Actuele vangstberichten tot 23 oktober 2007

Actuele vangstberichten van 17 tot dinsdag 23 oktober  2007

Wel weer even wennen aan de eerste nachtvorst die over ons heen kwam afgelopen week. Dat betekende weer autoruiten krabben maar ook kijken we in korte tijd tegen bruin in plaats van groen riet aan langs de waterkant en vallen de bomen in rap tempo kaal. Zwermen trekvogels komen over ons land en het is één grote bedrijvigheid in de natuur. Zo heeft iedere tijd zijn charmes

 
Prachtige “vorstplaat’ van Burry van den Brink die zij ons stuurde. Deze foto werd van de week ook gebruikt in het RTL 4 weerjournaal”

Zout door Arthur van Tienen

Het kan niet op!
Weer een superweek geweest op alle fronten, natuurlijk het geweldig in Brazilië binnengehaalde Wereldkampioenschap kustvissen door Jan Hennekam van de Nationale Herenploeg, werkelijk helemaal goud wat deze man in den verre heeft gepresteerd.

Als je in den  vreemde de thuisvissende heren en de als super op kleine vis gerichte Portugezen, Spanjaarden en Italianen voorblijft ben je van uitzonderlijke klasse.

Alleen redt je het niet en vooral de laatste dag heeft Jan veel steun gehad van zijn ander 5 makkers en de coach  die er vooral alles aan deden om zo goed mogelijk te vissen om zodoende de andere deelnemers punten af te snoepen. Vooral invaller Arjan deed het uitstekende en voorkwam door vakwinst dat de tevens in dat vak staande Braziliaan die tot en met dag 3 de leiding had niet tot vakwinst kwam. Jan won zelf zijn vak en werd daarmee de 2e Nederlandse Wereldkampioen Kustvissen  in 17 jaar na Wil Franken in 1990 op eigen bodem.

Ad Marijnissen die de 1e dag ziek werd knapte gaande weg het W.K aardig op en denk maar eens in wat die man heeft moeten meemaken. Ad sterkte en je aanwezigheid al heeft het team bestaande uit Ad Marijnissen, Arjan Rijnberg, Bas Hollander, John Soederhuisen, Edwin van Tienen en coach Frank van Schilt  wel de nodige oppepper gegeven om toch vooral maar door te gaan en zodoende een op schitterende 4e landenplaats  te eindigen. De dames deden het minder dan verleden jaar maar het valt ook altijd niet mee om steeds weer aan die hoge verwachtingen te kunnen voldoen en ook geluk moet je af en toe mee hebben. Volgend jaar weer een kans.


Jan Hennekam met Wereldkampioen medaille tijdens zijn terugkomst op Schiphol direct uit het warme Brazilië. Hij moest de muts op om het hoofd warm te houden in het aardig kille Holland!

Kantvisserij
 
Ja, ook hier weer aardige berichten,  vanaf de Afsluitdijk is veelvuldig voor gevist m.b.t. het Nederlands Kampioenschap zaterdag a.s. en  het zal zaterdag van de bot , paling en zeebaars afhangen wie er Nederlands kampioen gaat worden. Als er wind op de kant staat is de visserij meestal goed maar als de wind aflandig is wordt het sprokkelen. U leest het volgende week!

Noord Hollandse stranden aardige visserij op bot zeebaars en wat gulletjes en wijting, hetzelfde geldt eigenlijk voor de Zuid Hollandse stranden, echt dikke wijting zit er nog niet. De garnalen vissers en de tongvissers klagen over de grote hoeveelheden steenbolk en kleine wijtingen die de garnalen opeten, ook het apenhaar is veelvuldig aanwezig wat de schippers van de kotters doet besluiten de tongvisserij stil te gooien vanwege “zware” netten van het apenhaar. Toch kan het niet lang duren of de grote wijtingen komen langs  de stranden, de avonden zijn het beste.

Zeebaarsvisserij nog best redelijk vanaf de kant, Calandkanaal en Amazonehaven redelijk vis, wel klein, Beerkanaal aardig, Papegaaienbek en Stenen Glooiing ook wel aardig, vis hier ook in de avond. Waterweg wisselend, de gul is een klein beetje minder te vangen, Havenhoofd van Vlaardingen begin verleden week heel goed geweest, naarmate de week vorderde mindere vangsten.

