet geplaatst en bent u wel in de veronderstelling dat ze bij ons binnengekomen zijn, stuurt u ons s.v.p. een mailtje met alleen tekst!


Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord. Heel veel succes en kijkplezier!



Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007). Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal foto’s uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn. Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld. 

 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -