Kayak jagers Met de kayak veilig de winter in

Kayak jagers 

Met de kayak veilig de winter in 

Door Daniel van der Post

Nu het vissen vanuit een kayak snel in populariteit toeneemt en met de winter voor de deur is dit misschien wel Hét moment om het over het stukje veiligheid te hebben. Ik ben een fanatiek gebruiker van een Hobie Outback kayak. De voorbeelden en tips die ik beschrijf zijn op dit type kayaks gericht maar zijn ook toepasbaar op de vele andere types dan wel merken. 

Het onderwerp veiligheid is zeker iets om over na te denken voor zowel de beginnende als de ruim ervaren kayakker!! De kans dat je in een vervelende situatie terecht komt is klein maar mocht er onverhoopt iets gebeuren dan kun je maar beter voorbereid zijn.

Ondanks dat ik in ruim 500 kayak trips nog nooit ben omgegaan (wel bijna…) besteed ik wel de nodige aandacht aan dit onderwerp. In de zomer is het meestal niet zo een probleem mocht je door bijvoorbeeld een golf worden verrast en in het water belanden.


Kayakken in de winter vraagt om extra maatregelen.


Met een watertemperatuur van rond de 20 graden is zo een ‘verfrissende ’duik meestal geen ramp en klauter je vrij eenvoudig weer op de kayak of je zwemt desnoods met de kayak en al naar de kant.


Tijdens een zomerse avond lekker in het T shirtje vissen…geen probleem natuurlijk tenzij je in een gebied zit met sterke getijdenstromen.)


Het zijn vaak de kleine details die ervoor zorgen dat je wel of niet een nat pak krijgt. De neus van de kayak richting de aankomende golf sturen is zo een klein detail maar zal je zeker helpen om niet om te kieperen.

En toch ….wat nou als je omkukelt door een golf of door het simpele feit dat je iets wilt pakken (bijvoorbeeld een ander kunstaasje) uit een bak die zich achter je zitje bevind  waardoor je sterk naar links of rechts leunt en in een houding op je kayak komt te zitten die niet ideaal is qua zwaartepunt….

Het zijn vaak zulke (onschuldige) situaties eventueel in combinatie met een golf die ervoor zorgen dat je omgaat. Op een plas of meer zonder stroming kost het je hooguit wat materiaal en als je pech hebt een hengel (die je overigens wel kunt zekeren met een koortje waardoor die aan je kayak vast zit).

Maar wat nou als dit gebeurt tijdens een sessie op zeebaars? Meestal bevinden we ons dan in gebieden met een sterke getijden stroom. Het is dan zeker een idee om je zelf aan de kayak te zekeren doormiddel van een touwtje. Dit voorkomt, zeker als het waait, dat de afstand tussen jezelf en de kayak te groot wordt.

Het klinkt misschien vreemd, maar je bent waarschijnlijk toch even gedesoriënteerd als je in het water valt en voordat je het weet drijft je kayak 15 meter verder……en haal hem dan nog maar eens in.

Ander punt …ooit gehoord van een PFD? Dit staat voor Personal Floatation Device wat in feite een reddingsvest is dat je rond je nek en borst draagt, verkrijgbaar in diverse varianten.


PFD met ingebouwde stukken schuimrubber op zowel de rug als borst zorgen voor extra drijfvermogen.)


Er zijn er waarbij de PFD bestaat uit een soort tuigje wat je aan hebt waarin stukken schuimrubber op de borst zijn verwerkt die voor extra drijfvermogen zorgen mocht je te water raken.


1010394  PFD met een ingebouwd opblaasbaar gedeelte wat word geactiveerd door een gaspatroon)


En er zijn PFD’s die bestaan uit een soort nekband waarin zich een opblaasbaar gedeelte bevind wat word geactiveerd wanneer je te water geraakt doormiddel van een gaspatroon. Het gaspatroon reageert op drukverschil.

Het voordeel van het opblaasbare vest met gaspatroon is dat hij erg compact is en het je vrijwel niet belemmert tijdens het vissen. Een nadeel van dit vest is dat je met een groot opgeblazen gedeelte rond je hoofd zit als je in het water bent geraakt en dat zal zeker het terugklauteren op de kayak negatief beïnvloeden.

Nu kun je de lucht wel uit de PFD laten ontsnappen doormiddel van een ventiel maar ja……ga dat maar eens doen in het water. De eerste variant met daarin de stukken schuimrubber is dan misschien wat minder comfortabel tijdens het vissen doordat hij een stuk dikker is maar het is wel een stuk handiger als je daadwerkelijk in het water ligt.

Beide dragen in ieder geval bij in het stukje veiligheid en het is sowieoso verstandig om deze te dragen tijdens het vissen. (Ja, ook ik denk hier vaak te makkelijk over…)

Een volgend punt is de kleding en dan bedoel ik niet een t shirt of regenbroek maar het soort kleding wat je nodig hebt als de watertemperatuur flink gezakt is: een droogpak oftewel een drysuit.

Dit is in mijn ogen voor iedere kayakker die zich buiten de zomer om op het water begeeft om zijn hobby te beoefenen een 'must have'! En dat geldt voor zowel zout- als zoetwatervissers.


Een droog pak oftewel een Drysuit...


...zou moeten behoren tot de standaard uitrusting van iedere kayakker.


Een drysuit is niks meer of minder dan een volledig pak dat ervoor zorgt dat het water ‘buiten’ blijft mocht je te water geraken.

Dit word tot stand gebracht doordat alle openingen worden afgesloten met rubberen seals. Rubberen seals rond de mouw openingen het hoofd en eventueel de voeten zorgen ervoor dat er een luchtdichte afsluiting ontstaat tussen alles wat zich in de drysuit bevind en wat zich er buiten bevindt.


Rubberen seals zorgen voor een lucht-...


...en dus ook waterdichte afdichting.


Meestal is er voor de voeten een soort kous aan het pak bevestigd (zeker bij de wat duurdere modellen) zodat deze ook lekker droog blijven. Mocht je nou met zo een drysuit te water geraken dan blijf je tenminste droog en raak je veel minder snel onderkoeld. Slechts je hoofd en handen worden nat.

Het belangrijkste doel is natuurlijk dat het je extra tijd geeft in het koude water om je in veiligheid te brengen door naar de kant te zwemmen of om op de kayak klimmen. Dit is een niet te onderschatten stukje! Het zijn hier slechts een paar regels maar zo een drysuit kan je leven redden!

Nog zeer onlangs werd dit nogmaals benadrukt dat je het stukje veiligheid zeer serieus moet nemen door de dood van een Deense kayakker. Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd maar hij was te water geraakt en werd zwaar onderkoeld aangetroffen. Helaas heeft hij het niet gehaald.

Er zijn tegenwoordig diverse fabrikanten die drysuits verkopen en zelfs die speciaal zijn ontwikkeld voor de kayaktak. Ik heb jaren plezier gehad van een drysuit van het merk Gul en deze voldeed prima. Echter na vier jaar heeft het pak iets te veel vishaken gezien en leek het uiteindelijk meer op een vergiet…dus werd het de hoogste tijd voor een nieuwe.

Ditmaal viel de keuze op een Typhoon Multisport 4, een Engels merk dat razend populair is onder Engelse en Ierse kayakkers en dat is zéker niet voor niks. Het is net weer een treetje hoger in kwaliteit … en prijs … waarbij je al gauw moet denken aan 600 Euro.

Drysuits zijn sowieso aan de prijzige kant maar het is naar mijn mening niet het onderdeel om op te gaan bezuinigen. Het kan tenslotte je leven redden!
 

Tijdens zulke koude dagen is goede kleding zeker een vereiste. Een ouderwets degelijk vispak houd je wel lekker warm maar het is vergelijkbaar met een spons en dus verre van veilig. Het pak word immers loodzwaar van al het opgezogen water.)


Een drysuit houdt het water buiten en beschermt je tegen de meeste weersinvloeden zoals regen en wind maar wil je er ook nog warmpjes bijzitten dan is een undersuit toch ook wel iets om over na te denken.

Een undersuit de naam zegt het al draag je onder je drysuit en is echt een aanwinst als je in de koudere periodes wilt vissen. Je kunt natuurlijk ook -tig laagjes aantrekken onder je drysuit maar dan krijg je al snel het 'Michelinpoppetje'gevoel.

Je bent enorm beperkt in je bewegingsvrijheid, en dat is nou net iets wat je niet wilt hebben op je kayak. Een undersuit is een veel betere optie en is er speciaal voor gemaakt om je lekker warm te houden en je behoudt door de compacte vorm je bewegingsvrijheid.


Undersuit ideaal voor de koudere dagen.


Ik maak gebruik van een 'Weezle' welke overigens afkomstig is uit de duiksport (duikers dragen het onder hun duikpak) en dat houdt me lekker warm tijdens de koudere dagen maar er zijn diverse merken beschikbaar die undersuits in hun assortiment hebben (GUL, Typhoon).

Al met al zomaar wat voorbeelden, tips en suggesties om al kayakkend veilig de winter (en zomer) door te komen.

Till the next adventure...
 

ANDEREN LAZEN OOK

image description
Zicht op zeebaars: Wat een drama voorjaar!
Willem Moorman -
image description
Witvisperikelen: Weerzien
Willem Moorman -