Actuele Vangstberichten tot dinsdag 16 oktober 2012


... tot dinsdag 16 oktober 2012

Rustig najaarsweer met lekkere temperaturen voor het einde van deze week; stabiel weer wat de vangsten altijd ten goede komt. Voor de barbeel en zeebaarsvissers zijn het de laatse dagen van het seizoen, terwijl de toptijd is aangebroken voor de roofvissers.


De torenvalk duikt ineen en volgt precies wat de kraai doet. Foto: Jelle.

Spannende weken voor de boeg en leuke week achter de boeg!

Heerlijke week geweest aan de waterkant! Zelf ben ik van dinsdag tot vrijdag in Frankrijk geweest voor zaken en ben in Normandië nog even aan de kust geweest. Wat een tijverschil daar zeg! Nee, geef mij maar ons eigen strand en dijk, normaal tij en goede visserij, dat rijmt lekker!

Bootvisserij
Top op dit ogenblik. Wel veel wind dus je kunt er behalve op de Ooster- en Westerschelde en de Grevelingen na, niet uit, maar op alledrie genoemde wateren is het goed toeven. Mooie visserij op de Westerschelde. De drie Piraten daar (de Wiesje, Nautilus en de Pirate 2) vangen zich klem aan de schar en al behoorlijk wat wijtingen. Een mooie gul tussendoor is ook hier het devies!


Wijting vanaf de boot al een feit.

Op de Oosterschelde gaat het vanaf de huurboten en natuurlijk eigen kleine boot ook al behoorlijk serieus. Als dit een teken is van een prima herfst en begin van de winter, dan teken ik ervoor. Bidden maar dat de vorst wegblijft.

Grevelingen ook prima visserij, ook hier komt de wijting al aardig binnen. Wrakvisserij goed, maar zoals gezegd moet je er wel uit kunnen. Kustvisserij geankerd vanaf de huurkotters en kleine boot perfect: wijting, schar en bot en al wat gul is de trend op dit ogenblik.

Kant- en piervisserij
Afgelopen week was natuurlijk de training van de WK Teams op de stranden van Walcheren een trekpleister. De vangsten vielen wat tegen maar toen ik vanmorgen hoorde dat Kees Westdorp heel veel scharren had gevangen op Zoutelande, dan hoop ik dat het goed komt deze week met het WK Kust. Ik hoop dat onze teams goed scoren maar het zal moeilijk worden; België, Engeland, Ierland, Schotland en Wales zijn geduchte tegenstanders. Duimen maar voor onze kanjers!

De wijting komt nu aardig aan de kust en je hoort overal dat ze ‘s avonds al redelijk worden gevangen. Zelf ga ik zaterdag het Federatief Zuidwest Nederland Kampioenschap (een competitiewedstrijd van de Eurovissers) vissen, overdag op Kijkduin en in de avond op Monster. Ik zal dan wel ontdekken hoe het staat met de wijtingvangsten.

Europoort gewoon ontzettend goed. Diepe gedeelte Waterweg prima visserij. Afgelopen maandag bij maatje Bert Heukels staan kijken bij Maasluis en hij had flink wat dikke wijtingen, tongen en wat gul. Calandkanaal vol met vis, wel veel klein spul. Zelfde geldt voor Beerkanaal en de Papegaaienbek.

Junior was zaterdagavond wezen vissen op de Papegaaienbek maar kwam na een paar uur al terug; veel, heel veel vis maar allemaal klein spul. Dus de Waterweg in de diepe stukken de plek voor  mooie maatse vis. Zeebaars nog aardig te vangen in de kanalen en havens. De dikke baars vreet zich nu vol en met een paar weken zijn ze weg, dus grijp je kans!


Scholenbaarsjes vanaf het strand.

Stranden Hoek van Holland tot aan Den Helder redelijk. Bot, scholenbaars en in de avond al wat wijting, is het credo. De pieren geven schar en wijting.

Tot volgende week! Arthur

Wisselende weersomstandigheden en weer aardig wat vers water gevallen. Verder gaat de watertemperatuur al aardig terug, op veel plaatsen al tussen de 13 en 15 graden, echt herfst nu!

Hoe waren de vangsten?
Op de meeste roofvissen redelijk moeizaam op vele plaatsen. Uitzonderingen zijn er altijd, maar dat was afgelopen week vaak op ondiep water, daar werden nog aardig wat vissen gevangen (tot 2 meter). Verder ook opvallend veel meldingen van missers en vissen die zich wisten te lossen, helder water is daar ook vaak de reden van. En in deze tijd van het jaar zijn er vaker van deze meldingen.

Snoeken - waren de echte toppers met het lossen van het aas en hier zaten vaak nog fraaie vissen bij. Natuurlijk ook enkele mooie 110 + vissen bij de vangsten. Doodaas en groot rubber vaak goed. 


Snoekbaarzen lagen strak tegen de bodem.

Snoekbaars - al weer wat meer meldingen van meerdere vissen bij elkaar maar hier aardig wat kleine vissen. Wel overal harde aanbeten bij de meldingen van de snoekbaarzen. Goed beweeglijke shads duidelijk in het voordeel afgelopen week. Werpend ook redelijk wat meldingen maar wel meeste vissen kort tegen de bodem, dus je moest er echt wel wat voor doen.


Schitterende natuurgetrouwe plug die Ikiru Shad 70 LL van Spro! Met vriendelijke groet, Lucien.

Baars - hier opvallend veel meldingen van grote vissen en dan niet meteen de aantallen, wel een fraai aantal 40+ baarzen bij de meldingen. Grote shads, bedoeld voor snoekbaars, werden ook vaak gretig gepakt door de baarzen, dus voor een grote hap waren ze niet bang.


Tom met een fraaie baars op de shad.

Opvallend weinig meldingen van windes, roofblei en meerval en dat zou wel eens met het verse water en de zakkende temperatuur van het water te maken kunnen hebben.


Veel worpen maken.

Het weer blijft een beetje aan het wisselen maar de temperatuur zou wel weer wat hoger gaan worden. Blijft een mooie tijd om eropuit te gaan, dus doe dat zeker even wat uurtjes. Veel succes natuurlijk en blijf deze week zeker kort aan de bodem daar er nog vele roofvissen strak tegenaan liggen.

Succes en met roofvisgroet,  Piet.

Op dit moment zijn er (nog) geen vangsmeldingen.

Groeten, Frans Vogels.

De echte 'zeebaarsfreaks' weten dat de laatste paar dagen van dit toch wel dramatische verlopen seizoen zijn aangebroken.

Echte diehards vissen hooguit nog de allerlaatste uurtjes van een goed tij! Tijdens mijn bezoekjes aan de pier in Hoek van Holland zie je zo hier en daar dan ook nog zo’n enkele fanatiekeling die de moed maar niet op wil geven. Zelf behoor ik ook tot die categorie doorzetters die eigenlijk tegen beter weten in toch wind en regen trotseerst voor die ene 'verlossende boem' die je hele dag dan toch weer goed maakt.


De pier van Hoek van Holland kan zeer verraderlijk zijn.

Over zeebaarsvirus gesproken: afgelopen zondag is er een zeebaarsvisser aan de dood ontsnapt toen hij ondanks de hoge golven tóch aan het eind van de wandelpier bleef vissen. Volgens enkele bootvissers die in de Waterweg visten werd de pier continu geteisterd door zeker 2 meter hoge golven! Resultaat was dat de fiets van de man al snel in het kolkende water verdween terwijl hij zelf ternauwernood de pier af kon komen.


Zwaar weer op de pier.

Keer op keer werd de visser door de enorme golven genoodzaakt om dekking te zoeken achter enigszins beschermende betonnen muur. Na vele valpartijen is hij er tenslotte in geslaagd zich in veiligheid te brengen waarna hij werd opgevangen door de politie. Gelukkig liep dit goed af maar het gaat gegarandeerd nog een keer mis... En dat voor een zeebaarsje?!


Vergeet de subwalk niet!

Maar goed, even terug naar de realiteit. Er wordt zo nu en dan best nog wel een visje gevangen. Nogmaals, de Subwalk heeft zich ook de laatste 2 sessies weer eens bewezen, dus zeker een aanrader. Omdat de zeebaarzen momenteel aan het scholen zijn vang je zowel grote als kleinere vissen door elkaar. Blijf trouw aan een stek waar je vis vangt, want meestal blijven ze in deze periode rond een bepaald gebied hangen!

Stekel ze, Joop.


Ulf Hugsén ving deze mooie, 143 cm lange heilbot…


…op de Crazy Daisy jig van Magic Minnow.


Beste Total Fishing, hierbij een prachtige zeebaars, afgelopen week gevangen op de vliegenlat aan een EP-streamer (wijting) van pakweg 15cm. Groet, Edwin Kerssies.


Onze jaarlijkse ‘retraite’ naar Denemarken begon goed voor vismaat Henk. Binnen een paar minuten meldde zich de eerste zeeforel; een mooi exemplaar van 50 cm. Daarna werd het angstvallig stil. Bovendien speelde de stevige wind ons parten…


…Henk besluit na het avondeten in al zijn devotie een kaarsje op te steken en St. Petrus te vragen om beter weer en betere vangsten... Het gebed wordt verhoord!…


…Donderdag wordt een mooie dag met volop activiteit van lekker knokkende gullen. Met name de roze en oranje FD shads van Fishing Direct blijken regelrechte toppers voor deze visserij; ze worden met regelmaat fel gegrepen!...


…Tussen de lichte verticaalvisserij op gul werpen we ook wat met klein kunstaas op zeeforel, met deze prachtvis als resultaat...


…Lelijk of mooi, zo'n knorrende zeedonderpad? Ik vind het een schitterend beestje! Groeten van Wilfred van Nunen.


Hallo Vissers, afgelopen week kon ik weer eens aanmonsteren op de Nautilus om met een selecte groep weer eens een nieuwe stek volledig door te vissen op het getij. Dat doet Frank niet altijd omdat het soms op een visplek even wachten is voor de vis weer gaat bijten en dan is Frank al weer verhuisd naar een andere stek omdat hij uit ervaring weet dat daar de vis het dan wel doet....

...Wel een slecht begin van deze dag voor schipper Frank van de Nautilus, maar ook voor schipper Rene, de back van de Pirate. Toen ze bij de met een zwaar hek afgesloten steiger aankwamen bleek de hele bunkervoorraad gasolie, maar ook 20 losse jerrycans met gasolie gestolen te zijn. Wat een strop! Dus de politie erbij gehaald en dit was echt werk van professionals, want je haalt niet zo maar even 4.000 liter gasolie weg. Grote booteigenaren, u bent gewaarschuwd in dit gebied!...


...Maar Frank vermande zich en het werd een regelrechte supervisdag kan ik u vertellen. Niet alleen het gezelschap aan boord was prima, maar ook de vangst was voor iedereen zeer goed te noemen. De schar is net los voor de rede van Vlissingen dus het was genieten geblazen...


...Ook zeer knappe wijtingen kwamen er boven plus een aantal moddervette tongen. Daarbij was het weer gewoonweg geweldig en hadden we midden in de herfst het zomergevoel. Dit is echt de beste visserij om op dit moment uit te oefenen...


...Je vangt van alles en je hebt ook nog gewoon kans op een dikke gul, want die zwemmen en zoeken ook gewoon hun aas op het zand. En daar hoef je geen roteind voor te varen. Bedankt Frank dat ik weer bij je kon aanmonsteren en aangezien ik van ver (250 km enkele reis) kom is het te boeken vakantiehuisje een geweldige zet!

Tot ziens, en hopelijk als het weer meezit, binnenkort met de Nautilus nog even vissen op de schol voor de kust van Frankrijk. Genieten geblazen. Leven is vissen, vissen is leven! Voor boekingen: www.wrakvissen.net. Visgroet van Lucky Luc Mom.


De herfsttaferelen komen massaal tevoorschijn. Groet, Jelle.


Hier een karper die de Robin Red vismeelboilie niet kon weerstaan. Een boilie uit eigen keuken,omdat de karper de smaak- en voedingswaarde weet te waarderen. De foto spreekt natuurlijk voor zich! Groeten uit Friesland.


Hallo Total Fishing, voor het eerst was ik gaan karpervissen met Jefke Distra. Na een lang weekend met volle maan hebben we deze mooie karper gevangen van 12.80kg met de boilies van Berkley die Jef me aanraadde. Groetjes, Sander Verhoeven.


M’n PR karper verbeterd: 26,2 kg!…


…en dan ook nog eentje van 18,6 kg, gewoon single hookbait gevangen! Groet, Jamie Santamaria.


De ochtenddauw zorgt voor een mooie sfeer.


Thomas Mosgaard zet een schitterende Atlantische zalmdame van 96 cm. terug in haar rivier…


…Hij ving ook deze 87 cm. lange mannelijke Atlantische zalm, die nog even letterlijk flink met modder wist te gooien voordat ie zich gewonnen gaf!


De prachtige jager is weer klaar voor de aanval.


Mooie winde. Groet, visgids Johan.


Na een 71 cm lange roofblei op een Salmo Fatso 10 kon de dag helemaal niet meer kapot! Groet, Rob.


Beste Total Fishing, de laatste weekenden van het roofbleivissen naderen…


…Gelukkig hebben we de afgelopen tijd nog een aantal mooie vissen kunnen vangen…


…Wat opviel was dat sneller binnengevist kunstaas totaal niets opleverde; het moest dit keer allemaal diep en zeer traag binnengevist worden. Groet, Hennie Smits.


Oktober een nieuw broedseizoen? Groet, Johan.


Werpend leverde mij deze mooie 40-plus baars op.


Afgelopen zondag met Maatje Arno Hartgers een dagje het Hollandsdiep opgeweest, de vis was lekker los. Veel maatse snoekbaarzen gevangen en ook prachtige baarzen zoals deze van 52+ cm. Heerlijk gevist! Groeten, Maurits Kuijs.


Zondag een paar nieuwe stekken opgezocht. Een paar volgers en 2 mooie snoeken gelost net voor het landen. Dus… niets gevangen. ‘Bosman’ noemen ze dat hier in het Aalsterse. Volgende keer beter zeker? Groet, Gertjan Smits.


Beste Total Fishing, de kaalkop links op de foto (met zonnebril) is mijn man. Het wilde hem maar niet lukken om nu eindelijk eens zelf een snoekbaars te vangen met kunstaas. Totdat hij serieuze privéles kreeg van zijn goede vriend en tevens roofvisspecialist. En ja hoor, nu lukte het hem wel! Het snoekbaarsje was volgens mij maar net aan de maat.


...Een paar dagen later wist hij een iets groter exemplaar te vangen. De gevangen vissen zouden worden teruggezet, zo was met mij afgesproken. Hieraan heeft hij zich keurig gehouden! Groet, Femmy Post.


Daar is er weer een! Groet, Johan.


Op de Gomen Shad van Spro! Met vriendelijke groet, Lucien.


Ik heb zaterdagochtend de dobber toch even geprobeerd en ja hoor, na 20 minuten was het al raak! Deze mooie snoekbaars van 75cm kwam toen boven water! Met vriendelijke groet, Hendrik de Jong.


Beste TF, afgelopen weekend lekker veel kilometers gemaakt met de boot. De vangsten waren wat wisselvallig, geen grote aantallen maar wel een paar mooi vissen zoals de snoekbaars van bijna 80 cm van Jorrit. Groet, Wouter Jongeling en Jorrit Talsma.


Jan Jacobs met een heel fraaie snoekbaars.


Eenmaal in de klauwen van zo'n jager, komt er weinig levend meer weg.


Beste TF, afgelopen weekend lekker veel kilometers gemaakt met de boot. De vangsten waren wat wisselvallig. Later op de dag kwam er voor mij nog een mooie snoek van 88 cm uit. Groet, Wouter Jongeling en Jorrit Talsma.


Nog een mooie snoek die tussen de baarzen werd gevangen! Alles gevangen op de Salt Shaker natuurlijk!


7 Snoeken werden gevangen op de Fatso, twee op een eigenbouw spinnerbait. Voor foto's/verslag kijk maar op de site....


...De snoeken lagen nog allemaal ondiep tegen de rietkragen en ondiepe stukken tussen de 1,30 en 2,5 meter. Groet, Rob - Roven.nl.


Hallo TF, verleden week met 6 man sterk een week lang vertoefd in het schone Dalsland, Zweden. Via PML Travel een topverblijf gehad bij de Familie Postma in Edsleskogs Wårdshus...


...Verschillende weertypes gehad, verschillende soorten vis gevangen op diverse technieken in een prachtomgeving...


…Op 3 vissen na 200 vissen gevangen van het formaatje garnaal tot 109cm, de grootste op naam van mijn broer Hans…


…Door de omstandigheden was het werken voor een visje, maar uiteindelijk heeft eenieder zijn vangsten gehad. Kortom een topweekje! Met vriendelijke groet, Leon Cramer.


Hallo TF, de afgelopen week was de snoek weer goed los…


…Veel aanbeten gehad en ook een paar lossers…


…De meeste vissen zagen wel iets in de Bullbeast als kunstaas. Groet, Frank Mylle.


Zon en buien lossen elkaar af. Groet, Johan.


Deze snoek van 98 cm ving ik in de avondschemering op een grote dode voorn. De vis heeft een enorme opvallende mopskop. Op dit water worden met regelmaat mopskoppen gevangen. Zou het erfelijk kunnen zijn? Groet, Henk Wijsbeek.


In oktober gaat wat mij betreft het doodaas-seizoen van start; karperhengels, piepers en met zoute vis smijten. In de stromende regen moesten we wachten op de aanbeten, natter, natst en nog natter. Maar uiteindelijk begon het te lopen, meerdere aanbeten volgden…


…Dit was de mooiste vis: een 2-toner van 107cm. Groet, Klaas Hoogduin.


Hallo Total Fishing, na vele dagen hard werken kwam deze mooie snoekdame van 118cm op bezoek. Groetjes, Har Boeren.


Beste Total Fishing, afgelopen vrijdagmiddag werd ik uitgenodigd om met Rein te gaan vissen op snoek. Hij vertelde me nog wel een plekkie te weten waar dikke snoeken rondzwommen. Dat liet ik me niet nog een keertje zeggen en de afspraak was al snel gemaakt.Vol verwachting liet ik een getakelde dode Brasem het water inzakken, de dieptemeter gaf 8.7 mtr aan.

Na een dik uur afzien met zuidwest 6 en slagregens op ons gezicht, verdween ineens de dobber onder water. “Zet je maar schrap,” zei Rein, “want dit moet wel een hele dikke zijn.” Mijn hart bonkte in mijn keel terwijl ik langzaam met het binnenhalen van de lijn, contact probeerde te maken met de vis...


...Een enorme run volgde en mijn Shimano Antares 2.70 H boog zowat tot aan het handvat. De gedachte dat het een monster van een snoek zou zijn deed mijn bloed nog sneller stromen, ik had immers nog  nooit een snoek boven de 103 cm gevangen.

Na een voor mij spectaculair gevecht gaf de snoek zich gewonnen en ik kon het haast niet geloven… 121 cm aan pure kracht had ik in mijn handen. Na snel een paar foto’s genomen te hebben zwom deze schitterende rover terug naar de diepte van het water. Wat een topdag, bedankt Rein!

Deze week de nominaties voor de zeebaars van Edwin, de karper van Jamie en de snoeken van Har en Etienne. Van harte gefeliciteerd!

Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis-Zeevis-Snoek-Snoekbaars-Baars-Karper-Roofblei-Jeugd-Vrouwelijke sportvisser-Vliegvissen en Natuur.

LET OP: Vangstberichtenfoto’s versturen naar Total Fishing

Het kan af en toe wel eens gebeuren dat opgestuurde foto’s voor de Actuele Vangstberichten niet of gedeeltelijk binnenkomen op de redactie van Total Fishing. Om teleurstelling en misverstanden te voorkomen, vragen we u op de volgende dingen te letten:

  • dat een e-mailbericht niet zwaarder is dan ca. 5 Mb,
  • heeft u meerdere afbeeldingen die u wilt insturen, verstuur ze dan per stuk en niet allemaal tegelijk in 1 e-mailbericht.

Zijn uw ingezonden vangstmeldingen dus niet geplaatst en bent u wel in de veronderstelling dat ze bij ons binnengekomen zijn, stuurt u ons s.v.p. een mailtje met alleen tekst!


Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord. Heel veel succes en kijkplezier!



Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007). Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal foto's uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn. Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -