Actuele vangstberichten tot 20 november 2007

Actuele vangstberichten tot dinsdag 20 november 2007

Afgelopen week een vroege omslag naar kouder weer en nachtvorst. In Noord Europa is het nu al bijzonder koud voor de tijd van het jaar net als in de Alpen waar al zeer veel sneeuw is gevallen,  dus de verwachting lijkt gerechtvaardigd dat het hier de komende tijd ook knap koud gaat worden.

Dit water vogeltje zagen we toen Rob en ik afgelopen zaterdag aan het snoeken waren op het Brielse meer. We konden het niet thuis brengen maar na enige observatie leek het ons een alken soortje! We hielden ons stil en hij kwam steeds dichter bij. Hij dook als een kuifeendje en was niet half zo groot. Op een gegeven moment kwam hij vlak bij de boot boven en was eerder nieuwsgierig als bang…..


 
.....Thuis aangekomen heb ik gelijk de boeken open geslagen en het bleek een “kleine alk” te zijn. Dit zee-vogeltje komt voor in de omgeving van Spitsbergen en broed daar in holen.
Soms wanneer het hard stormt in de maand nov/dec.. waait hij richting ons landje en zou je hem kunnen zien langs onze kust. (incidenteel) Hij is hier dus terecht gekomen met de storm van begin deze week. Groeten Bram Bokkers

Zout door Leon van Hagen

Kant:
Terwijl vaste correspondent Arthur van Tienen nu het carbon laat kraken in Wales, laten wij de nationale vangstberichten de revue passeren. Het was een onstuimige week qua weer, de kaarten werden weer goed geschud.

Te beginnen met Zeeland, waar op sommige dagen heel veel te vangen was en andere dagen precies het tegenovergestelde. Over de gehele linie genomen, werden er soms tientallen wijtingen per sessie gevangen, soms met een formaat tot wel 40 cm. Zo was vooral Dishoek ‘the place to be’, waar naast die dikke wijtingen als bijvangst soms mooie scharren te noteren waren. Ook waren er soms sessies waarin heel erg veel steenbolk te vangen was, af en toe een bot en zelfs de laatste dikke najaarstongen werden nog het strand op gedirigeerd. Ook de gul liet zich soms zien en was van een redelijk formaat, altijd lekker deze op de toppen te voelen bonken, beste getij is het opkomende water. Ook de scholenbaars was overal goed te vangen.

 In de Europoort een beetje van hetzelfde laken een pak, ook hier is de wijtinginvasie volledig begonnen! Ook hier gaat het om exemplaren van tegen de 40 cm  en ze werden vooral afgelopen zaterdagavond op het strand van Hoek van Holland gehaakt, af en toe een mooie gul tussendoor. In de waterweg zit er veel troep in het water, vorige week was er tot in Rotterdam nog gul te vangen, deze week is dat al weer anders, het zoete water rukt gestaag op. In de havens en kanalen veel klein spul, voornamelijk kleine steenbolk, wijting en zeebaars, af en toe een mooie najaarsbot en die zijn trouwens nog gretig genoeg !!


Mooie bot, gevangen aan de shad
 
Boot:
De oosterschelde was afgelopen week goed voor schar, gul, een incidentele schol, maar vooral heel veel steenbolk en wijting. Ook de grevelingen maakt op dit moment zijn wijtingreputatie waar, ze zitten er weer!! Moet gezegd, dat als het gaat om het schitterende Grevelingenmeer, de ogen toch vooral gericht zijn op de prachtige tarbot. Veel vissers azen op zo’n schitterende platvis en inmiddels zijn daar ook de eerste exemplaren van gevangen, voor menig bootvisser breken dus spannende tijden aan.

Bij de bootvisserij op de wadden was het vooral wijting wat de klok sloeg.
Op de Noordzee in de ‘zuid’ is best een aardig gulletje te vangen. Zelf ben ik voornamelijk de ‘west’ en de ‘noord’ in geweest met MS. Blue Whale. De vangsten varieerden enorm per wrak, op sommige was het alleen steenbolk en/of wijting, op andere gullen met een gemiddelde maat van 50 cm.

De echt grote scholen gul hebben we (nog) niet aangetroffen, deze kunnen waarschijnlijk elk moment arriveren. Toch raakten we op sommige wrakken wel de ‘jackpot’, daar kwamen incidenteel hele mooie vissen aan de oppervlakte, zoals onderstaande  ‘knaap’ van 90 cm en 8 kilo gevangen door Andy uit Leiden.
Volgende week is Arthur er weer en tot die tijd goede vangsten toegewenst. Mvgr Leon van Hagen.

 
Witvis door Willem Stolk

Het was op het eerste gezicht best een aardig weekend, maar schijn bedriegt soms.
We kregen heel wat meldingen binnen van zeer slechte vangsten – vanuit diverse plaatsen uit het land. Zo werd er in Lith weer gevist met de matchhengel, maar er werd nauwelijks iets gevangen. Meer vissers zonder vis, dan met!
Ook in de diverse havens was het stukken minder en vaak zelfs niets, zoals we vanuit Rotterdam te horen kregen. Gelukkig is er ook positief nieuw, want er zijn wel barbelen gevangen.

Jaap van Dijk in Huizen!
“Vrijdag heb ik weer in de haven van Huizen gevist. Deze keer was het anders dan de vorige keer. Er zat weinig leven in het water. Toen ik na een uur nog geen beet had gehad, besloot ik naar een andere stek te verkassen. Daar zaten 2 vissers die het ook al ergens anders zonder succes hadden geprobeerd. Ook op deze stek was het niet goed. Met veel moeite heb ik 7 voorns gevangen. Ze deden het gewoon niet. Ook niet bij de andere vissers” Aldus Jaap

Barbeel
Gert Broeze ving samen met zijn maat toch nog best aardig op de IJssel. “Het is nu wel meer zoeken maar ze zijn te vangen. Gisteren vingen we in 3 uur tijd 5 barbelen”Aldus Gert.
Ook op de Waal worden er nog gevangen –en echt beter dan vorig jaar. Elk jaar leert men bij, want vorig jaar bleek barbeel vangen op de Waal (november/december) bijna onmogelijk.

Al met al dus een moeilijk weekend, maar gelukkig waren er ook weer een aantal lucky birds! Drie meldingen van feederaars die aan de IJssel ruim 50 kg vingen. Hoofdzakelijk kleine brasem, voorn en kolblei. En ook dat kan dus. Vissen zwemmen in deze periode vaak in grotere scholen – en tref je zo’n school azende rakkers, dan heb je een puike dag.  Al met al is een windje uit het Oosten vaak niet best…


 

Roofvis door Piet Driessen
Het weer was nog redelijk te noemen in het weekend met behoorlijk veel zon en dat maakt het meteen een stuk aangenamer, maar nu de vraag hadden de vissen er ook zin in?

Mooie snoeken werden er gevangen op doodaas afgelopen week. De vissers die met kunstaas op grote snoek gingen moesten hard werken voor enkele aanbeten, en dan moest je nog het geluk hebben om deze te verzilveren. Wel aardig wat meldingen van mooie aantallen snoeken op klein kunstaas, en hier zaten ook nog geregeld mooie vissen bij. Met klein kunstaas bedoel ik dan vooral pluggen tot een cm of 10 daar waren ze afgelopen week wild op. Kleuren totaal geen pijl op te trekken afgelopen week.

Snoekbaars was ook weer redelijk te vangen al waren de rivieren weer duidelijk slechter dan de laatste 2 weken, dit doordat er weer een stuk minder water door kwam. Plassen al veel snoekbaarzen behoorlijk diep, dus rustig uitdrillen was de remedie. Spiering kwam veel voor op de lijst, maar langwerpige shads ook. Wit en groen werden vaak gemeld afgelopen week, en ook vaak meldingen van andere vissoorten die eigenlijk in de zee horen op zoet water zoals bot en zelfs zeebaarzen enkele meldingen verticaal.

Baars is weer een stuk actiever, en dan vooral al in de buurt van havens of op de eerste stijlen taluutjes op de plassen 4 a 8 meter. Ook meldingen van grote baarzen, maar dan stond duidelijk de shad en de dode voorn boven op het menu van Perca. Rood en geel opvallend veel op de lijsten die binnen kwamen.

De vorst gaat er weer uit en het blijft wisselvallig weer, wij blijven natuurlijk gewoon gaan en proberen nog wat vissen te verschalken, succes op de rovers.


“Ons pa, trots met zijn eerste én (hoogstwaarschijnlijk) laatste roofblei van 2007, gevangen aan een culpritshadje…“


 “….En even later knalt er bij mij ook nog een op een forse Screaming devil! Groeten van Wilfred van Nunen“


 “Afgelopen week net voor de wind naar het Oosten draaide lieten deze 2 roofbleien van Han….”


” ….En Noud zich nog verschalken. Waarschijnlijk de allerlaatste van dit seizoen voor deze mannen”


 “Beste,
We waren eigenlijk aan het snoeken in een dorpskom, toen er plots een grote vis over mijn minishadje gleed. Twaalf pogingen later, knalde de vis vlak op de kant, er dan toch op. Een paar slipkreten later, kwam hij voor het eerst boven en ik schrok me en bult. Een roofblei in dit soort van water, nog nooit meegemaakt, toch niet zo’n grote. Ik hoop dat deze 78cm grote vis zich dit voorjaar goed voortplant.
Bart Debaes”


“Leuke fotoserie gemaakt door Bard Borger vanuit de boot. Deze witvisser was heel geconcentreerd bezig, terwijl de koe op de achtergrond zijn voeremmer stond leeg te eten. Na een paar harde schreeuwen zette de koe het op een lopen waarna de witvisser de “schade” kon taxeren….Herkenbaar, want dit hebben we bijna allemaal wel een keer meegemaakt”


“Hallo Totalfishing,
 Weer veel plezier beleeft in een aantal West Brabantse haventjes afgelopen week,de baarzen waren weer lekker los! Met vriendelijke groet, Jeroen Karstens”


“Op de rivier gevist hele mooie baarzen gevangen , hier mijn vader Henk met een baars van 47 cm”


“De hevige storm heeft een abrupt einde gemaakt aan het zeebaars seizoen. Naar het lijkt zijn onze gestekelde vrienden massaal richting Kanaal getrokken! De laatste 3 zeebaars sessies hebben (ondanks het goede tij) niet één aanbeet meer opgeleverd. Door de storm lag het strand in Hoek van Holland weer bezaaid met schelpaas. Kaassie voor onze wit gevederde vrienden.Groeten Joop Folkers”


“Prachtige zonsondergang op de Maasvlakte gefotografeerd door Rob Kraaijeveld


“Zaterdag met Hans het Nzk kanaal op om alvast wat voor te vissen voor de wedstrijd begin december. Met rond de 40 vissen geen verkeerde dag. We hebben van alles gevangen snoekbaars, baars, bot en ....“


 “….Hans pakte nog een mooie dikke zeebaars van bijna 50cm vertikalend op een cullpritje. Dat zijn leuke visdagen met wat afwisseling. Groeten Frank en Hans“


 “Hallo Totalfishing,
Omdat we in het prille najaar al eens samen waren geweest verticalen zonder enig resultaat, had ik met Toine (een fanatiek karper- en zeevisser) een nieuwe afspraak gemaakt om het nog eens dunnetjes over te doen. Afgelopen vrijdag was het dan zover, maar we konden er helaas maar een paar uurtjes vrij voor maken.

Het resultaat mocht er vooral voor de prille roofvisser in ieder wel geval zijn. Samen hadden we 10 snoekbaarzen en 1 baars de binnenkant van mijn bootje laten bekijken, waarbij Toine een prachtige zware vis had gevangen van 76 cm. op een Slim Stick van HT-baits (kleur citro)

Graag wil ik Toine feliciteren en nog even laten nagenieten via deze site.
Kromme hengels voor iedere sportvisser met de juiste mentaliteit!
Peter Gerits.”


“Vorige week zijn we bij de sportvisser in Den Haag wat informatie gaan inwinnen waar je in de buurt eventueel snoek zou kunnen vangen en op wat voor een manier. Na wat uitleg en natuurlijk weer wat nieuwe spullen gingen we uiteindelijk op nog geen 100 meter van Berry zijn huis zitten.

Deze keer visten we met een dobber en een visje. Het was al snel raak, maar na 3 mooie vissen te hebben gemist ving ik de eerste snoekbaars 71 cm. Later die dag ving ik er nog 1 van 84 cm. Zo zijn we nog een paar dagen door gegaan en ook Berry ving een snoekbaars van 83 cm. Gr. Peter Blazer en Berry Dream”


“Hey Totalfishing redactie,
Ben weer vaak op het water geweest en heb het geluk gehad om aardig wat snoekbaars te vangen. Zalig toch de herfst. Het water koelt af en de vissen worden steeds dikker…..”


“….Echt genieten van de prachtige natuur!
Veel vissers trekken er steeds op uit om in het buitenland gaan te vissen en rijden vaak meer dan 1500 km om wat vis te gaan vangen terwijl je in Nederland nog zoveel mogelijkheden hebt. Gr Nick Sillis”


 “Paddestoelen hebben het zwaar met de huidige nachtvorst ”


 “Hoi T.F
Afgelopen week even op pad geweest met de small striker die ze niet graag lieten zwemmen.Gr Wesley van  Toledo”


“Mijn eerste dood-aas snoek van het jaar. Gevangen op een getakelde sardine ”


 “Dag mensen,
 Afgelopen zaterdag 17 november heb ik een snoek gevangen van precies één meter.
Met vriendelijke groet, John Bouman ”


 “De afgelopen week weer aardig tijd gehad om te vissen met Ron en Hans.
 Leuke dagen altijd met je vismaten die zo’n dag zeer aangenaam maken…..”


 “......De vangsten, 2 keer op snoek wezen vissen vanaf de kant met doodaas….”


 “….Eén keer 4 snoeken en zondag met Hans met 2 snoeken waaronder een  90er in puike conditie.   ”


 “Een foto van Erwin met een snoek die hij deze week nog wist te vangen.“


 “Het is nu ook weer de tijd voor grote shads….“


 “…Frank had er in ieder geval succes mee”


 “Beste Redactie,
 Zaterdag de hele middag met de roeiboot een (meestal succesvolle) prachtige plas afgevist. Resultaat: 1 brasem (in de rug gehaakt). Tijdens het aanleggen van de boot kwam het op de allerlaatste worp toch nog goed met deze prachtige dame van 108 cm. Gevangen aan een Mann’s 1-Minus. Groeten, Marcel Bouwman (Lochem) ”


 “Hallo TF,
al na een half uurtje een aanbeet op sardiene. Een mooie snoek gevangen van 104cm.
Groeten Gerben”


” Een uurtje de polder in leverde deze mooie snoek op .Nu weer de tijd voor de steamer. Gr. Guido“


“Hoi Total fishing
Afgelopen zaterdag (17 november) hebben we tot zonsondergang zitten snoeken met dode aasvis en dat leverde een leuke snoek van 96 cm en dit plaatje op.
 M.vr.gr. B Jonkhans”


“Mijn vismaat en ik waren afgelopen zaterdag aan het doodaasvissen geweest
op snoek met sardienen en spieringen…..”

  “….Wij hebben in totaal 6 snoeken weten te vangen, waaronder 3 boven de meter.
Met vriendelijke groet, Hoang ba Tran”


“Op maandag 12-11 was het de dag dat het gebeurde ik ving mijn eerste meter snoek en wat voor een 1 meter en 10 cm. Ik wist niet wat me overkwam. Iedereen die zo een grote snoek vangt weet wel waar ik het over heb. Heel mijn vis jaar was in 1 keer goed….“


 “…..Na snel wat foto’s te hebben gemaakt van dit monster mocht hij het water weer in en zagen we hem in de diepte verdwijnen. ik ben er na een paar dagen nog steeds helemaal van in de war. Berry heeft alles op film gezet en daar een leuke compilatie van gemaakt deze is te zien op YouTube hier de link http://www.youtube.com/profile?user=PeterBlazer. Nou het zal wel lang gaan duren voor ik deze vangst overtref. Maar 1 ding staat vast. Mij zul je de komende tijd weer veel langs de water kant zien
gr Peter Blazer & Berry Dream ””


 “Hallo Allemaal,
Bij deze twee foto’s van een mooie snoek van 1.10m na een gewelige drill van zo’n 20 minuten….”


“….Prachtig getekend en gevangen aan een getakelde makreel
Vriendelijke visgroeten van Age”


 “Deze snoek van 1.08 meter gevangen op een senior toad (een kikkerimitatie shad). De 20-40 grams hengel boog door tot in het handvat. Zo nu en dan moest de hengel tot het handvat in het water, de snoek zwom enkele malen onder de boot door. Door de deskundige handlanding van vismakker Jan kon de snoek binnenboord gehaald worden.
 Snel onthaken en op de foto. Na een kortstondige ondersteuning zwom de snoek weer terug in haar element. Veel dank aan vismaat Jan die zeer rustig bleef tijdens de dril en landing.Theo Wietze Rozendal ”


“Wat moet ik hier nog aan toevoegen?
‘s ochtends mijn PR weer met drie centimeter aangescherpt, 131cm 34 pond gevangen met makreel en ‘s middags nog even een uurtje slepen met een shad….”


 “……Wat resulteerde in eentje van 128cm 33 pond. Ik denk dat ik maar een staatslot ga kopen, misschien heb ik nog meer geluk…. Groet Jan Kiel”

 Nominaties deze week voor de baars van Henk, snoekbaars van Nick, de “Vliegsnoek” van Guido en de megavis van Jan Kiel.  Van harte gefeliciteerd!


 Shimano Europa stelt een fraaie prijs ter beschikking voor de categorie:

 Witvis-Zeevis-Snoek-Snoekbaars-Baars-Karper-Jeugd-Vrouwelijke sportvisser-Vliegvissen

Heeft u ook een leuke foto van uw eigen vangst ? Stuur dan een foto die aan onderstaande eisen voldoet  naar: info@totalfishing.nl. Wanneer de kwaliteit goed is wordt hij ook in deze rubriek geplaatst. Formaat minimaal 650 pixels breed, ca. bestand van minimaal 150 kb. Groter mag wel, liever niet kleiner. Zorg dat de foto in ieder geval scherp is en niet te klein van formaat!

Vergeet niet uw naam en de manier waarop u de vis heeft gevangen er bij te zetten. Ook leuk voor de lezers is te weten met welk (kunst)aas u beet heeft gehad. Foto’s van vissen die een anti-reclame voor de sportvisserij betekenen worden niet geplaatst. Negatieve of eventuele schampere opmerkingen over foto’s van lezers in de rubriek Vraag/Aanbod/Discussie worden eveneens niet geplaatst.

Indien u vragen of opmerkingen heeft over de geplaatste foto’s van uzelf of anderen kunt u mailen met de redactie op info@totalfishing.nl U krijgt dan altijd antwoord.
 Heel veel succes en kijkplezier!  


 
 Reglement en voorwaarden!! (Voor het laatst aangepast op 28 augustus 2007)
Iedere week kiest de redactie van Total Fishing er een aantal  foto’s uit die het predicaat “Vis van de Week” krijgen. Dat kunnen die week bij veel inzendingen van zeer hoge kwaliteit, eventueel ook meerdere foto’s zijn.  Aan het einde van het seizoen (na 31 maart van ieder nieuw jaar) worden alle “Vis van de Week” foto’s opnieuw in de verschillende  categorien gepubliceerd, waaruit dan door de lezers van Total Fishing de mooiste in elke categorie gekozen kan worden.

De winnaars krijgen van Shimano een uitnodiging voor een bezoek aan het Europese hoofdkwartier in Nunspeet en de daarbij behorende prijsuitreiking. Ook krijgen de winnaars een prachtige herinneringsbokaal die door Total Fishing in iedere categorie ter beschikking wordt gesteld.

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Peter dobbert door… naar 2023…
Willem Moorman -
image description
De Allrounder
Marc Borst -