Actuele Vangstberichten tot dinsdag 13 juli 2010


... tot dinsdag 13 juli 2010

Over het algemeen moeilijke visserij met deze tropische tempraturen, zowel zoet als zout hebben er last van. De fint en zeebaars laten zich wel al meer zien. Met aankomende week temperaturen van 23 tot 28 graden, een matige zuidoostelijke wind en een stel onweersbuien, zal het gedurende de droge uren stukken beter uit te houden zijn op en langs het water.


De libellen vieren hoogtijdagen met dit weer, voedsel genoeg op dit moment. Foto: Piet Driessen.

Zout - door Arthur van Tienen

Kant- en Kustvisserij

Warmlopers!!
Pfff, was me het temperatuurtje wel zeg, wel aangenaam op zee zoals ik afgelopen vrijdag meemaakte op de Noordzee tijdens het jaarlijkse dagje makreelvissen. Vakanties zijn volop aan de gang en aan de kust merk je dat er veelvuldig het zoute water wordt opgezocht door al deze vakantiegangers en dit is natuurlijk top voor de hengelsportwinkeliers en de diverse charterschepen die juist nu veel in trek zijn vanwege de makreelvisserij.

Kustvisserij
Op de bodem vissen aan de stranden is zonde van je aas en letterlijk je aas aan de krabben voeren. Tongvisserij is nog steeds een drama en ik denk dat het niet meer goed komt dit jaar, ze hadden er al lang moeten zitten. Edwin is op dit moment bezig beroepsmatig met de visserij op tong en ook dit valt enorm tegen, dus richt je visserij op de zomervis als zeebaars, harder, fint en makreel, dan maak je de beste kansen.


Calandkanaal in de zomer, perfecte plaat! Foto: Wilfred Wander.

Een uitzondering is nog wel de diepere kanalen in Europoort waar nog wel wat rondvis gevangen kan worden. Dintel, Hartel kanaal en Amazone haven zijn redelijk bevisbaar op bijvoorbeeld bot en steenbolk. Met de feeder op wat kleinere vis als scholenbaars is op de ondiepe stukken van de Waterweg ook heel erg leuk. Fint in de Waterweg is een prima alternatief voor zeebaars en ze zitten er goed. Dus mijd de stranden wat bodemvisserij aangaat deze weken!

Bootvisserij
Wrakvisserij redelijk wanneer je met de kleine bootjes gaat, de grotere charterschepen gaan vaak niet ver genoeg maar produceren toch wel een leuke afwisseling met de gecombineerde wrak/makreelvisserij.
Makreelvisserij goed. Afgelopen week zaten de grote scholen vooral voor Hoek van Holland en Scheveningen, dus pak je kans en vergeet je koelbox niet mee te nemen


Makreelvisserij op de charterschepen: nu doen!!

Grevelingen in de avond uitstekende visserij op wijting, Oosterschelde nu echt een groentetuin aan het worden. Geankerde visserij nog steeds goed alhoewel de wijtingen en de schar kleiner worden. De grondhaaitjes en de gladde haaien zijn weer volop aanwezig op de bekende stekken voor de Zeeuwse kust.

Tot volgende week, Arthur


Hallo Vissers, vanwege de afsluiting van de noordpier maar weer eens gaan vissen op mijn ‘oude’ zuidpier waar ik toch 20 jaartjes vissen heb liggen. Vismaat Karel vergezelde mij en samen hoopten we nu na een aantal missers dat we weer eens leuk  makreel gingen vangen. Karel begon meteen met een mooie geep, dus ik dacht ‘dat wordt in ieder geval een hele dag vis vangen’, maar helaas viel dat tegen en vielen de vangsten stil. Natuurlijk kom ik allerlei vertrouwde gezichten weer tegen op de zuidpier die daar bij de inventaris horen.

Zo ook mijn inmiddels al weer 68 jarige ‘oude’ vismaat Lajos Bremer, die ons weer een lesje vissen zou leren. Lajos is verzot op zeebaarsvissen en kan dit ook als geen ander. Hij weet precies waar en op welk tijdstip hij ergens moet wezen om de meeste vangstkans te maken. En ook nu leverde hem dat een tweetal knappe baarzen op. Hij viste met ultralicht materiaal en pluggen die ongeveer 1 meter diep lopen…...


.....Het draait om de finesses zegt Lajos en legt me dan ook enkele knopen (lussen) uit die volgens hem een must zijn om je vangstkans te vergroten als je met een plug vist. Heerlijk zulk fanatisme. En niet verzaken hoor, met zijn leeftijd wel af en toe een rustpauze inlassen, maar daarna weer gewoon knallen met die pluggen. Klasse Lajos, ik wens je nog vele jaren visplezier toe!!

Opeens naderde er in de middag een gigantische zwerm meeuwen voorbij de bocht. Daar moest makreel onder zitten dacht ik. Snel op de vouwfiets gesprongen met een hengel met paternoster met drie veertjes (= genoeg voor mijn hengeltje’ ) om de boel uit te checken. Vismaat Karel in vertwijfeling over deze snelheid achterlatend. Maar het was de moeite waard hoor. Meteen een kromme hengel bij het zakken en dikke makrelen.

Wat een prachtsport en heerlijk die aanbeten. Karel kwam ook meteen aansnellen met de spullen en ook bij hem was het de eerste worp meteen raak. We stonden met zijn tweeën op de pier omdat iedereen al moedeloos naar huis was gegaan. Kicken geblazen dus voor ons tweeën en het gejoel van oerkreten was dan ook niet van de lucht. Gelukkig de koelbox mee die nokkie vol zat, dus de fik kan weer in de rookton worden gestoken. Heerlijk hoor, dan ben je ook weer met vissen bezig, maar dan op een andere manier. De visgroeten van Lucky Luc Mom.


Roofvis - door Piet Driessen

Vangstberichten afgelopen week

Diverse dagen boven de 30 graden en de watertemperatuur vaak 25 tot liefs 27 graden in diverse rivieren. De echte roofvissers die het goed met de vis voor hebben gaan nu lekker met het gezin aan het water liggen of een stukje met de boot toeren, maar vissen nu niet op snoek of snoekbaars. Zeker de grote exemplaren hebben het nu niet gemakkelijk, en dat blijkt ook over diverse meldingen van vooral grote, dode snoeken van vissers die hier geen rekening mee houden.
 
Baars - prima vangsten op deze stekelrover die prima tegen deze temperatuur kan, en dan bedoel ik ook de aantallen die ook vaak in de dubbele cijfers per visser lagen. Langwerpige shads vaak bij de toppers en ook kleine spinners.


Nico pakte nog diverse mooie baarzen afgelopen week.
 
Meerval - hier afgelopen week ook duidelijk meer meldingen, en ook diverse meterplussers onder deze vangsten. Grote shads van ruim 25 cm werden graag gepakt, kleur onbelangrijk als je ze maar lekker druk hun werk liet doen.
 
We blijven natuurlijk voorzichtig met de roofvissen nu, en houden er rekening mee dat ze het ook niet gemakkelijk hebben met dit extreme weer. Geniet verder gewoon van het warme weer en ga maar eens lekker langs de oever liggen, en profiteer er op deze manier van.
 
Met roofvisgroet, Piet.


Barbeel - door Frans Vogels

Ook afgelopen week was het weer behoorlijk afzien op de koppen van de kribben, tenminste voor diegenen die het daar uit konden houden. Met deze temperaturen voelt het aan alsof je in een grill zit. De watertemperatuur is zelfs opgelopen tot 25,1°C. Het is nu vooral zaak de barbeel ruim de tijd te geven om te herstellen na zijn vangst. Het oppervlaktewater is nog warmer en bevat nauwelijks zuurstof.


Op sommige stekken aan de Waal werd keihard geblankt.

De vangsten deze week waren sterk wisselend. Op sommige stekken  aan de Waal werd keihard geblankt, helemaal geen tikje, terwijl er een paar kilometer verderop doodleuk 23 barbelen gevangen worden op het heetst van de dag (!!) met ook nog de nodige witvis als bijvangst. De hoge temperaturen hebben niet echt invloed op het bijtgedrag van de barbeel.


Het lijkt erop dat de aanwezige schooltjes op dat water heel wat kleiner zijn momenteel.

Daar waar je een school barbelen treft kun je mooie aantallen vangen. Toch hebben de meesten wel moeite om na 11 uur ‘s ochtends nog barbeel te vangen. De avonduren blijven toch veruit de beste resultaten opleveren. 


Made en pellets het beste aas.

De vangstmeldingen van de IJssel blijven wel wat achter ten opzichte van de Waal. Het lijkt erop dat de aanwezige schooltjes op dat water heel wat kleiner zijn momenteel. Op beide grote rivieren is de gemiddelde vangstlengte wel hetzelfde, rond de 60 cm. Made en pellets waren deze week veruit het beste aas. http://www.barbelen.nl/

Succes, Frans.


Overige vangstmeldingen:


Lucas met een mooie voorn.


Vismaat Rien met één van de drie mooie zeelten (49 cm) van afgelopen zondag. 


Beste TF, ging een keertje met de kortst proberen op karper en met succes! Na een lange dril kon ik de vis landen. Het meetlint gaf 98 cm aan! Gr. Tycho.


Vele sloten hier in Noord-Limburg worden gevoed met Maaswater, en dat is maar goed ook met de vele visrijke beken die hier allemaal liggen. Gr. Piet. 


Johan kon op zijn jaarlijkse visdag met zijn zoon nog een mooie meerval vangen.


De ganzen zoeken geregeld nieuw water op om te vertoeven. Foto: Piet Driessen.


Beste TF, gezien de veel te warme dagen die we steeds hebben, zitten volle visdagen er meestal niet in. Met o.a. vismaat Hans hebben we van ‘s ochtends heel vroeg tot net na de middag gevist, zodat het nog een beetje uit te houden was…..


......Vaak wisselende vangsten, maar wat gevangen werd was zeker niet verkeerd. Hopelijk nemen de temperaturen wat af de aankomende weken. We gaan het zien! Stug doorvissen en dan komt de rest vanzelf. Met vriendelijke groet, Marc.


Beste Total Fishing, dit weekend weer eropuit geweest met m’n vriend op jacht naar de snoekbaarzen. M´n vriend ving er dit weekend 8, en ik bleef steken op slechts één vis, maar wat voor één!  Weer een nieuw pr. voor mij van 94cm naar 100cm! Geweldig mooi dier, snel wat platen en terug in z’n element. Gr. Ilona.


Beste Total Fishing, met het warme weer ‘s avonds eens geprobeerd, mooie snorkel bood zich aan op momenteel één van mijn hotspots. Gr. Sander.


Dit jonge, pas uitgevlogen huismusje geniet van de zon en vertrouwt op zijn schutkleur tegen roofvogels…..


... Z’n ouders lopen zich ondertussen nog steeds het vuur uit de sloffen om hem van voedsel te voorzien.


Mooie riviersnoek gevangen van ‘Ecky’. Meer over mooie vis van deze dag op Fox RAGE en het filmpje op:
www.lureangler.com


Rond middernacht was de lucht soms fel verlicht door de bliksem die toch nog wel een stuk uit de buurt zat hier in Horst. Foto: Piet Driessen.


Danny Parking met een mooi formaat John Dorry…..


.... Met een weekje langs de zuidwestkust van Ierland te hebben gevist bestonden de vangsten….


.... voornamelijk uit pollak van formaat tot wel 3 kg. Gr.Mads Grosell & Rasmus Ovesen.


Bert toont zich een ware meester in het trollen op pollak….


....geweldige sport met licht spul op koolvisjes. Overal te vangen!....


....En een mager gulletje vol parasieten. Groet, Peter Gerits.


Samen met mijn zoons William, Marc en een vriend Marco, zijn wij kort geleden op een van de mooie zomerdagen naar een ver wrak gegaan om een lekker dagje te vissen. De Orka 700 deed het goed die dag evenals de visserij. Na diverse mooie forse gullen te hebben gevangen verscheen na een korte maar hevige dril deze leng…..


..... William was de gelukkige die de leng aan de haak kreeg. Gevangen aan een jigkop 112 gram zwaar met een 5 inch rood/chartreuse shad. De leng hebben wij niet gemeten wel gewogen 12 pond zwaar. Kort hierna werd nog een leng gevangen, echter deze was beduidend kleiner dan dit exemplaar. Ook werden er nog enkele polakken gevangen. Een schitterende visdag op het zilte water. Groet, Willem Verwaal Delft.


Beste redactie, op de dag van de grote finale toch nog even snel met de boot richting Maasmond gevaren, het was per slot van rekening schitterend weer. Voor de gelegenheid mijn vader een keertje meegenomen omdat hij dolgraag eens op zeebaars wilde vissen. “De Shimano Speedmaster is een ultralichte droomset om zeebaars mee te vangen”, zei hij nadat diverse zeebaarzen zich op de De Oranje Rapala X-Rap hadden gestort. Het was een onvergetelijke dag. Groet, Etienne.


Eindelijk grove zeebaarzen. Na een ietwat stroeve start hebben we de afgelopen dagen toch heel wat mooie dikke zeebaarzen weten te verleiden. Zowel de gebonden jigkop, voorzien van een good old Gator, als de Subwalk lieten er geen twijfel over bestaan welke kunstaassoorten momenteel goed scoren…...


.....Opvallend is wel dat de vissen het kunstaas veelvuldig volgen maar het vlak bij de boot voor gezien houden en weer in de diepte verdwijnen…..


......Soms zag je wel 4 tot 5 grote baarzen nieuwsgierig achter je plug aan zwemmen maar lieten ze hem gewoon voor wat hij was!!.....

 
.....Maar goed, de vangsten zijn eindelijk weer een beetje aangetrokken en dat was wel even nodig ook….

 
.....Ook vanaf de pier in Hoek van Holland worden met regelmaat van de klok mooie zeebaarzen gevangen. Beste tij van 2 uur voor tot 2 uur na hoog water. Zowel de plug als de lepel/twister-combi scoren hoog! Stekelze, Joop.


Peter met heilbot van een meter. Groet, Peter Gerits.


Christian Klagenberg is net terug van een trip naar noord Noorwegen en pakte deze grote heilbot op een diepte van 15 meter op een herring cutbait. Gr. Mads Grosell & Rasmus Ovesen.

Deze week de nominaties voor de voorn van Lucas, de graskarper van Tycho en de leng van Willem. Van harte gefeliciteerd!

Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis-Zeevis-Snoek-Snoekbaars-Baars-Karper-Jeugd-Vrouwelijke sportvisser-Vliegvissen.


Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet  naar:
info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord.
Heel veel succes en kijkplezier!  


 
Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007)
Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal  foto’s uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn.  Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende  categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld

Kijk hier voor de prijsuitreiking van de winnaars van de mooiste foto’s over het seizoen 2006-2007

                               
Finalisten, Visfoto van het jaar 2005-2006 Finalisten, Visfoto van het jaar 2004-2005

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -