Actuele vangstberichten tot 29 januari 2008

Actuele vangstberichten tot  dinsdag 29 januari  2008

Nog steeds extreem zacht weer en dat is in de natuur goed te merken. Langzaam maar zeker trippelen we zo stiekum door de winter heen en veel sportvissers hebben geen moeite met de zachte temperaturen. De snoekbaars ligt op sommige stekken al erg ondiep en ook al heel wat meldingen van afgepaaide snoek. Komende dagen is een temperatuursdip voorspeld maar ook die schijnt weer van korte duur te zijn.


Het overwinteren in Nederland van deze ganzen is met deze temperaturen een “makkie”.  Foto Rob Kraaijeveld.


Zout door Arthur van Tienen
Toch weer wat hoopgevende berichten vanaf het zoute alhoewel de bootvisserij op de Noordzee wederom een bijna hele week op haar ”gat”lag vanwege de wind en de vooruitzichten wederom niet echt denderend zijn. Misschien eind volgende week een hogedruk gebiedje wat enige rust brengt in de atmosfeer en dus wat soelaas geeft aan de visserij op de Noordzee.

Bootvisserij op de Oosterschelde maar zo,zo, wel een visje te vangen zoals
schar, schol en wat ondermaats spul als wijting en steenbolk, bij de kering
in de Roompot arm kans op wat gul.
Westerschelde ook best leuke visserij op gul en wijting, vaak wel wat
ondermaats spul erbij.
Grevelingen niet echt denderend , veel varen en zoeken voor een visje, toch
enkele uitschieters met mooie schol en een enkele tarbot.


Waterweg verrassend goed!, mooi bot…...

Kantvisserij
Met de wind in de rug( naar volle maan toe vissend) was het voor de bijtlustvan de vissen gunstig en dat vertaalde zich in prima vangsten voor zover en vergelijkbaar met voorgaande weken.
Ondiepere stranden langs de zuid en Noord-Hollandse kust overdag in het
teken van de bot en wat meun, dik water betekende ook overdag wat gulletjes, veel ondermaats wat normaal is in deze tijd van het jaar.
Pieren wat betere visserij op schar en gul, niet echt overdreven goede
vangsten.
Diepere stranden zoals in het Europoortgebied en langs de Zeeuwse kust
betere visserij op schar en gul, voorla langst de stranden van Dishoek,
Zoutelande etc. mooie vangsten van gul, wijting  en schar, fraaie exemplaren erbij!

Waterweg ondanks de grote zoetwater afvoer niet onverdienstelijk, ook weer
omdat de grote tijverschillen inhielden dat er toch relatief veel zout water als onderstoom de Waterweg op denderde en veel zeevis in haar kielzog een aardig eindje rivier opwaarts meenam.
Zaterdag jl. zelf met de maten in de Waterweg wezen vissen ter hoogte van de Stormvloedkering en hier was het best goed vissen, mijdt het stuk met deze stroomsnelheden waar de boeien vlak onder de kant liggen of je moet van je oude onderlijnen en lood af want je loopt daar onherroepelijk vast. Het waardeloze is dat er veel vis zit!

Een kilometer voor de Stormvloedkering)( daar waar de bomen beginnen) is het beter toeven maar de kans op maatse gul is daar wel kleiner, wel vang je hier meer bot en andere vissoorten en je komt hier niet zo vaak vast te
zitten
Wij visten met afgaand en opkomend water en de vangsten waren ondanks het
niet al te beste tij en de vooruitzichten best redelijk. Ondermaatse gul,
mooie bot en zelfs een eerste dikke zeebaars bepaalden de vangsten. Vissen
met de feeder kort uit de kant leverde verassende resultaten op gezien deze
tijd van het jaar. Kleine botjes en af en toe en forse bot op deze ondiepe
stekken  is een geweldig leuke visserij.

Calandkanaal, Dintelhaven en Amazone haven ongewijzigd, veel ondermaatse
vis, Dintelhaven vooral bot.  Tot volgende week, Arthur


.......En al een eerste dikke zeebaars!

Witvis door Willem Stolk

Het blijft maar waaien, maar desondanks is er aardig wat gevist zowel op plassen, rivieren en in havens.

Matchvissen in de haven
Afgelopen weekend viste Christiaan met Sjaak, Jeroen en Patrick in de haven van Spakenburg samen Alle 4 visten ze met de matchhengel. De vis aasde zeer voorzichtig, maar desondanks wisten de heren toch een aardig netje voorn te verschalken.
Wel wordt het met de week moeilijker om een serieus netje te vol te vangen, maar wat wil je met het nu al voorzichtig ontluikende voorjaar weer in het zicht!

Feederen op de rivieren
Op de Waal en IJssel is er ondanks het stijgende water goed gevangen. Op de IJssel bij Zwolle is er vooral veel kolblei gevangen. Tussen de kribvakken in kon men nog goed vissen. Het materiaal moest wel zwaarder, maar dat is tegenwoordig geen probleem. Korven van 150 gram en de daarbij horende feederhengels zijn volop verkrijgbaar.

Op de Waal was het plaatselijk ook weer goed. Zelfs op relatief ondiepe plekken was het weer dringen geblazen, want op sommige plekken ving men de ene na de andere brasem. Ook weer opvallend was het feit dat er met maïs goed is gevangen. Volgens sommige een zomeraas…
Leo Wouters ving met de bolognese en de feeder op een ondiepe plek op de Waal.
Hij ving met de dobber beter dan met de feeder. Zowel met pieren en mais ving hij vis…

De getijde Maas werd minder goed bezocht dan voorgaande weken. Desondanks melde John en Paul ons positief nieuws; de heren vingen zaterdag ruim 10 kilo winde en voorn aan de stok op zo’n 7 meter water. John en Paul gebruikten vlagdobbers variërend in gewicht – tussen de 4 en 8 gram. Tijdens afgaand tij vingen ze de meeste vis.

Plassen
Eigenlijk zijn hier de berichten onveranderd. Plaatselijk redelijk tot goed, maar gemiddeld matig. Nog steeds lijkt het erop, dat de vis “ondiep” zit.


 “Maaswinde ”

Roofvis door Piet Driessen

Om te beginnen eerst even melden dat de uitslapers de winnaars waren afgelopen week op de roofvissen. In de ochtend namelijk weinig tot geen meldingen van roofvis en in de middag waren ze behoorlijk actief de rovers en vooral tegen de avond vaak nog topvangsten, en daar bedoelen we diverse meter plus snoeken mee.
 
Opvallend ook dat de snoek al weer vaak met diverse soortgenoten samen stond op vaak maar enkele vierkante meters. Er werden diverse mooie grote snoeken op doodaas gevangen en daarbij zwommen al verschillende keren kleinen snoeken bij wat vaak betekent dat de mannetjes dus ook bijna klaar zijn voor te paaien. Kunstaas was moeizaam maar zat er wat schittering in (zilver en grijs) wilde het nog wel eens wat vaker lukken. Groot aas gaf de voorkeur afgelopen week op de snoek.
 
Snoekbaars sporadisch gevangen onder het snoeken, rest verder weer diep dus verder geen meldingen hierover.
 
Baars ook weer mooie exemplaren maar opvallend weinig nieuws van kleine baars wat er vaak in deze periode op wijst dat ze ook diep mee trekken met de snoekbaarzen en enkele soorten witvissen. Baarzen vaak op kleine shads en zefs nog enkele op doodaas onder het snoeken in de havens, dus brutaal blijven ze wel.
 
Het weer gaat weer wat terug wat de temperatuur betreft maar er komen nog enkele mooie weken aan hoor.Volgende week woensdag begint in Dortmund weer de Jagd & Hund en daar is ook weer veel visnieuws onder de zon. De DHC (zusterorganisatie van de SNB Snoekstudiegroep) promoten daar ook het terug zetten van vis, en dat is wel een opmerking waard, en begint ook al op veel plaatsen de vruchten af aan het werpen.
Blijf lekker gaan, en vis nu al eens wat vaker de oevers goed uit, succes.


Beste TF,
 Afgelopen zaterdag een ochtend wezen vissen op snoek met doodaas. Ik had er weinig vertrouwen in omdat het een nieuwe stek was en max 1,3 meter diep. Ik had hoog uit een klein snoekje verwacht…....”


”.....Het werden 7 snoeken.  2 van 60 cm, 1 van 80 cm, 1 vis van 96 cm en een nieuw PR van 106 cm en 11 kilo en een Dubble strike van 90 en 92 cm…...”


 ”....Maar goed dat een vriend mee was anders had ik nooit die Dubble Strike kunnen landen. Groeten Gert-jan


“Zaterdag was een dag van doorzetten en volhouden. Ondanks perfecte omstandigheden en mooi snoekweer, leek het wel of de snoek muurvast lag.

In 4 verschillende beken gevist en aan het einde van de dag maar 1 snoek van 63cm. gevangen. En dat terwijl ik weet dat er zeer veel snoek zit in deze beken.Dat was wel weer even afkicken na een aantal weken zeer veel snoek gevangen te hebben. .....“


 “…Zondagmiddag weer even ´´visles´´ gehad van Robin. Binnen 5 minuten een dikke snoek van 76cm. voor hem en  voor de rest van de middag hebben we beide geen aanbeet meer gehad. Gr.  Eddy“


“Hallo Totalfishing,
 Na een drukke periode van werken (eigen bedrijf) kon ik eindelijk weer eens gaan vissen. 4 dagen vrij gehouden om eens lekker door de weilanden langs weteringen te struinen maar af en toe ook een parkvijvertje mee te nemen.

De eerste vis van het jaar was al een hele leuke van 96cm. De dagen daarop een stuk of 10 gevangen tussen 50-75cm waarop de laatste dag ik m’n eerste meter van het jaar mocht landen (102cm). Vriendelijke groeten, Roy Klaassen”


 ”Een uurtje werpen leverde o.a. deze mooie vis voor Martin op”


 “Alweer de 28ste snoek op me nieuwe Torob. Gr Wesley van Toledo”


 “Sommige zwartvissers kijken ook nergens naar!!!!!
 grt, Arno”


 “Beste redactie,
 Maaik zijn eerste metersnoek! Gevangen aan een Fatso baars.
 Met vriendelijke groet,  Ron Stevens”


 “Geachte  T.F. Afgelopen zondag middag 20-1-2008 met mijn zoon Stefan wezen snoeken, we vingen 6 mooie vissen op de Screaming Devils….”


 “….De twee grootste waren 103 en 113cm, en dankzij de weerhaakloze dreggen waren ze weer snel terug in hun element. Met vriendelijke groet. P-Klever“


 “Een metervis voor Roy


” Zondag 27-01 door de wind gedwongen naar het kleine water. Maar dat deed geen afbreuk aan een mooie dag snoekvissen.

Tjeerd Brouwer en Klaas Hoekstra uit Workum verschalken er in een paar uurtjes negen stuks. Allemaal kogelronde vissen van flinke afmetingen. Klaas noteerde o.a. een 91-er, een 93-er en een van 114 cm (foto)


 “Een respectabele winterkoningin van 116,5 cm kon een smakelijke sardien
niet weerstaan. Met vriendelijke groet,Hoang ba Tran”


 “Vroeg in bloei”  vastgelegd door Piet Driessen”


 “Hoi Tf,
in de vakantie ben ik een nachtsessie gaan doen op een vbk water genaamd “oase” in
Nederename (oost-vlaanderen). Gewapend met voermix en 30mm’s kwam ik aan het water aan, hengels opgetuigd en ingegooid met de 30 mm’s in de smaak sweet spices van born to fish, een beetje spodden met de
voermix en klaar.

Om 12.14u precies krijg ik men eerste run op de oase! Na een geweldige dril kon ik deze mooie schub van 12.7kg landen. We zijn er nog niet helemaal over uit of het een bekende vis is maar dat zien we dan nog
wel. Vriendelijke groet Bruno
Neerpelt”


 “Vandaag maandag 21 januari in de wind en regen tijdens het trollen in  de ringvaart rondom Alkmaar op een Spro firetiger van ongeveer 15 cm   deze moddervette baars van 45 cm als bijvangst..misschien een leuke 
foto voor op Tf, verder nog 5 snoeken van 25 cm tot 70 cm
Groeten Jeroen Endlich”


“Deze snoekbaars is gevangen op 20 januari,  hij was 75 cm en weer terug gezet op een dood aasje….


 “….Deze snoek kwam van dezelfde stek en was 84cm, gevangen met dood aas een witje.  Met vriendelijke groet Cinta en Eric”


 “Beste Total Fishing,
 
Met grote regelmaat bezoek ik de site om de vangstmeldingen te bekijken of een artikel te lezen. Zodoende dacht ik laat ik nu eens iets sturen.
 
Gisteren heb ik voor de tweede keer een (verder nooit vissende) vriend van me meegenomen om te vissen op snoek. De harde wind die over het water blies kon ons er niet van weerhouden om in de boot te stappen. Als snel bleek dit een goede keuze want na 10 meter varen was de eerste snoek een feit en voor 12-en was de zesde al geland. Geen monsters, maar allemaal mooie vissen die ervoor zorgde dat we niet stil hoefde te zitten.

‘S middag wisten we er nog één bij te vangen, maar om vijf uur kwam de verassing van de dag voor mijn maat in de vorm van een goedgevulde snoekbaars. Slechts heel zelden wordt er een snoekbaars gevangen op de poldervaart waar wij visten, maar als het er één is dan zijn het flinke en mooi donkergekleurde vissen.
 Ik hoop dat hij bij de selectie van de vangstmeldingen terecht komt!
 Groeten, Erik Vos”


“Veel wind en regen en zachte temperaturen. Dat betekent dat de snoekbaars ondiep te vinden is! De mannetjes beginnen al donker af te tekenen en de vrouwtjes hebben ronde buikjes…ik weet niet of we er blij mee moeten zijn, maar de lente begint steeds vroeger…Groeten van Wilfred van Nunen. ”


 “Geachte T.F.
Hierbij een foto van een prachtig getekende metersnoek en snoekbaars…”


 “…..Welke ik afgelopen weekeinde heb gevangen op mijn favoriete Storm plug. Met vriendelijke groet,  Jaïr Wiegersma.”


 “Erwin was terecht blij met deze schoonheid ”


 “Pol met een moddervette vis”


“Hallo,
Door de enorme wind die het vissen op de wat grotere wateren eigenlijk onmogelijk maakte hadden we voor een kleiner water gekozen. ...“


 “….Dit bleek voor mij geen verkeerde keuze getuige deze vissen van 103 en 113 cm.
Groeten Jack van de Mortel. “


 “Ruud v/d Velden ving deze 125 cm bak tijdens het jerken, met een big Punnisher”

Nominaties deze week voor de snoeken van Jaïr en Ruud en natuurlijk de prachtige winterkarper van Bruno. Van harte gefeliciteerd!

  Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

 Witvis-Zeevis-Snoek-Snoekbaars-Baars-Karper-Jeugd-Vrouwelijke sportvisser-Vliegvissen

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst ? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet  naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord.
 Heel veel succes en kijkplezier!  


 
 Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007)
Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal  foto’s uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn.  Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende  categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -