Actuele vangstberichten tot dinsdag 1 juli 2014


... tot dinsdag 1 juli 2014

Aantrekkende visserij aan en op zee en veel missers bij het roofvissen, maar ook regelmatig meldingen van mooie formaten. De zomerwarmte lijkt er aan te komen.


Onze concurrent gaat op de wieken, groeten, Johan.

De zomer komt eraan!

Afgelopen week werden, zoals verwacht naar nieuwe maan toe, betere vangsten geboekt.

De bootvisserij is bijna geheel gericht op de makreel en andere zomervisserij zoals zeebaars en toch ook nog wat wrakkengul.

Let op bij het makreelvissen dat je niet teveel makreel in één keer vangt voordat je ze schoon maakt. Vang er 10 en maak deze eerst goed schoon en spoel ze af met vers zeewater en doe ze in een koelbox met voldoende scherfijs of koelelementen. Ga dan pas weer verder met vissen.
 
De Oosterschelde betekent op dit ogenblik peuteren op minivisjes. Droevig zoals het is gesteld met de visstand in dit eens zo trotse water vol vis.


Wat oudere foto: Bjorn Hubbers met een typische zomervis, de gestippelde gladde haai.

Ook de Grevelingen is momenteel slecht met alleen wat haring. De Westerscheldemonding biedt gevarieerde visserij: makreel, haaitjes en tong en soms wat zeebaars. Ondermaatse schar is er ook nog wel te vangen maar de bulk van de schar is met zomerreces.

De kantvisserij is matig tot redelijk. De dijken langs de Oosterschelde en andere kustwerken bieden vooral makreel, geep en wat zeebaars. Er zijn mooie vangsten gemeld van een paar pijlstaartroggen.

De stranden geven hoofdzakelijk bot en wat zeebaars. Wie met drijvers gaat vissen heeft kans op makreel en geep. De tong is nog niet echt los vanaf de stranden en ook de Waterweg is wat dat betreft nog niet je van het. We hopen op betere tijden.

Aan de Maasvlakte 2 is weer wat zeebaars te vangen door de mooie westen- tot zuidwestenwinden van afgelopen weekend. Zoon Edwin en zijn maatje hadden er zaterdag 17 stuks, niet echt grote, tot zo'n 45 centimeter.

Afgelopen zaterdag is de bekende koppelwedstrijd gehouden van S.V.V. de Slufter. Een prima wedstrijd, alleen het tij was niet je van het. Pas tijdens het laatste uur toen de stroom er een beetje in kwam, reageerde ook de vis. De gebroeders Derk-Jan en Adrie Bremmer, toch ook al beiden knap op leeftijd, wisten deze wedstrijd te winnen voor de koppels Bert Heukels/Jim Sonnenschein en het koppel Kees Gillisen/ Kristiaan Minderhout.
 
De Waterweg is zoals gezegd nog niet echt tongrijk. Bot kan er wel worden gevangen en wat zeebaars. De fint is ook nog ruimschoots aanwezig. Een beetje wandelen langs de kanten met een lichte werphengel voorzien van kunstaas of levend aas kan in de Europoort mooie baarzen opleveren.

De stranden van Hoek van Holland tot aan Den Helder bieden bot en zeebaars, geen tong van betekenis.
 
Tot volgende week,
 
Arthur

Veel missers   

Afgelopen week overal wel een keer wat water gevallen. Op de ene plaats minder dan de andere maar voor het viswater zelf was het een welkome aanvulling.
 
Laten we vervolgen met de melding dat er vanuit het hele land opvallend veel missers werden gemeld. Aanbeten waarna de vis zich vaak heel snel wist te lossen. Territorium of jongbroed beschermen, helder water en daarom voorzichtig: zeg het maar. Het zal wel een raadsel blijven.
 

Geniet van de vroege ochtendgloed.

Nu is het wel weer zo dat er werpend en slepen op diverse plaatsen minder werd gevangen. Met verticalen ging het een stuk beter. Misschien zijn er nu al te veel waterplanten in vergelijk met afgelopen jaar waardoor ze op een andere manier jagen? Desalniettemin zaten er weer mooie exemplaren tussen.
 

Mooi met de vliegenlat op pad.
 
Snoek, snoekbaars, baars, roofblei en meerval waren redelijk los, al werd het bij de meldingen van afgelopen week duidelijk dat de vissen al wat dieper actief waren. Is het de eerste uren slecht in de oever- en ondiepe zones dan ook meteen aanpassen en de wat diepere stukken opzoeken.
 

Natuur en vissen gaan samen.

Wederom meldingen van 100+ snoeken, 80+ snoekbaarzen, 40+ baarzen, 75+ roofbleien en 160+ meervallen. Dan mogen we toch wel trots zijn op onze Nederlandse wateren waar dit geen uitzonderingen meer zijn. Wel moeten we zelf blijven waken op wantoestanden die we hier en daar tegenkomen en dit ook in grote getale blijven melden. Vissen en natuur moeten altijd samen gaan, dus respect voor beiden.
 
Dood aas werd ook afgelopen week al wat meer toegepast en was ook vaak succesvol te noemen. Verder blijft klein kunstaas het nu ook nog prima doen met deze watertemperaturen, dus staar je niet blind op alleen groot aas.
 

Gezelligheid kent geen tijd.

Ook afgelopen week waren vaak felle kleuren succesvol. Groen/geel en bruin blijven wel een beetje de toppers volgens de lijsten.

De temperatuur gaat flink stijgen en het zou op donderdag op diverse plaatsen al weer 30 graden kunnen zijn. Dat betekent voor ons vissers wel, dat we dan niet te lang met onze gevangen rovers moeiten klooien: aanslaan, dril, onthaken, snel een foto, even ondersteunen en terug in hun element.

Geniet met deze dagen van het weer en het vissen maar blijf alert op onweer wat met dit weer wel eens samen gaat.
 
Veel succes op onze roofvissen,
 


Hallo Vissers, nu wat later naar de waterkant gegaan dan mijn vorige sessie en dat leverde mij geen windeieren op. In het licht werd ik nog nog geplaagd door grondels die snel op je aas zitten. De grondelzone ligt tot zo'n 40 meter uit de kant dus iets verder werpen in het licht is het beste. In het donker houden ze zich rustig…


…In en tegen donker ging het weer ouderwets goed los met de tong. De prachtige avondluchten maakten het geheel compleet. De truc was echt om af en toe een metertje te draaien om aanbeten te krijgen. Dus vissen zonder ankers was het beste om dat te doen...


…In je hand voel je dan al regelmatig een snoeiharde aanbeet (ik vis met dyneema Berkley Whiplash clear 15 honderdste dus zeer direkt) tijdens het verschuiven en dan kun je de tong vaak meteen aanhaken. Er zaten een aantal hele mooie tussen van rond de dertig cm en dat is toch een lekker bakvisje…


...Ik kon uiteindelijk iets meer dan de helft van de gevangen tongen meenemen en dat is voor het kanaal een goed resultaat…


…Het omtoveren van de gevangen tongen naar een heerlijke maaltijd is niet zo moeilijk en leuk om te doen. Eerst maak je de tongen natuurlijk goed schoon en ontdoe je ze aan beide kanten van hun vishuid. Dat doe ik door vlak achter de kop aan de zijkant met een aardappelmesje een stukje huid los te snijden zodat je een begin hebt…


…Daarna met een stukje keukenpapier voor de grip de huid vasthouden en daaronder gaan duwen met je vingers zodat de rest loskomt. Dit gaat het beste als de tong al een dagje heeft kunnen besterven in de koeling. Als je ze dezelfde dag bakt gaan ze kromtrekken van versheid in je pan…


…Rustig aan, stukje voor stukje, totdat alles er af komt anders trek je het vlees mee. Daarna knip ik de zij graatjes eraf want die eet ik niet op zodat ik minder afval op het bord heb. Restaurants doen dit eigenlijk nooit omdat de tong dan groter lijkt. Hierna de vis goed droogmaken met keuken papier en inwrijven met vis kruiden uit een potje…


…Ik gebruik in de pan een mengsel van ruim zonnebloem olie en een beetje roomboter voor de extra lekkere smaak. Rustig vuur onder de pan want de viseiwitten stollen bij 70 graden en dan krijg je zoals ze zeggen 'droge' vis. De tongen aan beide zijden een paar minuten rustig bakken…


…Voor de zekerheid om ze niet te ver door te laten garen haal ik ze iets eerder uit de pan dan het eigenlijk moet en laat ze nagaren in hun eigen opgebouwde hitte van de pan door ze af te dekken met aluminiumfolie. Dan kan het niet misgaan.


...Het gerecht wat u er bij maakt is aan u. Maar een gebakken aardappeltje en wat groenten smaken altijd. En daarna wordt het echt genieten geblazen en ben ik eigenlijk weer aan het vissen maar dan vanaf mijn bord! Vissersgroet en eet smakelijk. Lucky Luc M.


Voor het vissen nog snel even ''onze' huisdieren voeren...


...Met Robin vele windes gevangen op de IJssel, waarvan de kleinste vissen van Robin 49, 51 en 54 centimeter waren.....


...en ikzelf een nieuw pr mocht vangen van exact 60cm. op het (bijna) altijd vangende pike-fightertje.


Deze week was er groot succes op de plassen, dit maal een bak van een moddervette roofblei van 80+. Met vriendelijke groet, Bjorn Janssen.


Vreugde in de boot en op de gezichten, bij zo'n beauty. Visgids Johan.


Hallo Totalfishing! Ik heb afgelopen wedstrijd van orange een mooie meerval gevangen vanuit mijn bellyboot. Het was de eerste keer dat het vanuit de bellyboot gelukt is en mijn derde meerval ooit! Een dode vis op een firball was genoeg om deze mooie vis te verleiden. Meer foto's staan op mijn facebookpagina  en het verhaal van mijn vangst staat op m'n blog . Met vriendelijke groet, Laurens.


De visser in beeld (foto Piet Driessen)


Een vismiddag met zoon Tijmen (8) en neefje Quentin (10). Quentin ving een baars...


...45 centimeter op een Strike Pro Buster Deep Crankbait. Groeten Leon Cramer.


Zo groot vangt Eduard ze thuis niet. Visgids Johan.


Gezelligheid op de oever.


Deze man is blij met iedere vis! Visgids Johan.


Soms een dag voor mezelf, zeker met een maat aan de stuurknuppel. Visgids Johan.


Extra genieten van de grootste snoekbaars tot nu toe. Visgids Johan.


In de oppervlakte maakt de vis zich bekend. Visgids Johan.


Bekende koppen worden bij elkaar gestoken en betekenen veel actie en plezier. Visgids Johan.


Klaas, Jochem, Bob en Edwin visten een paar dagen bij de Nederlandse visgids Ferdinand Heijerman in Ierland. In het begin was het niet makkelijk met on-Ierse temperaturen tot 28 graden en nauwelijks wind, maar toch kwamen er mooie snoeken in de boot. Op de foto Klaas met een prachtige snoek van Lough Derg...


Nog een mooie snoek voor Klaas.


Een beetje bewolking doet wonderen, de vangsten verbeteren er duidelijk door. Jochem Myjer is ook een enthousiaste roofvisser en hij geniet van de vangst van deze sterke snoek.


Edwin vangt onder andere deze metersnoek en Jochem is minstens net zo blij!


Nog een grote snoek voor Edwin. Wil je een keer een snoekavontuur beleven in Ierland bij Ferdinand Heijerman, kijk hier voor meer informatie.


Alles kwam weer langs deze dag snoek, baars en snoekbaars. Visgids Johan.


Huub heeft ze slepend en werpend leren vangen. Visgids Johan.


Tijdens dezelfde vismiddag ving Tijmen ving een snoek van 1.08 meter...


...De mannetjes waren helemaal door het dolle heen en vielen uitgeteld in slaap bij thuiskomst. Groeten, Leon Cramer.


In de late uurtjes tegen de schemer aan, 1.22 meter, gevangen op een Pike Fighter. Met vriendelijke groet, Ton van Plateringen.

Deze keer de nominaties voor de snoek van Tijmen, de snoek van Ton, de baars van Quentin en . Van harte gefeliciteerd!



Fish Inn stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

Witvis - Zeevis - Snoek - Snoekbaars - Baars - Karper - Roofblei - Jeugd - Vrouwelijke sportvisser - Vliegvissen en Natuur.

LET OP: Vangstberichtenfoto’s versturen naar Total Fishing

Het kan af en toe wel eens gebeuren dat opgestuurde foto’s voor de Actuele Vangstberichten niet of gedeeltelijk binnenkomen op de redactie van Total Fishing. Om teleurstelling en misverstanden te voorkomen, vragen we u op de volgende dingen te letten:
  • dat een e-mailbericht niet zwaarder is dan ca. 5 Mb,
  • heeft u meerdere afbeeldingen die u wilt insturen, verstuur ze dan per stuk en niet allemaal tegelijk in 1 e-mailbericht.
Zijn uw ingezonden vangstmeldingen dus niet geplaatst en bent u wel in de veronderstelling dat ze bij ons binnengekomen zijn, stuurt u ons s.v.p. een mailtje met alleen tekst!

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord. Heel veel succes en kijkplezier!

Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007). Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal foto's uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn. Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -