Actuele vangstberichten tot dinsdag 13 Januari 2009

Actuele vangstberichten tot 13 januari 2009

We hebben weer een echte ouderwetse winter met temperaturen die we al lang niet meer kenden in Nederland. De natuur heeft een er een zware dobber aan en er zullen veel slachtoffers onder de watervogels vallen, vooral de ijsvogel en roerdomp moeten het ontgelden. Er is hier en daar nog wel wat open water te vinden maar de aankomende dooi zal daar verandering in brengen zodat we weer snel volop kunnen vissen in 2009.


Het winterweer leverde wel veel prachtige plaatjes op zoals deze van Piet Driessen


Zout door Arthur van Tienen

Kantvisserij

Vorst in het land,hengels aan de kant!

We hebben het lang kunnen uitstellen maar Koning Winter begint toch zijn tol te eisen, de watertemperatuur holde achteruit afgelopen week en de garnalen en ander aasvisjes etc, vluchten naar dieper water of groeven zich diep in om te gaan overwinteren met als resultaat dat de afgelopen tijd rijkelijk aanwezige vissen het aas achtena zijn gereisd en haast niet meer te vangen zijn in de relatief ondiepe wateren van de stranden

De diepere stukken zijn nog wel prima en daar wordt dan ook het meeste gevist afgelopen week met prima resultaten vooral vanaf de havenhoofden, het Europoortgebied en de Zeeuwse Riviera (waar het ook al minder wordt maar toch nog wel wat wordt gevangen)


Vandaag de kou getrotseerd en 4 uur wezen vissen op de Noordpier te Wijk aan Zee.
Visgroeten van Luc Mom

Probeer wanneer je gaat vissen het op deze stekken want dat geeft nog het meeste soelaas, reken op gul, bot en schar, de wijting gaat en is bijna weg

Vergeet niet in te schrijven voor de Shakespeare Beach caster Cup op zondag 24 januari en de Voorselecties N.K.Kust die dit jaar vroeg zijn, (maart)

Topstekken afgelopen week : Papagaaienbek Maasvklakte, Calandkanaal nabij de kering en windmolens, het Beerkanaal, Stena Line Hoek van Holland, Pieren Scheveningen, Hoek van Holland en Ijmuiden en de pieren bij de sluis van Neeltje Jans, kustlicht Zoutelande

Bootvisserij

Topweek geweest op de Noordzee waar vooral op het diepere en in beweging zijnde water van de Noordzee uitstekende vangsten werden gedaan van gul en schar, de Oosterschelde werd al snel minder tijdens de vorst en ook de Grevelingen ontkwam niet aan de minder actievere vissen die zich op steeds grotere dieptes gingen ophouden, minder actief werden  en die alleen door verleiding van beweging ondanks de uitstekende maanstand tot eten werd verleid ( zie ook verslag Shakespeare Grevelingen Tournament op deze pagina klik hier )



Topstekken van afgelopen  week (wrakken)
R5 en R3 boeien voor Vrouwenpolder, Maasvlakte voor de Blokkendam t.a.v. geankerde  bodemvisserij


Het was kort maar hevig, tot volgende week
Groet, Arthur van Tienen



Witvis door Willem Stolk

Ik ben zelf ook maar op de schaatsen geklommen, want vissen was niet te doen.
Maar er zijn toch altijd weer vissers die ervoor gaan… Vissen op het ijs in Nederland! De heren hebben een aantal dagen gezellig gevist. De vangsten waren zeker niet spectaculair, meer er werd tenminste vis gevangen.

Het wak hakken is al een kunst op zich, want je wordt kletsnat als je niet op let. Jan Brouwer nam enkele fraaie platen en een daarvan stuurde hij me toe. Ik ben uiteindelijk zelf ook een dag geweest – niets gevangen maar wel een ervaring rijker. De dooi is ingevallen en nu is het afwachten op ‘betere’ tijden…


 
IJsvissen in Nederland vastgelegd door Jan Brouwer


Roofvis door Piet Driessen

Vangstberichten afgelopen week
    
Geen vangstmeldingen van afgelopen week, daar de schaatsen werden onder gebonden en daar kon men ook weer eens lekker van genieten. Er werd nog wel wat op snoekbaars gevist, maar dan moest men ze vaak diep zoeken
dus daar geen meldingen van.
 
De roofvissers hebben de laatste 2 weken wel kunnen nadenken hoe het jaar 2008 is geweest en daarvan wat opmerkingen die ik de laatste weken binnen kreeg:

     
  • Veel minder snoeken op de rivieren.
  •  
  • Er is veel meer hengeldruk.
  •  
  • Bestaat dressuur nu wel?
  •  
  • Op diverse sites zie ik dat er wel goed wordt gevangen.
  •  
  • Er word volgens mij nog veel met levend aas gevist.
  •  
  • Op mijn topstekken kan ik ze niet meer vangen.
  •  
  • De trailermogelijkheden worden steeds minder.
  •  
  • Hoe ziet de toekomst er uit?
  •  
  • Er was best veel jongbroed afgelopen jaar.


Enkele reacties  op deze opmerkingen:
Het was op veel plaatsen een stuk moeizamer op de roofvis en dat heeft natuurlijk diverse redenen. De belangrijkste regel van een viswater is, dat er geen enkel water gelijk is. Hoe is de visstand op een water? Waar zit het jongbroed dit jaar? Veel aalscholvers of weinig aalscholvers bepalen de positie van vele vissoorten op een water.

Water word veel helderder en dat bevordert de vangsten ook lang niet altijd. Veel meer plantengroei op vele wateren waardoor we bepaalde tijden niet op dat water terecht kunnen. Rivieren ook duidelijk veel helderder, dus anders vissen en daardoor afgelopen jaar door de kenners goed gevangen, b.v. midden in de vaargeul.

Veel meer boten op het water, en dus ook meer hengeldruk (er zijn roofvissen die horen aan de motor wie er komt vissen) dit heet dus ook dressuur, en dat geldt ook voor vele aassoorten op onze rovers. De jongens die schrijven voor diverse sites spreek ik ook geregeld, en zijn hebben er ook slechte dagen bij hoor, maar ze vissen veel en hebben daardoor natuurlijk een brok ervaring op een bepaald water.

Levend en doodaas leveren gemiddeld nog altijd de meeste vissen op vanaf begin november en dat  blijkt ook duidelijk uit  de vangstgegevens. Laat je topstekken van afgelopen jaren maar eens liggen, en kijk even wat verder en dan komen er weer nieuwe topstekken in de kijker hoor (dressuur wederom).
Er was zeer veel jongbroed op veel water, en dat heeft ook altijd invloed op vele dagen wat het wel of niet vangen betreft. Het traileren is op veel plaatsen een stuk duurder geworden, en er zijn al diverse trailerhellingen gesloten.
 
Toekomst roofvisserij:
Wat normen en waarden betreft zullen we heel veel moeten bijspijkeren als we nog willen blijven vissen op vele wateren daar er hoe langer hoe meer water word afgesloten door diverse instanties omdat er nog gewoon veel te veel rotte appels tussen zitten die het verzieken voor de genietende roofvisser. Trailers lomp parkeren, rotzooi niet opruimen, vroeg in de ochtend veel lawaai maken op veel plaatsen, veel te hard varen in natuurgebieden waar ook andere mensen van de natuur proberen te genieten, beroepsvaart hinderen, en zo kunnen we er nog wel een paar opnoemen.
 
Positief doorgaan:
Samen er aan werken dat we kunnen blijven vissen en dat betekent, zelf niet politie spelen, maar bellen naar de vuilwaterwacht, en niet onder elkaar blijven klagen.
Telefoonnummer (gratis) 0800-0341 vuilwaterwacht.
 
Wat kun je daar melden?
Vinden we zwerfvuil of ander afval, gevaarlijke of verdachte situaties in en om het water, waterverontreiniging, vis en vogelsterfte en ook alle andere dode dieren, blauwalgen, vandalisme, stroperij of andere strafbare zaken, is dit 24 uur per dag en 7 dagen in de week te melden.
Als zij veel meldingen binnen krijgen en vaak dezelfde plaatsen kunnen zij de rotte appels eruit halen, en zo kunnen we lekker blijven genieten van onze mooie hobby wat roofvissen als naam heeft en natuurlijk dan ook blijven genieten van en in de natuur. Dus niet klagen maar echt blijven bellen.
 
Volgende week weer échte vangstgegevens denk ik, daar het weer wat beter word om de roofvissen te belagen, met roofvisgroet.

 
Snoekbaars was op het grote water soms redelijk tot goed te vangen.

 
Schitterende plaat van Bram. Hier komen we graag van de zomer nog eens kijken…..

 
Han fotografeerde deze kou-kleumende buizerd in het schone Limburg
 

Axel Nanko en Marco Arndt waren zeer succesvol op de Rugen met hun eigen boot, een topdag erbij van 10 zware vissen….


Ook Axels vriendin Isabella ving een mooie zalm


Vooral afgelopen weekend was het erg druk op het ijs met schaatsers en leverde mooie oer-Hollandse plaatjes op..


Hallo Totalfishinglezers
Woensdag 7 januari gaan bellyboten op groot water, Kim ving al vrij snel zijn eerste baars…...


......De tweede aanbeet volgde al snel voor mij een snoek…...


.......Geen gemakkelijk klus in de bellyboot…....


......Ook de Politie controleerde al vroeg op het jaar vispas veiligheiduitrusting, zie dat alles in orde is…..


 ......Kim met verticaal snoekbaars gevangen op een bruine culprit…...


......Afsluitend met een mooie sfeerplaat ondanks de koude! Grt  Mario Engsbergen.


De reigers teren aardig in op hun vetreserves, voorzover aanwezig.


Jack met zijn eerste 2009 snoek.


Doodaas bracht deze vis nog op de kant voor Erwin.

 
Sommigen hadden niet genoeg vetten opgeslagen…of teveel schadelijke stoffen in hun reserves..


Deze knobbelzwaan lijkt geen krimp te geven. Bram Bokkers wist hem met zijn camera te onderscheppen…

 
Ook dit kan weer na zoveel jaar, ikzelf was aan het schaatsen. De vangst was nog niet goed maar wel erg leuk om weer te zien zo een echte liefhebber van vissen. Hartelijke groeten Jan Baas.


Op de meeste rivieren was er nog wel te vissen. Het probleem zat het ‘m vaak in het traileren.
Prachtige plaat van Berend Masselink van de Rijn bij Rhenen.

 
Roel Trum is de rivier de Waal opgegaan en ving o.a. deze megabaars op een HS810shad


Hallo Total Fishing.

Afgelopen weekend (11-01) toch nog twee bikkels gezien op het Haringvliet. Zoals je ziet lag er nog aardig wat ijs voor de kanten en in combinatie met het lage water, was het niet echt makkelijk om bij de kant te komen…...


..........Laat staan het traileren van de boot op de bevroren helling. Laten we hopen dat het snel weer wat warmer wordt en laat het maar lekker door dooien! Met vriendelijke groet, Stephan Kerger


Vanaf de kant waren er nog wel open stukken water te vinden én zelfs vis te vangen zoals deze snoekbaars vandaag langs de oevers van het Haringvliet 

      Mijn vriend Jan sloeg deze vis aan de haak in het nieuwe jaar 2009, hij had flink de bibber in de benen misschien van de koude of was het van deze net geen meter snoekbaars…..
Met Vriendelijke Groeten Ed

 
Komende week kunnen weer veel vogels het open water bereiken…..

Deze week nominaties voor snoekbaars van Ed en de baars van Roel.  Van harte gefeliciteerd!

Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis-Zeevis-Snoek-Snoekbaars-Baars-Karper-Jeugd-Vrouwelijke sportvisser-Vliegvissen.

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet  naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord.
Heel veel succes en kijkplezier!  


 
Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007)
Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal  foto’s uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn.  Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende  categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.

Kijk hier voor de prijsuitreiking van de winnaars van de mooiste foto’s over het seizoen 2006-2007

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -