Streamervissen op snoek (deel 3)

Streamervissen op snoek (deel 3)  

Lijn en onderlijn

Door Berthil Bos  
 
De met lucht gevulde vliegenlijn geeft bij het binnen vissen de streamer een prachtige natuurlijke actie mee, maar ook de intermediate vliegenlijn (zeer langzaam zinkend) verlangzaamt de zinkactie van de streamer, waardoor je die uiterst gluiperige beweging in de streamer krijgt. 
 
Met het alternatieve streameren willen we dicht bij deze actie komen. Allereerst moet je de reel of molenspoel vullen met niet te dun dyneema. Dunne lijnen hebben bij het werpen natuurlijk minder luchtweerstand, maar onder water is dit ook zo. Een dikkere lijn heeft die waterweerstand wel en zal, net als de vliegenlijn, de afzinkfase verlangzamen. 
 
 
Natuurlijk geeft die lucht gevulde vliegenlijn de streamer een weergaloze actie.
 
Het lijkt vergezocht maar alle kleine beetjes helpen. Ik gebruik dyneema vanaf ongeveer 25/00 millimeter en het liefst nog enkele maten dikker zonder coating. Door de coating is de lijn gladder en zal sneller afzinken. Het dyneema kan je ook invetten met het vet dat je ook gebruikt om de vliegenlijn drijvend te houden. Een nadeel is als je wilt veranderen naar een ander stuk kunstaas, je vaak de lijn weer moet ontvetten al is dit in de polder vaak weer niet nodig. 
 
Ook de onderlijn verdient aandacht en moet je aanpassen aan de streamer en de manier van vissen. Titanium of een eenvoudig spinstangetje is vaak voldoende, al versnelt het gewicht hiervan weer de glijvlucht.
 
Fluorocarbon heeft bij het streamervissen een paar positieve voordelen. 
 
De laatste tijd beleef ik veel plezier van een ander product, onder de naam Fluorocarbon. Deze lijn is onder water nagenoeg onzichtbaar, licht en soepel. Wel moet je het van een behoorlijke diameter nemen om de snoektanden te weerstaan, ondanks dat het materiaal behoorlijk hard is. 80/00 millimeter is wel het minste wat je moet gebruiken bij het maken van snoekonderlijnen. 
 
Nu weet ik wel dat niet iedereen dit materiaal goed genoeg vind voor de vele scherpe tandjes van de snoek, toch vind ik de voordelen ruimschoots opwegen tegen dit eventuele nadeel. Door deze grote diameter heeft de onderlijn een behoorlijke opwaartse druk en neem ik hem ook niet te kort. Rond de 70 centimeter is prima. Dit alles gecompleteerd met een niet te zware, maar wel sterke wartel en speld, zal het je zeker helpen bij de presentatie van de streamer. 
 
Vervoer de onderlijnen van fluorocarbon in een koker om ze recht te houden.
 
Fluorocarbon dat van de spoel komt zal altijd in die vorm terug gaan, omdat dit materiaal geheugen heeft. Bij deze diameter en hardheid moet je de lijn eerst strekken zodat hij niet opkrult maar recht blijft. Door de onderlijn onder spanning even boven kokend water te houden, hef je het geheugen op en zal de lijn recht blijven. 
 
Vervoer je onderlijnen in een plastic kokertje (bijvoorbeeld elektriciteitbuis) omdat als je ze weer opgekruld vervoert de onderlijnen deze stand gaan herinneren. Om de zinksnelheid nog meer te vertragen kan je ook hulpmiddelen, zoals een stuk aftma #10 vliegenlijn of leaderdrijvers gebruiken, en dan zijn we alweer stappen verder.
 
Berthil Bos