Zeeuwse stranden tot aan Domburg vanaf Renesse matig, van af Domburg richting Vlissingen weer goed, wijting, gul, bot en nog wat tong en natuurlijk de onvermijdelijke steenbolken kun je hier verwachten. Westerschelde bij Waarde redelijk gul en bot.
 

Een baarsvisser beproeft zijn geluk nog even tegen de avond. Foto: Bram Bokkers
 
Bootvisserij
 
Wrakken goed, mooie gullen, geankerde visserij op de Oosterschelde goed tot zeer goed maar het ligt wel aan de plek waar je ligt, een visje kun je altijd wel vangen maar de verschillen zijn zo groot dat even zoeken naar de juiste plek beslist de moeite waard is, over 2 weken de 2e selectie boot, ben benieuwd!
Geankerde visserij op de Noordzee uitstekend, nog wel veel last van de steenbolken plaag dus neem veel aas mee, ertussen zitten echter mooi wijtingen, scharren en wat gul   Tot volgende week, Arthur
 
 Witvis door Willem Stolk

We zitten volop in de herfst –en dat is goed te merken ook. Niet qua wind en regen, maar de eerste nachtvorstjes zijn inmiddels achter de rug. Op heel wat plaatsen was het slecht gesteld met de visserij. De Match Masters bijvoorbeeld: In Lith werden slechts 3 vissen gevangen. Normaal gesproken is dit een goed parcours, maar afgelopen weekend was het huilen met de pet op.

Regge
”Zaterdag de 3e najaarswedstrijd gevist met het Zumpke in de Regge bij Hankate.
Meestal wordt hier wel een aardig visje gevangen in deze tijd van het jaar,
maar nu was het sprokkelen. Of dit aan de eerste nachtvoorst heeft
gelegen? Vakwinnaars waren Joop ter Weel en Jan Jansen met 1420 gram en
Theo Pluimers met 2400 gram. Ondertekende werd 3e met 240 gram door met de
vaste stok wat alvertjes in het netje te vissen. Aldus Martien Optendrees uit het Ooosten van het land.

Waal en Rijn
Op deze rivieren was het ook al niet veel beter. Ruim 10 meldingen kregen we binnen van schrale vangsten. Hoofdzakelijk is er met de feeder gevist en slechts een enkeling ving aardig vis. Diegenen die aardig vingen visten heel schraal en gebruikten klein haakaas.

Kleine vis!
In tegenstelling tot de brasem, is er wel goed kleine vis gevangen. Vooral in de stadsgrachten en singels werd leuk gevangen. Kleine vis gevangen met korte stokjes en zeer fijne afgestelde tuigjes, is best leuk. Jan ter horst melde ons zijn vangst van ruim 4 kilo kleine vis gevangen aan een 3 meter stokje. Zijn tuigje bestond uit een 10/00 hoofdlijn, 08/00 onderlijn met daarop een haakje nr. 20 voorzien van een enkel pinkie. Een dergelijke visserij kan dus ook voldoening geven.

Al met al dus niet best, maar gelukkig waren er ook enkele uitschieters die wel boven op een school azende vis zaten –en flink van bil gingen.
Gezien de verwachting volgende week (Oosten wind) zal het waarschijnlijk niet veel beter worden…


 De barbeelvangsten zijn de afgelopen dagen ook een stuk minder dan de weken ervoor.

Roofvis door Piet Driessen

De eerste nachtvorst hebben we weer gehad, en dit heeft vaak invloed op de activiteit van de roofvissen. Opvallend is dat elk jaar weer op diepere kanalen en rivieren en plassen dit niet meteen invloed heeft, maar wel op polders en beken. Ook is het dan per gebied ook weer wisselend omdat het in het kustgebied vaak nog niet tot nachtvorst komt, en dat zijn dan weer die verschillen van niet of wel vangen. Hoe was het met de vangsten?

Snoek was opnieuw met deze dagen een vis apart. Er werden best nog wat aantallen gevangen op diverse wateren maar opvallend minder grote vissen, en als je een grote vis op je kunstaas kreeg wist hij zich ook nog vaak vakkundig te lossen. Klein aas werd afgelopen week vaak genegeerd door de snoek, maar groot aas daar in tegen behoorlijk aangevallen. Zo zie je maar weer dat je goed moet kunnen schakelen om succes te hebben op deze rover. Natuurlijke kleuren duidelijk favoriet afgelopen week.

Snoekbaars is zich al wat meer groepsgewijs aan het verzamelen en daarom kon je al weer wat meer vissen op een stek vangen, maar hier ook duidelijk meer meldingen van kleine snoekbaarzen afgelopen week. Veel vissen nog op de 8 meter lijn, en op de rivieren ook al vaak onder de 3 meter momenteel. Kleur wit en oranje vaak op de lijsten die binnen komen, ook opvallend veel vissen op korte shads.

Baars is al lekker los op veel plaatsen en vooral in de buurt van havens en de eerste taluudjes naar het diepe water toe, en daarbij ook veel grote exemplaren daarbij. Slepen met kleine plugje en verticaal met shadjes van een centimeter of 6 deden het goed op PERCA. Ook opvallend dat de kleur firetiger veel voorkwam met plugjes, en zwarte shadjes duidelijk als kleur de koploper.

Aankomende week houden we koude nachten en het zonnetje erbij overdag, dus lekker naar het water als je de tijd er voor hebt en geniet daar nu nog van, succes.


Veel snoek van dit formaat afgelopen week.


 “Hoi Redactie,
 Afgelopen Zaterdag ondanks het ruwe weer toch met de boot weggeweest, het resultaat mocht er zijn nml :  tegelijkertijd 2 gierende slips voor mijn vismaten, beide in gevecht met 2 prachtige Zeebaarzen. Mvg Etienne “

 
 “De zee was vooral in het begin van deze week behoorlijk ruw vanwege de aanhoudende Noordwester….”


 “Eric van Veen ving een aantal mooie baarzen. Hij viste met een lepel/twister combinatie.”


 ”Raymond terecht heel blij met deze prachtvis….”


“….Die hij pakte met een lepel-twistercombo”


“Hallo Totalfishing.
Ik stuur jullie een fotos van een kathaai gevangen in ierland sep 2007
Rene Hoogenraad ”


 “Onze najaarstrip naar de Kleine Belt bij Middelfart is weer geslaagd! Onder frisse, maar vaak ook zonnige omstandigheden was het puur genieten van heerlijk knokkende gullen op relatief licht materiaal….”


 “…..Verslavend gewoon, deze visserij! Maar dan wel van een gezond karakter. De volgende (voorjaars) trip is dan ook weer geboekt! Groeten van Wilfred van Nunen en Jeroen van Drie.”


 “De mooie herfstkleuren van de bladeren blijft altijd genieten”


 “Laatste dag van de herfst vakantie en dan met het gezin nog even een dagje vissen. Binnen  5minuten had ik deze  mooie karper…”


” ...En de mannen deden het ook goed….Gr Fam Huisman“


 “Voor het ging ze eerst mee naar Frankrijk om eens te zien en te ervaren hoe het nu is om aldaar in de mooie natuur te vissen op karper. Nooit eerder was ze mee gegaan , ook niet in Nederland. Maar na thuis komst heeft ze de volgende sessie al in haar hoofd. We vingen samen inclusief mijn vismaat(al 17jaar) 33 vissen 7 30+ 1 40+ en de rest was gemiddeld 10 kilo. Deze vis woog 37 pond en had net als zij de dag van haar leven.”


 “Een snoek van de zelfde afmeting als deze wonderschone barbeel ( 73 cm ) is maar een watje! Gevangen op de Waal bij Bemmel met een blokje kaas. Groeten Danny Thomas”


 “Hier bij laat ik met trots mijn 1e roofblei zien van 77,5 cm. Ik heb hem gevangen aan een gele terminator van 11cm. Dit was ook de eersten dag dat we met het nieuwe bootje van een vriend van mij gingen vissen.
 gr. Lauren Andrik”


 “Hierbij wil ik mijn schatje nog eens in de kijker zetten met haar eerste roofblei en deze meet 73cm en ze is er trots op…..   ”


 “…..Maar mijn oudste broer die kan er ook wat van en volgt haar op de voet met een roofblei van 71 cm.gr M Vankerkom“


 “Zijn we aan het kijken naar zonnende karpers en voorns zien we deze lekker in de zon liggen. Misschien wel het laatste zonnetje van dit seizoen. Groetjes Marcel”


 “Hoi collega vissers,
Hier enkele vangsten van vorig weekend. Als je de baarzen weet te vinden, kan het plezier niet op!
Groeten, Tom”


“Frank Caes en z’n vismaat vingen afgelopen week veel grote baars ”


 “Heerlijk visweer afgelopen week!...“


 
 “….Ook nog een grappig plaatje van een klein bomberplugje diep genomen door een miniatuursnoekje, een goede kniptang is echt onmisbaar bij het vissen!  Groeten, Michiel Wateler”


 “Geachte redactie,
Hierbij stuur ik een foto van mijn dochter Jolien met haar eerste zelf gevangen snoek van 55 cmDe eerste is iets wat je nooit vergeet. MVG, Johan Hillen ”


“Mooi gekleurde Friese vaartsnoek ”


“Sjak Kroet met een stevige kantvis”


 “Hallo Totalfishing,
 Vorige week ben ik in Ierland op visvakantie geweest met mijn vader. De snoek was lekker los en we hebben geweldige sport beleefd aan de Ierse krachtpatsers. Wat zijn deze snoeken sterk zeg!! Hierbij stuur ik jullie twee van mijn meest memorabele vangsten van deze vakantie….  “


De grootse door ons gevangen Ierse krachtpatser van 90+ cm en een mopskop snoek van 80+. Een vakantie om niet gauw te vergeten… Groeten en vangse, Ruud Streekstra (jr.)”


“Michel Dalmeijer stuurde ons deze herfstfoto ”


 “Een van de wekelijkse beauties. Groetjes Wout”


” Hallo TF. vanmiddag even met de oude baas (79 jaar) het water op en deze mooie dame gevangen aan een dood aasvisje.Helaas voor hem geen vis maar hij heeft wel weer een leuke middag gehad, ik ook natuurlijk. Groet Hessel“


“Gisteren heeft mijn maat Johan Dubbeldam zijn nieuwe boot gehaald , er moest dus gevist worden . Toch leuk gevangen , hier Johan met een mooie vis . gr: Peter van den Oever”


 “Frank was met Hans al druk aan het oefenen voor het komende NKS”


“Daan met een mooie vis gevangen tijdens een relaxte visdag ”


 “Geert  Steurbaut wist de dikke snoekbaarzen afgelopen week te vinden… ”


 “…En te vangen natuurlijk. Prachtige sterke vissen ”


 “Beste lezers,
 Afgelopen zondag was ik aanwezig bij het Nederlands record “Snoek vanuit de Belly-boat”, samen met een paar visvrienden en een B-boatmaagd, verticalen op snoekbaars…...”


 “...Vrij snel is er geen maagd meer op het water, want Rein Wijnands weet nu waarom deze visserij zo intens is. Hij is meteen verwend en verslaafd!....”


 “....Het gedenkwaarde moment begint zoals altijd…. Je denkt dat je met je shadje vastzit aan de bodem oid…. Maar dan blijkt deze toch te gaan bewegen! En dat is van Peter zijn gezicht af te lezen….. Wat er volgt is een strijd van zeker een minuut of twintig. Want in een Belly Boat heb je eigenlijk niet veel in te brengen. Met deze tegenstand(ster) is het met recht sport te noemen!.... ”


 “....Nadat de dame zich liet onthaken en meten weet ik zeker dat mijn vismaat Peter Westphal het nieuw Nederlands record Snoek vanuit de Belly Boat heeft aangescherpt: 122cm! Fantastisch om dit mee te mogen maken! Mvrgr. Ron Mansveld ”


 “Zondag weer de havens in geweest met aasvisjes. Eigenlijk maar 1 uurtje over de hele dag dat de snoek actief was  en….”


 “….Ondanks een beetje kleine aasvisjes toch nog een mooie sterke vis van 1.04 meter.
 Martijn van de Haar”


“Beste mensen,
 Hierbij wil ik een foto toesturen van afgelopen week. Soms zit het mee en soms zit het tegen. Op de foto is een snoek van 95 cm te zien. Ook ving ik die dag er nog 1 van 1.01 meter. Een geweldige dag om niet gauw meer te vergeten. Vriendelijke groeten, Pim Holthof ”


“107 cm pure power voor Gerard gevangen aan een dode aasvis”


 “De mooiste kunstwerken zijn volop en gratis te aanschouwen in de dagelijkse natuur als je het maar wil zien… ”


“Beste Total Fishing,
 Afgelopen week drie dagen op pad geweest met Ferdinand Heijerman op het prachtige Lough Derg…”


 “….In drie dagen tijd vingen we vier metersnoeken, waaronder deze drie mooie dames van 100, 107 en 115 cm…..”


 “……De 115 cm snoek werd gevangen aan een Jake op 12 m diep water. Vlak voor de aanbeet zag Ferdinand een “mooi signaal” op zijn dieptemeter, op een diepte van circa 7-8 m. Nou, het was inderdaad een mooi signaal! Verder vingen we een stuk of vijf dikke 90-ers en een aantal mooie 80-ers…...”


“…..De snoeken vielen vooral op door hun kracht, onvoorstelbaar, ze bleven maar gaan! Helaas zit het er nu weer op, maar volgend jaar zijn we zeker weer van de partij! Groeten Friso”


 “Luc, Geert, Ronny en Marc, 4 gezworen vismaten… ”


 “…Gingen een weekendje het grote water op in Nederland.. ”


 “…En vingen o.a. deze prachtige vissen tot 115 cm lang. ”

 “Beste Totalfishing
De laatste tijd vis ik weer regelmatig op snoek deze keer weer eens met Guus. De dag begon rustig het weer was erg helder en het was al vrij koud. Stukje trollen? Guus vond het al snel best. Tot een uur of elf gebeurde er eigenlijk niet zo veel bij Guus, ik  had inmiddels al drie leuke snoekjes gevangen en nog wat losschieters. Opeens kreeg Guus  een tik op zijn plug en bijna op het zelfde moment ging er bij mij een aan hangen. Guus  draaide zijn hengels binnen en toen hij aan mijn bijhengel begon reageerde hij verbaasd  en riep dat er ook eentje aan hing. Dat was gaaf die pakte dus een stilliggende plug! Ik  ving het snoekje van mij en Guus drilde even met mijn hengel iets wat wel flink aanvoelde maar wat wel losschoot. Zo nu weet ik weer hoe dat aanvoelt was zijn laconieke  commentaar.

Na een tijdje doorgevist te hebben besloten we om nog maar eens terug te gaan naar die plek van die drie aanbeten. In tegenstelling tot wat nu de mode is vissen we met dood ordinaire plugjes zoals rapala magnum en J13. Toen we aankwamen bij die plek stuurde ik de boot net van het taluud weg en op dat moment riep Guus dat hij eer eentje had. Een beste voegde hij er aan toe. Maar ja Guus houd er van om wat zachtere hengels te  gebruiken dus dat die krom gaan is niet zo raar. De dril duurde wel wat langer dan normaal een minuut of tien schat ik zo. Toen we hem zagen slikte ik wel even. Ik heb dit jaar al verschillende 120ers in mijn handen gehad maar dit sloeg echt nergens op. De magnum cd 11(jawel) was wel erg klein in die enorme klep. Ik pakte hem in de eerste poging en toen ik hem aan boord tilde leek het wel of er geen eind aan kwam. Wat een bak.

Dit was niet normaal. Ik werd er zowaar een beetje emotioneel van. Na het meten even een paar foto’s. Het beest was 128 cm en zo zwaar dat Guus hem niet eens fatsoenlijk kon vasthouden. Als dit geen dertiger meer is weet ik het niet meer.Snel maar weer zwemmen, gelukkig geen centje pijn. Wel lekker hoor met dat kouder wordende water. In een roes visten we weer verder. We vingen niets meer maar ach er waren  ergere dingen. Groet Jan Kiel
Noot van de redactie: Foto mét meetlint was bijgevoegd! ”

 

Nominaties deze week voor de zeebaarzen van Etienne, de snoek van Jan Kiel, barbeel van Danny en de snoekbaars van Geert. Van harte gefeliciteerd!

Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

 Witvis-Zeevis-Snoek-Snoekbaars-Baars-Karper-Jeugd-Vrouwelijke sportvisser-Vliegvissen

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst ? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet  naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord.
 Heel veel succes en kijkplezier!  


 
 Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007)
Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal  foto’s uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn.  Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende  categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.

 

 


 


ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -